Начини на водоснабдување: вежбате бунар, копате бунар, градете лична продавница за вода или користете вода од најблиската река (со висококвалитетно чистење). Водоснабдување во куќата со сопствени раце шема.

  • admin
  • 21 октомври 2016 година
Начини на водоснабдување: вежбате бунар, копате бунар, градете лична продавница за вода или користете вода од најблиската река (со висококвалитетно чистење). Водоснабдување во куќата со сопствени раце шема.

До денес, прашањето за обезбедување на дом во дворот надвор од градот со вода за пиење е доста решлив, и без никакви проблеми. Современата техничка опрема овозможува да се монтира систем кој испорачува вода практично насекаде, а исто така и за снабдување со вода под различни услови. Сопствениците кои имаат минимални вештини за инсталирање на цевки, можат да организираат водоснабдување независно. До одреден степен, овој процес може дури да биде фасцинантен.

Водоснабдување на селска куќа

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma3

Во случаи кога водоводната мрежа или некој друг извор со вода за пиење не поминува во близина на куќата, неопходно е да се создаде во еден од четирите познати методи:

  • вежба дупка
  • копаат добро
  • користете ја водата од блиската река (оваа опција вклучува задолжителна опрема од висококвалитетен систем за прочистување на водата), поставување на цевки од неа во куќата
  • да ја опреми локацијата со лично складиште за вода во форма на, на пример, цистерни, во кои ќе се складира увезената вода.

Исто така постои и алтернативно решение, кое вклучува акумулација, специјално дизајнирана за овој резервоар, млечна вода или дождовница. Користете ја оваа вода само по висококвалитетно чистење.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma5

Поаѓајќи од фактот дека снегот паѓа само во одредено време од годината, а врнежите се периодично, употребата на овој извор треба да се смета само како дополнителна. Тоа ќе заштеди одредена сума на финансии, на увезената вода, треба да се забележи дека не е толку евтино.

Се разбира, најприфатливите опции за снабдување со вода за селска куќа директно зависи од локацијата на самата локација. Но, има случаи кога изборот е сè уште можен. Тука е неопходно да се потпреме на познавање на особеностите кои се однесуваат на секој единствен метод за водоснабдување.

Дури и ако постои централна водоснабдување на селска куќа, треба да се разгледа алтернативи кои ќе се избегнат проблемите во случај на несреќи или сериозни низок притисок на водата, бидејќи во земјата или во околината такви ситуации се случуваат доста често.

Прочитајте повеќе за водоснабдувањето на селска куќа:

реката во близина

На прв поглед, изворот е речиси неисцрпен, но, како и сè друго, има свои добрите и лошите страни.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma9

Главниот проблем на оваа опција - задолжителен изградба на филтрација интегриран комплекс за квалитетот на производот на прочистување на водата, кои за возврат ќе не бараат мал финансиски инвестиции и одредена сума на време.

Во прилог на трошоците за изградба, исто така ќе треба постојана инвестиција за време на работењето на комплексот.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma8

Кога е завршен минималниот третман на вода од реката, може да се користи само за технички потреби (наводнување на тревниците, дрвја, испирање на тоалетот и слично). Доколку покрај течноста исчистена од реката, ќе се погрижи за испорака и складирање на увезената вода, тогаш буџетските заштеди можат пријатно да ги изненадат сопствениците.

дупчење на бушотини

Доброто снабдување со вода ќе обезбеди стабилна, а водата добиена од внатрешноста на земјата е чиста, понекогаш доволно е да се инсталираат само обични филтри за да се исчисти.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma2

Дупчење бунар, како аналог на водоснабдувањето на куќа на парцела, не е лоша опција, дури може да се каже и совршено. Но, тука постојат неколку нијанси. Велс ќе одговараат на сопствениците кои не живеат постојано во куќата, односно оние кои периодично ќе користат вода. Нејзините главни недостатоци се неговата бавна пополнување со секојдневна употреба на вода и брзо зацврстување за време на интервална употреба.

Недостатоци доволно, и ако сопственикот не ќе обрнува внимание на нив, дупчење на нови извори на вода, ќе треба да се врши со страствен фреквенција, што пак ќе предизвика траен финансиски трошоци и непријатности.

добро

Практично идеална варијанта на водоснабдувачка организација е добро. Ова е добра замена за доброто. Тоа овозможува да се консумираат прилично голем обем на подземни води. Недостатоци е речиси и да нема, но само под услов дека нејзината изградба беше направено многу ефикасно и плус на ова, опремени со заштита од внатрешно оштетување, како и - се преземат мерки за да се спречи навлегувањето на течноста во дожд.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma4

Покрај тоа, водата од бунарот и од бунарот практично не е предмет на чистење. Таквото снабдување со вода дома, на местото, до денес, се смета за најшироко. На бунарот, како извор на течност, може да се смета во речиси секоја ситуација.

приватно мини-складирање на увезената вода

Опремата на таков резервоар не бара посебна работна сила и вештини. За да го создадете, ќе ви треба: еден или повеќе резервоари од нерѓосувачки челик или пластика. Нивниот број може да варира во зависност од потребите на членовите на семејството кои живеат на територијата, областа доделена на градината, градината и слично.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma6

Резервоари, на одреден начин, се погребани во земјата. Потоа се вршат монтажни работи за поврзување на резервоарите со цевководот и со користење на пумпа, опремување на снабдувањето на увезената течност во потребните структури:

  • куќа
  • летна кујна
  • летен туш и слично

Исто така, постои повеќе буџет-пријателска верзија на мини-складирање дизајн, без употреба на пумпа. Во такви случаи, резервоарите се поставени на подигната платформа - ова им овозможува на течноста во нив спонтано да влезат во просториите на кои е поврзан цевководот.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma7

Сепак, постои една голема одбивност: речиси сите модерна опрема што работи на вода (бојлери, греење), вклучува изнаоѓање на вода одреден притисок, што може да создаде само една пумпа.

Вреди да се забележи уште една нијанса. Ако сопственикот, паралелно со увезената вода планира да користи дожд и одмрзнува, тогаш капацитетот за нив треба да биде посебен. Слично на тоа, треба да направите со водоводни системи: од резервоари со различна квалитетна вода, мора да бидат опремени различни системи кои ќе ја заштитат водата од мешање.

Во секој случај, не земајте осипна одлука за избор на опција за водоснабдување во земјата. Вредно е внимателно да проучуваме, размислуваме, да пресметуваме, да тежиме и само после тоа да започнеме некоја акција.

Гледајте видео за изборот на извор на вода:

Шема на водоснабдување на селска куќа и поставување на водовод

Материјалите кои ќе бидат потребни за да се инсталира водовод во областа може да се купат во било која продавница за градежништво. Ваквата работа не бара посебни вештини и нема да биде потребно многу време. Купете ја следната опрема за водоснабдување на селска куќа: директно на системот за водоснабдување и на пумпната станица, за да се создаде глава и храна, а со тоа и вода. Собранието на двете од нив се случува по принципот на детски дизајнер.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma10

По внимателно проучување на изворниот материјал, може да се разбере принципот на монтирање на систем за водоснабдување. Прво, треба да инсталирате пумпна станица. Нејзината инсталација обично се прави во близина на изворот во вдлабнување, додека цврсто го обезбедува. Потоа инсталирајте го водоснабдувањето. Потоа поврзете: извор со пумпа, пумпа со цевка за вода.

Многу често постојат ситуации кога на територијата на локалитетот постои централизиран систем за водоснабдување, но снабдувањето со вода се врши само во одредени периоди. Во такви случаи, шемата за снабдување со вода треба да биде малку изменета. Во него, треба да направите резервоар во кој ќе се одржи акумулацијата на течноста. Неговиот волумен треба да одговара на количеството течност неопходна за дневна потрошувачка.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma13

Таквиот резервоар треба да биде опремен со вентил со пловка-заклучување. Сличен систем е присутен и во тоалетните чинии и го спречува прекумерното истурање на течноста во резервоарот. Разбирање на работата на системот не е: околу времето на вклучување во централизиран систем за вода, се внесува во резервоарот; по полнењето на резервоарот на одредено ниво, пловичката е вклучена и со тоа течноста затвора. Течноста влегува во собата преку пумпна станица.

За инсталација и поправки на водоводот дома - на видео:

Инсталација на греење, водоснабдување на селска куќа

За опремување на топла вода во селска куќа, можете по аналогија со уредувањето на централното греење во домовите.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma11

Овде можете да користите било која од познатите опции за загревање на водата: грејач на вода кој работи од електрична мрежа, столб на гас, разменувач на топлина кој работи од системот за греење.

vodosnabzheniye_zagorodnogo_doma12

Добро е да се разбере сè, може да се разбере дека уредувањето на водоснабдувањето во куќата во дворот, процесот не е комплициран. Градежните системи се едноставни. Главната работа е да се изберат вистинските елементи и да се разбере како да се работи со нив.

Можеби сте заинтересирани за: