Препораки како да изберете лустер: во салата, во спалната соба, во кујната, во коридорот. Како да изберете лустер за низок таван и за таванот кој се протега.

 • admin
 • 30 ноември 2016 година
Препораки како да изберете лустер: во салата, во спалната соба, во кујната, во коридорот. Како да изберете лустер за низок таван и за таванот кој се протега.

"Нека биде светлина!", Рече надзорникот. А за светлина и пријатна домашна атмосфера, што ни треба? Лустерот или барем сијалица. Сепак, лустери можат да бидат различни: во форма на светилки, и во форма на геометриски фигури, закачалки, флорални композиции и дури и апстракции. Се потпираат на сè на вашиот вкус, и овој напис ќе ви каже за некои трикови за избор на лустери.

За каков вид лустер ќе изберете за сала, кујна, коридор или одреден тип таван, ќе се дискутира подолу.

Како да го изберат вистинскиот лустер

Одење во супермаркет на светло тела, се сеќавам пред се дека лустерот е таков уред што ви треба, а не на продавачот кој ќе ви даде совети за боја, форма и цена. Не земајте лустер со многу светилки, ако ви се случува да го поставите во мала соба. Истото важи и за обратна ситуација. Во голема просторија мал лустер ќе биде неефикасен. Во такви простории ќе биде непријатно да се биде, и наскоро повторно ќе одите за нов лустер.

Однапред размислете каков тип на прицврстување ви е потребен. Понекогаш, се случува омилениот лустер да има несоодветна причина. Бојата, обликот, квалитетот на материјалот играат важна улога во внатрешноста. Важно е дека избраниот уред се вклопува во околината. Се согласувам, во соба со класичен стил не се вклопува лустер во јапонски стил.

Однапред откријте кои светла се соодветни за избраната ламба, без разлика дали е погодно да ги промените. Впрочем, животот на некои не е толку долг. Грижете се за дополнителната опрема.


Постојат многу производители на пазарот на уреди за осветлување, и ако сте убедени дека ова е супермодел лустер од последната колекција, а цената е неприфатлива, тогаш запомнете дека изборот во супермаркетите е огромен. Можеби во друга продавница ќе најдете сличен уред по пониска цена. Се разбира, сите горенаведени параметри влијаат на цената, но вие, пак, секогаш се потпирате на вашите финансиски можности.

Како да изберете лустер во салата

Како што веќе беше споменато погоре, лустерот треба да се совпадне со вистинскиот простор. Одлучи, со областа, ако салата е многу голема и е пространа дневна соба, тогаш, можеби, не можете да направите со еден лустер. Во такви ситуации, постојат неколку опции за осветлување:

 • Лустери.  Можете да поставите неколку плафони со ист дизајн што подеднакво ќе ја осветлуваат големата сала;
 • Две нивоа осветлување.  Еден од современите трендови во дизајнот на светлината е осветлување на повеќе нивоа. Можете произволно да одредите колку нивоа на светлина ви се потребни. Две нивоа осветлување е инсталиран на тензија или суспендирани тавани од неколку групи. Првото и главното ниво е самиот лустер. Второто ниво е осветлување на самото место од неколку светилки. Тие се поставени околу периметарот на вториот таван. Најчесто таквото осветлување е регулирано од далечина или преку ѕиден прекинувач. Наизменично, можете да вклучите едно или две нивоа на светлина одеднаш. Изберете место светла во одделот со лустер;

 • Три нивоа осветлување.  Во прилог на дво-ниво, додадена е диодна неонска светлина, која е поставена по работ на второто ниво на таванот или директно во трето ниво. Исто така, лентите се истрелани во центарот или од некоја одделна страна на таванот, на пример, на остров или полица, кои непречено поминува до ѕидот;
 • Осветлување на ѕидови и плафон.  Често во салите, покрај главниот лустер, се поставуваат и ѕидни светилки. При изборот на овој метод на осветлување, претходно размислете за дизајнот на уредите за осветлување, за да се усогласат во внатрешноста.

Како да изберете лустер во спалната соба

Спална соба - ова е просторијата каде што можете да се одморите, подгответе се за кревет, па затоа е соодветно да се избере тивко осветлување. Не избирајте обемни светла. Внимавај во областа на осветлување. Исто така не заборавајте за темата. Ако ова е детска спална соба, тогаш не ставајте готски светилки овде. Исто така, за мали членови на семејството подобро е да се изберат лустери од еколошки материјали. Децата сакаат сè светло и шарени. Пазарот на светилки е исполнет со лустери со префрлување на бои, дополнителни светла, па дури и музичка придружба.

Комбинирајте го лустерот со околината. Можеби обликот на неговите свиоци ќе биде комбиниран со моделот на ѕидовите или завесите. Освен обликот и материјалот на осветлувањето, внимавајте и на бојата на осветлувањето, неговата осветленост. Не ја нагласува зголемената осветленост. Ако сакате да читате пред спиење, поставете ја светилникот за кревет.

А сепак, размислете како ќе го контролирате осветлувањето. Понекогаш, откако гледав телевизија или слушав релаксирачка музика, не сакам да излезам од кревет. Конвенционалниот прекинувач беше заменет со модерни далечински системи. Во продавниците ќе најдете многу различни лустери со различни контролни единици. Можете да го исклучите лустерот на памук, од далечинскиот управувач или дури и да го програмирате времето на неговото исклучување. Се разбира, дополнителните поставки за лустерот, влијаат на нејзината цена. Затоа, не заборавајте за соодветната цена овде.

Кој лустерот да се избере во кујната

Често, во кујната - ова не е толку голема просторија, како што претпоставуваме, салата. Затоа, лустерот е избран соодветна големина. Кабловска светилка за 8 светилки треба да се остави за попространа просторија. И покрај фактот дека бројот на светилки не треба да биде голем, моќта на осветлување игра важна улога во кујната. Ако светлината е премногу темна, ќе биде непријатно да се готви, дури и трошките не секогаш ќе се видат на масата.

Материјалот на лустерот за кујнскиот простор игра важна улога. Уреди за осветлување од хартија, ткаенина или, според најновите модни изглед, материјали слични на масло, подобро е да не се земаат. Кујната е зона каде што храната се готви, прскаат масло и течности се варат. Долг таков уред во кујната не трае. Изберете стакло, керамика, омилен материјал за подножје-метал стил и друга комбинација на такви композити. Дрвото исто така треба да се земе предвид. Еколошкиот материјал поставен под таванот нема да исчезне и нема да мора да биде избришан од саѓи и саѓи.

На полиците на продавници со осветлување тела се полни со различни модели на лустери, меѓу кои има и популарни обемни и виси plafonds. Ако вашата кујна има низок таван и соба од помалку од 12 квадратни метри, тогаш исто така е подобро да не се купува таков уред. Совршен апарат погоден за сите кујни е плафонски прибор. За дополнување на основното осветлување, можете да користите рефлектори кои се наоѓаат на таван или на кујнски сет. Ова ќе даде екстра светлина дури и во многу голема кујна.


Изберете лустер во ходникот

Во зависност од стилот на вашиот коридор, изборот на лустер не е толку тешко. Изберете таква копија за да се усогласат со ѕидови, лајсни или други ѕидни додатоци. Коридорите главно се мали простори со издолжена форма. Обрни внимание на супермаркетите, пазари на моделот, кои имаат само издолжена слика.

Запомнете дека во ходниците ретко има некој кој има прозорци, што значи дека единствено осветлување е лустер. Грижете се за отворот на просторијата. Изберете апарати со доволно светлина. Бидејќи коридорот не е многу пространа просторија, тука не се користи осветлување на повеќе нивоа. Многу го опремуваат со помош на неколку мали лустери или светилки за осветлување. Плафонско или ѕидно монтирање. Понекогаш сопствениците на куќи комбинираат осветлување или основна основа со дополнителни ѕидни светла.

Изберете лустер со ниски тавани

Нискиот таван обезбедува мал дизајн на лустерот. Визуелно хармонично ќе изгледа осветлување со тавански кревет, на краток ланец или со мала мрена. Должината на лустерот не треба да надминува 30-35 см или растојанието од работ на лустерот до подот од 2 m 10 cm. Во други случаи, таквиот уред за осветлување може да го попречи елементарното движење низ просторијата. Исто така, лустерот не треба да има тешки композиции, ниски виси детали, обемни рогови.

За низок таван, можете да изберете многу лустери. Тоа може да биде кристален лустер со убави елементи кои ќе бидат комбинирани со околниот ентериер, и модерно стакло, метал, пластика, керамички таван. Исто така, ќе се бараат елементи на фалсификување. Овој лустер може да се стави во соба украсена во стилот на Арт Нову, мансарда, етно, фузија, готски, па дури и класичен стил. Главното правило на ниски тавани - тоа е компактен, а потоа тоа е прашање на вкус и вашиот паричник.

Како да се изберат детерминираат таванот лустерот

Пред да размислите за поправка во просторијата каде што планирате да го монтирате таванот, треба да купите лустер. Господарот свесно ќе ја одреди локацијата на инсталацијата и ќе ја мапира дупката во платно. Ако сте купиле лустер по таванот е монтиран, тогаш ова е смело. Еве неколку правила за избор на лустер за таванот за истегнување:

 • Грејните елементи на лустерот мора да се отстранат од таванот за истегнување;
 • Не избирајте за кршливи ткаени украсени дизајни што можат да го оштетат таванот;
 • Можете да изберете хоризонтален или вертикален лустер за таванот кој се протега. Треба само да се потсетиме на висина на просторот и хармонија. За ниско хоризонтална лустерот таванот применуваат за 2,7-3,0 m за вертикална идеален сооднос волја таванот висина од 3,0 м .;

 • Лустери со инвертори се најдобро лево за да се професионалци за инсталација. Под таванот може да биде само жици кои ги поврзуваат лустерот со уред за разделување. блок Конверторот треба да бидат сместени во ниша со расположливите вентилација;
 • За сјајни тавани, изберете лустери со затворени светилки. Отворените нијанси се рефлектираат на платно, што дава дополнителна покриеност - до 80%. Дека осветлувањето не е остра и светло, земете лустер со затворени светилки. Тоа може да биде ткаенина, обоена стакло или пластика;
 • Кристалните лустери нежно ја расфрлуваат светлината преку сјајниот слој и ја прават рамномерната осветлена соба.

Совети за избор на лустер

 • Пред да изберете лустер, обрнете внимание на изгледот. Експертите не препорачуваат користење на еден лустер за простории со над 20 кв.м. Ако имате голема површина, размислете за дополнително осветлување;
 • Размислете за карактеристиките на жици. Дали вашиот жици ќе го држат напонот на избраниот лустер?
 • Обрни внимание на типот на приврзаност на лустерот. Дали е можно да се монтира избраната убавина во вашата соба?
 • Материјалот на лустерот мора да одговара на стилот на внатрешноста, како и означувањето на просторијата. На пример, во детска соба подобро е да не се користи стаклен лустер. Кога играат, децата може да го оштетат дизајнот, па затоа е посоодветно да се купат пластични абажурни абажури. Исто така, не ставајте флуоресцентни светилки во простории каде што живеат деца;
 • За секоја соба треба да изберете лустер со правилно осветлување. За дневната соба, ова треба да биде топло осветлување, за спалната соба - пригушен, за кујната - комбинирана, за ходник со доволно осветлување;

 • Запомни големината на лустерот. Во просторија од 3,0 * 3,0 квадратни метри, лустерот со дијаметар од 1,2 метри ќе изгледа неоргански. Истото важи и за висината. Дури и ако ви се допадна вертикалната должина на лустерот од 1,5 метри, не смеете да ја ставате во просторија со висина на таванот помала од 3,0 m;
 • Ако купивте лустер со долг синџир, тогаш за време на инсталацијата може да се скрати. Затоа, не се обесхрабрувајте ако саканиот модел има дополнителни детали;
 • Ако планирате да поставите неколку лустери во собата, тогаш можете да ги изберете истите светилки, со поинаква насочена нијанса или лустери, малку различни по големина, но со ист дизајн. Исто така можете да купите лустери од различни бои, но еден стил, или лустери со различен број на групи.

Во сè друго, се потпирај на свој вкус, сетете се на некои трикови и не плашете се да ја искажете својата личност. Дозволете промените во вашиот дом да бидат лесни и корисни!

Можеби сте заинтересирани за: