Како да се лепи таванот первази, зглобовите, таванот агли - направете го тоа право

  • admin
  • 11 март 2016 година
Како да се лепи таванот первази, зглобовите, таванот агли - направете го тоа право

Таваните и подните плочки се фиксираат на крајот од поправката, ова е завршна фаза на завршните работи. Лепак лента столбната плоча на рамна површина, секој може, но правилно и убаво намали движат агли Излегува не на сите. Модерни первази направен од полиуретанска пена и стиропорот е лесно да се прикачат на агли, и се сечат многу лесно. Како да се отсечени агол на plinths таванот, која во исто време да ги користиш овие алатки - на овие и на други прашања, ние ќе ви одговори во рок од оваа публикација.

Покривен столб, агли: карактеристики и методи на формирање

plintus2

Аглите, како што е познато, се внатрешни и надворешни. Со проверка надворешните агли на само големи потешкотии поради погрешно исечените надворешниот агол таванот лајсни многу забележителни. Оваа задача може да се реши на неколку начини.
  На пример, можете да купите специјални додатоци за тавански плочки. Во овој случај, вие не мора да сече ништо - поставата на столбната плоча треба само да се прилагоди на должината на ѕидот. Фитинги за тавански преврски се внатрешни и надворешни агли.

plintus_potolochniy_uglovoy

 

192442113_w640_h640_img_1842

Во аголот вметнете ги краевите на плинтусите на столбот, по што тие лепат поставата на таванот. Ова е најлесниот начин, кој не бара ниту искуство ниту вештини - доста трпение и точност.

Втората, посложена верзија, покрај точноста, бара дури и теоретски дел од прашањето. Се состои во скратување на рабовите на столбната плоча со прецизен и рамномерен агол. На овој начин, рабовите на baseboard се цврсто и рамномерно поврзани една со друга. Со цел да се намали работ на столбната плоча под прав агол, можете да користите стол - посебен шаблонски алат. Ако немате стол на дофат на раката, тогаш треба да го отсечете плинтусот на ознаките. Подолу се разгледуваат двата методи.

тавански первази: како да се направи агол со помош на стол

12475_prev

Столката во голема мера ќе ја олесни задачата ако лицето нема доволно искуство. Изгледот и дизајнот на столот може да бидат различни, но целта на алатката е една. Столот е широко користен од столари, столари и финиши за непречено и брзо намалување на делот под прав агол. На продажба постојат неколку варијации на оваа алатка, на пример, ротирачки митра казнениот простор, но наједноставниот столбната плоча пристап во форма на дрвени послужавник со слотови за бонсек во ѕидовите.
Со помош на таков стол, можно е да се сечат делови под агол од 45 и 90 °. Можете да направите едноставен стол со свои раце, воопшто не е тешко.

Со помош на посложениот дизајн може да се направат агли од 90, 45 и 60 °, и видов материјал вертикално и со 45 ° навалување на пилата. Професионалци користат столица за свртување во која сечилото за пила е фиксирано под било кој агол во однос на делот.

050395

Едноставна столица е ефикасна само ако собата има дури и агли (90 °). Вртливиот стол може да се користи за секоја аголна вредност.

Ако собата има само прав агли, а потоа со помош на наједноставниот стол, можете брзо да го пресечете таванот со агол од 45 °. За да го направите ова, лента на столбната плоча се вметнува во столчето, сечилото на пилата од метал се намотува во отворот за сечење на 45 °, по што дел е отсечен.

2474468187

Потоа, втората лента е вметната во столчето, што треба да го приклучите со првиот. Носачот е вметнат во спротивна насока - во спротивни слотови под агол од 45 °, а делот е отсечен.
  Ако се формира прав агол кога се сврзани исечените рабови, тогаш се правилно правилно и подлогата може да се залепи.

Кога сечење на таванот свртете со столче, постапката зависи од тоа каков агол сакате да го направите - надворешен или внатрешен.

тавани-тавани

Надворешниот агол на таванот:

Планк, кој ќе се наоѓа лево од аголот, се нанесува на ѕидот на столот од задниот дел со задниот дел нагоре. Ножицата е вметната во блискиот лев или екстремно десен прав на столчето. Бар, кој ќе биде поставен на десната страна од аголот, се става во столот на ист начин, само сечилото на жигот се вметнува во левиот или во близина на десниот жлеб.

Внатрешен агол на таванот:

Бар, кој се наоѓа лево од аголот, се нанесува на блиската страна на столчето со задниот дел нагоре. Носачот е вметнат во близина на десниот жлеб.
  Десната летва на плочата се вметнува на истиот начин во столицата, само листот на пилата треба да биде во блискиот лев жлеб или крајната десна страна.

таван: како да ги намалите аглите без користење на стол

Ако стол поради некоја причина да не користите можност, и потребно е залепена тавански преврски, аглите на краевите може да се направат на поинаков начин. Искусни мајстори го користат методот на означување, што дополнително го намалува материјалот.

Од алатките ќе ви требаат следново:

• Владетел.
  • Нож-свештеничка.
  • катче.

Прво, се мери големината на аглите во собата. Ова е направено со користење на алатка како агол, кој се применува на таванот во аголот дел од собата. Индикаторот треба да биде еднаков на 90 ° или така. Ако индикаторот е повеќе или помалку, тогаш аглите во собата се нерамни, а таванот е потешко да се квалификуваат за нив.

До штица на плочата на подвижната плоча под агол од 45 ° ние нанесуваме влакно и внимателно го пресекуваме аголот на таванот со нож за канцелариски материјал. Препорачливо е да се отсечат вишокот делови со едно силно движење.

1417851059_horoshiy-glazomer-i-nemnogo-terpeniya-i-otlichnyy-rezultat-obesp

Ако столбната плоча е направена од цврсти материјали - дрво или пластика, тогаш линијата за сечење прво се обележува со молив, а потоа се навој со користење ножовка на метална или електрична сложувалка.

Пред лепење на третираните ребра на таванот што се движат на површината, потребно е да се провери дали аголот е правилно направен. За да го направите ова, двете ребра се поврзани едни со други на рамна површина, а аголот се мери со аголот.

634

Ако аголот не е исправен, измерете го степенот, добиената вредност е поделена точно на половина, со што се добива саканиот степен за означување на гумата на плочата. На пример, ако аголот е 70 °, тогаш столбната плоча мора да се исече на 35 °.
  Доколку зглобот не е доволно густ, рабовите на парчиња се нежно изчистени или брусени со шкурка додека не се добие посакуваниот резултат, а потоа зглобот повторно се проверува.

Како правилно да се лепи на таванот столбната плоча

f76e4b2c8689

Производителите произведуваат тавански первази од различна текстура со различни дебелини и ширини. Плинтусот може да биде конвексен и конкавен. Стандардниот штица на таванот има должина од 2 метри. При изборот на табла, секој од нив е воден од неговите лични преференции и финансиски можности, но постојат неколку нијанси кои треба да се земат предвид при лепење на табла на таванот.

полиуретановые-потолочные-плинтуса-в-интерьере1

Ако таванот во просторијата е низок, подобро е да се избере тесна базеовер-багет, бидејќи широк подлога визуелно го прави таванот уште понизок. За една соба, залепена позадина, која е украсена со цветни украс, едноставна мазна рамка без шема е добра. Под монофонични ѕидови треба да изберете столб со текстура и модел.

Без оглед на тоа кој тип на тавански преврски ќе биде најпосакуван, треба правилно да ја пресметате потребната количина на материјал. За да го направите ова, должината на периметарот на собата треба да се подели со должина на една лента од столбната плоча и да додадете две од три барови.

За да го надминете таванот, ќе ви требаат:

• Нож.
  • Молив.
  • Сунѓерот.
  • Леплива смеса.
  • Плафонска плоча.

Плочата е залепена со едната страна до ѕидот, а другата до таванот.

prikleit-potolochnyj-plintus

Површината на ѕидовите и таванот не е секогаш совршено рамна, така што нема потреба силно притискање на столбот, инаку ќе ги повтори сите неправилности. Откако ќе се залепи плинтусот, празнините под неправилности може да се полнат со филер или заптив.

Покривен премин почнува да лепи од аголот на ѕидот, кој се наоѓа спроти влезната врата. Што се однесува до лепилото, тогаш, се разбира, најдобро е да се користат полимерни лепила составени специјално дизајнирани за тавански первази. Но, како лепак има еден недостаток - плинтусот треба да се притисне на површината за долго време, така што лепилото има време да "грабне".

kleim1

Најчесто, лепак "вртежен момент-инсталација", "господар лепак", или да се направи мешавина од лепак PVA и кит.

Белата таванот може да се обои, ако има таква потреба. За ова, веќе залепен материјал е shpaklyuyut, во аглите и зглобовите на плочата столбната плоча добиеше со парична казна шкурка и подготвуваат. После тоа можете да ја нанесете бојата. Сите горенаведени подготвителни работи пред сликањето се неопходни со цел бојата да не се преврти на површината. Бојата најчесто е избрана за бојата на ѕидовите или таванот.

Можеби сте заинтересирани за: