"Паметно стакло" во дизајнот на модерен стан, што е тоа

  • admin
  • 02 ноември 2014 година

Напредокот не стои, а сега планираме да купиме и инсталираме во нашата куќа не едноставно стакло, туку паметно. Но, што е оваа иновација - паметна стакло? Како се прави, каде се користи, колку чини и какви предности има - ова е темата на нашата темелна студија2356.

Паметно стакло (паметен прозорец) - што е тоа?

Паметни (или паметни стакло), исто така, повика на LCD-кристали (LCD), или electrochromic стакло, стакло со прилагодување на транспарентност или стакло со различни својства, но всушност тоа не е сосема на стакло во смисла во која ние треба да да се користат. Тоа е, на прв поглед сето тоа е стакло, но тоа не е едноставно, туку сложено производство, со користење на нанотехнологија, па затоа се нарекува "паметно". Паметното стакло е композитна мешавина од неколку слоеви на стакло и разни хемиски материјали. Ова е еден од последните исклучителни достигнувања во областа на науката и технологијата, таа е присутна на пазарот за повеќе од пет години, а денес паметни стакло е широко се користат во модерната архитектура, а исто така и во производство на различни транспарентен конструкции како што се стакло врати, внатрешни партиции и прозорци.


Smart стакло со прилагодување на транспарентност способни, под влијание на надворешни сили, да ја смени оптички својства, како што се на пренесување, магла, коефициент на апсорпција на топлина и други. Тоа е, тоа е осетлива на промените во надворешните услови, како што се осветлувањето, зголемување или намалување на температурата на околината, или при поднесување на напон (т.е. копчето за вклучување-исклучување на енергија) се менува нејзиниот надворешен својства. Сето ова е можно благодарение на таквите елементи присутни во паметни стакло како електрохромен филм кој се нанесува директно на површината на стакло со помош на специјални техники за примена во прилог паметни стакло Fi, и како корисни својства.

Употребата на паметни стакла со прилагодлива транспарентност

Во приватни куќи и станови се користи паметно стакло, главно при инсталирање и инсталирање на внатрешни внатрешни врати и прегради. За целите на т.н. акустична зонирање простории секоја можна дестинација со едно парче паметни прозорецот панел, кои се направени со користење на PVB - акустична скапи специјални филм. Исто така, за да се регулира транспарентноста на партициите, PDLC филм (исто така познат како "електро-нијансирање") се поставува помеѓу двата панели. Само со едно притиснување на копче, благодарение на таков посебен филм, стаклото или станува целосно матна - мат, или - целосно транспарентна. Се согласувам, тоа е многу лесно - кога треба да се создаде повеќе светлина во куќата, бидете внатрешни ѕидови стакло транспарентен, и кога паѓа ноќта - нетранспарентно за станарите приватноста во своите соби.

Предности и недостатоци на паметното стакло


Паметното стакло, кое се користи наместо вообичаеното, ви овозможува да ја намалите загубата на топлина, и соодветно, и трошоците за греење на просториите. Исто така, во оние области на куќата каде што се инсталира системот за климатизација, паметни стакло може да помогне да се намалат трошоците за електрична енергија (како и за осветлување), тоа ќе послужи како важна алтернатива за завеси (тоа може да се користи наместо на ролетни), бидејќи паметни стакло - тоа се прикриваат екранот. Со притискање на копчето, можно е "отворање" на ролетните наутро, а во вечерните часови - "спуштање" на прозорците. На голема предност на паметни стакло (електрохемиски или LCD) е дека дури и во транспарентна држава, тоа не пренесува штетните зрачења, како што ултравиолетова светлина. Но, ова е можно под еден услов - ако се користи специјален слој на паметното стакло на суспендирани честички (тогаш тоа ќе помогне да се блокира ултравиолетовото). Затоа, при купување на такви очила, Ве молиме да се распрашате за неговата достапност од продавачот.

Високата цена на паметното стакло е практично нејзиниот единствен недостаток. Цената на паметното стакло е повисока и е погуста и поголема. Тенка паметна чаша со мала големина ќе чини речиси двојно повеќе. Приближна цена на "паметни стакло" - дваесет илјади рубли (по квадратен метар). Сепак, вреди да се напомене дека цената на паметни стакло, всушност, не толку надуени како што изгледа на прв поглед, во споредба со придобивките што ќе биде со користење на оваа иновација во нејзината куќа.

За други, тоа мора да се признае, не толку значајни недостатоци паметни стакло вклучуваат потребата да се користи електрична енергија за време на ракување, како и мала брзина префрлување помеѓу нејзините членки (electrochromic стакло), заматеност или ниска транспарентност паметни стакло (во споредба со вообичаените). Сепак, тоа треба да се напомене дека на последната генерација паметни стакло, во споредба со претходните, имаат пониско ниво на нагло зголемување на светлина расејување (опалесценцијата) и може да работи добро кога низок напон моќ од 12 до 36 вати. Ова е голем плус и, несомнено, додава удобност и погодност за корисниците на паметното стакло.

Во заклучок од оваа кратка статија, ви нудиме видео за користењето на паметното стакло од обичните корисници во нашево време.

Можеби сте заинтересирани за: