Современ под, изработен од ламинат

  • admin
  • 23 септември 2013 година
Современ под, изработен од ламинат

Модерен подот изработен од ламинат е многу популарен меѓу оние кои ја ценат удобноста, удобноста, убавината и економичноста. Таа е избрана не само за релативно ниска цена, туку и за исклучителни надворешни квалитети, како и за напредни технички карактеристики. Подот на ламинат често се користи како алтернатива на природни дрвени паркетни подови. Многумина веруваат дека ламинатниот изглед изгледа уште побогат и поубав.

Поставување на ламинат на бетонскиот под

За да се произведе кат покривка, и модерен под ламинат, вклучувајќи, прво мора да се усогласат овој кат. Иако овој процес е доста време, но можете да го направите сами.

Поставување на ламинат на бетонскиот под

За да го направите ова, прво внимателно отстранете ја старата обвивка на подот и внимателно исчистете ја целата површина на подот од прашина и загадувачи.

Потоа земаме ласерско ниво на зградата и ставете го на највисоката точка на нашиот кат во просторијата каде што ќе го поставите ламинатот.

Сега нивото на ласерот мора да биде вклучено.

Значи, видовме периметар, со кој ќе го извршиме усогласувањето на подот.

Потоа, цртајте ги обележувачите на црвена линија на ласери.

На овие ознаки продолжуваме вкрстено јаже.

Зошто го правиме сето ова? Но, за што.

Ако целата конструкција на јажето не го допре подот, тогаш сè е во ред и може да преминете кон следниот чекор.

И ако допрете, можете да се обидете повторно да го дизајнирате периметарот на нов, користејќи го истото ласерско ниво.

И можете само да се обидете да ги подигнете нашите знаци и јажиња од еден до два сантиметри.

По постигнување на очекуваниот позитивен резултат, ги организираме т.н. светилници, кои помагаат во ориентацијата за правилно усогласување на подот.

Многу е погодно да се користат специјални водичи, изработени од гипс картон, кои се поставени на растојание од нешто повеќе од половина метар еден од друг.

Овие водичи се фиксираат со долги самозатражувачки завртки со помош на перфоратор.

Сега почнуваме да работиме на подот за кошули за подоцнежно поставување на ламинатот.

За да го направите ова, ние користиме зграда мешавина се состои од решение на песок и цемент, истурање тоа помеѓу водичи униформа слој.

На крајот на целата работа, внимателно го израмнуваме малтерот, ширејќи ја смесата на подот до нивото на претходно инсталираните светилници.

Сега чека конечниот сушење на мешавината (ова може да се потроши од неколку дена до неколку недели, во зависност од слој на полнење) и да пристапи кон поставување на ламинат на теренот со своите раце.


Пред да започнете со поставување на ламинат на бетонскиот под, за прв пат се постават супстрат во износ од два дела - звукоизолирани (омекнување) и бариера пареа (конвенционалните полиетиленски филм), кој е поставен на бетонски подни подготвени претходно, така што никаде не останува без јаз, по можност во голема преклопување (20 см) и зацврстете со посебна конструкција лента.

ламинат поставување на бетонскиот под

Звучно изолирана (и со функција за омекнување), супстратот веднаш се става на врвот на бариерата од пареа (полиетилен).

Ова е неопходно со цел ламинатот постојано да не го погоди бетонскиот под во текот на употребата (одење по него) и ќе трае многу подолго.


Постојат такви видови на омекнување супстрат под ламинат, како полимерни или плута.

И двата вида се подеднакво добри.

На звучна изолација супстрат е поставен исклучиво од страна на зглобот во заеднички, исто така, прицврстени со посебни конструкција лента.

Поставување на ламинат на дрвен под

Пред поставување на подот на ламинат, дрвениот под мора да се израмни и пожелно е целосно да се преструктуира. Ова е неопходно да се направи ламинат да трае долго.

Значи, за почеток, ќе почнеме да го анализираме стариот дрвен под и да започнеме да го поставиме новиот.

Но, ако целосно го замениш дрвениот под не е можно за вас (сепак, тоа е скапо), тогаш можеме да ве посоветуваме да го истегнете стариот под со завртки.

Ова ќе мора да се направи со цел, пред сè, да се елиминира нејзиното крцкање, а исто така и да се прошири животниот век на ламинатот.

Откако ќе се протегала на подот со завртки, тоа е потребно да се постават на иверица лист со дебелина од 5-10 мм, така што меѓу рабовите би останале слободен простор од 2-3 мм.

Помеѓу ламинат и ѕидот и се остава празнина од 8-10 mm (затворање тоа со помош на столбната плоча), со оглед на ламинат потоа се јавува термичка експанзија приближно еднаква на големината на празнината.

Поставување на ламинат на подот

За современи топло подови се развива посебен ламинат, неговата цена е поголема од онаа на вообичаената.

Но, топлиот под мора да исполнува одредени услови за неговото подоцнежно завршување со ламинат.

На пример, тој мора да биде опремен со контрола на подно греење за да ја одржи температурата под контрола и да ги спречи ненадејните скокови.

Влагата во просторијата каде што е поставена ламинатот, исто така, мора да биде на одредено ниво, инаку подот може да биде разрушен, а шевовите може да се растурат.

Пред да започнете со поставување на ламинатот, топол кат мора да се подготви.

За да го направите ова, тој е вклучен неколку дена за греење, а потоа исто така се исклучува за неколку дена.

Понатамошно поставување на ламинат на топол кат не се разликува од која било друга стандардна инсталација.

За да се зајакнат зглобовите на ламинат, дополнително е неопходно само во оние простории каде што се воспоставува тепих или мебел.

Тоа е местото каде што не постои слободна циркулација на воздухот и ламинат ќе се загрева многу посилно отколку во други места, на кои се наоѓаат таму зглобовите, на крајот може да ги растера од зголемување на температурата.

Откако ламинатот ќе биде поставен, неколку дена треба да поставите одредена температура на подот и да не ја менувате сето ова време.

Во иднина, исто така, не ги признаваат своите остри разлики, не дозволувајќи ниту прекумерно греење ниту хипотермија.

Ако сеуште треба таква мерка, треба да се обидете да го сторите тоа што е можно поправилно.

Главната предност на ламинатот во однос на неговото поставување на топол кат е тоа што е најприфатливо за овој слој.

За да се обезбеди слободен пристап до системот за греење тоа нема еднаков како ламинат кат е многу лесно да го расклопите и повторно да се соберат и да ја замени, доколку е потребно, да бара расклопување на покриеност области.

Во принцип, ламинатот е доста траен и ако подот е монтиран правилно и управуван од сите правила, поправката нема да биде потребна долго време.

Можеби сте заинтересирани за: