Винил тротоарите типови: осврти, својства, предности и недостатоци.

  • admin
  • 16 мај 2016 година
Винил тротоарите типови: осврти, својства, предности и недостатоци.

Изобилство на модерен и стилски тротоарите прави наивен потрошувачите измешани чувства неописливо задоволство од различни декоративни премази се заменува со конфузија и несигурност во изборот на најдобар модел за внатрешни работи. Во посебна категорија стилски и еколошки материјали за дизајн на подот, се обезбедува винил покритие. Ова е иновативен развој во областа на тротоарите, високо уметнички лет на дизајнерски идеи и одлични технички перформанси. Кои се винилните подови, и кои се квалитетите на современиот винил слој?

Винилни подни облоги

Заборавете за времето кога изградбата на пазарот е достапна само монохроматски линолеум и бели плочки - тоа е време за долго време нешто од минатото. Широк спектар на тротоарите во сегашната фаза, разноврсна и високо-технолошки материјали, од кои некои може да не сте запознаени со.

Новина во областа на создавање совршени и безбедни премази е винил покритие, линолеум, винилни плочкиКои им овозможуваат во кратко време, во неверојатен начин, да се промени површината на подот, да се направи една убава, издржливи и отпорни на абење. Модерниот пазар нуди купувачи разновидност на дизајни и бои, различни текстури и способноста да се симулираат природни материјали, напредна технологијата на производство и еколошки суровини.

Изобилството на модерни и стилски подни покривки предизвикува мешање на несофистицираниот потрошувач

Винил е мулти-слоен материјал заснован на поливинил хлорид, направен со топло притискање. Таа има висока јачина поради единствена силика чад, кој е вклучен во првиот основен слој слој.

Следниот слој е декоративен. Примена на посебни боење составот на обложување се применува на иднината слики и модели, повторување текстура на природни материјали - камен, дрво или песочник. Што горниот слој е термопластични јасно слој кој е отпорен на агресивни влијание на надворешни фактори - хемиски и механички стрес, директна сончева светлина, и абразија. Винил лакови, различни естетски и перформанси квалитет, биле успешно се користи за украсување на подови во затворен станбени и канцелариски тип и јавни места за забава, трговски и деловни центри.

Видови прекривки од винил

Традиционално, производители произведуваат винил плочи правоаголни, кои се разликуваат во големина, текстура и боја, способни за успешно имитира текстурата на различни природни материјали.


Широкиот опсег вклучува кварц винил, сјајни, мат, груби примероци. Вториот тип главно се користи во простории со висок степен на проѕирност, кога облогата бара посебна стабилност. Тоа е благодарение на флексибилност и neprihotlivosti, винил тротоарите се нарекува брзо или комерцијални линолеум.

Потрошувачки својства на винилни подови

Истакнувајќи квалитет, кој има сè за материјална еднаквост, тоа треба да се напомене дека, нивната издржливост и способноста да се задржи оригиналниот изглед за многу години.

Високата отпорност на абразија се карактеризира со универзална покривка од винил. Овој слој е погоден за области со голем сообраќај, во случаи каде што други премази не се погодни - или ламинат.

Некомплицирано во одржувањето, винилските покривања треба само редовно да се мочуваат со апсолутно никакви средства за чистење и чистење. И покрај фактот дека составот на винил има хемикалии, винил тротоарите може да се нарече еколошки и безбеден за здравјето и животот на другите.

Предности на винил тротоарите

Таквиот слој има неколку предности. Меѓу нив:

Разновидни решенија за дизајн. Неверојатни цртежи и богати бои овозможуваат создавање уникатни шаблони. Уникатен отпечатен винил пресоздава имитација на природен камен и дрво.


Ниски оперативни трошоци. Превлеките од винил се лесни за одржување - за чистење ќе треба четка и средство за чистење.

Отпорен на вода. Винил е добар материјал за дизајн на подот во бањата, кујната и перење.

Погодност. Мека горниот слој на винил тротоарите е убав за нозете. Сила. Винилот се смета за силен материјал отпорен на абење.

Отпорност на различни дамки. За печатени плочки и винил на состојба која се карактеризира со транспарентен носат отпорни на горниот слој врши заштитна функција од дамки и дамки. Винил плочка хомогени и композитни тип немаат таква заштита, а со тоа и повеќе подложни на загадување.

Лесна инсталација. Винил подни плочки во едноставна врска, се препорачува само претходно подготви на површината: чиста остатоци од подот и, доколку е потребно, да се усогласи со цемент-песок ферман. Можете самите да ја направите инсталацијата или да ги користите услугите на професионални занаетчии.

Достапна цена.

Главните недостатоци на винил

И покрај очигледните предности на винил тротоарите, потребно е да се специфицира основните и недостатоци поврзани со употребата на овој материјал. Основниот фактор кој треба да биде на врвот на правилен избор на тротоарите се смета за влијанието врз животната средина на покривен слој на животната средина и лични влијание.

Оштетување на винил. Бидејќи винилот е релативно мек материјал, лесно се деформира.

Хемиско боење. Без оглед на отпорност на дамки, винил сметаат за високо подложни на промени бои кога се стапува во контакт со гуми - потпетици или душеци може да остави траги на насловната страница, за прочистување на која може да доведе до промена на бојата на обложување.

Комплексноста на закрепнување. Висока винил доволно силна, сепак, формирање на пукнатини и фрактури на материјалот не може да се полира, но треба да биде заменет.

Ефектот на пожолтувањето. Евтин винил покритие на крајот може да се претвори жолта боја. Ова се должи на интеракцијата со директна сончева светлина и загадувањето на разни видови.

Оган и токсичност. Во случај на пожар, винил слој емитира токсични супстанции во атмосферата. Поради оваа причина, таков слој не е инсталиран во кујната и во соби со зголемен ризик од пожар.

Можете да дознаете за предностите и недостатоците на овој или оној винил покритие со гледање на видео на YouTube.

Може да бидат заинтересирани: