Битуменска мастика која се користи во градежништвото, битуменска мастика за хидроизолација

  • admin
  • 14 јули 2015 година
Битуменска мастика која се користи во градежништвото, битуменска мастика за хидроизолација

Современите методи на градење на градежни објекти претпоставуваат широка употреба на нови материјали кои ги задоволуваат зголемените барања за работа. Мастичниот битумен е целосно способен да ја задоволи беспрекорна хидроизолација на подрумот или покривот на приватна куќа. Запознајте се со овој прекрасен материјал, кој ќе го олесни инсталациското работење што ќе се врши самостојно.

Популарни работи

Најпопуларниот водонепропустлив состав за широк спектар на апликации е битуменска мастика. Држејќи запечатување зглобовите надворешните и внатрешните зглобовите на градежни конструкции, редење и лепење тек на материјали за изолација сега со сигурност да го остварат директни неговата примена.

Битуменски мастика

Главната цел е да се спроведе мастика водоотпорност и заштита од корозија на површината на метал, бетонски и дрвени конструкции. Покрај тоа, водоотпорната мастика е сигурна заштита на цевководи и покриви.

vector1214_10

Секако, универзалните хидроизолациски својства се добиваат поради хемискиот состав на мастикот.

Што е направено од битуменозни мастика

Мастика е производ на рафинирање на нафта, во согласност со барањата за нафтени производи и стандарди. Хидроизолациски материјал е мешавина од стопен битумен, пластификатор и филер.

bitumnaya-mastika6-400x300

Филер користи ситно-зрнест азбест од 7 до 10 проценти, како и гума од пет проценти од составот. Составот на мастика исто така вклучува прашкасти прашоци од варовник и кварц. Улогата на пластификаторот ја игра употребеното моторно масло, кое му дава на производот вискозитет и мобилност.

image002

Во зависност од типот на врзиво, се разликуваат следните видови мастика:

• битумен

• гума-битуминозен

• битумен-полимер.

како и ветувачки адстрингенти: битумен плус латекс, битумен плус полиолефин (синтетичка гума).

Најпопуларните да се јавите битуменозни мастика гума топла апликација (IDB), битуменска изолација (IBI) и битумен-гума (БКМ).

Како да се класифицираат мастика

Според барањата што ги наведува производителот на хидроизолациониот материјал, битуминозната мастика може да се класифицира според следните параметри:

• намена (хидроизолација, покриви, антикорозивни и залепени)

• Начин на примена: ладно и топло

• тип на лекување - излечив и не излечив

• тип на врзивно средство

• тип на растворувач (вода или органски)

• составот (една и две компоненти).

bitumnaya-mastika-600x600

Генералот кој ги обединува мастиките, овие се такви квалитети:

• леснотија на користење

Способност за спојување, независно од геометријата на работната површина

• способност да се формира еластична обвивка без пукнатини

• Отпорност на намалување и проток.

Комбинацијата на овие квалитети, идеално, треба да обезбеди траен висококвалитетен слој или хидроизолација.

Течности

Важен фактор во спроведувањето на хидроизолација од страна на себеси е потрошувачката на мастика.

Битуменска мастика: материјална потрошувачка

Главната техничка карактеристика на битуменските мастика за хидроизолација е индексот "сув остаток", кој влијае на потрошувачката на материјалот. На пример, индикатор за сушење ладна мастикс 60 проценти ќе значи дека 1 кг материјал има до 0.6 и 0.4 kg на мастика растворувач или вода.

gidr20

Така, кога материјалот се нанесува на површината, останува, како што би требало да биде, 0.6 кг хидроизолациона мастика.

Дозволете ни да го покажеме тоа за водоотпорност на темелите   ќе ви требаат:

• потрошувачка на ладен мастик битумен 2,0 - 4,0 kg / m2

• Потрошувачка на топла мастика - 4.0 кг / м2.

со вкупен број на применети слоеви 2.

bui82_4

за кровна хидроизолација:

• ладна битуменозна мастика ќе бара од 3,5 до 6,0 kg / m2

• Топла мастика - 6,0 кг / м2

со вкупен број на слоеви на материјал - 3 и два зајакнувачки слоја од стаклени влакна

16900_13927160870

за хоризонтално лепење на ролни материјали:

• Потрошувачка на ладно мастило од 1,0 до 2,0 кг / м2

• Потрошувачка на топла мастика - 2,0 кг / м2.

Но, предностите на мастика асфалт за хидроизолација на Фондацијата не се ограничени на, бидејќи уредот и начинот на површината ленти технологија е на располагање да се спроведе.

bitum11

Општа примена на битуменска мастика

Употребата на мастика не е ограничена само на користење како основа за водонепропустливост. Мастика се препорачува за употреба во вакви случаи:

• инсталација и поправка на рамни или меки покриви за сложени површини на површината

• Заптивање на зглобовите во процесот на елиминирање и елиминирање на протекување

• водоотпорност на темелите на сливови, гаражи, подрумски подови и транзиции.

1423573171_2

Испораката на хидроизолациони мастики се врши од страна на производителот во форма на херметички тесни контејнери со економично пакување. Ова обезбедува предвремено стврднување, но рокот на траење и употребата на хидроизолациони мастики е ограничен на 2-3 месеци.

04_

Како иновативен водонепропустлив материјал, мастика може да се користи за сите работни површини. Мастика се нанесува кај секој агол на наклон или искривување на површината, со помош на шпатула или четка.

maxresdefault

Регулираниот температурен опсег е од минус 40 ° C до плус 80 ° C, со исклучок на присуството на атмосферски врнежи. Во пракса, мастика се користи заедно со зајакнување на материјали како геомембраните, фиберглас или фиберглас.

dt0Jxto6EFNgoYfBUt3wHCUcg7Dbd4ug_big

Пред нанесувањето на мастика, работната површина се чисти од остатоци, прашина и влага и се произведува прајмер. По сушењето на грундираниот слој, се применува првиот слој на хидроизолација со дебелина до 3 мм. Потоа, првиот слој е армиран со армиран материјал, кој се потопува во свежо нанесениот слој од мастика.

nanesenie_bitumnoy_mastiki_0

По завршното сушење на мастичниот слој со арматура се нанесува втор слој, дебелина до 6 mm, што зависи од состојбата на површината и од типот на мастика.

Како правилно да се користи хидроизолационата битуменска мастика, прикажана овде.

Можеби сте заинтересирани за: