Иверица оценки и видови на градежни, индустриски, пакување, мебел, градежни, отпорни на влага, бреза, иглолистен, три-слој, пет-слој, мулти-слој, не полиран, земјата, класа Е, класа I, II класа, класа III, ламинат иверица. Како да се направи обвивка од ламинат иверица.

  • admin
  • 31 март 2016 година
Иверица оценки и видови на градежни, индустриски, пакување, мебел, градежни, отпорни на влага, бреза, иглолистен, три-слој, пет-слој, мулти-слој, не полиран, земјата, класа Е, класа I, II класа, класа III, ламинат иверица. Како да се направи обвивка од ламинат иверица.

Што денес не е направено од таков навидум банален материјал како иверица. Ова и сите внатрешни предмети - мебел, внатрешни прегради, па дури и бањи и мијалници. Иверица е еколошки, многу издржлив, практичен, лесен за употреба, има атрактивен изглед. Во оваа статија детално ќе го разгледаме овој градежен материјал, неговите типови, карактеристики, примени итн. Посебно внимание треба да се посвети на ламинирана иверица, која исто така ќе разговараме подетално подолу.

Класификација на иверица

fanera-kupit-kiev

Иверица - мулти-слој градежен материјал, кој се состои од неколку слоеви на дрво залепени заедно. Кога се лепи иверица, се користи непарен број фасети (од 3 парчиња). За дополнителна сила дрво слоеви се наредени нормално едни на други со слоеви од дрво.

pic317

Иверица е класифицирана според неколку параметри:

Во насока на влакната:

• Надолжни (влакната на предната страна се насочени долж листот).
  • Попречно (влакна насочени низ листот).

По функција:

• Изградба.

1804228

• Индустриски.

2565303

• Пакување.

1301658908449_bulletin

• Градежен мебел.

00626656_n1

Од типот на импрегнација: FOF, FSF, FC, FB, BS, BV.

• FOF - шуплив отпорна на влага.

• ПСФ - иверица со висока отпорност на влага - се користи за лепило со фенол-формалдехид на смола. Од иверица ПСФ монтирани ламинат кофражни за монолитен ката-конструкција.

• ФК - иверица, која има просечна отпорност на влага. Во производството се користи карбамидно лепило. Најчесто се користи за внатрешно уредување на соби и мебел.

• FB - пред лепење, фурнирните плочи се импрегнирани со бакелитен лак. Овој вид на иверица е максимално отпорен на влијанијата од околината. Шверцот FB може да се користи во тропски клими, во услови на висока влажност, па дури и под вода.

• БС - иверица е импрегнирана со бакелит алкохол растворлив лепак. Таа има уникатни својства за иверица: огромна сила, одлична отпорност на разни агресивни медиуми, еластичност, флексибилност, водоотпорен, не изгние, не се разделат, не куцам. Друго име за оваа иверица е "авијација" поради спецификите на неговата употреба - во авион и бродоградба.

• BW. Овој бренд е импрегниран со бакелит лепак бренд Б (растворливи во вода). Карактеристиките на овој бренд се практично исти како во БС, освен за отпорност на влага.

Според видот на материјалот:

• Бреза.

fc2e1b25b46c7a61cce76cf52d25ae7c

• Чудовиште.

elovaya-produktsiya-foto

По број на слоеви:

• Три слоја.
  • Пет слоја.
  • Повеќеслојни.

Како што споменавме погоре, кога сврзување лист иверица користи непарен број на слоеви на дрво: поради тоа тие се наредени симетрично на средниот слој. Ако иверица е залепени заедно од четири слоја на дрво, внатрешните слоеви се наредени нормално на надвор да се зголеми силата на производот.

Според типот на обработка:

• Неслобојна иверица (NSH).
  • Иверица е полирана на едната страна (Ш1).
  • Иверица обложена на двете страни (Ш2).

шверц оценки

Во согласност со GOSTs денес, иверица е поделена на пет сорти. Секоја сорта се карактеризира со присуство на дефекти и нивниот број.

Одделение Е е елитна одделение на иверица. Дефектите не се дозволени. По исклучок, може да се дозволат мали промени, кои се објаснети со особеностите на структурата на дрвото.

Класа I - мали површини и пукнатини се дозволени, чија големина не надминува 20 mm.

Степен II - може да се случи должина пукнатината од 20 сантиметри, мали фрагменти од дрво и импрегнација површина испакнатини лепак, но не повеќе од 2% од вкупната површина на лист.

Одделение III - wormholes се дозволени, чиј дијаметар не е повеќе од 6 mm, бројот е до 10 парчиња на m². Вкупниот број на такви штети не треба да надминува 9 парчиња на еден лист од иверица.

Разновидност IV - Иверица од најнизок квалитет. Може да има црволи со дијаметар од не повеќе од 6 мм, бројот не смее да надмине 10 парчиња на 1 м².
  Иверица оваа класа исто така може да ги содржи следниве недостатоци: сплотена, поцрнети и предизвикана влезен во неограничени количини, wormhole дијаметар од 40 милиметри иверица лист работ дефекти на длабочина од 5 мм.

технологија на производство на шпорети

brevno-prosto-krutitsya-i-spetsialnym-nozhom-s-Nego-snimaetsya-tonkiy-sloy

Претходно исчистени од кората и обработениот лог (churak) е фиксиран во машината и ротира околу неговата оска. На дневникот се донесува специјален мелење нож, чија широчина е еднаква на должината на дневникот. Со помош на нож од дневник, избришани се "струговите". После тоа, фурнир се сече, суши, сортира и пакува.

1267189322_76605165_1----

Слоевите на фурнирите се преместуваат нормално на дрвените влакна. Секој слој на дрво е покриен со лепило состав на четири страни, по што фурнир пакувања се изложени на температура под висок притисок во печатот. Завршената иверица е прилагодена на потребните димензии и се пакува. Како дополнителен третман, иверицата може да се излади или ламинира со филм, кој ќе му даде на материјалот дополнителна сила и отпорност на влага.

Ламинирани иверица

иверица-1

Ламинирани иверица е во голема побарувачка на модерниот пазар на градежни материјали. На површината на иверицата на една или на двете страни се нанесува заштитна фолија, на краевите на листот се нанесува водоотпорна акрилна боја. Ламинирани отпорни на влакна од иверица - траен и издржлив материјал, едноставен и лесен за употреба.

Технички карактеристики на материјалот:

Меѓу другите видови на иверица ламинат има голем број на предности:

• Зголемена отпорност на вода, отпорност на габичен напад и изложеност на агресивни хемиски средини.

• Точни димензии на листот.

• Едноставност и леснотија на ракување и инсталација.

• Широк избор на бои и нијанси на површината на листот.

• Различен тип на површини на листот: мазна (F), мрежа (W), површина на хартија за сликање (SP).

• Долг работен век - отпорен на влага од лепило од шперпрум, може да се користи до 100 пати.

Одличен квалитет иверица се должи на фактот дека продажбата на само два класа: елита одделение Е - без wormholes, јазли, оштетување и бракот, и 1-во одделение, дозволувајќи им само на повеќето мали дефекти (со дијаметар од 3-дупка не поголема од 6 мм, до 5 јазли со дијаметар од 15 mm за 1 m²).

Материјалот има многу високи перформанси, исто така, благодарение на водоотпорниот лепак кој ги поврзува слоевите на дрво во листот. За дополнителна сила и заштита од предвремено абење материјал дава посебен филм во кој се почитува на едната или двете страни на листот со користење на печатот и подложени на висока температура. На погуста на филмот, толку повеќе сигурен лист на иверица е заштитена.

Составот на заштитниот филм често вклучува мешавини на фенол-формалдехид или меламин, со што се зголемува отпорноста на абење на материјалот. Таквата обложување се смета за токсична и се користи само ако иверица се користи за да се направи кофражни монолитни дела.

Иверица ламинат за кофражни: димензии, дебелина на лист

Дебелината на иверица лист зависи од бројот на слоеви на притиснато дрво. На пример, во лист од ламинатна иверица со дебелина од 6,5 mm. содржи 5 слоја на дрво:

• 12 mm - 9 слоеви.
  • 15 mm - 11 слоеви.
  • 18 mm-13 слоеви.
  • 21 mm - 15 слоеви.
  • 24 mm - 17 слоеви, итн.

Ламинирани плочи од иверица, во согласност со барањата на ГОСТ, се произведуваат во такви големини:

• 1525x3050.
  • 1500х3000.
  • 1250x2500.
  • 1220x2440.

Дебелината на листовите може да биде различна: 6-9-12-15-18-21-24-27-30-35-40 mm.
  Дозволено е отстапување во дебелината на листот од иверица во 1-2 мм.

Каде се користи ламинирана иверица?

Материјалот на домашно производство е направен, главно од бреза. Квалитетот на бреза иверица овозможува да се користи за производство на кофражни материјали за нанесување на бетон во монолитни работи. Иверата на домашниот производител лесно може да издржи 40 до 60 циклуси на истекување за подни монолитни конструкции.

00791705_n3

lam-fanera-opalubka

Кинеската иверица ламинирана за кофражни е исто така многу популарна меѓу потрошувачите, цената е многу пониска од домашните и европските колеги. Сепак, нема други предности, освен за ниски трошоци, кинески иверица нема и може да издржи не повеќе од 5-20 циклуси на истекување. Кинескиот материјал најчесто се користи за истурање на темелите.
  Најмногу издржлива и висококвалитетна ламинирана иверица се произведува во Финска. Иверица за кофира произведена во Финска може да издржи 100 или повеќе циклуси на истурање на бетон.

Како што споменавме погоре, повеќето од ламинат иверица се користи во изградбата на еднократно кофражни за фрлаат конкретни градежни тавани, далекуводи, столбови, ѕидови од главниот град, како и во изградба на мостови, тунели, итн Во исто време се користи висококвалитетна иверица со дебелина од најмалку 18 mm. формат 1500x300 и 1220x2440 mm - во зависност од дебелината на преклопување, и, соодветно, оптоварувањето на опаковката.

Во градежната индустрија, ламинираната иверица се користи и за:

• Градежно скеле.
  • Огради и сите видови огради.
  • Производство на мебел, врати и внатрешни прегради.
  • Премази за подот.

Фондацијата за копаничарски фондации

Подолу, ние ја опишуваме една од наједноставните опции за изградба на иверица кофражни за истурање на темелите на приватна куќа.

Првите ровови копаат во потребната длабочина. Под куп-лента база се дупчат на дното на ровот, а потоа на дното на ровови и дупки разбуди слој од песок што е набиен, по што на дното, се проверува со израмнување инструмент и поставен како што е потребно.

Рог-за-лента-основа.

Тогаш кофражот е монтиран. Ламинирана иверица за кофражни работи се наоѓа на двете страни на ровот паралелно едни на други. Така, листови се поставуваат низ целиот периметар на идната зграда, под главните ѕидови, итн.

Пример за панел за опаковки изработен од иверица во сликата:

Шема-шита-опалубки

За да се иверица не се лизна под притисок на бетон, таа е фиксна со изолација, загради, внатрешните и надворешните мрежи, кои се одржи заедно со две спротивни на состојба.

36

Покрај тоа, листовите се прицврстени со метални навртки, на кои широк шајбни се завртуваат на двете страни.

post-87920-025441200 1380386507

 

винт

На столпчиња, тие се сече на пластична цевка, во спротивно не може да се отстрани иглата од замрзнатиот бетон, а иглата лесно може да се отстрани од цевката. Самата цевка останува во бетонот. Фиба да не се повлече иверица листови заедно повеќе отколку што е потребно, се вметнува помеѓу листови од дрвени решетки, ширината на што одговара на дебелината на фондацијата.

опалубка-053

Страничните ѕидови на листовите од иверица се дополнително засилени со дрвени ленти во неколку реда. Од шините и иверица дупчат дупка малку поголем од 10 mm, кои потоа се вметнува во метални столпчиња и се зацврсти заедно со палети.

Ако основата е ниска, решетките се инсталирани само на врвот и на дното на плочите. За високи темели, во средината е отворена уште една. Места на аголни спојки на иверица се поврзани со аголни загради кои се прицврстени со завртки.

opusknoj-kolodec6

Сите форми на кофражни мора да се вршат само однадвор. Ноктите се затнати одвнатре, краевите се свиткани однадвор - внатрешниот дел на кофражот треба да биде мазен.

Важна точка: ако иверица е постојано се користат за полнење, внатрешноста на куќиштето е потребно да се процес на сушење масло, или барем да се користи моторно масло - инаку листата со недоволно мазна површина ќе биде многу тешко да се оддели од излечи бетон.

Пред истурање, сите пукнатини помеѓу листовите од иверица се внимателно запечатени за да се спречи истекување на течниот бетон. За дополнителна заштита, кофражни згора на тоа може да се носи со метални клипови, исто така, надвор од земјата пречка дрвени или метални влоговите цврсто на иверица, горниот дел subtending помеѓу жица. Откако бетонот се зацврсти, облогата е внимателно расклопувана, по што иверицата може повторно да се употреби.

Можеби сте заинтересирани за: