Шатор покрив, како да се направи шатор покрив со свои раце, корисни совети

  • admin
  • 14 јуни 2015 година
Шатор покрив, како да се направи шатор покрив со свои раце, корисни совети

Shatrovye покриви на куќи привлече внимание од далеку. Лаконскиот облик и очигледна едноставност на покривот го зафаќа, така што новите желби да се направи сличен покрив е природно. Тоа за изградба е потребно да се обезбеди и како да се подигне на покривот.

Шатор или хип покрив

Најекономична опција за покривот на приватна куќа, во смисла на заштеда на материјали за градба, е хипо покривот. Кровните покривки се направени во форма на рамнокрак триаголници, формирајќи заеднички теме, основата на покривот е плоштад.

shatrova-kryisha

Кровот во форма на шатор е еден вид фронтон покрив.

Патем, другото име на покривот е хип покривот. Основата на покривот на колкот е исто така правоаголник, двете странични лица се триаголни, а другите две претставуваат трапез.

051_04

Совршената симетрија на лизгачите и системот за покривање на покривот бара прецизно пресметување и координација на активностите при градење на тоа независно. Со цел да се направи таков покрив, неопходно е да се проучат карактеристиките на неговата конструкција.

4-skatnaya-krysha

Кровни конструкции на шатори

Главните елементи на системот за покривање на покривот во форма на шатор се:

• дијагонални рафтери лоцирани на аглите на рамката на покривот

• Mauerlat поддршка зрак, поддршка на краевите на rafters

• скратени рафтери или nazhdniki поврзани со oksnymi rafters

• Поддршка

• дополнителни потпори (траки, пресеци и нозе), создавајќи дополнителна цврстина на покривот.

Слика 3

Сепак, комплексната поставеност на елементите на покривот на шаторот и на дрвјата создава бараниот одржлив систем, кој се користи во изградбата на куќни населби. Се разбира, изградбата на хипер покрив бара пресметка, чии формули се засноваат на тривијални методи за пресметување на триаголници.

1290938610

Пресметување на хипер покривот

Целта на пресметувањето на хипер покривот е да се пронајде обемот на материјалите потребни за нејзината ерекција (кров, под-кровен материјал),

уреди за гајби и бандажи врз основа на одредени параметри. Освен волуметриските параметри, се пресметува аголот на наклонот и се пресметува јачината на динамиката на целиот систем.

Се разбира, бројот на параметри е доста голем и комплексен, па затоа се препорачува да се користи онлајн калкулатор.

Слика 1

 

Како резултат на пресметката, ќе бидат примени следните податоци:

• агли на наклонетост на рафтерите на страната

• вкупна површина на покривот (вклучувајќи и преклопувања)

• должини на дијагонални, странични и стапала

• Препорачана секција

• број на бараните рафтери за системскиот уред

• количини на дрва за скелиња (м3)

• бројот на редови на гајба.

Добиените податоци се доволни за изградба на хипер покривот со свои раце.

Image 2

Подигање на шаторот покрив

Се препорачува да се започне со изградба на хипер покривот со мали архитектонски форми, на пример, покривот на отворено белведер или гаража. Одлична можност да ја научите технологијата за поставување на покривот и последователното подобрување на стекнатите вештини во работата!

1365324069_shatrovaya

труп

Рамката на покривот на шаторот има класично едноставна конструкција и се состои од 4 дијагонални рафтери и 8 потпори (2 скелети за еден шарф).

Поставувањето на покривот започнува со изградбата на рамката. Треба да се запомни дека за дрвени куќи рамката ќе се потпира на горните круни, за куќички од тули и пена-бетонски куќи на Мауерлата.

4

инсталација на mauerlat и поддршка барови

За да го поправите Mauerlat, се препорачува да ги инсталирате вградените елементи и армо-појасот. За да се создаде Mauerlat, се користат дрвени греди, фиксирани по должината на периметарот меѓу себе со директна брава.

Постојат начини да се зацврсти Мауерлата:

• користење на челична жица

• користење на конструкциски столбови

• користење на прицврстувачки завртки.

 

 

kreplenie_maujerlata

Монтажата Mauerlata со употреба на жица се прави со поставување парчиња челична жица на растојание од 20-30 мм. Откако ѕидовите се сушат, жицата се завиткува околу зракот и се прицврстува до нејзините краеви.

Конструкциите за прицврстување се во облик на L и максималната длабочина на потопување во бетонскиот перниче е до 450 mm. За да ги инсталирате манжетни, обележете ги и дупчете ги дупките за инсталација. Тогаш шпорети се инсталирани во место и затегнати со орев.

затворач-Мауерлат-фиба

Корисни совети

Без оглед на избраниот метод за прицврстување на Mauerlat при монтирање на сврзувачите, неопходно е да се земе предвид присуството на водоотпорниот слој. Материјалот за хидроизолација е прободен пред да се вметнат столбовите. По истурање со бетон, неопходно е да се исчисти конецот на столбовите пред да се замрзне бетонот.

schpilki6

Монтажата на Mauerlat со сидро завртки се прави директно во armopoias пред истурање. За да ги обележите дупките за завртките за прицврстување, подгответе го таблата и означете го местото на инсталирање на него. Потоа плочата се нанесува на работ на Мауерлата и дупчат дупки според ознаките. Подготви Mauerlat стави на завртки, се стави на мијалник и затегнете ја орев.

крепление-стропил

инсталација на рафтери

Порамнување на Mauerlatt околу периметарот, може да се продолжи со инсталација на rafters - дијагонални rafters, кои се наоѓаат на дијагоналите на hipped покрив. За повикување: главното оптоварување на гребениот систем на хипер покривот паѓа токму на дијагоналните сплавови. Дијагоналните греди имаат значителна должина и, соодветно, тежина.

Слика 1 скелети

Инсталирањето на дијагоналните рафтери се изведува според пресметаниот спојник или неограничената шема, според која шапната нога на дијагоналниот сноп може да се потпира на маурелата или зракот. Аголот на наклонетост на дијагоналните рафтери може да биде до 23 °. Вториот пар на дијагонални скелиња е инсталиран на сличен начин. По инсталирањето на долги дијагонални скелети, им се прицврстени два кратки спојки.

Слика 2 рафтери

Кога работи, може да биде неопходно да се зашири горниот пластичен распрскувач, кој мора да биде поставен на работ под агол. Пласт, кој се наоѓа во долината, е врзан со ритам. Ова го олеснува поставувањето гајба.

kreplenie_stropil_skol_zyashchie_k_stene_k_kon_ku_i_sposoby__7

Корисни совети

Според избраниот проект, при прицврстувањето на кровниот систем се прават сите придружни операции при подигнување на хипер покривот - подигање на кров, уред на долината, рамка на цевки и отвори. Строга приврзаност кон технологијата на ерекција ќе обезбеди добар резултат.

konstrukcii_uzlov_derevyannyh_stropilnyh_ferm_kryshi (1)

Избор на сврзувачки елементи за изградба на хипер покрив

Посебно внимание треба да им се посвети на изборот на прицврстувачи за поставување на покривот.

металички-крепење-елемент

За да ги поврзете елементите на гребениот систем, ќе се користат следните метални елементи:

• перфорирани лајсни за нокти и помине

• Степлери, прстиња, шрафови и нокти

• агли челични перфорирани

• лизгалки и лизгачи за прицврстување на скитени.

Покрај тоа, може да се бараат дрвени производи:

• награди и плочи

• триаголници

• преклопување кога се креира зглоб.

Се препорачува да се изберат подобриот квалитет, затоа што гребениот систем и хипер покривот треба да имаат зголемена сила.

Можеби сте заинтересирани за: