Бази на рамки: типови, место за рамка за рамка, инсталација.

  • admin
  • 3 април 2017 година
Бази на рамки: типови, место за рамка за рамка, инсталација.

Базенот веќе долго време престана да биде луксузен објект и се претвори во многу честа работа во приградските и приградските населби. Денес, со цел да станеш среќен сопственик на сопственото вештачко езерце, не е потребно да се ископа јама, да се пополни тони бетон и да се вршат други скапи активности. Вашата локација може да биде украсена со базен на конструкција на рамка без никакви посебни напори и трошоци, што има многу предности во однос на стационарни резервоари. Тоа не е само во цената, но во практичност, сигурноста и достапноста - рамка базен купи во било специјалитет продавница и на истиот ден е поставен на страницата.

Зошто да купите рамка за базени

басейна

Накратко, ги наведуваме главните причини:

• Базенот на рамки е доста силен, не е лесно да се оштети.
  • Ткаенината и рамката на рамката, добро ги толерираат негативните температури.
  • Рамката не е потребно да го расклопите на езерцето за зима - напротив, во студената сезона, тоа може да се користи како мраз лизгалиште.
  • Ако правилно и прецизно го третирате базенот, ќе трае повеќе од 10 години.
  • Езерцето може да се постави на нерамна површина, со агол на наклон до 20 °.
  • Базенот е многу едноставен и брзо да се соберат, инсталираат.
  • Ако е потребно, базенот за рамки лесно може да се премести на друга локација.
  • Таквиот базен, иако чини повеќе од еден базен кој може да се надувува, но не може да се спореди по цена со фиксна бетонска конструкција.
  • Купувачот има голем избор на модели со различни големини, облици и трошоци.

Рамковен базен, ставови

Проѕирни базен структура може да биде прачка - од хоризонтална или вертикална ребра од галванизиран челик или пресек која се состои од пластични или метални модули кои се прицврстени заедно со завртки или се заклучува. Внатре во рамката има сад за вода изработен од ПВЦ.

За да се поправи PVC лагер во рамката се користи специјална лента, која го закотвува базенот во хоризонтална насока. Во собата на продавницата е обично скала и вентил за да се исцеди водата од базенот, на кои можете да се поврзете на редовна градина црево. Исцедете вода од рамката базен е многу едноставна, што ја поедноставува грижата за нејзината чинија.

Меѓу скапи модели на познати производители, постојат хидромасажни структури опремени со млазници за воздух и вода.

Базната рамка најчесто се инсталира на отворено во топла сезона, иако ништо не го спречува да се инсталира и да се користи во затворени простории. Евтини модели од мал обем се ефтини, но моделите отпорни на мраз кои можат да се користат како лизгалиште ќе чинат од 60.000 рубли и повеќе.

Обликот на рамката може да биде: круг, овална, неправилна, квадратна, правоаголна, итн. Ако постои желба, а финансиите дозволуваат, на барање може да купите најмногу необичен облик.

IMG_ec613ee86afb

54112812

64723bd9123e9d60de0d2309f41a4279

Што се однесува до димензиите, најмалите рамки модели наменети за деца имаат должина од 0,6 до 3,05 метри и ширина од 0,6 до 2,25 метри. Возрасни модели може да надминат должина од 10 метри и длабочина од 1,5 метри. Сепак, за мирен семеен одмор, овална или тркалезна форма е подобра, со просечна големина, околу 1 метар во длабочина. За активно пливање и нуркање моделот на асиметрична форма, кој има поинаква длабочина на дното, подобро одговара.

Изберете и подгответе место за скелетен базен

foto0120

Местото за базната рамка не треба да се избира некако "само за да се вклопи", процесот бара одредени услови:

• Затворете доволно простор околу готовиот базен.
  • Веб-страницата треба да биде колку што е можно, доколку е потребно, отстранете го слојот на земјата за да го усогласите.
  • За да се израмни површината, строго е забрането да се прелива свежата земја.
  • Не е пожелно базенот да биде под големи дрвја и големи грмушки, како и под електрични водови и длабоки низини.
  • Базенот треба да стои на прилично цврста и сува површина.
  • Не ставајте ја структурата над и подземните комунални услуги.
  • Не е препорачливо да го инсталирате базенот крај-до-крај на секаков вид зграда.
  • При изборот на локација, земете го во предвид растојанието до вода и извори на електрична енергија, а исто така размислете за дренажен систем за валкана вода.
  • Исто така, е забрането да се инсталира базен на бетон, асфалт, чакал или на површина која била третирана со хемикалии, за да не дојде до оштетување на дното од садот за базени.

Распоред на платформа за базени од различни форми може да се направи на различни начини.

За базен со кружен облик:

Токму во центарот на избраната локација се врти метален игла или дрвен штипка, по што се зема јаже од потребната должина, еден крај е прицврстен кон колче, а другиот, на пример, на балон со боја. Со таков едноставен уред на површината на земјата, нацртајте круг чиј дијаметар треба да го надмине дијаметарот на сливот за околу 15 см.

09-2

За овален базен:

Технологијата е слична на онаа што е опишана погоре за кружните структури, но тука ќе треба малку да се запомни школскиот геометриски курс, бидејќи ќе мора да нацртате не еден, туку два круга на некое растојание едни од други. Понекогаш производителот ги означува бараните димензии во упатството за инсталација и работа.

5bd259202b58ed6

Подготовката на сајтот се врши по следниов редослед:

Во означената територија се отстранува слој од трева, стеблата и корените на растенијата внимателно се отстрануваат. Веб-страницата се чисти од камчиња, гранчиња и други остатоци.

09-3

Исчистената платформа е израмнета до ниво.

09-3

Ако постојат разлики, тогаш не треба да надминува 2,5 см за целата должина на базенот. За да го израмни местото, почвата не може да се попрска, само да се отстрани.

10-2

Базенот исполнет со вода ќе се распадне свежа почва, што ќе предизвика садот да отстапува од претходно поставеното ниво. Пополнете го теренот со само мали дупки, по што земјата внимателно се удри.

Пред да го започнете собранието на базенот, се препорачува да се заштити геотекстилот, или кој било друг густ, не гнили материјал, за да се заштити дното на базенот.

Важна точка: строго се препорачува да не се спушти платформата за рамка со повеќе од 50 сантиметри без конкретна перница. Кога погребот на повеќе од 50 см. На дното на конкретни рампа и браници obkladyvayut тули тужбата сајт.

Некои модели на базени, на пример, овален модел Atlantic Pool Gibraltar, на забрането е да се инсталира на бетонска основа. За да го инсталирате таков модел во бетон и асфалт, прво мора да бидете сигурни дека на технолошки дупка на елементите за означување кои се потребни за изградба на вертикална поддржува.

Инсталирање рамка за рамки, чекор по чекор, корисни совети

3

За секој модел на рамка, детална инструкција за составување мора да биде прикачена. Се препорачува внимателно да го проучувате и да ги извршувате сите понатамошни активности, почнувајќи од препораките дадени во упатствата.

За да го соберете базенот ќе ви треба: сет од шрафцигер и клучеви, сет од "хексадерони", свештенички нож и клуч. Собери рамка базен најдобрите во тивка сончево мирна времето, ветрот не се меша со работа со ПВЦ платно. За да се спречи формирањето на наборите на површината на ткаенината, треба да се рашири и да се остави на сонце на сонце, така што материјалот да се загрее и да стане повеќе пластичен.

монтажа на кружна рамка

Главниот елемент на моќта на структурата на кружната рамка е обрач или горен прстен за напојување. Во речиси сите модели, основата на сливот се собира од поединечни лаци, кои се наведнуваат низ шарките на страните, по што тие се поврзани едни со други со Т-облик на маици. На местото каде што металната површина е поврзана со елементот на рамката, има отворање за фиксација од монтажниот игла. Тоа е доволно едноставно и сигурно.
  Во рамката нема прицврстувачи и приклучоци со навој, што ви овозможува брзо да го соберете и без користење на специјална алатка.

Составување на рамката на базенот, треба постојано да ја проверувате густината на слетувањето на сите елементи. Ако постои тврдење за силата на кој било елемент, подобро е да не го користите, но да го замените под гаранција. Ова ќе биде полесно отколку да се справи со деформиран или протекување базен.

Готовиот прстен за напојување се одржува со вертикални рамки. За секоја Т облик маица, се користи еден вертикален држач со затворен потпирач, кој се става на штандот.

рамка-базени-прирачник-01

Откако рамката е монтирана и садот е инсталиран, се поставени главата на млазницата и фитингот, кои се наоѓаат на висина околу средината на мушката на мало растојание едни од други. Базенот задолжително треба да се пополни со вентил за одвод, кој мора да се провери пред инсталацијата. За полесно да се инсталираат конјугираните делови, тие се премачкуваат со сапун.

монтажа на квадрат или правоаголна рамка

Конструкција на варијанта

Собирањето на правоаголни структури е малку посложено, работата бара точност и точност. За разлика од кружните басени, квадратните и правоаголни модели дополнително ги користат столбовите, кои се затнати во земјата. Со нивна помош, можно е правилно да се затегнат елементите на рамката и да се обезбеди стабилност на базенот на сливот.

hqdefault

Ако теренот на локацијата е многу мек, тогаш местата за поддршка треба дополнително да се зајакнат. За оваа ископана јама длабочината на околу половина бајонет лопати и бајонет од голот. На дното на дупката малку ја продлабочува решетката, слободниот простор е густо наполнет со скршена тула, камен или урнатини. Од погоре, сè е покриено со земја или песок и густо спакувано.

Често во правоаголна рамка конструкции се користат лакови систем и специјална моќ ремени кои се донесени под дното на базенот. Во овој случај, неопходно е претходно да се обележат и да се подготват местата каде ќе се постават појасите. Оваа е да се осигура дека, по собранието и полнење со вода базен моќ ремените не се оштетени teloizolyatsionny долниот слој.

За да се заобиколат страните од базенот, посебни влошки се користат од пластични плочи, кои се поставени во џебовите наменети за ова и се поврзани меѓусебно со вертикални рамки на конструкцијата.

За вградени базени со најголеми димензии, често се користи дизајн кој обезбедува присуство на надворешни цврсти ѕидови. Тешко е да се собере таква група од себе, специјалист од фирма-продавач обично е вработен за работа.

Таквите базени, покрај основата на ткаенината, имаат горен појас на затегнување кој е составен од одделни елементи. Истото, само долниот дел, ременот се собира на дното од базенот однадвор. Во специјалните жлебови на горниот и долниот ремен се инсталираат пластични плочи, од кои се составени надворешните цврсти ѕидови. Понекогаш надворешниот одбор може да се направи од еден ролна материјал кој се одвива околу периметарот на рамката.

G_SBM_4

Најпопуларните производители на рамки: краток преглед на производите

Интекс (Кина) - произведува модели на економичност и просечни трошоци. Конструкциите имаат метална рамка изработена од нерѓосувачки челик, цевки изработени од полипропиленска лента, PVC обвивка. Надвор, базените се исечени со филм за имитација на дрво.
  Комплет вклучува: пумпа за филтер, вентил за одвод. Големи модели се завршени со скалила, генератор за прочистување на водата, шатор за сад.

intex 56952

Azuro (Чешка Република) - специјализира во производство на кружни и овални обликувани рамки. Материјал на конструкцијата на рамката: челик, заштитен од корозија, висококвалитетен ПВЦ. Производи се декорирани за дрво. Се наменети за поставување на површина, делумно или целосно погребано во земјата. Производство модели за отпорни на мраз чини од 34 000 рубли. Производите се опремени со сите потребни елементи за инсталација и работа.

400DL

Атлантскиот базен (Канада) - рамки со кружни и овални форми. Во производниот процес, се користи челик со антикорозивна обвивка и заштита од гребење. Надворешен декоративен премаз - под мермер или дрво. Структурите се отпорни на негативни температури. Целосна опрема.

espritII_atlantic_pools

Ибица (Република Чешка). Рамките за базени се изработени од галванизиран челик со пластичен слој. Базените од чешкиот производител се целосно инсталирани во земјата, тие не се демонтираат за зима.

Ibiza

Бествеј (Кина). Производи од средната ценовна категорија. Модели на правоаголни, круг и овални форми. Бои - бели и сини. Челична рамка со галвански премази. Базени од брендот Bestway - сезонски, со појава на ладно време, се предмет на демонтирање и складирање до следната сезона. Обемот на рамката е различен, во зависност од големината: тенди, тротоарите, филтерот, скалите.

baseyn_bestway_karkasniy

Можеби сте заинтересирани за: