Кој ламинат е најдобро да се избере за куќа, која класа на ламинат да се избере за стан.

  • admin
  • 03 ноември 2016 година
Кој ламинат е најдобро да се избере за куќа, која класа на ламинат да се избере за стан.

Подовите покривки имаат непријатна особина, доста брзо се истрошија поради големото оптеретување. Ова особено се однесува на линолеум, ниски плочки, керамички плочки итн. И во процесот на поправка, се поставува прашањето: на кој материјал треба да им се даде предност? Прашањето е навистина важно, бидејќи изборот во продавниците е огромен. Еден од најпопуларните материјали денес е ламинат или ламинат.

Што е ламинат

kak-vybrat-laminat

Ламинат, овој кат покрива може да го имитираат нешто, поради што, всушност, и ужива добар побарувачка. Секако не и последно улога се игра тука и цена, како на готовиот кат висококвалитетни природни материјали може да си дозволи секој. Во овој поглед, ламинат е одлично решение - и изгледа убаво, а цената не залажува премногу.

Каде ламинираат? Да насекаде: во домови, канцеларии, кина, музеи, салони, сауни, продавници, итн, ИТП

office-2

При изборот на кат покрие, тоа може да изгледа дека, на пример, парче паркет или плута тротоарите е подобро решение. Да, изгледа убаво, но не се вклопува насекаде и не секогаш. Вие не треба да се потпираат само на изглед, тоа е потребно да се земат предвид, исто така, работи како што се: издржливост, комплексноста на инсталацијата, отпорност на екстремни температури и висока влажност. Во областите каде што на подот е подложен на тешки товари, како што се јавните простори, канцеларии, продавници, итн, убава паркет или плута штом минимум ќе треба да се поправи или дури и замена. Ламинат - не. Ќе трае многу пати, под услов да ги задоволува барањата за издржливост.

За некои карактеристики многу слични на ламинат изработени од природни дрво: тоа е еколошки, и очигледно тоа е тешко да се разликуваат од реалните низа. Сепак, тоа чини неколку нарачки помала, не е инфериорен во однос на дрвото во сила, па дури и го надминува својот животен век. Ламинат под влијание од страна на повеќето растворувачи, не е запалив, и на високи температури тоа не испуштаат отровни материи во воздухот, површината на ламинат безбедно може да се мијат крпа со користење на конвенционални детергенти.

Сите производители на ламинат имаат свои карактеристики и производствени тајни, но секој ламинат се состои од четири слоја:

ucladka_lamin_5

• Заштитен горниот слој (многу силен филм изработен од специјални смоли).
• Декоративен слој (најчесто хартија импрегнирана со смола на површината на сликата).
  • Главниот слој е солидна дрвена плочка.
  • Пониски стабилизаторски слој - хартија импрегнирана со парафин или специјална смола.

Првиот слој го штити следниот, декоративен слој од хемикалии, дамки, механички оштетувања итн.
  ламинат база слој е направен од многу висока густина дрво одбор (HDF) - ова им овозможува на материјалот да го издржат тешките товари со текот на времето, и нуди висока отпорност на удар.

Како да го избереме вистинскиот ламинат

ламинат

Не купувајте ламинат, искушуван од прекрасен изглед. Прво, вреди да се размисли - за која соба е наменета? Од товар за различни соби се многу различни - на пример, во споредба може да биде на товар на подот, на пример, во продавница, со оптоварување на истиот кат на ходникот на станот? Поаѓајќи од ова, производителите произведуваат два вида ламинат: домаќинство и комерцијални.

класификација на ламинат: вкочанетост, густина, абење

клас

Во согласност со европските стандарди, класификацијата на ламинатот подразбира постоење на 6 нивоа на абразија на заштитната и декоративната ламела. Секоја категорија одговара на способноста да се зачува оригиналниот изглед при обработката на неговата површина со посебна абразивна глава - таканаречен табер тест. Колку е поголем бројот на револуции, ја издржува површината без промени, толку е поголема класата на производи. Транзицијата помеѓу класите се одредува со појава на очигледни знаци на оштетување на површината на ламелата за време на тестот.
  Во однос на степенот на стабилност на ламинат, што е наведено од страна на посебна етикета: ACX, каде x - одредена категорија, која 6. Но, тоа е во Европа. Во Русија и ЗНД земји применуваат поинаква ознаки се состои од седум бројки 21, 22 (од производството поради премногу малку живот), 23 и 31, 32, 33, 34. На повисок број, повисока класа издржливост, и посилен е заштитниот слој на ламинатот.

Од голема важност се и индикаторите како што се ригидноста и густината на производите. Тие се определени со користење на таканаречената техника Бринел. Технологијата се состои во следново: во ламелата, постепено притискајте ја топката со дијаметар од 1 сантиметар. После тоа, индикаторите се земаат врз основа на параметрите на печатот од топката. Врз основа на добиените резултати, производите се доделуваат на една или друга класа. На пример, ако дијаметарот на вдлабната е мал и плиток, ова покажува дека материјалот е тежок и здрав. И обратно - длабок отпечаток покажува ниска отпорност на абразија и вкочанетост на материјалот.

Значи, постојат шест класи на ламинат. Колку е повисоко нивото, толку е посилен и поотпорен материјалот. Најсилните се производи со 33 класа. Исто така има и 34-то место, наменето за специјална употреба - спортски и индустриски, но не е официјално регистрирано. Ламинат 33 класа е најскапиот, тој е задушен во канцеларии, продавници, спортски сали, кафулиња, итн. Производите од 31 и 32 класа се исто така многу квалитетни и се користат во јавни простории, кои секој ден ги посетуваат голем број луѓе. На пример, 31-та класа може да се користи во конференциска сала или сала за состаноци. И ламинираниот под 32. класа одлично се докажа во мали продавници, бутици, простории за прием, училници итн.

Се разбира, тоа не значи дека таков материјал не треба да се користи во живеалиштата. Напротив - тоа е лесно да се пренесе сите неволји на "дијалог" со мали деца кои сакаат да го избрише подот со нешто остро, честите посети на гости, како и други проблеми. Таквите издржлив материјал треба да се користи, се разбира, во ходникот и дневната соба, но во спалната соба и кујната, може да се земе на ламинат е поевтино - 23 класа е во ред. Патем, оваа класа може да се користи за сите станбени простории, освен бањата.

дебелина, отпорност на вода, звучна изолација

vodostojkogo-laminata1

При изборот на ламинат треба да се земе во предвид критериумите како однос на дебелината на ламелите и рамни површини. Ако област е голем - на пример, соба за багаж, и тенка ламинат, тоа може да се случи при одење тропот звуци, а потоа на подот да одиме тивко може само бос :).
  Ако одење ламинатни подни creaks, тоа може да значи дека неисправни ребра, со скршени геометрија, или при инсталирањето е направена грешка на подот. Квалитетот и правилно поставениот ламинат никогаш нема да скрипат.

Како и поголемиот дел од тротоарите, ламинат категорично "не се пријателски" со вода. Специјалистите на многу производители веќе долго време напорно работат на елиминирање на овој проблем. Резултатите се веќе денес, некои видови на ламинат може да се користат дури и во бањата.

1212

Ова е материјал со коефициент на апсорпција од не повеќе од 2%. Ова барање мора да биде исполнето со база на ламела - HDF. За понатамошно зголемување на отпорност на вода на ламинат летва зглобовите кога врска третираат со вода отвратителен и залепени заедно со водоотпорен лепило полимер.

За да се подобри звучна изолација ламинат кат и да се намали бучавата при одење, се ставени под подлогата ламинат. Тоа може да биде специјална порозна гума, природна плута, пена полистирен или полиетилен - постојат многу опции. Понекогаш производителот произведува материјал со зголемена звучна изолација, веќе опремен со звучна изолација.

fD6mYhIk_VA

Ламинатот е материјал отпорен на светлина, неговата површина не исчезнува, исто така, не предизвикува алергиски реакции. Ова им овозможува на употреба на ламинат кат без ограничувања во детски градинки и училишта, болници итн

Симулирање на длабочината на сликата на природно дрво или камен е многу тешко. Но, современата технологија се развива многу брзо, па и денес, многу производители на ламинат може толку тесно имитираат природни материјали, боја, форма и текстура (дури и лак), кој на прв поглед не може да каже она што е, всушност, под вашите нозе - ламинат или дрвен паркет.

При изборот на ламинат, немојте да бидете мрзливи да обрнете внимание на гаранцијата на производителот. Нејзиниот рок треба да биде најмалку 2 години, во просек 6. Некои производители даваат 10 или повеќе години гаранција.

Видови на ламинат за декоративни квалитети

Сите ламинатни подови произведени денес се поделени според нивните декоративни квалитети во:

• Сјајни сјајни / сјајни.
  • "Дрво под маслена боја".
  • Земја.
  • Мет.
  • Ослободување / текстура.
  • Восочени.
  • Природно.

Сјајниот ламинат, како што е јасно од самиот наслов, има брилијантна полирана површина. Неговата главна недостаток - на површината се секогаш на боси нозе и дамки од облека. Покрај тоа, тоа е лизгаво. Ова е најчест материјал.

5

Природните ламели се повеќе како дрво. Сите детали се детално проследени: пукнатини, јазли, пори. Може да биде присутен лесен свилен сјај.

3

Восочуваниот ламинат е малку како дрво кое е темелно наводено. Ако има светло сјај - пред вас високо квалитетен материјал.

laminat_0305

Текстура ламели се прилично добра имитација на природно дрво. Сите грубост и нерамнините на дрво многу внимателно подготвени, кој ви овозможува да се постигне максимална натпревар.

текстурен-ламинат

Врежана ламинат има симетрична неправилности, тоа не одговара на моделот. Можете да споменете уште една сорта, која не е наведена во листата - ламинат со фасела. Во поставената форма, тоа е многу слично со широки табли.

stoimost_laminata_2

На ламинат со мат финиш не остануваат траги од боси нозе и партали, во овој поглед е поповолна од сјајни.

glyanceviy-ламинат-под-дерево

Ламинатот во земјата исто така е релјефен материјал.

floorwood_country_7707_g

Секоја плоча е слична на рачно изработено парче дрво. На разновидност на олеснување стил се однесува на т.н. стари ламинат. Тоа вешто симулирани сите чипови и конвексност, и нивните убави лак стресови и се манифестира.

dub-laminat-09

Дрвото под маслената боја - веројатно, не треба да објаснувате ништо - имитацијата на обоен под, изгледа едноставно и природно.

kakim-lakom-porkyt-lestnicu-foto

типови на ламинатни зглобови

Ламелите може да се фиксираат едни со други со брава или со лепак. Вториот метод е многу време и одземаат многу време. На готовиот слој е многу тешко да се поправи, бидејќи во случај на оштетување на еден или повеќе од ребра мора да бидат буквално се намали од интернет.

Но, сето тоа е во минатото - модерна производители целосно напуштени лепак, и даде предност на целосно поврзување заклучување - едноставен, брз и економичен. Ова ламинат се собираат од страна на специјални хардвер, кои се на секој ламинат.

типови на брави за зглобовите

Сите постоечки видови брави за ламинат се поделени во два вида:

• Заклучување брави.

замок брава

• Кликни-брави.

кликнете

Блокот за заклучување или, како што се нарекува, бравата е прилично едноставен дизајн. На едната страна на ламелата има скок, од друга страна - жлеб. Во процесот на пакување со гумен чекан, трн е треснат во жлебот, тоа е сè.
  Според Ламела ковале не може да го направите ова ќе треба само една дрвена brusochek, и тоа не е многу, за да не се расипе дел.
  И покрај навидум едноставноста на процесот, монтажа подот се најдобро да се остави на добрите поради неколку причини: ако не ги знаат сите карактеристики на замокот соединение, ламелата е многу лесно да се оштети. Ако одеднаш постои потреба за пренос на покриеност во друга соба или замена на оштетениот дел да го стори тоа нема да работат без работно искуство.

Кликни-заклучување (склопувачки зглоб) е понапреден развој во производството на ламинатни подови. Неговиот дизајн е посложени и нема недостатоци на Lock-lock. А покритие со овој тип на заклучување дури може да се соберат почетник во ова прашање. Ламелите едноставно се поврзуваат под агол од 45 степени. Во овој случај, нема потреба да вложите никакви напори.

Благодарение на изградба на бравата, кат покривање е многу едноставна и може лесно да се расклопи и го стави на друго место. Друга важна предност: благодарение на структура за заклучување, подот не се деформира со текот на времето и помеѓу ламелите се формираат цепнатинки. Кога поставување ламинат пожелно да се третираат посебно фасадни споеви помеѓу ламелите. Ова ќе ги заштити од пад на влага во собата.

А огромен спектар на бои, текстури и модели, како и можност да се избере материјал со различни видови на брави ви овозможи да изберете најпогодни материјал и дизајн на вашиот дом според своите разбирање на стил. Пред да ја купите работи, се препорачува да се консултира со експерти, со цел да не падне за лажни и изберете ламинат со најдобар сооднос цена / перформанси.

Може да бидат заинтересирани: