Пена за стакло за термичка изолација: технички карактеристики, поле на примена, изолација со чекор по чекор пена.

  • admin
  • 18 септември 2015 година
Пена за стакло за термичка изолација: технички карактеристики, поле на примена, изолација со чекор по чекор пена.

Познато е дека новитети на материјали во градежната индустрија се соочуваат со недоверба. Но, не само тестирани со време технолошки совршени рецепти. Изолационата пена е способна да ги задоволи строгите барања. Едноставноста на инсталацијата и уникатните технички карактеристики на пена стаклото јасно покажуваат дека ние се занимаваме со цврст материјал.

Дали е лесно да се биде прв во сто години?

"Замрзнати" во суровиот 30-тите години на XX век, за голем број на причини за иницијативата на Советскиот истражувачи на производство на стакло пена беше прекината во 40-тите од страна на американски магнати од стакло. Како резултат на совпаѓање на интересите (инаку тоа не можеше да се случи), PPG и Corning Glass Work станаа заедничко здружение за производство.

64CorningArch1

Веќе во 1946 година, првите бетонски плочи, опремени со вдлабнатина од пена, биле успешно искористени во градежништвото. Денес заштитен знак и пена стакло пена  тоа е водечки производител со светска репутација. Успешно искуство во употребата на пена стакло е универзално препознаено. По враќањето во нивните историски татковина во 100 години, го означи пена стакло сонародници одлична термичка изолација на ѕидови, покриви, ѕидови за скоро сите видови на објекти и структури.

slide_3

Поедноставената шема и можностите за примена се објаснуваат со леснотијата на врзување на материјалот на бетон, камен, цемент, армиран бетон и керамика. Значи е лесно да се биде прв и најдобар?

Што е пена стакло?

Пена стакло или пена и мобилен стакло е стаклена маса со карактеристична затворена порозност исполнета со гас.

За да се произведе материјалот, се користи способноста на силикатот да омекне и отече на висока температура (1000 ° C). Кога ќе се достигне потребниот коефициент на вискозитет и ладењето постепено се лади, масата на пената добива одлична механичка сила.

Bloki FG

плочи и блокови

Индустријата произведува пена стакло во форма на блокови со ширина од 125-600 мм, со должина од 125-1200 мм и дебелина од 20-120 мм, а исто така и пл.

Главните параметри на блокови од пена стакло се:

• Густината на пена во производите е 110-180 кг / м3.

• топлинска спроводливост од 0,045 до 0,050 W / (m • K)

• пропустливост на пареа до 0,005 mg / (m.p. Pa)

• апсорпција на вода -2% од почетниот волумен

• слабеење на звукот - 56 dB

• Работен температурен опсег: - 200 ° C до + 500 ° C

MG_9708_056

Ние додаваме дека времето на работа на производите од пена стакло не е ограничено.

Индустрија произведува сортен плочки и блокови, како и малтерисани, теплигидроизоляционно (оклеенное), звучно изолирани и обликувани пена.

гранулирани од пена

Но, посебен интерес е предизвикан од зрнестата пена, која се користи како топлинска изолација за еднократно повторување. Поставениот гранулат на пена стакло го намалува товарот на основата и подот. Овој квалитет овозможува да се користи стаклена грануларна пена за надградби на катови, топли изолациони подови.

врана

Како дизајн за полнење на полнење на лесни панели, гранулите се идеална опција. Го пополнував материјалот од рачно пакување во специјална рамка и тоа е тоа! Гранулите што се движат не движат совршено ги пополнуваат празнините со комплексна конфигурација. Во гранулите од стаклена пена не постојат туѓи нечистотии или влакна, нема специфичен мирис, материјалот не излегува и не бара дополнително запечатување.

stroi_sys_krovlya

И конечно, овој материјал е ефикасен за случаи кога употребата на други грејачи е неефикасна или технички тешка.

За да се потврди супериорноста на пена изолација, се препорачува да се направи компаративна карактеристика на параметрите.

Технички карактеристики на пена стакло

Едноставна аналитичка анализа на техничките својства и карактеристики на новина и други познати грејачи ги покажува предностите на пена стаклото. Оваа висока термичка изолација својства, не-собирање, сила и мала густина, способноста на материјалот да се задржи позитивни квалитети за долго време.

Сликата 2 ќе го спореди

Покрај тоа, отпорноста на материјалот до агресивни средини и пареи е неверојатна. Лесно е да се види дека оваа комбинација на корисни карактеристики повеќе не е достапна во постојните грејачи. Така, заклучокот произлегува од очигледноста на предностите изразени во универзалноста и практичноста на пена стаклото. Единственото нешто што се меша со сите позитивни квалитети, е основната цена на стаклото од пена.

Слика 1

Апликации

Блокови и панели со пена стакло успешно се користат за следните активности:

• топлинска изолација на покриви: рамен, со брановидни плочи, стан покрив

• за изолација на джакузи, фондации и фондации

• изолација под панелите внатре и надвор од просториите

• за затоплување на објекти со висока влажност

• за звучна изолација на ѕидови и прегради

• за топлинска изолација на палуби и плочи на бетонски патишта

• за изолација на цевководи од било која намена.

02_min лодгија

Потсетиме дека стаклото од пенење, поради неговата еколошка и хигиенска безбедност, е единствениот материјал што ги исполнува санитарните и противпожарните перформанси. Затоа, не се препорачува да се изолира од внатрешноста на вашата куќа или стаклена стаклена волна, а особено пената.

Како да се изолира со пена стакло

Технологијата на изолација со пена стакло е слична на било која инсталација на плочи. За да ги поправите плочите или блоковите за внатрешно или надворешно прицврстување, поставете врска и одберете го лепилото. Ова е инсталација на прицврстувач или специјални метални спојници со облик L. Како треба да инсталирам пена?

pri1 (4)

Плочи и панели на пена стакло имаат добри инсталација својства. Пенкало е лесно да се справи со едноставни алатки за сечење, лесно е да се вежба и помине или лепак. Благодарение на порозната структура на надворешната површина на пена, лесно е да се лепи со специјален мастик и да се произведе надворешно малтерисување комбинирано со адстрингентно алуминиусиликати.

Слика 2+

буквар и лепило за работа

Грунд за понатамошна инсталација на изолација е мешавина од смола со база која е отпорна на сапонификација. Основниот слој го блокира изгледот на работната површина на мрсни ленти кои ја сочинуваат гипс.

Kartinka_PC130

Примената на буквар на површината се изведува на традиционален начин со користење на ролери.

FOAMGLAS® лепак е готов раствор на ладен двокомпонентен состав (компонента А-модифициран битумен и компонента Б-прав за подготовка на леплив раствор). Лепилото се нанесува на плочи или блокови со засечена мистрија на целата површина и од страни. Потрошувачката на лепак со точено поврзување е 2,5 кг / м 2; на континуирано - до 4,5 кг / кв.м. Потоа се поставуваат блокови или плочи на местото на инсталација и механички фиксирани.

Kartinka_PC_56

изолација на подот

Употребата на блокови за изолација на подот е можна за плинтуси поставени над 0.00 марката и директно во земјата.

Кога поставувањето на долната површина на блоковите е заштитено со водоотпорен малтер, а долните агли на слојот од пена се заштитени со агол. Поддржувачкиот дел е направен преку рампата за израмнување. Употребата на подни плочи го елиминира слегнување и деформација на подлогата.

prim1 +

примена на гранулирана пена стакло во интерстицијални подови

За изолација и изолација на бучавата во меѓуслојното преклопување и покриви за фиксирање на материјалот се користат георегуми, чии клетки се прекриени со гранули, а потоа целата структура се полни со бетонски млеко.

fppn1Sds

ѕидно затоплување

Изолацијата на надворешните и внатрешните ѕидови на пена се става директно на површината со користење на лепило и механички фиксирана.

Слика 2 вкупно

По лепењето на сите панели, лепилото кое излезе се отстранува и површината се нанесува.

Слика 3 вкупно

фиксирање на заби плочи и сидра

Кога ѕидовите се изолирани со пена стакло за прицврстување на лежиштето, се користат забирани фиксирачки плочи.

Слика 6

Стаклените заби од 1,5 милиметри се поставени долж означениот ѕид на ѕидот преку слој на изолација.

Слика 7

Висината на забите достигнува 30 мм и има конфигурација на пила. Во центарот на плочата има дупка со стандарден дијаметар (10, 12,14 мм) за прицврстување на приколката со шајка.

Mech_krepleniya_penosteklo_foamglass

сидра

Сидра се дизајнирани за скриениот тип стакло за фиксирање на пена на површината на ѕидот и подови. Типични големини на сидрото се користат за ѕидови со различни дебелини. Прицврстувањето на челичниот прицврстет е стандард.

покривна изолација

При поставување на стаклото од пена на покривот, подготвениот адхезивен раствор се намалува преку површината со помош на назабен гумен. Дебелината на растворот треба да биде 5 см.

Prim_RBL_PC500min +

Потоа, лепилото се нанесува на страните на блоковите за изолација на телото и се поставува на подготвената површина, цврсто притискајќи ги претходно поставените блокови. По редење на пена стакло, покривот е поставен со користење на метод на спојување.

Слика 4 roof_

Така, конструкцијата има стекнато универзална изолација, која има одлични перформанси карактеристики и не помалку атрактивен едноставен метод на инсталација.

Можеби сте заинтересирани за: