Зајакнување подни плочи, како да се направи совети

  • admin
  • 17 март 2016 година
Зајакнување подни плочи, како да се направи совети

Корисни совети за зајакнување на плочите ќе биде празен звук ако не ги проучувате и не ги разбирате основните принципи на засилување. Секоја шема за арматура за шупливи или цврсти плочи се заснова на овие принципи. Ние ќе ви покажеме како правилно да направите засилување за различни видови плочи.

Цел на подните плочи

Заеднички армирано-бетонски производ наменет за уредување на подови меѓу подови или помеѓу подрумот и 1-виот кат се плочи.

perekrytija-10

За да се даде сила за производство на овој тип на производи, користете тврд и лесен бетон засилен со засилување. Во процесот на зајакнување на монолитната плоча, производот стекнува подобрени квалитети: отпорност на оптоварување, отпорност на пожар и издржливост. Животниот век на армираната плоча достигнува неколку децении.

rebristye_plity-500x334

Покрај градежништвото, постојните типови армирани бетонски подни плочи се користат за изградба на грејни мрежи и комуникациски панели.

Шеми за зајакнување, видови

За време на инсталацијата, подните плочи можат да ја добијат положбата на потпорот по должината на контурата, слободната поддршка, или да имаат нотка на потпорите. Во секој случај на инсталација потребно е да се пресмета засилување на плочата.

perkr4

Шемите за засилување на дизајнот се дизајнирани за подови на зрак и мулти-span.

За плочките и силите кои делуваат во една насока, се користат следните шеми:

• конзола (испрчена плоча во еден раб)

• намалување на единечен опсег

• мулти-распон.

konstruktciya-balkona

Според нормативните документи, рамни плочки рамномерно наполнети плочи се употребуваат за плочи од шилци. Поддршката на плочите може да биде по контурата, заедно со две спротивни страни или на заглавените 3-4 страни, во зависност од односот на распонот.

За континуирани плочи со повеќекратни распони постојат сопствени шеми за засилување кои ги исполнуваат барањата на регулаторните документи:

•        SNiP 52-01-2003 "Бетонски и армирани бетонски конструкции"

•          СНИП 3.03.01-87 и ГОСТ Р 52086-2003.

perkr2

За да се пресмета дефиницијата за типот на арматурата, носивоста и должината на плочите користат посебни графикони и табели.

Слика 9

За да се пресметаат плановите за засилување, постојат специјални компютри за пресметување на софтверот (LIRA). Тешко е да се пресмета таква шема без основни познавања на калкулаторот.

Shemy-armirovanija-plit-cementobetonnyh-pokrytij

Плочи на преклопување, какви видови постојат

обележување

За да се направи разлика на категоријата на преклопни плочи овозможува стандардно обележување, што е главен критериум при изборот на производот. Семантичка кратенка означува видот на производот:

• Преклопувачка плоча (PC)

• Внатрешен тротоар (HB)

• Лесен штица (SPO).

Слика 4

Бројките кои следат по кратенката ја означуваат вкупната димензија на плочата, означена во дециметри.

видови

Постојат следниве видови на плочи:

• солидна (монолитна)

• шупливи (шупливи)

• Посебна намена.

sploshnye_plity-500x334

Цврсти армирано-бетонски плочи (П) се користат при создавање на подови во резиденцијална и општа градба. На пример, P-48-12-22-8AT5 плочка дебелина од 220 mm тежина од 2,65 м. Со значително монолитен маса покривка плочата обезбедува потребните звучна изолација во текот на монтажата.

plity_s_kruglymi_pustotami-500x334

Шупливи (ПК) плочи имаат празнини со кружен или овален облик. Во плочи со кружни празнини, стандардната висина е 220 mm. Шупливи плочи се произведуваат во следните големини: ширина 100, 120, 150 мм.

Овде е ознаката на најчесто користената плоча: PK45-12-8 со тежина од 1,58 тони.

Шема-армированија-бетон-плота-перекирита

Основна шема на засилување на плочи

Шемата за засилување зависи од видот на армирано-бетонскиот производ, но треба да се постават општите принципи и основната шема за засилување. Ова се должи на идентичен начин на работа на бетонски конструкции - оптоварување се јавува од горе надолу и се дистрибуира на целата површина на површината на плочата. Главниот обем на работа на арматурата е долниот, а горниот дел има оптоварување на притисок. Долниот дел од арматурата доживува значителна тензија.

perkr3

Основното стандардно засилување на плочите се состои од елементи:

на дното

• работни стапчиња на арматурата

на врвот

• работни штандови, се залага за жица, засилување на редистрибуција.

За повикување: дијаметарот на работните прачки за двата дела е ист.

Шема-смисонија-сеток-армированија

задолжително засилување

Ќе покажеме дека за зајакнување се задолжителни:

• средината на плочата

• Халос на акумулација на товари

• места на контакт на плочата со потпорници

• места за контакт со процесни дупки.

otverstiya_plit-_0

зајакнување правила

Зајакнувањето на плочите се врши според технолошките барања:

• Силна решетка

• распони кои имаат должина поголема од 8 m.

Слика 2+

зглобовите

При користење на шупливи основни плочи како дијафрагма на ригидност, посебно внимание се посветува на зглобовите на зглобовите. Зајакнувањето игра важна улога и не дозволува плочите да се движат хоризонтално. Зглобовите долж должината на плочата ги согледуваат силите на смолкнување.

Image 2

Надолжните зглобови постојат помеѓу рабовите на шупливите плочи и гредита што работат паралелно со преклопувањето. За надолжни зглобови, преносот на смолкнување е типичен во рамнината на преклопување. Заклучокот е, како правилно да се зајакне софистицираните шеми?

Слика 3

Ние го правиме засилување на плочата монолитен

Мерките за засилување се изведуваат по изградбата на кофражот. Помеѓу зајакнувачката мрежа (горниот и долниот дел) лежат вертикални прегради. За да го направите ова, се користат куки или петелки, кои се засилени со елементи од типот "Г" или "У" во местата каде е поддржан подот. Зајакнувањето се изведува низ целата контура на плочата, при што главниот товар се пренесува на долниот слој.

shema-armirovanija-plity

Затоа, понискиот слој на арматурата треба да биде помоќен. Горниот појас на арматурата треба да биде засилен, а долниот во средината, предмет на континуитетот на телото на јадрото. Во текот на целата област поправи вилушки за поставување завртки. Потоа се шири на носачи на решетката и задржување на шини на кои треба да се наоѓа хоризонтална кофражни и облоги инсталација штица мечување.

armirovanie_monolotnoy_plity

Образованиот систем треба да ја исклучи содржината на празнини или празнини. Резултирачките празнини се полнат со монтажна пена. Мали пукнатини по бетонот ќе се полнат со кршен камен.

Зајакнување на шуплива (мулти-шуплива) плоча

Зајакнувањето на плочи со шупливи јадра започнува со создавање на визуелен цртеж. Зајакнувачката рамка е направена од арматура од челична жица и шипки, во некои случаи се користат јажиња.

3-способ

Зајакнувањето се врши според шема слична на засилување на монолитна плоча, речиси како во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: