Поставување вештачки тревник. Се грижи за вештачки тревник.

 • admin
 • 26 август 2016 година
Поставување вештачки тревник. Се грижи за вештачки тревник.

Прашањето за позеленување на површина околу куќата често води кон идејата за градење на тревник. Сепак, прекрасниот, добро одржуван тревник не е евтино задоволство, покрај тоа бара постојана компетентна нега, која се состои од систематска фризура и наводнување. Не можете да ги најдете средствата и доволно време за секој сопственик на куќи. Токму овој факт бара да се бараат алтернативни опции, од кои едната е стекнување и поставување на вештачки тревник.

Предности на вештачки тревник

Пред да користите вештачка трева во дизајнот на пејзаж, треба детално да ги разгледате сите недостатоци и предности.

iskusstvennyj_gazon8

Најважниот аргумент во полза на вештачка трева врши декоративни својот изглед, кој не зависи од временските услови, тој не се плаши од жешко лето и жешкото сонце, прекумерната влага во случај на врнежливи пролет или есен, зима мразови нема да доведе до замрзнување на трева, која, за жал, , се случува доста често. Дури и едно мало парче зимзелено поле ќе го заживее локалниот пејзаж и ќе ги задоволи очите со свежина на боите.

iskusstvennyj_gazon7

Поставувањето вештачка трева има предности дури и ако вашата куќа се наоѓа во зона со прилично умерени климатски услови.

За купување и инсталирање на таков тревник нема да биде тешко и не бара многу време, додека сеењето на природна трева ќе бара:

 • сериозна подготовка на почвата,
 • купување на скапи семиња,
 • сеење на појавувачки ќелави закрпи,
 • хранење и осветлување,
 • и што е најважно - систематска внимателна грижа во текот на целиот период на работа.

Меѓу предностите ние треба да се потсетиме на повеќе широк спектар на апликации, често се користи вештачка трева за фудбалски терен, и како покриеност ќе им обезбеди можност да се обучуваат во текот на годината, тоа ќе послужи како совршен покритие за една мала игралиште се наоѓа во близина на куќата, или тенис.

iskusstvennyj_gazon9

Праксата покажува дека вештачката трева за спортски терени кои се оперираат преку целата година и секојдневно можат да служат околу 15 години, без да ги изгубат декоративните квалитети. Ваквите индикатори укажуваат на висока отпорност на абење и издржливост на облогата.

Угодно на корисниците на различни вештачка трева која ви овозможува да се направи избор на соодветен вештачки зелена боја, густина на влакната и висина својата ригидност.

Кои проблеми треба да ги решат сопствениците на вештачки тревници?

Се разбира, нема да можете целосно да се ослободите од активностите за грижа за тревникот. Од површината ќе биде потребно да се отстранат остатоците што ги носи ветерот, паднатите лисја, во зима - паднатиот снег. Со оглед на површинската конструкција за чистење, специјални алати и специјална опрема ќе бидат потребни. Но, овој пристап значително ќе го продолжи животот на слојот.

iskusstvennyj_gazon3

Пребарување, каде да се купат вештачки трева  не е потребно - многу компании се вклучени во понудата на вештачки површини, а се предвидени вниманието на купувачите се движат на премази е сосема различни, како во квалитет, како и бојата и вредност.

Патем, ако зборуваме за тоа колку вештачка трева, тоа може да се забележи дека не е скапо, покрај тоа, цените за овој производ ќе го изберете вашиот паричник. Но, не е препорачливо да се заштедат пари со набавка на помалку квалитетен слој, бидејќи тоа е намалување на декоративноста и намалување на работниот век.

iskusstvennyj_gazon5

За жал, на трошоците за набавка ќе бидат додадени за да се покријат трошоците за лепак за вештачка трева и цената на услугите тимови занаетчии, кои ќе бидат во можност да се изврши поставување на материјалот професионално.

Вештачка трева во пејзаж дизајн

Но, да се користат вештачки вегетација може да биде не само обнова на областите за фудбал, рагби, тенис, тоа е често прашање на избор на сцена дизајнери.

iskusstvennyj_gazon4

Се разбира, живеат тревник има предности во однос на свежина и вкус, тоа е атрактивен природната боја на растенија и нивната оригиналност, но го чувам во совршена состојба е многу тешко, згора на тоа, развој на проектот, дизајнерите мора да се земе во предвид дека промените во вкупната слика ќе се случи 3-4 пати годишно, бидејќи со таква брзина природната трева го менува изгледот во зависност од времето.

Вештачката трева во дизајнот на пејзаж ви овозможува да ја задржите привлечноста на креираната слика за неколку сезони.

iskusstvennyj_gazon11

Атрактивен момент е брзината на работа: потребно е да се избере и да се купи вештачка трева во ролни, да се доведе до местото и да се изврши едноставна процедура за инсталација. Разликата во природна и вештачка трева тешко да се забележи за човечкото око, најверојатно може да стане пречка се психолошка бариера, тогаш сопствениците ќе знаат дека тревата не е природна.

Каква е структурата на вештачката трева?

iskusstvennyj_gazon14

Вештачка трева е веб материјал, структурата е доволно силни и флексибилни база монтиран со полиетилен или полипропилен дремат изглед личи многу живо трева завршен премаз - латекс. Должината на купот може да биде од 6 до 100 мм, земајќи го предвид овој фактор, се определува целта на материјалот.

iskusstvennyj_gazon12

Според нивната функционална соодветност вештачката трева е поделена на неколку видови:

 • zasypnoy, просторот помеѓу вили во него е исполнет со гранулат од гума или песок, идеален за поставување на фудбалско игралиште,
 • полупреполнето, за полнење на кој се употребува кварцен песок, се користи за опремување на тениски терени и спортски терени за општа намена,
 • nezasypnoy употреба за полнење за врска не значи дека тоа е главната предност - многу висока декоративни квалитети, се користи најчесто при создавањето на пејзаж градина, поставени во места каде што не би требало да се тешки товари предизвикано од движење на луѓе.

iskusstvennyj_gazon18

Што се однесува до бојата на тревникот, тоа може да биде од различни бои и нијанси, вклучувајќи

 • зелена и кафеава,
 • црвена и теракота,
 • снежно-бели и жолти, најчесто се користат за создавање линии за обележување на полето.

Најтрадиционалниот тревник, во кој купот е обоен во две нијанси на зелена боја.

Материјалот на производство ја дефинира ригидноста на гасната обвивка:

 • влакна од полиетилен формираат тенка, еластична структура која овозможува употреба на детски игралишта и спортски игралишта,
 • полипропиленскиот куп дава материјал ригидност, како тревници се користат во изградбата на терени за голф или тенис, односно. игри кои не вклучуваат чести падови.

Многу важна карактеристика на вештачката трева е нејзината хигроскопност, обично неговата вредност е околу 60 литри во минута за 1 квадратни километри. метар, кој ви овозможува да направите без формирање на баричките и стагнација на вода во дождливото време или по сечењето на чистење.

iskusstvennyj_gazon13

Меѓу квалитативните карактеристики на тревниците, најважните се следниве:

 • широк спектар на бои, максимално приближување на изгледот кон природно, недостаток на сјај карактеристика на пластични производи,
 • можноста за работа во затворен простор и под отворено небо во текот на оваа година,
 • отпорност на абење, директна сончева светлина, пожари, температурни разлики, вишок на влага, хемиски агенси и детергенти,
 • еластичност, способност за одржување на обликот на купот,
 • способноста да се обезбеди природна сила на бие топката и одличен стисок на чевли кога трча по тревникот,
 • боја конзистентност и отпорност на газење,
 • леснотија на чистење и перење, можност за дезинфекција.

За тоа како се прави вештачката трева, гледаме видео:

https://www.youtube.com/watch?v=Tep-yVYFqiM

Карактеристики на стилот

Веќе споменавме дека премазот се тркала, затоа, нејзината инсталација не е особено тешка, и на големи локации и на мали. Прво се тркалаат валани на површината на локацијата, се сече, се поставуваат парчиња слој зацврстен со посебен пруга околу периметарот на локацијата.

iskusstvennyj_gazon33

За да се поврзете на ленти да се едни со други со помош на специјални загради, ако е потребно да се издаде мали внатрешни агли на просторијата - се користи лепило за вештачка трева, тоа е добро поврзан со премачкување на фрагменти. Ако не се очекува истото оптоварување на облогата, тогаш можно е да се одбие употребата на сврзувачки елементи.

Поставување тревници во отворена област се претпоставува:

 • чистење од остатоци,
 • израмнување на површинскиот слој,
 • изобилство напојување по положување ленти и фиксирање, што ќе обезбеди поголема адхезија на материјалот на земјата.

Ако се користи материјал со водоотпорна конструкција, базата треба да биде конструирана земајќи ја предвид потребата за проток на вода, односно да има соодветен наклон.

Како да се направи тревник тревник погледнете на видеото:

Каде можам да користам вештачка трева?

Фактот дека вештачка трева е идеален слој за терени и игралишта за вршење на различни видови на сорти, што често се прават игралишта за децата да си играат, доволно рационално - да го чува во совршена чистота не е тешко, траума во пад - минимум, поглед - доволно најмалку естетски.

искусственный_газон2

Во пејзажот, покритието успешно ќе служи за декорација на просторот во близина на базенот, може да го декорира брегот на вештачко езерце или езеро. Со вештачко зеленило, можете брзо да ја подобрите територијата во непосредна близина до канцеларијата, хотелот или ресторанот, било која архитектонска структура.

Во внатрешноста, вештачката покривка често се користи во дизајнот на зимска градина или жив агол, во сферата на трговијата - за украсување на витрини и изложби. Во случај на користење на слој како декор, тие се водат исклучиво од атрактивноста на изгледот.

Грижа за вештачка трева

Иако вештачки тревник е помалку чуден отколку природен, но сепак периодично ќе треба да се грижи. На пример, се препорачува најмалку еднаш неделно да се напојува со тревник со вода, со што ќе се обезбеди добра спојка со земјата.

iskusstvennyj_gazon22

Исто така е пожелно да се исчисти тревник неделно, особено ако е покриен со гумени чипови. Чиста четка се користи за чистење. За да се направи движење за движење следи во различни насоки, ова ќе го спречи падот на влакната во една од страните.

За отстранување на ртење плевел на периферијата на тревникот може да се направи само рачно, уредно, инаку може да го оштети подлогата на тревникот.

За отстранување на органски загадувачи треба да се внимава, да се заглават во дремката и на крајот да доведат до затнување на системот за одводнување. За чистење на вакви остатоци, можете да користите мешалка или специјален правосмукалка.

Снежните врнежи или шлаг на вештачката површина нема да наштетат, но за чистење на снег и мраз треба да се користи посебен правосмукалка. Имајте на ум дека не е препорачливо да се искористи снежно покриен или ледено поле.

iskusstvennyj_gazon16

Двапати годишно се препорачува професионално чистење, се изведува во две фази:

 • прво отстранување на плевелот и увид на интегритетот на површината, идентификување на штетата - елиминирање на нив,
 • потоа со користење на специјални машини се отстранува остатоци и полнење, воздухот на песок, кој има корисен ефект врз функционирањето на дренажен систем.

По завршувањето на бербата, дополнително песок се истура.

Повеќе за професионално чистење на вештачка трева:

За трајно да се зачува атрактивноста на тревникот не се препорачува:

 • одиме на тревникот во валкани чевли,
 • да заминат на вештачко трево домашно ѓубре, алати или едноставно тешки предмети,
 • не е препорачливо да го искористите тревникот во случај на дефект на неа, се додека не се целосно отстранети,
 • не треба да се дозволи да се движат на тревникот на други возила, освен машини за собирање.

Можеби сте заинтересирани за: