Рашири тавани, преглед, инсталација

  • admin
  • 10 септември 2013
Рашири тавани, преглед, инсталација

Ако сте аматер, размислувајќи за ѕвезденото небо во собата, удобно сместено на троседот, тогаш таваните што се суспендирани се дизајнирани само за вас. Раширена таваница е огромен виртуелен ефект, леснотија на инсталација и иновативна технологија, за која веќе долго време сонувавме. Стилски, креативен и задебелен!

Каде започнува плафонот или "Ви благодарам" на Римјаните

Појавата на раширени тавани, им должиме на античките Римјани, кои ја испружиле импрегнираната ткаенина како украс на таванот. Натамошното распоредување на првите тавани имаше голем карактер и безбедно се пресели во европските земји. Откако конечно стигнавме до снежните покрития на нашата татковина, феноменот на "растеглива тавани" доби фаворизирање и почит. Кои се тие, овие мистериозни светли филмови и сјајни материјали, од што се направени и како да ги зајакнат?

Видови на истегнување на тавани

Денес постојат два главни типа на напнати премази:

• ткаенина безшевни

• од винил ПВЦ филм.

Текстилни (ткаенини) се протегаат тавани се полиестерски влакна. Плетени тип на ткаење импрегниран со мешавина од полимер - полиуретан. Ткаенина ткаенина има безшевни конфигурација и има ширина до 5 м. Ваквата ткаенина не е потребна дополнителна обработка или режим на температура: таа беше купена и веќе може да се монтира на багета.


Рашири тавани направени од винил ПВЦ филм се произведени на индустриски начин со заварување на ленти на HDTV машини. Филмските ленти може да имаат фиксна ширина од 1.5 до 5 m. За време на инсталацијата, мрежата на овој тип на облога се загрева до значителна температура, а омекнатиот филм се протега и се монтира на веќе подготвениот профил - багета.

Ах, овие форми се луди!

Формите на истегнување на таваните се исто толку чудесни како и боите на таванскиот слој. Во прилог на класичната строга геометриска форма, се протега тавани се:

• плафон со транзиција на ниво

• заоблени

• во форма на дина

• Конусна

• повлажна.

Таванот со ниво транзиција е идеален за создавање и разграничување на таванот простор во зони. Бројот на мазни транзиции и употребата на свиоци и нивните комбинации ви овозможува да нанесете различни текстури и бои.

Заоблени таванот, можеби, најкреативната форма. Постои можност за поместување на ѕидовите во таванскиот простор и обратно. Можноста за примена не само на една страна, туку и создавање и формирање сводови.

Таванот во форма на дупка дава необичен изглед. Многу варијации во големината и количеството на дини на таванот, како долг пат, кој се наоѓа над една внатрешна зона, е прекрасен поглед.

Летабилноста на конусните и повлажните облици на таванот на делот овозможува користење на различни текстури и контраст на бои.

Овие форми се идеални за долги и тесни простори, менувајќи го акцентот во дизајнот до таванот.


Основните фактури на истегнување на тавани

Најпопуларните се фактурите:

• сјајни

• мат

• сатенска завршница.

Карактеристична особина на текстурата на сјајните истегнувачки тавани е нивната способност да се одразува одразот. Огледалото на површината и ефектот на размислување во комбинација со различни бои во боја овозможуваат профитабилно и успешно користење на овој тип тавани. Поради површината на огледалото, животниот простор на просторијата или просторијата визуелно се зголемува. Единствената лоша работа - на сјајни тавани, забележлива шина линија.

Класичната верзија на текстурата е мат површина. Дури и со светлосно место, матната површина не ги одвлекува вниманието од декоративните елементи на внатрешноста. На мат таваните нема блесок или рефлексии. Затоа, овој тип текстура целосно ќе ја пренесе својата омилена боја во избраната сорта.

Сатурни тавани имаат мазна релјефна структура. Затоа, својствата на огледало кои се рефлектираат се зајакнуваат, а таванот добива карактеристична нијанса.

Како да го изберете типот на текстура и бојата на таванот за истегнување ќе биде побарано од следното видео.

Појавата на затегнати два-нивоа тавани направија фурор и ги бомбардираа сите канони на декоративни компоненти. Ваквите тавани се во можност да создадат дополнителни нивоа, при што поволно ги затвораат несаканите елементи за структурите за гледање. Присуството на неколку нивоа сега ви овозможува ефективно да го обележите просторот на собата, зголемување или намалување на тоналноста на осветлувањето.

За таваните на повеќе нивоа, потребен е соодветен и пропорционален избор на материјал. Важно е развојот на осветлување за секаков вид на таванот кој се протега.

Особено спектакуларно изгледаат водат тавани, опремени со LED осветлување.

Инсталација и прицврстување на истегнување на тавани

Инсталирање на тавани со денови вклучува технолошка и прилично едноставна монтажа на профили и сврзувачки елементи.

За да ги инсталирате и да ги поправите тензичните тавани, се користат главните технологии. Постојат следниве видови на прицврстување:

• Харпун

• клип-на

• застаклување.

Технологијата на инсталација и фиксирање се базира на напнатоста на мрежата и неговото последователно одредување во посебен профил. Посебниот профил за прицврстување (baguette) е различен за постојните видови тавански слој. Профилот е фиксиран долж периметарот до таванот или ѕидовите. Елементите за фиксирање се фундаментално различни.

Харпун типот на прилогот се користи за ПВЦ филмски тавани. Елементот за прицврстување - харпунот го фиксира работ на филмот и е заварен до периметарот на профилот.

Клип клип се користи за да се инсталира исклучиво ткаенина тавани. За прицврстување на таванот на ткаенината, беа вклучени принципот на бравата и карактеристиките на ткаенината. Патем, прицврстување на клип-тип вклучува инсталација на специфични ткаенини на ткаенина - Оркестарот и Клипо.

Основата на ткаенината ви овозможува да ги поправите клиповите и издржливата пластична багета. Пластичниот клип профил нема дополнителни технолошки жлебови.

За лепениот (клин) тип на прицврстување се користи алуминиумски профил на U-форма. Штапик во овој случај се користи во форма на клин, кој сигурно го поправа платното на секоја текстура. Затоа, неопходно е да се поправи застаклената мушка во жлебот на профилот.

Професионална инсталација на ткаенини за напрегање е прикажана во ова видео.

 

 

Можеби сте заинтересирани за: