Покривни сендвич панели, што е, каде се користи овој градежен материјал?

  • admin
  • 20 април 2017 година
Покривни сендвич панели, што е, каде се користи овој градежен материјал?

Градежната индустрија што активно се развива е базирана на достигнувањата на водечките фактори за возење. Ова е широкораспространето воведување на иновативни технологии и материјали. Светла и препознатлива лидер во секторот за изградба на метални конструкции се сендвич панели. Ѕид сендвич панели, покриви сендвич панели - сето ова сега може да се нарача или купи готови. Популарни, за производство и продажба, станаа онлајн продавници, на пример http://mg-msk.ru/catalog/send-paneli. Креирањето на покривот сега станува брзо и прифатливо занимање.

Што е сендвич панел покриви

Кровни сендвич панели се повеќеслојни премази со не-проветрени својства. Структурно, таквите панели се состојат од две, трислојни листови од 0,5 мм ладно валани галванизирани, кои се заштитени однадвор со полимерен материјал.

krovelnye-sendvich-paneli_e4c5141bd7e6d6e_300x300

Главната примена на сендвич панели е инсталирање на покриви на згради, приватни куќи и колиби. Затоа, покриви панели од овој тип се користат за покривање со агол на падина од најмалку 5%.
  Како топлинско-изолационен материјал помеѓу челични листови, се користи полиуретан, експандиран полистирен и минерална волна.

sostav-krovelnoy-paneli

Најчести се панелите со полнач од топлинско-изолационно јадро - пенопласт (густина до 25 кг / м3) и минерална волна (густина до 140 кг / м3). Модерни покриви на сендвич панели:
  • Атрактивен изглед
  • Незначително оптоварување на основните носечки конструкции
  • Лесно работење, што резултира со висока издржливост.

krov_evro

Сендвич панели на покривот лесно се разликуваат од незаборавни трапезоидни рифови лоцирани на горната плоча. Структурни трапезоидни ребра се направени од ист материјал како шуплините кои го формираат профилот на поставата.

Технички карактеристики на покриви сендвич панели

Кровни сендвич панели, чијашто карактеристики се регулирани, може да бидат условно означени со вакви работни параметри: должина, ширина и дебелина.

02

 

Дебелината на панелот, пак, е главната во одредувањето на специфичната топлинска спроводливост и материјалите од обвивката и изолацијата. Се разбира, техничката спецификација вклучува и организација на заеднички системи за запечатување.

Кровните панели ги имаат следните технички карактеристики:
  • тежина по квадратен метар, кг
• Отпорност на пренос на топлина на покривот
  • Шумоизолации, дБ
  • Отпорност на пожар, мин
  • Ширина на монтажа, мм
  • должина (мин-макс), мм.

40843_4

Тежина кров сендвич панел зависи за полнење, па панели исполнети со стиропор процент е до 21,1 кг / м3, додека панели има за полнење на минерална волна - до 36 кг / м3.
  Скалите на димензиите на кровни сендвич панели може да ги имаат следните вредности:
  • Дебелината на кровниот панел: од 50 до 350 мм.
  • ширина: 1 м.
  • должина: од 2 до 12 метри.

126

Од нумеричките вредности на спецификации на сендвич панели може да се заклучи дека поради едноставноста на дизајнот и градежен материјал, панели имаат значајна маргина на сигурност. Незначителна тежина на панели, напротив, овозможува да се минимизираат трошоците за транспорт, како и товарење-истовар и монтажа на покрив.

cb-hmounting05

Подготвителни работи за покриви

Изградбата и подигањето на покривот на сендвич панелите бара посебна подготвителна работа. Прелиминарно е неопходно да се добие документација за дозвола за инсталација и да се провери усогласеноста на постојната покривна покривка со податоците за дизајнот и пресметаните параметри.

137

 

Дизајнерската документација за кровната конструкција треба да содржи:
  • Објаснување со технолошка шема на инсталација
  • Распоред на панели на покривот, означувајќи ја големината и бројот на панели
  • Спецификација за прицврстување и поврзување на елементи со нивниот аранжман
  • Работни цртежи на покривни панели.

7

 

Неопходно е да се размислува за начините на подигнување и доставување на сендвич панели до покривот. За таа цел, се користи специјална опрема за подигнување на оптоварување опремена со вакуумски прицврстувачи.
  Поглед на елементи (завртки), како и проценетата сума на просторот и иднината на прицврстување точка во проектната документација. Типот на завртки треба да одговара на типот на сендвич панели, земајќи го предвид коефициентот на оптоварување на ветерот.

1212480432_foto-132ja_enl

 

Технологијата на монтажа и монтажа на покривот овозможува создавање на гребен.

Скејт уред

Врвот на покривот на сендвич панелите е радикално различен од гребенот на вообичаените покриви. Откако панелите се поставени на падина, се прави внатрешниот гребен на гребенот. За ова слободниот простор, видлив помеѓу панелите, се полни со монтажна пена. По стврднувањето на слојот од пена, вишокот е отсечен и влошки кои го креираат профилот.

konek-300x225

На овие заптивки, панелите се прицврстени на лентата за назад. каишот Prikonkovaya е прикачен на лепило база лагер, потоа по завршувањето одговара (гребен) лента. Процесот скејт уред бара внимание, бидејќи на квалитетот на уредот и прицврстување гребен летва ќе зависи од квалитетот на инсталација панел. На сцената на скејт уредот, работата се изведува за да се отстрани водата од покривот и да се завршат настрешниците.

Инсталација на сендвич панели за кров

Инсталацијата на кровните панели е различна од инсталацијата на други конструкции. Пред поставување на панелите на долната страна, заштитниот филм е отстранет. Инсталирањето на првиот панел почнува со поставување и прицврстување на скелетите во близина на гребенот. Грбот може да биде технолошки направен од бетон или метал.

cb-roofmounting11

Постои правило дека сите наредни панели мора да бидат прикачени само за purlins, но не и за гребенот. За да се создаде најдоброто запечатување во заклучувањето на панелот со изрез, се применува заптивната смеса. Препорачливо е да го користите кога прицврстувајте ги панелите со костец, што ќе помогне да се избегне деформација и деформација на бравите.

02.09.04_37

Поставување на крајните елементи и фиксирање на панелите до траките. Во овој случај, завртките се прицврстени во проектираниот бран на дел од панелот. Поврзувачките елементи мора да се приклучат под прав агол, со исклучок на формирањето или појавата на нарушувања.

Прицврстување на сендвич панели на покриви

За да ги поправите панелите за покривање, користете посебни само-дупчење завртки. Склоност е подобро да се даде само-дупчење завртки изработени од нерѓосувачки или јаглероден челик со дијаметар од 5,5 (6,3) mm, опремени со запечатување дихтунзи направени од синтетички гума (EPDM).

samorez-15

Должината на завртките за прицврстување е избрана во зависност од дебелината на панелите. При прицврстување на сендвич панели на кров, треба да им се посвети внимание на затегнување на завртките за самопресање, што треба да го исклучи изгледот на вдлабнатини на површината.

image3-1

Прицврстувањето на панелите се изведува со употреба на шрафцигер и електрична вежба во горниот дел од бранот трапезоидна брановидност.

Можеби сте заинтересирани за: