Како правилно да се направи јама во гаража со свои раце, корисни совети

  • admin
  • 02-Mar-2015
Како правилно да се направи јама во гаража со свои раце, корисни совети

Што и да правите за доброто на вашиот омилен автомобил! Дури и компактна и удобна јама за набљудување. Не е тешко да се создаде јама, главната работа е правилно да се опреми, и за тоа ќе бидат потребни потребните инженерски комуникации. Пријателскиот "интерфејс" на возачите во ова прашање е секогаш отворен: самиот го сторил тоа - го дели со своите другари. Што градители и возачи советуваат или да го направи инспекција јама.

Како да го стартувате уредот

Повеќето возачи, на сопствена територија - гаражата, се склони кон едногласно мислење дека гаражата не може да се замисли без јама за гледање.

кул ++

Според правилата, соодветно поставената јама за набљудување во гаражата ќе овозможи да се поправи или спречи автомобилот во тивка работна средина.

глубина-вендилация-гидроизоляция-устроитвово-смотровое-ями-8

Но, неопходно е да се направи дупка за инспекција според препорачаните правила, со исклучок на можноста за истекување на вода, бидејќи ќе има постојан контакт со земјата.

гаража5

Со цел да се опреми јамата, неопходно е да се планира и изгради во согласност со технолошкиот процес.

Како да планирате инспекција јама

димензии и обележување

Мора да се направи планирање и опрема на инспекциската јама со свои раце, фокусирајќи се на марката на автомобилот, мерејќи го растојанието помеѓу задното и предните тркала.

схема

Затоа, се претпоставува дека ширината на набљудуваната дупка е помала од ова растојание за безбедно влегување на автомобилот. Приближната ширина на јамата е од 70 до 80 см. Должината на јамата мора да се пресмета по должината на автомобилот, земајќи го предвид еден метар за спуштање и искачување. Во пракса, должината на јамата не е повеќе од два метри. Длабочината на инспекциската јама е направена од пресметката на растот на возачот со додаток од 20-30 см.

ec4835u-960

Корисни совети

За да бидете сигурни дека малата јама повеќе не е адаптирана и непријатна од длабоко, одете кај сопственикот на конструираната јама. Малку е веројатно дека ќе се случи "потскопување". Определи со означувањето на теренот во нечија гаража, со цел да се исклучат можните грешки при опремувањето на јамата.

Слика 11

животна подршка на просторот

Инспекциската јама е преувеличена може да се смета за работен подрум, па затоа е неопходно да се обезбеди и да се обезбеди:

• осветлување и вентилација

• хидроизолација и топлинска изолација

• Ниши за инсталација на осветлување.

0_211_1

По планирањето и изгледот на инспекциската јама во големина, можете да продолжите до фаза-по-фаза изградба, која започнува со подготовка на ископување.

Технологија на изградба на инспекциската јама

Изградбата на јамата за инспекција на автомобили мора да се спроведува во фази:

• ископување

• Уредување на подот и ѕидовите

• инсталација на ниши и жици

• аранжмани за безбедна организација на работата.

45

подготовка на основата и хидроизолација

Копањето и подготовката на јамата за јамата ќе треба да се направи рачно. Неопходно е да се ископа волумен на земјата, за да се пресмета што е доволно едноставно: да се умножи должината, ширината и висината на јамата со правоаголна форма. Токму оваа количина на ископувања ќе мора да биде "препашана". Треба да се запомни дека кога се подготвува основата, дебелината на поставувањето и бетонирањето на ѕидовите, како и на дното, се додава на работните димензии на инспекциската јама.

0071

инсталација на подот и ѕидот

За уредување на ѕидови и подови неопходно е да се направи хидроизолација со традиционални материјали и метод. На дното на набљудувачката јама се бетонира и по бетонското сушење, се поставува кофражот за ѕидно полнење.

p10602271

Кога го поправате или спречувате автомобилот, неопходно е инструментот буквално да е во рака: тој ја отфрли раката и извади што е потребно. Затоа, страничните ѕидови се опремени со ниши на погодно ниво.

За време на инсталацијата на кофражни, постојат ниши и отвори за електрично осветлување.

20140907144459

Во оваа фаза е препорачливо жици за осветлување на јамата за набљудување. Електричните жици се ставаат во метална брановидност.

Корисни совети

Добро разгледаната фаза на конструкцијата на кофражот ќе помогне да се олесни понатамошното поставување на јамата. Во оваа фаза треба да се организираат ниши за инсталирање на резервоари за осветлување и процес (отпадни масла и маснотии).

Набавка на комуникации за вентилација на инспекциската јама се произведува во пластична цевка со дијаметар до 100 мм, која нема свиоци. Цевката е ставена во бетон за време на истурање. Исто така, потребно е да се организира пневматска линија низ целата должина на јамата со неколку извори на воздух. Кабел за сонце и прекинувачи за осветлување се наоѓаат надвор од набљудувачката јама во близина на скалите.

osveshenije_garazha-3

Пред бетонирање на ѕидовите, ние ги произведуваме нивните засилување со мрежа со келии 100x100 или употребуваме масивна патека.

Пред истурање на бетон, ивицата се поставува околу периметарот на јамата од челичниот агол.

jama-smotrovaja-svoimi-rukami-razmery-normy-6

За да се зајакне дизајнот на рамката, арматурите се заваруваат до аглите, кои мора да бидат вклучени во опаковката. Рамката е фиксирана на нивото на подот на самата гаража.

Ѕид налее се препорачува со слој од 100-200 mm. Потопувањето мора да се врши на континуиран начин со периодично набивање на бетонскиот слој.

jama-061

По конечното сушење на бетонскиот слој (што е 3 недели), кофражот се отстранува и ѕидовите се наредени. Можете да ѕид ѕидовите на јамата со плочки или боја со светло тон.

акриловая-краска-по-гипсокартону

Корисни совети

Се соочува со плочка за јамата се препорачува да изберете не лизгава на допир и не сјајна. Хигроскопноста на плочките треба да биде минимална.

Лесни еднобојни матни ѕидови најдобро ќе го подобрат осветлувањето на автомобилот и работата ќе биде поудобна.

edd707fb4a0f

Исто така се препорачува да се користат флуоресцентни светилки, бидејќи светлината од нив е поинтензивна и униформа.

По успешното поправање во неисполнување на условите, отворањето на инспекциската јама мора да се затвори, со што се елиминира можноста за појава на странски објекти и можност за несреќа.

Можеби сте заинтересирани за: