Гроздобер работи: како да го направите правилно

  • admin
  • 24 февруари 2016 година
Гроздобер работи: како да го направите правилно

Гроздобер жици, или ретро жици - всушност, само отворен жици што е прицврстен за изолатори. На почетокот на минатиот век, овој тип на жици беше пронајден во сите згради на кои се снабдуваше електрична енергија - и во приватни домови и јавни институции. Напредокот не застанува, постепено се воведуваат нови технологии и градежни норми. Ретро оживувањето стана реткост и со текот на времето успешно е заборавено. Иако, во некои стари куќи, ваквите жици успешно функционираат до ден-денес.
  Денес, кога модата за дрвени куќи е на врвот на својата популарност, ретро оживувањето повторно стана на побарувачката, бидејќи инаку жиците во кабината не можат да бидат поставени.

Гроздобер електрични инсталации во дрвена куќа

Ретро објавување

Монтажата поврзана со изолатори, денес ужива голема популарност кај потрошувачите. Ова покажува дека нејзините практични и естетски особини се ценети. Значи она што точно е гроздобер електрични жици? Ова се едножилни жици врзани заедно на посебен начин. Монтажата од овој тип се поставува на ѕидови и тавани со отворен метод со помош на изолатори, кои се прицврстени на површината. Кога се поставуваат отворени жици, мора да се има на ум дека растојанието помеѓу изолаторот и површината не смее да биде помало од еден сантиметар. Ова е задолжително барање за безбедност.
  Жиците на ретро жици се изолирани во неколку слоеви. Првиот слој - винилна изолација, вториот или горниот слој е направен од памучна ткаенина, која е импрегнирана со посебен огноотпорен лак.

decorativniy_provod_1

Често има жици во изолација изработени од фиберглас. Скапиот кабел може да се изолира со свила крпа, но ова, како што велат, за естети.
  Каблите на старото жици мора да бидат направени од бакар и да имаат дел од најмалку милиметар, по должината на излезите - не помалку од 2,5 милиметри.
  Ако електричните скутери, шпорети или грејни котли се напојуваат од приклучоците, тогаш во такви случаи се користат жици со поголем пресек.

Пред да купите кабел, треба да направите точна пресметка на оптоварувањето на жици, методот "со око" нема да работи тука, безгрижното однесување кон работите што ги покажува животот, доведува до многу тажни последици. Ако немате доволно знаење и искуство за самостојно извршување на потребните пресметки, секогаш треба да се обратите кај професионални електричари за помош.

проценетите трошоци за материјали

При планирање на трошоците за инсталирање на гроздобер жици, треба да се фокусирате на такви цени:

• Кабелски залив (100 метри) - 5-15 илјади рубли.

1386531278_kabelll1

• Порцелан ролери (1 ЕЕЗ.) - 20-50 рубли.

Изолатор кафена серија Р

• Сокет, прекинувач (1 парче) - 600 - 3600 рубли.

129625525_w640_h640_113
  • Една единица на подлоги, ротациони и аголни изолатори - 500 - 1800 рубли.

retro7

инсталација на гроздобер жици во дрвена куќа

d6347f_a9cd039073b747254ca9e5ba3c8f36c8_thumb

За да инсталирате ретро-жици во дрвена куќа ќе ви требаат следниве алатки и материјали:

• Кабел со потребен напречен пресек.
  • Кутии за спојување.
  • Надземни приклучоци и прекинувачи за ретро жици.
  • Изолатори.
  • Подлоги, аголни и ротациони изолатори.
  • Кутии за спојување.
  • Завртки, завртки или нокти.
  • Комбинирани клешти со изолирани рачки, шрафцигер, остар нож.
  • Шрафцигер, електрична вежба.

Гроздобер жици се изведуваат само по завршувањето на сите завршни работи - на врвот на обоени, лакирани површини или позадина. При изборот на бојата на деловите кои ќе се користат за инсталација. неопходно е да се земе предвид една интересна нијанса. Факт е дека апсолутно идентични делови, но насликани во различни бои може да се разликуваат значително во вредност. На пример, кабел за ожичување со кафеава боја ќе чини околу половина колку ист кабел, но насликан во златна боја.

заштитни кабли-за-Ретро записи

Прво на сите, треба да изберете изолатори, а само тогаш сврзувачки елементи. Ова е направено со цел правилно да се комбинираат бојата и должината на ролните. За да ги поправите изолаторите, треба да одберете самоприлепување или завртки со доволна должина.
  Инсталирањето на гроздобер жици се врши во следниов редослед:

Прво, ѕидовите ја означуваат локацијата на прекинувачи, приклучоци, уреди за осветлување итн. При монтирање ретро-жици во дрвена куќа, приклучоците треба да се постават на таква височина од подот, така што нема ризик од оштетување на нив.

bironi_socket_pot

Следењето на ретро-жици се врши со употреба на ласерско ниво, бидејќи сигурноста и издржливоста зависат од тоа како се изведуваат жици. За секоја соба, патеката е избрана одделно - за удобност при работа и во однос на естетиката. Ако е неопходно да се вртат кабелот од жиците, многу е погодно да се користи шрафцигер или вежба за ова. Ако кабелот е купен во готови форма - можете да продолжите да ги поправите ролери-изолаторите.
  За да се заврши староградската електрична инсталација, подобро е да користите завртки за рамен слот или конвенционален ноктите наместо завртки. Кога означувате места за ролки, треба да бидете сигурни дека растојанието помеѓу нив е исто. Растојание од таванот и исто така пожелно да го стори истото по целата должина на жицата - така жици ќе изгледаат естетски пријатни. Откако ќе се навртуваат изолаторите, треба внимателно да закачите за нив искривост.

45199474.q9hty6etef.W665

За време на инсталацијата, осигурајте се дека жицата не се превиткува во "јагне" и не виси. На аглите, кабелот може да се движи преку ролки или ротациони цевки од керамика. За да ја поминете жицата низ ѕидот, користете бакарни или керамички цевки. Сите гранки и врски се вршат или со извртување со понатамошно лепење и изолација или се користат ебонитни или порцелански спојни кутии (по можност со завртки).

128674760_w640_h640_3

Инсталација на приклучоци и прекинувачи се врши преку подлогата. Покрај оригиналноста, супстратите се неопходни за да се обезбеди сигурност за време на работата.

Производители на електрични материјали

Повеќето делови за модерни гроздоберни инсталации (кабли, прекинувачи, фитинзи, изолатори итн.) Се купуваат во Италија. Најпопуларните производи се производителите Фонтини.

fontini_main (1)

86965 (1)

Gl Gambarelli е компанија која произведува кабли, прекинувачи од разни видови, разводни кутии за кабли и сл.
Сите гроздобер елементи се направени во дизајнот "антички", и изработени од висококвалитетен порцелан. Сите производи се со висок квалитет, што овозможува да не се грижите за можноста за палење - сите производи ги исполнуваат најстрогите стандарди за заштита од пожар.
  Ретро жици не е евтин задоволство, и не секој може да си го дозволи тоа. Дури и ако земеме, на пример, производите на фирмата "Салвадор", чии производствени капацитети се наоѓаат во Кина, не е инфериорен во трошоците за производство на аналози од Европа. Значи да се спаси на гроздобер жици денес и во блиска иднина нема да работи.

Што се однесува до кабелот, изборот во однос на боите е многу широк, и можете да купите жици со плетенки од било која боја. Некој претпочита нијанси на кафеава, под бојата на дрвените ѕидови, некој сака контраст - црно на бело, или обратно.
  По бојата на жиците се избрани изолатори, ролки, разводни кутии, итн.

Бидејќи отворен кабел, направен во ретро стил, е прилично скап, можете да заштедите малку со тоа само да го модификувате дел од жици, а останатите жици кријат под капакот. Ако првично се планира да се скрие жицата во брановидноста, наместо тоа можете да го користите кабелскиот канал со соодветна боја.
  Друг начин да се заштеди на трошоците за жици е дека некои од жиците кои ќе служат за да ги нахранат групите и кои се одвојуваат од разводната табла, се направени од конвенционален кабел скриен под кожата.
  Скапите ретро жици се дозволени од дистрибутивни кутии до места, прекинувачи и осветлување. Најчесто, за да се создаде ретро дизајн, ова е сосема доволно, бидејќи најзабележлив дел од жици е оној кој е поставен на ѕидовите и таванот.

Видови врски за ретронекција

За да ги поврзете вените на кабелот во стари жици, обично се користат неколку методи:
  Нормално извртување со лемење. Во овој случај, краевите на жиците се чистат и лепат. Во овој случај, не заборавајте да го користите флуксот и да не заштедите на лемење - тогаш врската ќе служи со децении без никакви проблеми.

4a7e2eaba20fc3dde89de89aa77fe996

Поврзување на клемите. Овој метод е идеален за случаи каде што е неопходно да се приклучи гроздобер кабел и експлозив (конвенционален бакарен кабел во PVC изолација) - ова, впрочем, е единствениот сигурен начин на поврзување во овој случај.

363

Во заклучок

Сумирајќи ги сите погоре, за жал, неопходно е да се каже дека денес на домашниот пазар само "странски производители" владеат ".
  Цената на гроздобер кабли и жици е многу висока, така што овој тип на домување за снабдување со електрична енергија не е достапен за секого. Можете да заштедите при инсталацијата, ако имате искуство и неопходно знаење - старото електрично поврзување со свои раце е монтирано доволно брзо - нема потреба да се чистат кошули и жлебови под сокетите.

И покрај тоа што неодамна постојат домашни производители кои се занимаваат со производство на елементи од староградски жици, овие мали, речиси занаетчиски претпријатија и во моментот не можат да ги обезбедат своите производи на сите. Заби од порцелан се нарачани на истото место на едно место, останатите делови во другиот, и се собираат заедно речиси рачно.

Така, побарувачката останува незадоволна, а соодветната пазарна ниша останува речиси празна. Но, да се надеваме дека ова нема да трае долго, и со текот на времето секој љубител на ентериерот ќе може да си го дозволи старото жици "под старите денови".

Можеби сте заинтересирани за: