Француски балкон, балкон застаклување со свои раце, корисни совети

  • admin
  • 9 мај 2016 година
Француски балкон, балкон застаклување со свои раце, корисни совети

Францускиот застаклување на балконот, кој денес стана модерен, нè натера да фундаментално го ревидираме нашето гледиште за причината зошто сопствениците на апартмани глазурат нивните балкони. Значи, пред балконот мораше да биде стаклен за да се изолира и тоа и станот. На балконите се чуваат стари непотребни работи - тој беше втора (а понекогаш и единствена) оставата, чајната кујна во куќата. Тој исто така беше подрум, стаклена градина, "соба за пушење", и сето тоа - сите такви места за станарите. Денес, со порастот на животниот стандард, балконот престана да биде само балкон. Денес тоа е целосен дел од живеалиштето на сопствениците на куќата. Значи, ајде да дознаеме подетално што значи тоа во пракса, овој концепт - "француско застаклување", како и да даде корисни совети за секој кој сака да го спроведе во пракса.

Француски балкон - што е тоа и зошто е потребно?

Користење на услугите royal-comfort.ru, можете да нарачате француски балкон застаклување. Ако карактеристика многу кратко на француски застаклување на балконот, тогаш тоа е континуирано стакло од подот и до таванот. Како што можете да видите, неговиот опис е едноставен како и самиот себе! И ти треба француски балкон за да се држиш со модерна мода ("Имам француски балкон!"), Или едноставно жителите на станот навистина сакаат да видат повеќе светлина во куќата.

Постојат неколку видови француски балкони. Еден таков вид е балкон со радијално застаклување. Пример за такво застаклување на францускиот балкон можете да го видите на фотографијата подолу.


Како што можете да видите, главната разлика меѓу застареното застаклување и класичната форма е тоа што не е правоаголна, туку полукружна.

Исто така, постојат такви видови на застаклување, како лесен - од алуминиумски профил.

Попогодно е за жителите на топлите јужни региони на нашата земја. Таков профил е скап и инфериорен во однос на метална пластика за звучна и топлинска изолација. За северните ширини, ПВЦ е посоодветен.

Меѓутоа, во француското застаклување постојат неколку нијанси кои треба да бидат земени предвид од сите кои сакаат да инсталираат таков балкон во нивниот стан. Ајде кратко да ги разгледаме.

Предности и недостатоци на францускиот балкон

Прво, тоа не е погодно за секого. Оние кои живеат во северните региони на нашата земја, или едноставно во ладни апартмани, стаклото на балконот со цел затоплување. Со француско стакло, оваа опција нема да работи. Тука цената е повеќе естетски карактеристики. Плус, се разбира. сигурна заштита од прашина и разни неповолни временски феномени (прашина, дожд и снег). Сепак, од позитивните моменти тука е можно да се именува и тоа дека таквото застаклување не зазема многу место и не натрупува толку мали балкони на "Хрушчов".

Второ, неопходно е да се земе предвид присуството на мали деца, кои лесно можат да излезат од балконот, заедно со недоволно сигурно инсталираното стакло. Затоа, за француските балкони има посебни огради, кои можете да ги видите на фотографијата подолу. Ако мислите. За ова ќе бидат потребни дополнителни трошоци, а потоа запомнете дека откако сте го инсталирале францускиот прозорец на балконот, го зачувавте за зајакнување на парапет, на прозорците и другите дополнителни елементи потребни за инсталирање на стандарден балкон. И, пак, нема ништо поскапо од здравјето и безбедноста на нашите деца!


Трето, за навивачите да чуваат на балконот било ѓубре (или чад во долна облека), тоа исто така не функционира - твоите мали "тајни" ќе станат јавно добро. И ова, недвосмислено, ќе го пречекори целото значење на француското застаклување. Во овој случај, пожелно е да се инсталира пластичен сендвич панел подолу. Но, ова нема да биде вистински "француски балкон". И за да ја зачува својата "Французинст" и да не ја изгуби интимноста на неговиот личен живот, можете да го инсталирате на него не обични очила, туку посебни - оние кои се транспарентни за вас, внатре и непробојни кон надворешни лица однадвор. Сепак, оваа опција ќе ве чини пристоен износ. Одлучи за себе она што е повеќе вредно за вас - пари или личен живот.

И, четврто, францускиот прозорец на балконот ќе се загрее (па дури и прегрее) во топлината, а со тоа и целиот простор на балконот ќе се прегрее. Во студ, нема да даде топлина. И температурата на балконот ќе се разликува малку од температурата зад неа. Некои господари за оваа причина се советуваат да инсталираат на француски балкони за заштеда на енергија двојно застаклените прозорци (а не за еднократно) застаклување.

Не е лесно да се грижи за толку големо француско застаклување, особено за постарите лица. Да, и практично го користите само за жителите на становите на високи катови на домот, бидејќи подолу ќе биде само шоу "зад стаклото"! Меѓутоа, ако се плашите од висини, тогаш оваа опција дефинитивно не е за вас. Во овој случај, најдобро е да се шие дното на вашиот балкон со пластика (па тоа нема да биде многу страшно). Добра алтернативна опција во овој случај може да биде и панорамски прозорци.

Но, многу луѓе ја сакаат идејата за застаклување на францускиот балкон и ние само можеме да им посакаме успех во ова прашање. И како да го реализирате својот сон за независен француски стаклен балкон од вашиот сопствен стан, ќе разговараме понатаму.

Француски балкон со свои раце

Ако одлучите да инсталирате француски балкон со свои раце, тогаш пристап кон ова прашање со максимална одговорност. Впрочем, ова може да биде едноставно витално, бидејќи е неопходно да се пресмета, до најблискиот милиметар, силата на оптоварувањето што делува на целата структура на стаклото однадвор. Тоа треба да биде што е можно посигурно и сигурно, особено ако имате мали деца.

Исто така често е неопходно да се работи на надморска височина. На пример, кога се проширува балкон на бетонска плоча, или да се расчисти подот на стара плочка.

Ако се сомневате во вашата способност да се пресметате правилно, точно до најмалите детали, најдобро е да го поставите ова прашање до специјалисти кои се познавања.

Исто така однапред одлучува кои врати ќе ги инсталирате на францускиот балкон. Најчесто се користат лизгачки системи, но обожавателите на класиците како занишани врати. Сепак, ве советуваме да ги жртвувате вашите преференции во корист на штедењето, па не е голем простор - ставете го најдоброто лизгање.

Пред да започнете да го имплементирате вашиот план за инсталирање на француски прозорец на балконот, треба малку да се исчистите и да го подготвите балкон за работа. Исто така, треба да ги отстраните старите огради и огради и, доколку е потребно, да инсталирате дополнителни потпори за напојување.

Понатаму, пред да почнете да ја имплементирате идејата за застаклување на француски балкон, Ви препорачуваме да видите како експертите го прават тоа.

На колку брзо и лесно можете да монтирате француски балкон со свои раце, можете да видите во мало, но многу корисно видео.

Можеби сте заинтересирани за:

Стакло спојување во внатрешноста на модерен стан, што е тоа, спојување стакло со свои раце
Огледало во внатрешноста на дневната соба, во внатрешноста на ходникот, во внатрешноста на спалната соба, во внатрешноста на кујната. Фото: на ...
Камења во градината. Декорот на страницата со камења: цветни леи од камења, слика од прекрасни цветни леи, совети за украсување ча ...
Истекување на покривот: причините за протекување, видови на протекување, начини да се елиминираат протекувањето на покривот.