Фондацијата под куќата од пена блокови: пресметување на фондацијата, длабочината на фондацијата. Најдобра основа на пена блокови (чекор по чекор инструкција).

 • admin
 • 15 јуни 2017 година
Фондацијата под куќата од пена блокови: пресметување на фондацијата, длабочината на фондацијата. Најдобра основа на пена блокови (чекор по чекор инструкција).

Фондацијата е темел на куќата, а на нејзиниот компетентен избор зависи од тоа колку е силна целата структура. Идентификуваат со својот тип не е лесно, тука е неопходно да се земат предвид многу нијанси. Во оваа статија ќе ви кажам како да изберете и да подигнете основа за куќата

Избор на основа за изградба на куќа

За да изберете фондација, прво мора да ги одредите следниве параметри:

 • каква куќа ќе биде изградена;
 • својствата на почвата на локацијата;
 • средствата планирани за фондацијата.

Врз основа на ова, типот на фондацијата е веќе избран, но како правило, секогаш треба да изберете помеѓу квалитетот, условите за работа и трошоците. Постојат ситуации кога треба да го промените самиот градежен план, бидејќи Основањето на куќата е најскапиот дел од градежниот буџет. Во секој случај, потребно е внимателно да се пресмета проектот и да се спроведе геодетска работа на локацијата. Ова ќе направи дури и контури и преглед ровови под фондацијата.

Размислете за главните видови на темелите и проценете ги нивните предности и недостатоци:

Плоча или лебдечки.   Таквата основа е цврста структура и е плоча која се наоѓа под целата зграда. Со негова помош е можно да се изгради куќа на тропска почва, совршено ќе ги изедначи сите хоризонтални и вертикални движења на почвата. Неговиот недостаток е голема количина на бетон и арматура за изградба, а со тоа и висока цена.

Фондација на шемата-плоча

Вид на појас.   Ова е темелот што тече околу периметарот на куќата. Се користи за изградба на куќи од различни големини и од разни градежни материјали (дрво, тула, бетон). Се одликува со својата висока јачина и овозможува да се направи подрумска соба. Исто така, не е потребен длабок погреб, 1 m е доволно.

Овој тип може да се подели на два вида:

 • подготвена - изградена е од одделни бетонски блокови;
 • монолитен - бетонскиот раствор се влива во кофражни со армирање и слој на топлинска изолација.

Предностите вклучуваат:

 • подеднаква дистрибуција на оптоварување;
 • можност да се направи продолжување или да се стави камин во куќата.

За недостатоци:

 • градење на јасна куќа план;
 • високи трошоци за градежни работи, но пониски од претходниот тип.

Lentochnyiy-фундамент

Тип на колона.   Исто така се нарекува и куп, и е посоодветен за дрвена куќа. Неговата ерекција може да чини повеќе од лента основа. Се состои од специјални столбови, лоцирани во аглите на зградата и на крстосниците на ѕидовите. Најсилните се столбовите од урнатини и бетон. Столбовите се поставуваат на растојание од 2 до 2,5 м. За да се направат ѕидовите на куќата меѓу нив, се прават греди, наречени се уште обични мостови.

Основата на куп може да биде од неколку типови:

 • елементи со допир со должина се азбестни цементни цевки, кои потоа се полнат со специјална мешавина;
 • завртка - со користење на специјална машина за да се вежба купови, а потоа да се подигнат жици на жици меѓу нив, технологијата е доста тешко да се изврши.

Предностите од овој тип фондација вклучуваат:

 • можноста за градење на замрзнати почви;
 • не е потребна дополнителна хидроизолација;
 • сигурност на дизајнот;
 • брзината на изградбата и малото трошење на напор.

Недостатоците се:

 • почвата мора да биде силна, без различни движења;
 • нема можност за изработка на подрум;
 • се користи само за лесни конструкции.

1

Пресметка на темелите за куќата

Пресметката на темелите мора да се направи внимателно. Главната компонента на тоа е конкретна, и со пресметување на нејзината количина ќе ја научите износот потребен за подигнување на фондацијата.

Размислете за пресметување на потребната количина на бетон за сите видови основи:

Лента   - неговиот обем е полесно да се пресмета отколку за други видови. За пресметки се потребни должина, висина и ширина. За јасност, земете ја вредноста на ширината од 50 см, висина од 1,5 м и должина од 45 м (големината на куќата е 5 * 8 м). Сега размножи ги сите достапни броеви 0,5 * 1,5 * 45 = 33,75 м3.

Колумна.   Со формулата на пресекот на кругот S = * R2 го наоѓаме пресекот на колоната. 3.14 м2 * 0.075 м2 = 0.2355 м2. На столб висина од 1,5 m, нејзиниот волумен е 0.2355 * 1.5 = 0.353 m3. После тоа, мора да ја умножите добиената бројка со бројот на колони и да го добиете потребниот волумен на бетон.

Плочки   Е монолитна конструкција на бетон. Со површина од 40 м2 и препорачана дебелина од 10-15 см, ги добиваме следниве индикатори 40 * 15 = 600 м3.

Покрај тоа, можете да направите пресметка во онлајн услугите. За да го направите ова, треба да ги забележите параметрите на вашата фондација и да кликнете на копчето за пресметка.

Неименуван

Потоа, на екранот ќе се појават детални информации за не само количината на бетон, туку и за карактеристиките и бројот на арматурата за зајакнување на целата конструкција. Избор на најзгодно начин можете да пресметате фондацијата и знаете цената на материјалите за работа.

Untitled1

Најдобра основа за дома

Откако ги разгледа основните типови на фондации, може безбедно да се тврди дека најдобрата опција за приватно домување е лентата основа. Тој е способен да издржи голем товар и што е најважно, овозможува поставување на подрум или гаража во подрумот. И ова е негова голема предност.

вистинската основа за куќата

Фондацијата може да се смета за точна ако е избрана земајќи ги предвид својствата на почвата и пејзажот на локацијата. Исто така неопходно е да се земе предвид бројот на спрата на куќата и присуството на подрум во неа. Хармонична комбинација на овие параметри и ви овозможува да зборувате за правилната основа. Можете да го разгледате изборот и поставувањето на основата за пример за куќа направена од блокови од пена.

zakladka-fundamenta

длабочината на темелите за куќата на пена блокови

Длабочината на фондацијата зависи од следниве фактори:

 • длабочина на замрзнување на почвата;
 • длабочина на подземните води;
 • климата на областа е изградена;
 • вметнете ја планираната куќа на земја.

Нарачувањето на геолошко истражување е доста скапо, па затоа разговарајте со соседите за природата на почвата на ова место. И ако некој од нив спроведе слични студии, тие можат да ви дадат точни информации.

Покрај тоа, длабочината на основата на куќата може да се пресмета со формулата:

H = (h1 + h2) * (Vn + Vb) / Vrp,

H - длабочина на идната основа;

h1 - длабочина на подполето (≈10 см);

h2 - дебелина на песочната перница (12-15 см);

Vп - тежина на песок (1600 kg / m3);

Vb - тежина на бетон (2200 кг / м3);

Vgr е масата на почвата.

Исто така, ова може да се земе од табелата на препорачаната длабочина на фондацијата, дадена подолу.

Без наслов

најдобра основа за куќа направена од блокови од пена

Во зависност од видот на почвата, основата за куќа изработена од пена блокови може да биде:

 1. погребан;

 2. плитки.

Првиот тип на основа е погоден за глинени почви. Длабочината на нејзиното поставување треба да биде еднаква на длабочината на замрзнување на почвата за секоја специфична област. Ширината на тоа треба да биде повеќе од 10 см од ширината на ѕидот на куќата. Висината на цоколот треба да биде 40 см. Многу градежни материјали се користат за таква основа, поради што неговата цена е висока. Затоа, најдобро е да го користите за двоспратни згради со подрум.

255

Во случај на еднокатна зграда, доволно е плитко подлога. Тоа е обично лежи на длабочина од 60 см, за ова е потребно да се ископа ров и на дното се пополни чакал и песок дебелина на слој треба да биде 20 -. 30 см По монтирана подготвена за отворање на воздушното перниче кофражни и бетонот се истури.. Во горниот дел на фондацијата, рамката за засилување се прави во два слоја. Ширината на темелите мора да биде и 10 см над ширината на ѕидот. Во секој случај, одредувањето на длабочината на фондацијата треба да се сфати сериозно.

zabor_fund

Основање на пена блокови, чекор по чекор инструкција

Пена бетон е материјал направен од песок, цемент и пена. Благодарение на последната компонента, материјалот се здоби со порозна структура и добра топлинска и звучна изолација. Од пена блокови може да се направи основа за лесни градежни (сауни, летниковци, еден-ката куќа, итн).

За изградба на куќата можете да направите лента основа на пена блокови.

За ова се подготвува градилиште и се ископуваат ровови. После тоа мешавина од песочна чакал со дебелина од 15-20 см се полни на дното и внимателно се пакува. Потоа бетонот се истури воздушно перниче со дебелина до 10 см. После тоа се случува ѕидарски блокови со потребните засилувања за заострување на целата структура. Исто така е неопходно внимателно да се направи хидроизолација на темелите.

За таа цел, се спроведуваат повеќе активности:

 • страничните површини се чистат од дамките од малтерот и внимателно ги запечатуваат сите чипови и пукнатини;
 • понатаму ја покрива со мастика на база на битумен во неколку слоеви;
 • материјал за водонепропустливост се нанесува преку мастичниот слој;
 • празнините во блоковите се прекриени со почва.

Овие настани се одржуваат и надвор и внатре во подрумот. Ова ќе го заштити од влага и уништување.

86_image002

Оваа статија ги опишува видовите на темелите и како можете да ги пресметате материјалите за нивната ерекција. Користејќи го советот од статијата можете да одберете најоптимална варијанта на темелите на вашата куќа и да ја пресметате нејзината цена. Успешна работа.

https://youtu.be/7RS6jJZ5FSQ

Можеби сте заинтересирани за: