Одводнување на подрумот, како да се направи мозоци од сопствени раце

  • admin
  • 15 февруари 2016 година
Одводнување на подрумот, како да се направи мозоци од сопствени раце

Изградбата на подрумот во приватна куќа или подрум бара мерки за заштита на водите и санитарни услови. Но, за разлика од дренажата на отворено, неопходно е да се земат предвид особеностите на подрумот. Сепак, основните проекти и пресметки нема да бидат потребни. Доволно е да се замисли традиционален дренажен систем лоциран некаде во длабочините на почвата и да започне копање на ровот.

Кој е подобро да се избере: одводнување или хидроизолација на подрумот

Меѓу домот на мајстори се на мислење дека: ". Присуството на одводнување во подрумот или подрумот на приватен дом не ја исклучува хидроизолација работа" Покрај тоа, отстранувањето на водата, заштитата на водата и хидроизолацијата треба да работат во заедничка насока, надополнувајќи се меѓусебно со техничките можности на материјалите.

kak_sdelat_drenazh_podvala

Секако, за уредот за одводнување во подрумот, неопходните услови ќе бидат присуството на прелевање и можноста за ослободување на подот и ѕидовите. Алтернативни мерки за одводнување може да биде технологија за градење на темелите на куќата на дождливите купови.

tin3b

Но, несомнениот момент е заштитата на бетонска основа на подрумот, која е во директен контакт со земјата и подземните води.

shema-ustroystva-pristennogo-i-transheynogo-drenaz

За одводнување на подрумот, постојат внатрешни и надворешни дренажни системи. Се препорачува да се избере видот на системот во фазата на проектирање и изградбата на подрумот.

shema-podpolnogo-pomescheniya

Можноста за создавање надворешен или внатрешен дренажен систем е достапна за постоечка подрум или подрум.

Кои технологии се користат за одводнување на подрумот?

Дренажна технологија

Во едногласното мислење на експертите на најефикасен начин да се визба дренажа уред е надворешен, кој е произведен во процесот на изградба или изградба на куќа. Надворешната дренажа се изведува на традиционален начин во вид на затворена јамка, во форма на прстен (прстенеста дренажа).

drenazh-shema-fundamenta3

Во аглите на испакнатиот дел визби организира бунари за одводнување, и добро опремени за транспорт на вода во долниот местото систем за одводнување под падините. Единствениот услов е создавањето на дополнителен елемент - глинен замок.

drenazh-podvala1

Тоа е глинениот замок кој ви овозможува да го исклучите влезот на подрумот или подрумот на влага внатре. Таквата бариера е распоредена на растојание од 1 m од ѕидот на подрумот.

буквар-дренажное-систем-подвала

Сепак, од голем број причини, овој тип на дренажа не може да се произведе навремено. Така да направите во овој случај и да го опремите системот за одводнување во постојната подрумска соба?

внатрешна дренажа

Пред да создадете внатрешен дренажен систем кој работи на следниов начин: подна резервоарот - пумпа за одвод, неопходно е да се процени степенот на можни поплави. Резултатот од евалуацијата ќе послужи како основа за стекнување на дренажни цевки со соодветен дијаметар и технички карактеристики на потопната пумпа за одводнување.

погреб-своми-руками-2

Наједноставниот и пристапен начин за одводнување во подрумот е да се организира проток на вода во сад инсталиран на подот, проследен со дренажна пумпа. Поставувањето на внатрешниот систем се препорачува да се направи по пополнување на естрих и поставување на подот.

На пример, во изградбата на подрумот димензии длабочина јама 3,5h3,5 м до 3 м не е на дното на јамата фрли бетонска плоча, која е празен. Декорацијата на ѕидовите на подрумот е изработена со тули, а кофражот е направен за полирање со бетонски малтер.

1351863971_3

Во подот, пред почетокот на истурање, ископајте во обемно барел. По фрлаат конкретно решение на подот, организира слој на експандирана глина и мелени до дебелина од 5 см., Тогаш Филмот е во продукција хидроизолација и организира дрвениот под. Водата од ѕидовите истекува на проширената глина во цевката, а со полнењето на капацитетот, водата се отстранува со пумпа за одвод. Примитивната технологија е поврзана со голем број недостатоци и недостатоци: водата може да го промени правецот на движење и да формира неконтролирано истекување.

dedushka-mazaj-i-zajcy

Решавање на проблемот со дупчење дренажен бунар и поставување на дренажна цевка со перфорации. Па, што не е вистински дренажа?

Повеќето сопственици на приватни куќи и подруми го прават овој начин.

Подобра технологија е да се врати хидроизолација на подрумот со уред

ѕидна дренажа и присилна дренажа.

Гидро план

ѕидна дренажа

Технологијата на внатрешна дренажа на ѕид вклучува поставување на дренажни цевки во ровови. Се разбира, најдобрата опција е да се постават цевки на постоечкиот подрамник. Користете го овој метод може да биде поставување подрум со значителна висина, бидејќи нивото на подот во овој случај ќе се зголеми до висината на кошулата и дијаметарот на цевката.

kotlovan-pogreba-podgotovlennyy-pod-montazh-vnutre

За поставување на цевки, предност се дава на перфорирани ПВЦ цевки со дијаметар од 50-100 mm во должина од 2500 mm. Дренажните цевки се поврзани со посебни спојки.

дреани труба во геотехника

Инаку, внатрешниот периметар на подрумот соба или подрумот ископа ров длабочина од 50 см. Потоа на дното на ровот посеан чакал или кршен камен за одводнување (жито дел од 20 мм) дебел слој од 20 см.

151f40254599d2db3ebd40236bdff572

Поставените цевки се завиткани со геотекстил или, во случај на постоечки под, е изложен слој на геотекстил. За да се формира слој за филтрирање, потребно е да се третира со добра волја: да се подготват урнатините и внимателно да се излее. Кршен камен е удриран и цевки се поставени.

Последователното полнење на ровот се произведува со песок до нивото на земјата. Езерата се користи за отстранување на водата.

Слика 12

Во сливот се наоѓа во долниот дел на површината на подот.

Во случај на неможност за создавање на услови на гравитација во системот, спаѓаат дренажни пумпи со излезна вода надвор.

Слика 11

Но, покрај уредот за насилно отстранување на водата со помош на јамата, се препорачува да се изгради задолжителна вентилација.

Ако создадениот систем за одводнување во подрумот не е доволно, се препорачува да се направи водонепропустливост.

За да се реши проблемот со подземните води за време на изградбата на подрумот, ова видео ќе му помогне.

Хидроизолација на подрумот: заштита на бетонот од влага

За да се зголеми работниот век на бетонскиот под и ѕидовите на подрумот или подрумот, водоотпорен е. За да го направите ова, се препорачува да се користат водонепропустливи соединенија со "Penetron Admix" хидро-адитиви.

penetron_ups_30001

За да се запечатуваат шевовите од влага, се употребуваат хидраулични жици, прицврстувачи и хидраулични перничиња: "Хидротит", "Пенебар".

Со цел правилно водоотпорност на ѕидовите на подрумот или подрумот, користете го ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: