Дополнителни елементи за винил обвивка: пресметка почнувајќи и завршувајќи ленти, внатрешниот и надворешниот парчиња агол, priokonnoy рака, обвивка, soffit, J-профил, H-профил.

  • admin
  • 29 септември 2015 година
Дополнителни елементи за винил обвивка: пресметка почнувајќи и завршувајќи ленти, внатрешниот и надворешниот парчиња агол, priokonnoy рака, обвивка, soffit, J-профил, H-профил.

Благодарение на пристапна цена, со голема сигурност, долг работен век, се повеќе и повеќе луѓе се одлучуваат за обложување на фасадата на вашиот дом винил обвивка. Ова поставата материјал, исто така, служи како декоративни и заштитни функции. Винил обвивка фасада обезбедува заштита од временските услови, додека чувањето на топлина во внатрешноста на куќата, ако се користи при инсталирање на изолација. Обвивка монтирани на фасади на приватни објекти - куќи и вили, на новите и веќе работат. Овој материјал исто така, наредени јавни објекти - продавници, магацини, метрото, итн Понекогаш се користи за внатрешни работи со кои се соочува. Но обвивка - тоа не е само на панел, кој sheathe ѕидовите. Квалитет поставата не е можно без дополнителни елементи за прицврстување. Што е тоа, што се дополнителни елементи, она што им треба и како да ги инсталирате - сите овие прашања, ќе го најдете одговорот во нашата објавување.

Дополнителни елементи: видови и намена

Сите компоненти на обвивка

Во процесот на завршување на фасадата на куќата е потребно да се користи специјални дополнителни елементи или, како што се нарекуваат, за обвивка додатоци, многу од нив исто така имаат важна декоративна функција. Така, за поврзување барови се дизајнирани за да се скрие на зглобовите на панели хоризонтално. Внатрешниот и надворешниот агол елементи за да се скрие на зглобовите и пукнатини помеѓу панели, кои се монтирани во различни рамнини, како и декорација на аглите на ѕидовите на куќата.

Дополнителните додатоци за обвивката во голема мера можат да ја поедностават монтажната работа и да ја декорираат завршницата. Други дополнителни елементи се исто така од голема важност. Колку употреба на такви дела, нивното количество и квалитет во крајна линија зависи од цената што треба да се плати за материјалот и извршувањето на завршни работи.

Секој производител на обвивка, исто така, ги произведува сите потребни делови за нејзина инсталација. Сите компоненти можат да имаат мали разлики во големината, формата, профилот, дури и да имаат неколку различни имиња, но тоа не ја менува нивната намена. И тие служат за заштита на фасадата од ветрот, пенетрацијата на влага и други атмосферски влијанија.

Почетната или стартната линија на винил обвивка.

почетна лента

Со инсталацијата на овој елемент, започнува обликот на ѕидовите. Линијата е прицврстена на ѕидот на претходно нацртана хоризонтална линија, која треба да биде не повеќе од 40 милиметри над дното на финишот. Понатаму, првата обвивка панел е вметната од страна на долниот гребен во почетната лента, а горниот дел од него е прицврстен на ѕидот или на материјалот на гајба.

Важна точка: страничната обвивка целосно ја крие почетната лента, не мора да ја купи истата боја како и останатите панели.

H-профил или поврзувачка лента.

H-профилот

Со негова помош се скрие на фуги меѓу панели и рабовите на соединение панели, ако нивната должина е помала од ѕидот и плочата на "dotachivat". Или треба да ги поврзете панелите од различни бои.

Исцедена лента (шарки).

Прекриена летва

Монтирани за заштита на столбната плоча и прозорците од дождот. Прицврстена е на спојниците на обвивките со столб или на врвот на прозори.

Надворешен и внатрешен агол.

Олимпс дигитална камера

внатрешен агол

Со нивна помош ги кријат зглобовите на обвивките кои се во вертикални рамнини.

J-фармер или шофершајбна.

J-chamfer

Таа е наменета за поставување на корнизи на покривот.

Во близина на прозорецот и штица.

прозорец граница

Овие делови се исечени прозори или отвори на врата.

Софит.

soffit

Дизајниран за довршување на покривни профили.

Завршна обвивка.

завршувајќи

Конечниот елемент во завршните работи. Таа е инсталирана директно под корнизот пред да се инсталира најновиот панел. Завршната лента го крие исечениот или перфориран раб на панелот.

Инсталација на дополнителни елементи во процесот на инсталација работи

Речиси сите горенаведени додатоци се дизајнирани за монтирање на фасадата на зградата пред да ги инсталирате панелите. Станува збор за почетна лента, агли, како и детали за завршување на вратите и отворите на прозорците.

поставување на почеток ленти

монтажа на почетната лента

Ако ви се запознаат со теорија, строго ги следат упатствата и препораките на производителот, а потоа заврши на фасадата на винил обвивка е сосема можно да се направи. Значи, инсталацијата на панели секогаш започнува со прицврстување на почетната плоча. Прво, треба да го одредите дното на финишот и да се повлечете од него за 40 милиметри. Со примена на нивото на градбата, ставете ознаки на трупните профили. Ако обвивката е монтирана директно на ѕидот, ознаките се направени на неа, а потоа се комбинираат во една хоризонтална линија. Почетната лента треба да биде прицврстена на врвот на нацртаната линија и прицврстена на основата преку дупките на перфорацијата со помош на ноктите или завртките за самопреслушување.

Во процесот на прицврстување на почетната плоча, важно е да се набљудуваат следните точки:

  • Ако неколку основни плочи треба да се прикачат на базата последователно, треба да се остави јаз од 5-6 милиметри помеѓу нивните краеви. Ова е неопходно за да, со промена на температурата, деловите можат слободно да се шират без да се допираат еден со друг. Ако краевите се движат тесно, може да се појави мал, но сепак забележлив "бран" на површината на облогата.
  • Истиот јаз треба да се остави помеѓу почетната лента и деталите на аглите.
  • Ноктите или завртките треба да се навртуваат (извртени) токму во средината на издолжената дупка, а не од работ. За да не вртете или да возите некаде - бароницата мора да има малку слободно движење во дупката на перфорацијата.
  • Растојанието меѓу точките за одредување треба да биде во рамките на 300-400 милиметри.

инсталирање на поврзувачките ленти и агол елементи

монтажа на поврзувачки плочи

Да започне со тоа, дека сите барања за упатство за инсталација обвивка и елементи за прицврстување за ѕидовите на фасадата, и се наменети да се направи целата на "лебдечки" дизајн кој нема да биде предмет на деформација под температурни промени и силни ветрови.

Сите агли елементи се фиксирани строго вертикално. Горниот крај на аголниот елемент не треба да ги достигне стреата или ветерот за 5-6 милиметри. Долниот крај на делот е спуштен за 8-10 милиметри од долниот раб на почетната плоча. Слично на тоа, H-профилот е монтиран.

инсталација на завршувањето на ленти

инсталација на завршна лента

Најчесто завршната лента е прицврстена на самиот врв на ѕидот, веднаш под корнизот. Но, не секогаш. Завршната лента може да се користи за декорирање на деталите за ѕидните ѕидови.

Завршната лента е инсталирана пред да биде фиксна последната плоча. Прицврстете го со завртки или нокти, како и други дополнителни елементи, преку дупките во перфорацијата. После тоа (ако е потребно) на панелот се сече на саканата ширина на намалување на линии направи перфорација, а потоа поврзување на последниот панел на претходниот, а на горниот раб само се лизна под кривата на целната лента.

Независно пресмета обвивка и дополнителни елементи

Тоа не е толку тешко како што може да изгледа на прв поглед. Висина ПВЦ е само завршна материјал кој има доста специфични геометриски форми и големини. И можете точно да го пресметате количеството на потребниот материјал и детали.

Ќе ви требаат:

  • Рулет.
  • Молив и парче хартија.
  • Калкулаторот.

Прво, се пресметува бројот на странични панели, потоа бројот на дополнителни елементи. Сите пресметки може да се извршат со користење на формулата: S пресметани = S ѕидови - S врати и прозорци отвори. Покрај тоа, секогаш мора да се земе предвид отпадниот материјал. Во овој случај: S обвивка = S пресметано +% материјален отпад.

За отпад, можете слободно да додадете 7-10%. И ова е случај ако ѕидовите на куќата се правоаголни, едноставни конфигурации. Со комплексна конфигурација на ѕид, отпадот изнесува најмалку 15%. Потоа, добиената површина, заедно со процентот на отпад, е поделена на корисна површина (може да биде различна за различни производители) на еден панел.

За да се избегнат можните грешки многу добра идеја да се направи план со кои се определуваат локација saydingovyh панели на фасадата и на секоја од ѕидовите.

Пресметка на дополнителни елементи за обвивка

Дури и ако е неопходно да се постави само еден цврст ѕид со обвивка, сè уште е невозможно да се направи без дополнителни елементи. Ќе ви треба барем почетна лента. И ако конфигурацијата на ѕидовите е сложена, ќе треба да го пресметате бројот на сите дополнителни елементи.

почнувајќи и завршувајќи лента

Како што веќе споменавме погоре, стартната лента е прицврстувачки елемент кој се користи за монтирање на долниот панел. Завршната лента е за последниот панел. Нивната пресметка е направена во линеарни метри според големината на ѕидовите на куќата. За да се пресметаат деталите во парчиња, целата снимка е поделена со должината на една лента. Пребројувајќи го бројот на почетните и завршните летви, преклопувањето може да се игнорира.

Искусни играчи често не ги користат почетните бендови. Тие едноставно отсечени од една од панелите на бравата, која ја игра улогата на почетната лента. Последната е инсталирана лента со заклучување на сече.

внатрешниот и надворешниот парчиња агол

Го пресметуваме бројот на агли, помножи ги со должината. Резултирачкиот број е поделен со должината на профилот. Подобро е да се пресметаат сите агли веднаш по парче, бидејќи врските на аглите на зградата се многу забележливи.

J профил

Таа е поставена до крајот на рамнината на панелот. Според монтажа технологија, J-профил е потребно со цел да крило сите хоризонтални и вертикални делови. Сепак, често се користи како завршна лента кога страничната обвивка е хоризонтално пресечена. Профилот се пресметува во трчање метри. Резултатот е поделен со должината на профилот.

H-профилот

Применливи во случаи кога должината на ѕидот е подолга од должината на страничната обвивка, или неопходно е да се поврзат панели од различни бои. Пресметајте го парчето.

Важна точка: панелите може да се приклучат без H-профилот, со преклопување. Некои производители дури и произведуваат панели без брави.

каишот priokonnaya

Овој дел се користи во случај прозорецот или вратата да потонат повеќе од 20 милиметри (во овој случај се препорачува да се користи J-профилот), но помал од 180 милиметри. Се смета за еден по еден за да се избегне формирање на зглобовите.

подставка

Се користи за завршување на отвори, во случај кога страничната обвивка е рамна со работ на отворот. Количината е подобро да се смета на парчиња.

soffit

Пресметајте ја обвивката таканаречена е едноставна, бидејќи површината што се соочува најчесто има едноставна конфигурација. Тоа е полесно и поудобно да се качи на soffit во покриви работи.

Сите додатоци потребни за инсталирање на soffit се прикажани на сликата подолу.

Неименуван

Панелите soffit се пресметуваат со множење на должината на ширината на површината. Се смета во квадратни метри плус 2-3% по отпад.

Можеби сте заинтересирани за: