Паркет одбор начини на врска: лебдат начин, лепење, на ферман, на иверица.

 • admin
 • 31 октомври 2016 година
Паркет одбор начини на врска: лебдат начин, лепење, на ферман, на иверица.

Еден убав и издржлив под го сака секој човек во неговата куќа. Ова е овозможено со поставување на паркет во облик на подна покривка. За тоа што може да се постави за паркет одбор и како да го направи тоа правилно во овој напис.

Поставување паркет одбор со свои раце

Пред да зборуваме за инсталирање на паркет одбор. Вреди да се каже дека ова е за материјалот. Паркет одбор е материјал кој се состои од три слоја на дрво залепени заедно. Материјалот е издржлив и има прекрасен изглед.

Паркет одбор може да се наредени на различни корици:

 1. бетон ферман;
 2. иверица;
 3. на специјален супстрат.

Вие исто така може да се постават на одборот и лебдат начин. Повеќе детали за секој од видовите на пакување ќе бидат дискутирани подоцна.

banya5571

Подготовка на тротоарите

Ова е најосновна фаза на подготовка. Мора да се третира внимателно и сериозно. Во повеќето домови, подовите се направени од штици поставени на крстот греди, па провери безбедноста на целата структура и замена на делови ако е потребно.

Работата за проверка на стариот под и неговата поправка се како што следува:

 • Прво, го оценуваме квалитетот на гредите. За да го направите ова, ние расклопуваме дел од плочите со отпадок или длето.
 • Потоа, одборот мора да се напише под прав агол на местото каде што се вкрстува со зракот. Ова е неопходно за да се осигури дека подоцнежните поставени одбори имаат поддршка.
 • Сега попречните греди може да се проверат за гниење или расипување со инсекти. Ако се открие таква штета, неопходно е да се утврди длабочината на оштетувањето на дрвото. За да го направите ова, оштетениот простор е прободен со шил.
 • Ако зракот во непристоен став мора да се замени. Се разбира, можете да го исечете оштетениот дел и да го замените со ново парче, прицврстувајќи го со завртки.
 • После тоа, можете да ги третирате сите дрвени делови со антисептик.
 • Сега можете да ги поставите плочите, да ги замените старите клинци со завртки, а нивната глава мора да се загрее во дрвото.
 • Ако има слотови во капакот, тие можат да бидат исполнети со дрвени летви, ова ќе помогне за понатамошно зајакнување на подот.
 • Потоа, површината може да се израмни со планер или специјална машина. Подот треба да биде рамномерно, силен и без крцкање.
 • После тоа, го покриваме стариот кат со заштитни соединенија. Тие мора да бидат безбедни за здравјето на луѓето.

Кога подготвителната фаза е завршена, можете да продолжите со инсталацијата на паркетната плоча.

Технологија на поставување паркет одбор

Инсталирањето на подна покривка од паркет плоча е макотрпно и трудољубиво.

Може да се подели на следниве техники:

 • На бетонска ферманција.
 • На подлогата.
 • На иверица.
 • Пловечки начин.

Секој од нив ќе биде подетално разгледан во статијата.

поставување паркет одбор на естрих

Подовите не можат да бидат совршени. Некаде ќе има разлика во височините, а некаде има пукнатини и депресии. Најдобро е да се наполни ферманчето со самоизрамнувачко соединение. По ова, неопходно е да се даде време за нејзино зацврстување, на добар начин овој период е 30 дена. Но, подготвеноста на бетонскиот слој може да се тестира на народен начин.

За ова ни треба:

 • парче пластична квадратна форма;
 • скотска лента;
 • стаклена тегла.

Користење на леплива лента закачите квадратни пластика на подот или поставени на дното тегла спојка нагоре. Оставете сè за 1 до 2 дена, по што ги отстрануваме предметите од подот и внимателно проверете ги за кондензација. Ако не постои кондензација на пластика или тегла, тогаш можете безбедно да продолжите со положување на облогата. Ако на површината е присутна влага, може да почекате некое време или да се обидете да ја намалите влажноста во просторијата. По подот конечно е подготвен да се постави, мора да се исчисти од прашина и нечистотија.

Инсталацијата се изведува во неколку фази:

 1. површински буквар и оставете да се исуши добро;
 2. по што ќе го одбереме лепилото и ќе го нанесеме на површината;
 3. лепилото се нанесува со уреден слој и на неа се поставува паркетната плоча.

Сè мора да се направи точно и доволно брзо. Оваа техника за монтажа станува многу популарна. Единствениот недостаток, ако еден или неколку одбори се влошат, ќе биде тешко да ги смените.

143

поставување на паркет одбор на иверица

Инсталирањето на паркет одбор на иверица е доволен процес на одложување на трудот. Под услов на старите дрвени кат joists се погодни за понатамошна употреба, а по потреба заменет со нов материјал може да почне да иверица тротоарите. За да се подготви подлогата за паркет, најдобро е да се избере шуплив отпорен на влага со дебелина од најмалку 10 мм. Перка на материјалот се сече на еднакви делови и се става на подот во бегство. Кога оваа состојба треба да се остави помеѓу зглобовите 3 до 6 mm, а на ѕидот околу нивната големина може да биде до 10-15 см. Себе иверица може да се залепени за подот со или dispersable акрилик лепило (и безбедни за здравјето на луѓето). Или закачите го прицврстување на подот со клинци, претходно во листовите што прават бразди за капите. Кога подготвителната работа е завршена, можно е да се покрие завршниот слој.

Процесот на составување се состои од следниве чекори:

 1. чистење на иверица од прашина и нечистотија и изведување на одмастување;
 2. внимателно проучете ги упатствата за употреба на лепак и забележете сами за себе време по кое составот што се применува на иверица е подготвен за понатамошна работа;
 3. потоа го ставаме лепилото на таблата и го поправаме на подот, ниво со ѕидовите и дополнително го поправаме со ноктите;
 4. последниот одбор, по правило, не се вклопува целосно, затоа мерењето на потребната големина предизвикува пилирање на материјалот;
 5. вториот ред треба да биде поставен од местото на пакување на фрагментот од таблата во спротивна насока;
 6. последниот ред е ставен во поглед на преостанатите должина на просторот, поголемиот дел од него е помала од должината на floorboard, така што сите што треба внимателно да се измери и да се намали вишокот на материјал.

Инсталирањето на паркет одбор на иверица е доволно едноставно. Единствената тешкотија може да се појави со цевки. Но, лесно се решава, со помош на картон е потребно да се направи нивниот распоред и да се измери сите димензии. После тоа, дупките се направени во таблата со сложувалка, земајќи го во предвид термалниот јаз. По завршувањето на работата, можете да ја поправите плочката.

fanera

поставување паркет одбор на подлога

Како алтернатива за поставување на бетон или иверица, може да се монтира монтажата на подлогата. Во моментов, постои богат избор на овој материјал. Сите видови се различни во составот и карактеристиките.

Најчестите се:

 • Пена полиетилен- е направен од пена полиетилен и е отпорен на инфекција со габи и мувла, не се плаши од влага. Недостатоци се токсичност и краток век (10 години), по што супстратот се претвора во прашина.
 • Засилени - овој материјал ќе обезбеди дополнителна топлинска и бучава изолација. Таквата подлога најдобро се користи за поставување на материјал на цврста основа со добра фиксација.
 • Корк   - направени од смачкана и притиснат кора плуг. Тоа е природен материјал со одлични физички карактеристики. Совршено ќе го изолира подот и ќе ги задржи своите квалитети во текот на целото време на работење.
 • Битуменски - плута   - е крафт-хартија натопена во битумен и покриена со плута. Овој слој ја врши улогата на водоотпорност и добро се справува со потиснување на бучавата.

Сите супстрати се добри на свој начин, и кој да му даде предност е веќе лично прашање за секого. Подлогата е поставена на чистиот под. И нејзините листови може да се прицврстат заедно со вообичаена лента, така што материјалот да не се поместува. Помеѓу ѕидот и подлогата треба да има јаз од околу 10 мм. Првиот одбор треба да се инсталира во близина на ѕидот, со користење на заптивка меѓу нив. Инсталирање на паркет одбор е доволно едноставно, неопходно е да се поврзат одбори меѓу себе во бравата. Така се движиме од еден ѕид на спротивниот и така ред по ред.

ukladka-parketnoy-doski

поставување паркет одбор на лебдечки начин

Пловечки метод за поставување на капакот е да се инсталираат одбори меѓу себе, додека нивното поставување на подот е отсутно. Пред да ја монтирате плочата мора да се стави во просторијата. Така, слој ќе добие влажност на просторијата. Облогата е поставена на ист начин како и во претходните случаи. Голема предност на овој метод на инсталација е лесна замена на подот сегмент ако е потребно. Поставување паркет одбор, корисни совети. Како и во секаков вид завршна работа, при поставувањето на подни површини има некои суптилностите.

Еве некои од нив:

 • Неопходно е строго да се почитуваат режимот на температура и влажноста (температура над 18 Целзиусови степени, влажност до 60%).
 • Неопходно е да се остави јаз меѓу слој и ѕидовите на просторијата, поради својствата на дрвото, за зголемување и намалување на волуменот во зависност од температурата.
 • Да се ​​продолжи животот на подот од таван може да се лакира. Тоа ќе ја спречи влагата да влезат во рабовите помеѓу плочите и да го задржат атрактивниот изглед на подот.

Овие едноставни совети ќе помогнат не само да се постават капакот, туку и да се зачува неговиот атрактивен изглед.

ukladka-parketnoj-doski-svoimi-rukami

Оваа статија раскажува за уредот на подот од паркет одбор. Таа раскажува за различни технологии за нејзина инсталација. Користејќи го советот од статијата, можете лесно да го одредите типот на уредување и да ја завршите целата работа. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: