Ние градиме дрвен граден мост со свои раце, чекор по чекор настава

  • admin
  • 22 февруари 2015 година
Ние градиме дрвен граден мост со свои раце, чекор по чекор настава

Најчестите декоративни и мали архитектонски форми, кои обично се подигне на нивниот летен куќа, се мостови. Овие згради обично се одликува со креативност и оригиналност, фаворизирана од страна на сајт сопственици имаат богата имагинација. Особено релевантно тоа е вистински мост, а во случај што се случува на територијата дел поток, езерце или гости. За да се изгради мостот на нивните не се многу тешки, но неговата декоративен ефект е сигурен да стане предмет на внимание на сите соседи и посетители кои го посетуваат сајтот.

Која е целта на градење на градински мостови

sadovy_mostik123

Изградба на мостови градина - ова не е новина, измислил модерна креаторите на убав градини, во источните земји, тие беа земени за декорација на градини за долго време. Мостот се користи не само за наменетата цел како премин, тоа го симболизира вечната врска на земјиштето и просторот, беше одлучено да се размислува за сите проблеми во реалниот живот.

derevjannyj_mostyk_na_dache2

Идеална локација за мостот може да се смета на брегот езерцето, поток, мочуришта или езера, достапни во нивниот летен куќа. Покрај тоа, ако езерцето се наоѓа во централниот дел, на мостот ќе стане важен комуникациска алатка за премин од еден дел од градината на друг.

Денес, пејзаж дизајнери активно се развива нови и оригинални решенија со присуство, тоа не е сосема вообичаено за нас елемент на декор. Од изградбата на мостот треба да имаат добра причина, дека тие посебно се разни водни пречки - мали вештачки езера. мостови се изградени често за преминување на потоците или сува потоци.

Кои материјали се користат за изградба на градински мостови

derevjannyj_mostyk_na_dache9

Најлесно да се справи, прифатлива и естетски префинета материјал за изградба на мостот е дрво. Во прилог на веќе споменатите предности, тоа е:

  • е еколошки,
  • нејзиниот век на траење е доволно голем, под обработка на квалитет антисептик подготовки,
  • изградба и демонтажа на дрвени структури не предизвикуваат многу проблеми.

Градина дрвен мост има мала тежина, тоа е универзален, ќе изгледаат одлично во било пејзаж стил, особено пејзаж и земјата.

Негативни поени во оваа структура е многу тешко да се најде - тоа е причината зошто изборот на материјал за изградба на мост обично преферираат дрво.

derevjannyj_mostyk_na_dache3

Во прилог на дрво, метал, природен камен и бетон може да се користи за изградба на мостови. Употребата на овие градежни материјали овозможува да се создадат посилни структури, а понекогаш и поатрактивни, на пример - ковано железо, но нивните значителни недостатоци се со висока тежина и значителни трошоци. Покрај тоа, изградбата на камен или метален мост сам по себе може да биде тешка, додека мостот од дрво со свои раце да се изгради не е тешко.

Тешката тежина на камен и метални производи ќе бара зајакнување на почвата и изградба на капитална база - инаку почвата ќе почне да лази под тешкиот товар обезбеден од структурата и да предизвика колапсот на мостот.

derevjannyj_mostyk_na_dache7

Богата поглед на мостот направен од природен камен ќе биде одличен прилог на античката градина. Искусните градинари и дизајнери препорачуваат изградба на мостови за комбинирање на материјали, со користење на основа на повеќе солидна, на пример, бетон, и balusters и огради за да се изгради од полесни. Најпопуларна комбинација е пар-метал дрво.

Дрвен мост во земјата - како да изберете локација за изградба

derevjannyj_mostyk_na_dache6

Бидејќи градинските мостови не се обичен украс на градината, треба да се бара место за нив. Прашањето за поставување на функционални мостови е решен едноставно - тие треба да бидат на оние делови од резервоари или олуци, каде што е потребно траект на другата страна. Декоративни мостови направени од дрво или метал може да се постават или во преден план или во дворот, фрлени над сува поток или мешавина, камен градина или рутариум.

derevjannyj_mostyk_na_dache8

Тоа ќе биде добра идеја да се инсталира мост во близина на рекреација област или на одење пат, недалеку од белведер. Експертите не препорачуваме да ги поврзете бреговите на кругот во форма на езерце - таков мост нема да помогне да се подобри севкупниот состав на градината. Ќе биде многу поинтересно да изгледа како мостови од дрво, поврзувајќи ги бреговите на тесното езерце.

Ќе биде интересно да ги погледнете мостовите што го поврзуваат брегот на резервоарот со островот кој се наоѓа во средината. Вие не треба да планирате изградба на голем мост на минијатурен базен или во близина на мали дрвја. Исто така, мал мост покрај големите растенија ќе изгледа лошо.

Најдобра опција - да се изгради мост на заоблен облик, и во близина на него да се засади подмачкан украсни грмушки.

Дрвен мост да даде - да ги земе предвид карактеристиките на нејзината изградба

derevjannyj_mostyk_na_dache1

Пред да се продолжи со изградбата, ќе биде неопходно да се обезбедат потребните безбедносни мерки. Бидејќи мостот ќе се издигне над нивото на околината, неопходно е да се планира опремата со оградата доволно висока за да се обезбеди поддршка за лице со средна висина, сигурно и издржливо.

Бидејќи прошетки во градината може да се направи во секое време од денот, тогаш за вечерните прошетки ќе ви треба висококвалитетна опрема за осветлување. Оригиналниот мост ќе изгледа како да е позадинско осветлување, монтиран во дрвен подови или поставен на неговите контури. За да го осветлите мостот, можете да користите градинарски фенери или декоративни соларни светилки.

И уште една многу важна точка - материјалот за производство на подни подови во никој случај не треба да биде лизгав, дури и кога е влажен на дожд - инаку, кога ќе помине низ него, ќе има закана од сериозни повреди. За да ја отстраните опасноста, можете рачно да го исечете материјалот од подот или да вметнете гумени влошки во неа.

Креирај дрвен мост со свои раце

sadovy_mostik222

Процесот е доста силен, можеш сам да го совладаш, згора на тоа нема да има многу време за изградба.

derevjannyj_mostyk_na_dache11

Во првата фаза, фондацијата е подготвена за идната изградба, имено - засилување на банките со поставување калдрма или зафаќање со урнатини и потиснување. Подготвената површина на падините е поставена паралелно со две дебели решетки, растојанието меѓу нив ќе ја одреди ширината на мостот. На места каде што баровите го допираат теренот, се поставува хидроизолација - барем тие го третираат дрвото со антисептичен раствор, премачкан со стопен битумен или завиткан со парче кровен материјал.

derevjannyj_mostyk_na_dache12

По обработката и поставувањето на решетките, тие се фиксирани - метални штипалки се заглавени на нив. Потоа, летачките шипки се фиксирани на потпорите од страна на должината на мостот и фиксирани со метални клипови. Потоа преминете на опремата за тротоарите.

derevjannyj_mostyk_na_dache5

За да го направите ова, надолжните шипки се спакувани попречни табли со минимална дебелина од 30 мм. Наполнетите плочи од горе се фиксираат со притискање блокови. Пожелно е веднаш да се спроведат препораките за усогласеност со мерките за безбедност - создаваме услови за спречување на лизгање на подот.

Како да направите balusters

derevjannyj_mostyk_na_dache18

Со рачно изработката на мостот, бизнисот мора да стигне до парапет. За да ги монтирате, ќе ви требаат балустри. Тие можат да се купат во специјализирана продавница или да се заменат со дрвени блокови. Престанувајќи го изборот на решетките, тие можат да добијат естетски изглед со користење на круг датотека. Направете го тоа во неколку фази:

  • од горната рамнина на плочи ја измери истата вредност (приближно од 20 до 30 см)
  • молив означува заоблени марки упатени до дното на плочките
  • строго на знаците на кружна датотека прават вдлабнувања
  • вредноста помеѓу линиите не треба да биде повеќе од 2 см

Сега можете да почнете да ги доведувате balusters во естетски изглед. Првично, треба да се вклучите во долг и макотрпен процес кој бара трпеливост и упорност. Кога ја правите оваа работа, ќе ви треба четка, која од време на време ќе мора да ја исчистите датотеката. Откако ќе бидат украсени сите јами, оваа фаза на работа може да се смета за исполнета.

derevjannyj_mostyk_na_dache14

Кога balusters се целосно подготвени за монтирање, ќе ви треба молив и транспортир. Со нивна помош е неопходно да се прават белешки во местата на инсталација. Од дното, со помош на вежба, треба да вежбате дупка за шрафовите и да ги закачите на основата на балустраните. Вишок балистерски инсталиран во централниот дел на мостот, пожелно е да се отстрани однапред.

Ние опремување на огради

derevjannyj_mostyk_na_dache16

За дрвени огради дрвени решетки со потребната должина се сосема соодветни. Посакуваната форма на решетките поврзани со авионот. Следниот чекор е да се измери празнините помеѓу балустраните и да се истакне локацијата на централните фрагменти. Направете белешка на лента и да ги вежбате џебовите преку нив. Завртки сигурно ги зацврстуваат печките со бар. Овој момент не е неважен, бидејќи оградите носат одреден товар и, со слабоквалитетни сврзувачки елементи, можат да се олабават.

Сега работата за изградба на мостот може да се смета за комплетна. Остана само декоративни избегнувања. На пример, одиме по сите делови на мостот со шмиргла бр. 0 и премачкајте ја структурата со лак.

derevjannyj_mostyk_na_dache15

Експертите советуваат да не се врши инсталирање на готовиот производ на влажно тло. Најдобрата опција за монтирање на мостот е бетонирана површина со "легло" од водонепропустлив материјал. Ако никој не живее постојано во дача или приватен заговор, има смисла да се зацврсти производот со шпорети или завртки.

Ќе биде убаво да го декорирате мостот, на пример со мали фенери.

Можеби сте заинтересирани за: