Вентилатор грејачи, сите предности и минуси, што да одберете

  • admin
  • 27 октомври 2013 година
Вентилатор грејачи, сите предности и минуси, што да одберете

Незаменлив уред за греење од типот на конвекција е грејач за вентилација. Греењето на просторијата со грејач на вентилаторот со пренесување на волуменот на воздухот преку грејниот елемент е брзо. Кој уред за греење е подобро да се избере за греење на стан?

Заштеда на вентилатор

Удобен престој во топла соба е докажан. Но, што да направам, кога се уште се топли од утрината, батеријата за централно греење одеднаш стана мраз поради итна ситуација. Вие дефинитивно треба да купите вентилатор за екстремни ситуации.

get_product_image

Пред да трчате во продавница за хардвер, нема да боли да знаете за видовите навивачи. Таквото знаење ќе помогне да се направи точен и поекономичен избор.
  Како да изберете грејач на вентилатор ќе ви помогне експертиза работи. Никогаш порано не е објавен изборот на вентилатор за греење толку достапен.

Видови вентилациони грејачи

Стационарни или преносни грејачи на вентилаторите според методот на инсталација се поделени на:

• подот
  • Монтиран на ѕид
  • Плафон.

131717

Можни се варијанти на вградените вентилациони грејачи во системот за греење. При изборот на домашен вентилатор, неопходно е да го проучите неговиот дизајн и да се запознаете со инструкциите за употреба.
  Меѓу сите овие видови на ѕид вентилатор греалки имаат голем број на предности. Главната предност е леснотијата на работа и погодност на поставеност. Прекрасниот дизајн на ѕидните вентилациони грејачи ќе се вклопи во рафинираната внатрешност.

762470_40830

Ѕидни греачи се опремени со далечински управувач и светли LED дисплеи. Способноста да се прилагоди насоката на топол воздух обезбедува дополнителна удобност. За да се заштеди енергија, некои модели на грејачи се опремени со тајмер.

Важен фактор во изборот на вентилациски грејач е неговиот дизајн.

Вентилаторска конструкција

Структурно грејачот на вентилаторот или како што се нарекува топлинска пушка се состои од следниве елементи:
  • грејач
  • вентилатор
  • Прилози
  • термостат
  • Филтер за прочистување на воздухот

XDUOS_nagrelementb

Греен елемент

Грејниот елемент може да биде спирален тип или елемент за загревање. Греен елемент на спиралниот тип се карактеризира со употреба на нихромска спирала. Нихромската жица е намотана на шипка со одредена големина и формира спирала. Греен елемент на спиралниот тип се смета за најевтин. Но, ова не е показател, бидејќи недостатокот на елемент во значителна температура за греење.

efc1b624d5cfddfbb743767248e1163a

Затоа, кога ќе го вклучите грејачот на вентилаторот со нихомерска спирала, ќе се запалат прашината или мали честички, ослободувајќи ужасен мирис и штетни материи. Покрај тоа, спиралата нихром е "минатиот век" во апаратите за греење.
Греен елемент за греење (TEN) е елемент за греење на цевката. Грејачот може да има мазна или рендерирана форма. Моделите на вентилациони грејачи на новата генерација се опремени со керамички грејач.

20021322b

Во сферата на примена, се разликуваат индустриските вентилациони грејачи и модели на вентилациони грејачи за куќата. При изборот на вентилатор, основните параметри на грејниот елемент треба да ве интересираат. Ова е моќта на грејниот елемент и областа за греење. Моќноста на грејниот елемент може да достигне 1500 вати.
  Модерни модели се керамички грејачи. Керамичкиот елемент на таков уред се состои од мали саќе низ кои поминува топлотниот воздух. Значителна површина и ниска работна температура (100 ° C) од грејните керамички елементи се побезбедни и еколошки. За дневните простории се препорачуваат керамички греалки.

42698MYSTERY_MCH_1002__365_enl

Навивач

Вентилаторот во уредот за греење не е само функционален елемент за вклучување на загреан воздух, туку и постојан извор на бучава од работното коло. Повеќето вентилатори се наоѓаат во уред за загревање со аксијален тип со алуминиумски сечила. Способноста на вентилаторот да вози голема количина на загреан воздух овозможува користење на вентилаторот на грејачот како нормален вентилатор.

rowenta_so_9010_3

Сепак, главниот недостаток на грејачите на вентилаторот е бучавата на оперативните фанови кога се користи. Нивото на бучава на оперативниот вентилатор може да достигне некои од моделите во 35 dB, што ја ограничува нивната употреба за загревање во текот на ноќта. Избор на вентилатор, само слушајте ја својата работна состојба. Ако не сте задоволни со нивото на бучава, тогаш подобро е да го одбиете купувањето на моделот. Во споредба со масла за греење на нафта или конвертори, вентилациони грејачи се бучни, но поефикасни во работењето. Значи, масниот минус постепено се претвора во плус.

Домување

Изборот на вентилатор за куќата, обрнуваме внимание на случајот. Куќиштето на вентилаторот е изработено од отпорна на удари и пластика отпорна на топлина. Пластиката од овој тип го зголемува работниот век на грејачот и сигурно ја штити од надворешни механички и термални деформации.

529fc707efc011f45674f66b13738ac9

За вентилациони грејачи се карактеризира со посебна аеродинамична форма, која овозможува зголемување на брзината на размножување на загреаниот воздух. Се наоѓа на телото регулатори на термостатот моќ и греење се направени од квалитетна rubberized пластика. Површината на регулаторите не се лизга при прилагодување. Затоа, непречено и некомплицирано прилагодување на грејачот на вентилаторот е достапно за деца и за постари лица. Во повеќето случаи, моделите на куќишта на вентилаторот се опремени со удобна ергономска рачка. Овој позитивен квалитет овозможува грејачите на вентилаторот со ергономска рачка да го носат лидерот за продажба.

048c0a3fe699759a302f696c00ef3e9c

Термостат

Термостатот на грејачот на вентилаторот овозможува подесување на работното ниво на греење и не дозволува прегревање на грејачот. Термостатите се механички и програмирани. Механичкиот термостат (сензор за температура) работи во опсег на поставувања од 10 до 30 ° C. И има IP класа за заштита. Програмабилен термостат се користи главно во бојлери.
  Некои модели на грејачи на вентилаторот се опремени со филтер за прочистување на воздухот.

Избор на вентилатор: тоа е достапно!

Можеби сте заинтересирани за: