Видови канализација во приватна куќа: канализација, био-тоалет, септичка јама, биолошка станица за третман. Видови септички јами за приватна куќа: резервоар за складирање, резервоар за седиментација со анаеробен биолошки третман, систем за длабоко чистење. Септички резервоари: резервоарот, млад, пештера. Уредот и инсталирање на септичка јама.

 • admin
 • 24 Септември 2016
Видови канализација во приватна куќа: канализација, био-тоалет, септичка јама, биолошка станица за третман. Видови септички јами за приватна куќа: резервоар за складирање, резервоар за седиментација со анаеробен биолошки третман, систем за длабоко чистење. Септички резервоари: резервоарот, млад, пештера. Уредот и инсталирање на септичка јама.

Во станбените згради, сè е многу поедноставно. Жителите не треба да размислуваат за канализацијата и за нејзиниот аранжман, сите комуникации веќе се сумираат и успешно функционираат. Во приватниот сектор, прашањето за канализација е многу релевантно. Како и каде да го организирате, какви видови септички тенкови постојат. Сето ова сериозно може да го загади секој сопственик на куќи. За какви видови на септички тенкови, како тие се договорени и како да ги инсталирате ќе зборуваме во овој напис.

Канализација за селска куќа

Канализацијата е еден од главните инженерски системи кои мора да бидат опремени со приватни куќи. Тоа ќе обезбеди соодветни санитарни и хигиенски барања, како и да се направи сместување удобно и погодно за целогодишно живеење. Во прашањето за поставување на канализацијата, можете да му верувате на специјалистите, и самата работа можете да ја завршите целата работа. Еден од наједноставните начини е да се изгради дренажна јама, која од време на време треба да се испумпува. Ако одлучите сами да направите канализација, сериозно треба да земете подготвителна фаза. Со цел системот да функционира добро, треба да се земат предвид следниве критериуми:

 • локација на колектор за отпадни води;
 • кој систем за чистење ќе биде избран;
 • избор на материјали за нејзина изградба;
 • цена на потребните материјали.

Најважниот чекор е да се одреди локацијата на канализационата јама. Не ставајте го премногу далеку од дома. Ова ќе доведе до значително продлабочување и подигање на нивото на санитарна опрема во куќата. Најоптимално е локацијата на јамата на растојание од 7 метри од куќата. И неопходно е да се набљудува наклонот на канализациониот систем, мора да биде најмалку 3%. Исто така е неопходно да се обезбеди слободен пристап за машини за отпадна вода што ќе ја исфрлат јамата. Откако ќе се избере местото потребно е да се одреди типот на канализацијата. Ајде да разговараме за ова подоцна.

rasstoyanie-ot-septika-do-doma-2

Видови канализација во приватна куќа

Ако во вашето село или област не постои централна канализација, тоа не е причина да се одречеш од основните удобности. Секој може да ја направи својата канализација и автономна. До денес, постојат неколку канализациски опции кои може да се организираат во приватен дом. Ајде да го разгледаме секој од нив:

 1. Сува плакарот  - оваа опција е посоодветна за летни колиби. Тој успешно ќе го реши проблемот со отпадна вода од тоалетот, но тој не може да обезбеди кујнско мијалник и бања. Исто така, поставувањето на биоотил во собата не може да гарантира целосно отсуство на непријатни мириси. Позитивните карактеристики на оваа опција вклучуваат компактност, мобилност и лесна грижа.
 2. Канализација јама  - ова е доста популарна опција. Тие се многу едноставни во уредот, брзо се подигнуваат и не бараат големи трошоци. На негативните страни може да се припише брзото полнење на јамата. Голем број уреди за потрошувачка на вода, туш и бања брзо го пополнуваат одводот со дренажна јама. Може да има и непријатни мириси на местото, а исто така може да послужи како загадувач на почвата.
 3. Септички резервоар  - овој систем не само што може да собира отпадни води, туку и да ги обработува за понатамошна техничка употреба. Во овие системи, ефлуенти се обработуваат со посебни бактерии кои се хранат со органски соединенија. А септичка може да се направи самостојно, има изложени од тула некои бунари. И можете да купите готови, индустриски произведени стоп. Втората опција е најрационално и најбрзо да се инсталира.
 4. Биолошка станица за чистење. Ние мора веднаш да кажеме дека ова е прилично скапа опција, згора на тоа, и зависи од електричната мрежа. Се разбира, станицата за чистење има висока продуктивност и добар степен на третман на отпадните води.

Која опција е да изберете септички резервоар за вас. Главната работа е дека канализацијата е лесно инсталирана и за кратко време.

Неименуван

Септички јами за селска куќа

Според принципот на работа, септички јами за приватни куќи можат да бидат поделени во три вида:

 1. на акумулаторот;
 2. седиментационен резервоар со анаеробен биолошки третман;
 3. систем на длабоко прочистување на анаеробните процеси.

Акумулаторот  - ова е одлична опција за мала куќа, под услов нема да има премногу канализација (само мијалник и тоалет). Кога се акумулира отпадот, тие се испумпуваат со машината за канализација. Позитивните карактеристики на овој вид вклучуваат:

 • ниска цена;
 • еколошки стил.

Негативни карактеристики:

 • потребата за периодично пумпање;
 • непријатен мирис во овој момент.

Седиментационен резервоар со анаеробен биолошки третман  е практична опција за индивидуална канализација. Обично тие користат два системи за чистење:

 • седиментација на вода, овозможувајќи да се одделат нерастворливите подлоги кои имаат различна густина со вода;
 • анаеробна распаѓање на органска материја, под влијание на бактерии.

Овој систем има три непобитни предности:

 1. системот не бара постојано внимание;
 2. одржувањето на септичката јама и испуштањето на седиментот од резервоарот е доволно еднаш годишно;
 3. независност од електричната мрежа.

Систем за длабоко чистење  за анаеробни процеси е најдобрата опција за канализациониот систем на приватна куќа. Таквата станица ќе изврши целосен циклус на третман на отпадни води. По обработката, техничката вода излегува од септичката јама, погодна за наводнување во градината или за перење на патеки во градината. Предностите на оваа инсталација се:

 • ефикасно чистење, без дополнителни системи за чистење;
 • нема непријатни миризби;
 • можност за инсталирање на било која локација.

Од лошите страни се:

 • високата цена на самата инсталација;
 • зависност од електрична енергија;
 • поради сложеноста на уредот, веројатно е оштетување.

Потребно е да се обрне внимание при изборот на септичка јама и за продуктивност. Се пресметува земајќи го предвид бројот на луѓе кои живеат во куќата и уредите за потрошувачка на вода. Колку повеќе луѓе и апарати за домаќинство, толку повеќе перформанси треба да постојат. Ако купите подготвен капацитет, тогаш техничкиот пасош треба да ја покаже својата ефикасност. Ако септичката јама е изградена самостојно, неопходно е да се пресмета потрошувачката на вода за три дена, ова е колку време каналите треба да бидат во него. За попрецизно одредување на обемот на камерите, потребно е да се пресмета: (број на луѓе кои живеат * 600) + 15%.
  Ова ќе овозможи да се пресмета обемот на септичката јама со резерва, во случај на пристигнување на гости и, соодветно, поголема потрошувачка на вода. Исто така, потребно е да се избере материјалот од кој ќе се направи септичка јама. Тие можат да бидат изработени од следниве материјали:

 • метал  - контејнерите од таков материјал се непрактични, tk. тие се подложни на корозија;
 • бетон  - Може да се изгради септичка јама од завршените прстени или истурете монолит. Тие се многу практични, но за време на инсталацијата тие бараат многу време и напор;
 • пластика и фиберглас  - современи материјали, како контејнери се лесни и не се предмет на влага. За уредот на септичка јама, доволно е да купите готов контејнер и да го инсталирате на својата локација.

Се разбира, цената исто така е важна. Најскапите се моделите со длабок биолошки третман, но од друга страна, рециклираната вода може да се користи за технички цели на локацијата. Најевтина опција, cesspool. Тоа не бара посебни трошоци, но често е неопходно да се испумпува. Која опција да изберете е до вас.

Најдобри септички за рејтинг на куќа

Во моментов, постојат многу фирми кои произведуваат септички јами за канализација. Некои од нив одамна се познати на пазарот, додека други само што се појавија. Главниот критериум при изборот на септичка јама е автономија. Сепак, прекините на електричната енергија може да се случат во било кое време и во било кој регион во земјата. Затоа, разгледајте ги најпопуларните модели на септички јами кои не зависат од напојувањето:
Резервоар  - направени од издржлива пластика со дебелина од 10 - 17 мм. Исто така, на контејнерот има затегнувачи, поради што е отпорен на притисок на земјата во различни периоди од годината. Принципот на неговото работење се заснова на почитување на ефлуентите и последователно распаѓање на материјалот од биофилтер. Рок на употреба е 50 години. Со компетентно работење, капацитетот треба да се исчисти еднаш на секои 4 години. Волуменот на септичката јама може да варира од 1200 до 3600 литри. Во зависност од обемот, цената може да биде 34-90 илјади рубли.

резервоарот

Тритон  - септички резервоар со три прегради, кои се одговорни за отстранување на загадувачите, распаѓање и филтрирање на вода. Прочистување на садот е потребно еднаш или двапати годишно, тоа зависи од бројот на канализација. Рок на употреба е 50 години. Капацитетот на резервоарот може да изнесува 700 - 2000 литри. Цената на неговата сорта е 24 - 52 илјади рубли.

септички-тритон

Меѓу моделите зависни од енергија се следните:
Твер  - е мулти-коморен модел, од кој секој оддел ги врши своите функции. Првата фаза ја игра улогата на доселеник, каде што повеќето од тешко растворливите честички се решаваат. Втората комора е одговорна за анаеробното распаѓање. После тоа, водата влегува во следната комора, каде што се јавува кислородна сатурација. Исто така, помага да се исчисти течноста. На крајот, се врши дополнителна дезинфекција со реагенси кои содржат хлор. Обемот на овој септички резервоар варира од 3000 до 5500 литри. Нејзината цена може да биде 68 - 102.000 рубли.

септички-твер-2бр

Сите модели се разликуваат во цената и степенот на прочистување. Исто така, септичниот волумен игра голема улога и неговата автономија. Од широк спектар на производи на пазарот, секој може да избере модел кој е погоден за цена и перформанси.

Септички резервоар на уредот

Да се ​​знае уредот и механизмот на септичка работа е неопходно да се избере соодветен модел. Ако јамата за отпадна вода едноставно прима канализација и копање таму пред да се испумпува, тогаш септичките резервоари работат поинаку. Повеќето од нив имаат неколку камери, од кои секоја ја извршува својата функција. Во првиот оддел има решавање на отпадните води резултати во тешки честички потоне на дното, а останатите течност ќе тече до следната комора. Овде се обработува со дејство на анаеробни бактерии, кои ги распаѓаат органските соединенија. Како резултат на тоа, се формираат топлина и јаглерод диоксид, кои се ослободуваат на површината преку вентилација. После тоа, водата ја напушта септичката јама во филтерот на почвата или на полето на филтрација. Таму делумно испарува и апсорбира во почвата. Животната средина не им штети, сите во рамките на нормите.

септик-тенк-принцип-работа

Инсталирање на септичка јама

Инсталирањето на септичка јама не е толку тешко. Прво, треба да копате јама малку поголема од капацитетот. После тоа, наполнете го со чакал и истурете со бетон. Благодарение на оваа основа садот нема да се деформира. Треба да се напомене дека тежината на плочата треба да биде еднаква на тежината на полн капацитет. Исто така, неопходно е да се копаат ровови за канализациони цевки, и тие се поставуваат под агол од куќа до јама. После тоа може да се намали во садот јамата за изолација јазот помеѓу рабовите на јами и септички јами може да се полнат или се прошири глина отворајќи пена. Кога капнување септичка јама мора да се земе во предвид длабочината на почвата замрзнување сад и го постави на длабочина од 1,5 метри. Исто така е неопходно за да се обезбеди на полето за филтрирање, претходно копа мала пауза и пополнете го со песок и чакал. По инсталацијата, септичката јама треба да биде поврзана со цевки со поле за филтрација. Исто така се поврзани канализациски цевки од куќата. Сега можете целосно да го користите канализациониот систем. Лесно е да се грижат за модерните септички јами. Доволно е неколку пати годишно да се исчисти од талог акумулиран на дното. Ова може да го направите сами со помош на пумпа или со повикување машина за транспорт на одводни канали.

инсталация-септика-тенк

Бетонски септички резервоар за селска куќа

Ова е најчестиот тип на септичка јама. За нејзина изградба потребно е да се купат бетонски прстени, дното и капакот. Може да се наоѓа веднаш до куќата. Сите дела се сведени на неколку фази:

 1. копање јама поголема од прстените;
 2. по дното е покриен со песок слој од 30 см и лежеше на дното на иднината добро;
 3. тогаш еден прстен е намален, нивни споеви се конкретно решение, а точката на влез цевки третираат ленти;
 4. потребно е да се направи хидроизолација на септичките јами, покривајќи ги со глина;
 5. на крајот, е поставен капак за септичката јама, што е плоча со дупка и се отвора отворот.

Исто така потребно е да го заштитите вашиот септички резервоар од смрзнување и да го изолирате за време на фазата на инсталација. И за вентилација на гасовите, потребно е да се инсталираат вентилациони цевки. Користејќи ги овие препораки, лесно можете да направите канализација со бетонски септички резервоар во вашиот двор.

septik_dlya_dachi_svoimi_rukami

Оваа статија опишува септички јами и нивните сорти. Дадени се описи на модели со наведување на трошоци. Користејќи го советот на статијата, можете лесно да го одберете соодветниот модел, и во поглед на обемот и трошоците. И направи сосема автономна канализација за вашиот приватен дом. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: