Куќа со фронтон покрив, ја изведуваме конструкцијата на скелетот на фронтон покрив, како да го направиме тоа, корисни совети

  • admin
  • 16 јуни 2015 година
Куќа со фронтон покрив, ја изведуваме конструкцијата на скелетот на фронтон покрив, како да го направиме тоа, корисни совети

Модерните структури на кровот се разликуваат во сложеноста и разновидноста - ова се скршени покриви, покривни покривки, мулти-стрела и така натаму. Сепак, едноставен, сигурен и проверен временски покрив бил и е актуелен и многу чест. Поради едноставноста и функционалноста, многу програмери ја даваат предноста и денес, покрај фронтот покрив може да се направи без прибегнување кон услугите на специјалисти. Сепак, и покрај фактот што фронтонот на покривот изгледа многу едноставно, неговата конструкција бара барем теоретско познавање на процесот и барем некое искуство во градежната индустрија. Во оваа публикација ќе го разгледаме процесот на градење на фронтонски покрив со свои раце, да обрнеме внимание на некои нијанси и суптилностите, што ќе помогне да се избегнат грешките на лицето кое го гради покривот за прв пат.

Изградбата на куќата е скапа, таа бара сериозна инвестиција на ресурси, време и напор. Се разбира, луѓето се обидуваат да најдат начини да заштедат пари, да ги намалат трошоците за изградба, притоа користејќи ги најновите достигнувања за градежни технологии. Еден од нив, неодамна масовно добивајќи популарност во Русија, е рамката за изградба на куќи. Главната придобивка од овој метод е дека една приказна рамка куќа може да се изгради без вклучување на професионалци. Ако имате барем минимална техничка писменост и строго ќе се придржувате до сите препораки, тогаш без посебни проблеми ќе можете сами да изградите таква куќа. Во процесот на градење рамка, често е неопходно значително да се поедностави изградбата, а вообичаениот фронтен покрив не е особено комплициран и е совршено прилагоден за рамка.

Гејбл кров: структурни карактеристики

Гејбл кров за уредување.

Секое градител знае дека голем дел од долговечноста на зградата зависи од тоа колку товарот се рамномерно распоредени на лого површина од објектот за време на изградбата на покривот, и од оваа гледна точка, фронтон покривот - еден од најдобрите опции. Гејбениот покрив е прилично едноставна и функционална структура. Крајниот покрив се состои од две навалени рамнини, кои се поддржани од два спротивни ѕида на куќата. Ова произведува два празни триаголни завршетоци, кои се нарекуваат педименти. Ако дозволите висината на покривот и површината на куќата, тогаш во просторот под покривот можете да направите еден или повеќе живеалишта. Простор за живеење под покривот се нарекува една мансарда, додека не-станбени - сведување, се користи само за потребите на домаќинствата, како што се години на складираната има сите потребни и непотребни работи.

Чекор-по-чекор изградба на фронтон покрив со свои раце. Систем за гребење на покрив

Од естетска гледна точка, фронтот на покривот изгледа, се разбира, малку рустикален. Овој недостаток може да се компензира со користење на современи материјали за покриви кои ќе го збогатат и украсят овој највидлив дел од куќата.

Гејбл покрив модерен покриви материјал за покривање

Прво на сите, потребно е да се организираат подови. Многу често, со капитална градба на згради направени од тула, блок и други традиционални материјали, поните се направени од армирано-бетонска плоча.

бб се преклопуваат

Ова заштедува многу време, а преклопувањето изгледа дека е силно и издржливо. Но, во градењето на жици, употребата на такви тешки материјали е неприфатлива, бидејќи тие едноставно можат да ја уништат дрвената рамка и да ја оштетат кревка основа. За изградба со свои раце, дрвени греди се најдобри.

греди се преклопуваат.

При изборот на материјалот од кој ќе се монтираат фронтовите на кровот, пред се е потребно да се одлучи како ќе се користи просторот под покривот. Ако има едноставно поткровје, тогаш ќе има доволно бар 50x150 mm. За уреди станбени сведување простори треба да се користи за помасовно материјал пресек од најмалку 100x150 мм, оптимално - 150x150 mm. Дрвени греди се поставени на завршените ѕидови, паралелно со жлебовите. Секој зрак треба да се протега надвор од ѕидот за 50-70 сантиметри, за да може да се направи покривен надлет кој е доволен за заштита на ѕидовите од врнежите. Откако ќе се постават греди, ние ќе продолжиме да го произведуваме и инсталираме системот на гребење

Од покривот ќе имаме фронтон покрив, структурните структури го прават триаголен.

триаголни рампери со вкрстени ленти.

Завршени рафтери се конструкција во форма на буквата "А". Најлесно е да се собере секој триаголен елемент од структурата на шапката на земја. Прво го скрати зракот со потребната должина, го одредува аголот на рампата. По ова, направен е образец за монтажа на сплавови под одреден агол. За да го направите ова, земете две гранки за режење и решетки и прицврстете ги со саканиот агол. Потоа едноставно изберете шаблон за барови, исечените на врвот за подобар зафат, и се држат заедно со ноктите или шрафови.

дефиниција за рафтери

Веднаш на теренот до дрвени скелиња можете да прикачите пресек. После тоа, останува само да се подигне завршената структура, да се извади и да се прицврсти на врвот. Прицврстувањето на скелетите на гредите на таванот се врши со помош на ноктите и спојниците. Во принцип, дизајнот на фронтот на покривот се смета за многу едноставен, а тим професионални градители може да го собере "од нула" за помалку од еден ден.

Пречката во шафер мора да се пресмета на таков начин што служи како основа за идниот плафон на таванот.

Многу често не е можно да се најде бар со потребната должина за продажба. Во овој случај, можно е да се приклучат на дрвото од двете страни со белешки на таблата. Два парчиња бар се обично прицврстени со нокти, иако е подобро да се користат долги завртки или завртки.

градители

Мансард во услови на Русија нужно мора да се загрева. Ако се планира да се направи заеднички сведување од преоптовареност, тогаш во овој случај задачата е значително поедноставена, а и финансиските трошоци, исто така. Заштедите во овој случај се постигнуваат, пред сè, поради затоплување и помала потрошувачка на материјал, бидејќи чекорот на скелетите може да се направи нешто повеќе. Сепак, не треба да поставувате сплавови на растојание од повеќе од еден и пол метри од едни на други. Најдобро е ако чекорот е 1,2 метри. Така, дури и ако направите покрив од традиционален тежок чешач, неговата тежина е рамномерно распределена низ површината на објектот.

Прво, инсталирани се структурите на предниот раб на двете страни.

предните сплавови

Привремено се прицврстени со помош на долги падини. Многу е важно да ги изложите првите фронтални рафтери (сепак, како и сите други) строго вертикално.

Откако надворешните рафтери се изложени, низа се протега меѓу нив, во однос на која се изложени остатокот од дрвјата.

Прицврстете ги дрвата на греди на различни начини. На пример, се преклопуваат со дополнително зацврстување со метални држачи или направете странична лента во распон на длабочина од околу 5-7 сантиметри.

зацврстување на дрвени скелиња

Самата структура на триаголник е доволно цврста, како и дополнителни засилување во форма на греди на таванот висина, плус силна приврзаност кон joists дрвени скелиња обезбеди дополнителни маргина на безбедност, кој ви овозможува да се грижите за вертикално оптоварување на покривот.

Ако зборуваме за предните оптоварувања на структурата, тогаш тука е неопходно да се обезбеди целиот систем на покривни бандажи со дополнителна ригидност. Обично ова е направено со косење, кој градители се понекогаш се нарекува "ветер загради", поставен на предната гредата и дрвени скелиња во долниот дел на средината дрвени скелиња. Така, структурата на стеблата е зајакната на секоја страна, има само четири парчиња.

За косење е можно да се користи материјалот од кој собраните бандаж или зрак се малку помал пресек, на пример, 50x100 мм.

Бидете сигурни да се обрне внимание на висината на rafters, и, се разбира, на аголот на покривот падини. Колку е повисока висината на снежниот покрив во вашиот регион, толку е поголема структурата на стеблото и поголема покривот на покривот. При дизајнирање и пресметување на системот за покривање на покривот, потребно е да се знаат овие податоци и да се направат соодветни корекции на дизајнот.

сведување. затоплување на сведување

Слика конвертирана со ifftoany

Структурата на таванот претпоставува постоење на станбени простории во просторот под покривот, затоа треба да се обрне внимание на изолацијата на покривот. Во овој процес потребно е да се обезбеди широчината на изолација, така што процесот не треба да работат својата култура, или да се зголеми, што доведува до зголемување на материјалната потрошувачка, а со тоа чини пари. Топлинската изолација се поставува само откако ќе биде подготвена гајба и покривните работи се комплетно завршени.

затоплување на сведување

Пилената изолација мора секогаш да биде покриена со соодветен валјак, на пример, пареа бариера, особено ако се користат листови од стаклена волна или минерална волна.

Ако станбени простории во таванот ќе биде неколку, а потоа на системот на покривот инсталирано дополнителни лавици кои ќе ја играат улогата на основа за идните ѕидови тавани. Штандови за ѕидови се прикачени на пресеците - основата на идниот плафон на собата.

алати за ѕидови на таванот

За максимално изолирање на масичката, дополнително може да го поставите материјалот за топлинска изолација на таванот и ѕидовите на таванот. Сепак, тоа зависи од температурата во регионот каде што е изградена куќата.

Тоа подразбира дека ако сте се одлучиле на куќиштето на уредот во просторот под покривот - да бидат подготвени за дополнителни финансиски трошоци, како во овој случај, треба повеќе градежни материјали и изолација.

гајба и кров материјал

Еднаш ќе се инсталира на целиот систем на дрвени скелиња со сите потребни засилувања и Struts, продолжи да се качи каси, која подоцна ќе биде спроведен материјал за покривање. Чекор, и, соодветно, густината на гајба зависи од материјалот за покривање што треба да се користи. Најевтиниот материјал кој не бара присуство на густа гајба е нормален покривен брановит чешач. Дебелината на штици под шилестата не е помала од 2 сантиметри. Меѓутоа, за покрив од чеша, доволни се 4 плочки на лист материјал за висина. Главните недостатоци на чеша се тешка тежина, кревкост и прилично непривлечна појава.

гајба под чеша

Ако како покриви материјал ќе се користи мека битуменозни ќерамиди или ondulin, летва треба да биде многу густа. Покрај тоа, лист материјал често се става на врвот на гајба за дополнителна сила, на пример, иверица панели. Иако оптоварувањето на rafter системот малку се зголемува, но ова е компензирано со малата тежина на покривниот материјал.

гајба за мека ќерамиди

Конечно, ние се напомене дека ако сите од горенаведените препораки, Гејбл покрив ќе е доволно силна да го издржи снег и ветер товари, и ќе трае многу долго време со соодветна грижа и навремено поправка.

Покрај теоријата, предлагаме да гледате неколку видеа на темата:

Можеби сте заинтересирани за: