Карактеристики на гасни силикатни блокови. Ѕид ѕидарски на гас силикатни блокови.

 • admin
 • 29 септември, 2016 година
Карактеристики на гасни силикатни блокови. Ѕид ѕидарски на гас силикатни блокови.

Меѓу современи градежни материјали заземаат поволна позиција, гас силикатни блокови, тие го привлече вниманието на професионални градители и приватни програмери, кои се со цел да се спаси изврши ѕидарски куќата и сместена со свои раце. Всушност, се во суштина минерални камен вештачко потекло, и со својата сила својства, гас силикатни блокови се лесно да се наредени, има релативно мала тежина, и да им даде на саканата големина, можете да направите со обичен метал видов.

Производство на блокови од аерократни блокови

gazosilikatnye_bloki3

Како што веќе споменавме, гас силикатни блокови - материјал многу сличен на камен, изграден од нив, не бараат посебни услови за работа.

Ако зборуваме за суровини, кои се користат во производството на овој ѕиден материјал, се состои од:

 • цемент
 • песок
 • вар
 • од алуминиумски прав

Производството на клеточни блокови се заснова на својството на вар за да реагира со алуминиумски прав и да се ослободи водородот.

gazosilikatnye_bloki10

Се разбира, со цел да се реализира оваа реакција, мора да се создадат одредени услови: компонентите се мешаат со автоклави, при извесни притисочни и температурни индекси. Да се ​​придржуваме до технологијата на производство во производството на гас мафини е задолжителна состојба.

Гасни силикатни блокови, својства и карактеристики

Меѓу најатрактивните се:

 • Релативно мала тежина
 • Не е тенденција да се изгори, дури и ако температурата на ѕидот е високо како 400 С, газобетон ќе бидат во можност да ја покажат својата отпорност на оган околу 70 минути, овој пат е доволно да се грижи за отстранување на извор на оган
 • Невозможност за развој внатре во гнивните процеси
 • Добра перформанси за заштеда на топлина
 • Отпорност на влага
 • Еколошка чистота
 • Дишењето
 • Способноста да се акумулира топлина, овој фактор ви овозможува да планирате заштеди за греење во зима и за климатизација дома во текот на летото.
 • Порозноста на структурата му овозможува на материјалот да издржи најмалку 50 циклуси на одмрзнување од мраз, ненадејни промени во температурата. Најдобрите гасни силикатни блокови во исто време ги задржуваат нивните физички карактеристики, но под услов да се користи висококвалитетен бетон за нивно производство

Повеќе за гасни силикатни блокови, нивно производство и карактеристики - погледнете го видеото:

Продажбата на гасни силикатни блокови доаѓа во широк спектар, се разликува по квалитет и големина. Најди блокови со правилна големина не е тешко. Правилно избраната големина ќе ви овозможи брзо да го поставите положбата, добивајќи ѕидови со одличен квалитет.

gazosilikatnye_bloki2

Димензии на гас силикатни блокови строго се во согласност со стандардите, т.е. При изведувањето на ѕидањето нема да се појават никакви недоразбирања. Во процесот на поставување ѕидови, можноста за појава на пукнатини, празнини, недоследности во елементите е исклучена.

Посебни лепливи силикатни блокови овозможува да се оптимизира на дебелината на зглобовите, со што се намалува загубата на топлина, да се добие таков ефект користење на обичен песок-цементен малтер во пракса се докаже да биде премногу тешко.

gazosilikatnye_bloki19

Работа со гасни силикатни блокови е задоволство, лепилото се разредува со вода, не создава никакви посебни загадувачи, ѕидарството бара минимум време.

Ниската тежина на блоковите овозможува нивната употреба во градежништвото на тешки почви, особено ако е потребно да се намали товарот на темелите. Во принцип, употребата на гасни силикатни материјали значително ќе ги намали барањата за јачината на темелите. Целуларната структура на материјалот овозможува да се добие прилично удобна микроклима внатре во куќата.

gazosilikatnye_bloki7

Цената на блоковите е прифатлива за сите, дури и најскромните, буџетски, газо-силикатни куќи ги чинат сопствениците многу поевтино, тие нема да бараат уредување на сериозен систем на топлинска изолација.

Ѕидовите направени од гасни силикатни блокови овозможуваат значителни заштеди во греењето, особено од 20% до 30%. Клеточните блокови се отпорни на ниски температури, влага, практично непропустливи за бучава.

Шумоизолациски својства на материјалот ги задоволуваат барањата на SNiP, што овозможува:

 • обезбеди прилично удобно сместување за станарите дома
 • употребата на блокови во изградбата на индустриски или фабрички објекти.

Технологијата на изработка на блокови овозможува регулирање на порозноста на гас силикатниот материјал, но промената на порозноста доведува до промена на другите квалитативни карактеристики.

gazosilikatnye_bloki6

Широко се користат гас-силикатни блокови, тие се користат во станбена изградба, од кои се градат помошни згради, магацини и индустриски капацитети. Јакоста на блок-силикатни блокови им овозможува да ги искористат кога се подигаат нискоградба, на пример - приградски дача куќи, до три ката високи. Плочи изработени од мобилен бетон се идеален материјал за изолација на ѕидови, подови и покриви, од нив се изградени внатрешни прегради, термоблокови и елементи за декорација на згради.

Но, за сето ова, изборот како блок за силикон за ѕид треба да биде свесен дека материјалот е хигроскопски, се препорачува да се користи само ако амбиентната влажност не надминува 60%.

gazosilikatnye_bloki13

Ако постои претпоставка дека индикаторите на влажноста не се во согласност, што првично беше потребно да залог средства во буџетот за изградбата на подобрување на квалитетот на водоотпорност системи, градење на фасадата препорачува инјекциска смеса или финиш обвивка.

Гас силикатни блокови, чија употреба во градењето е многу популарна, треба внимателно да се користат како материјал за основата на куќата. Не е висока јачината на блоковите со напрегнување на стресот бара одредени прилагодувања при дизајнирање на проектот. Дури и мали смени во фондацијата може да се покажат штетни за конструкцијата на објектот. Земете ги предвид сите суптилностите на оваа опција само за професионалци.

За да се добие доволно ниво на топлинска изолација се препорачува да се изградат ѕидови со дебелина од најмалку 375 mm.

Видови на гасни силикатни блокови, карактеристики на нивната примена

Продажба на гасни силикатни блокови од различни видови, тие се разликуваат во порозноста. Најпородниот, а со тоа и светлиот материјал се одликува со одлични одлики за заштеда на топлина.

Блокот за топлинска изолација треба да се користи за нивната намена: тие ќе се справат со проблемот на затоплување, но прекумерната порозност ја намалува механичката јачина. Блоки за заштеда на топлина не се препорачуваат за градење ѕидови. Прифатлива опција е изградбата на главните ѕидови на една приказна структура.

Рационално е да се користи таков материјал строго за целта:

 • во рамка изградба,
 • како материјал за обложување за носечки ѕидови,
 • за поставување на отворите.

Термоизолацијата и градежните блокови имаат поголеми показатели за силата, тие може да се користат при изградбата на ѕидови на згради на згради, но под услов овие згради да се издвојат. Најчесто се користат како термоизолациски материјал.

Градежните блокови може да се користат за изградба на товарни ѕидови на куќи со висина од три спрата. Следните блокови се означени: D600, 700 и 800, тие имаат највисок индекс на силината помеѓу блоковите на гас силикат.

Набавка и испорака

Изберете и купува гас силикатни блокови, големината и квалитетот на кој е даден во широк спектар, тоа е можно во било која зграда супермаркети, но ако ги купите ќе имаат значителна сума, тоа е порационално да се користи сите исти предлози од компании кои се производители на градежни материјали.

gazosilikatnye_bloki8

Многу важна точка е испораката на гасни силикатни материјали. Блокови треба да се транспортираат на европалети, во оригинално оригинално пакување. Обрнете внимание - меѓу добавувачите можете да ги најдете компаниите кои извршуваат блок испорака бесплатно.

gazosilikatnye_bloki12

Во согласност со прописите и барањата, транспортот и ракувањето треба да се вршат внимателно.

Масонерија на силикатни блокови

gazosilikatnye_bloki11

Прво, треба да се забележи дека постојат два типа на ѕидарски:

 • за посебно лепило
 • на цементна кашеста маса

Што да се одреди кој од нив е подобро да се разбере дека топлинската спроводливост на леплив слој, како и цементниот слој, има поголема топлинска спроводливост од порозниот материјал.

gazosilikatnye_bloki20

Затоа, порационално е да се користи решение кое создава потенки конци. Цементната верзија на ѕидарскиот блок со гас ќе овозможи да се добијат шини со дебелина од 5 до 10 мм, додека лепилото ќе има дебелина од 1 до 3 мм. Се разбира, глазурата ќе се претвори во потопло.

gazosilikatnye_bloki18

Второто прашање што произлегува е цената на лепилото. Тоа е многу поскапо од цементот. Да, но ако сметате дека лепилото се конзумира околу 5 пати помалку, тогаш рационалната опција е иста како лежи на лепак: и поевтино, а ѕидовите се потопло.

gazosilikatnye_bloki17

Сепак, се уште треба да се купи цемент - потребно е за поставување на првиот ред. Тоа е цементен малтер кој ќе создаде доволно дебел слој за нивелирање. Во исто време ќе служи за зацврстување на блоковите.

ѕидарска технологија

gazosilikatnye_bloki16

Започнете со поставување на аерирани бетонски блокови на претходно изградена основа. Поставувањето на водоотпорниот слој е задолжителна состојба. Тоа ќе го заштити ѕидниот материјал од пенетрација на влага. Како хидроизолација може да се користи полиетиленски филм или покривен материјал, обично материјалот е наредени во 2 или 3 слоја.

За да се избегнат грешки за време на хидроизолација на фондацијата - видете го видеото:

На површината на хидроизолација се нанесува слој од малтер, за подготовка на кој се земаат 4 делови од песок, 1 дел од цемент.

Пред положувањето, долниот дел на блокот е добро навлажнет, инаку сета влажност од растворот оди премногу брзо во газиран силикатен материјал што се карактеризира со висока хигроскопност, т.е. врзувачките својства на растворот драстично ќе се намалат.

gazosilikatnye_bloki15

Користејќи ниво или нормално ниво, ќе треба да ја одредите највисоката точка на површината на фондацијата. Со неа треба да започне процесот. Примена на цементно млеко во различни слоеви, во првиот ред, треба да ја израмните површината на блоковите долж периметарот. За да ја инсталирате следната серија, треба да користите лепак.

Ако последниот од блокот наредени на фондацијата не се вклопува во целата должина, тогаш може да се направи пократок со користење на ножовка на метал.

gazosilikatnye_bloki14

Гас силикат материјал е добро прилагоден за сечење и дупчење.

gazosilikatnye_bloki4

Вториот ред треба да започне со поставување на целиот блок над исечените, ова ќе создаде стандардна верзија на ѕидање со офсет. Тогаш процесот продолжува според истата шема како што е поставена тула.

Карактеристики на гасни силикатни блокови - видете го видеото:

Карактеристики на ѕид завршувањето од гас силикатни блокови

gazosilikatnye_bloki9

По завршувањето на изградбата на ѕидови и покриви, тие се движат кон финиш, особено гас-силикатни ѕидови ќе бара малтерисување. Постојат некои карактеристики тука, експерти силно не препорачуваме употреба на конвенционален цемент малтер.

gazosilikatnye_bloki22

Треба да се замени со готов малтер со малтер дизајниран за завршување на единиците за гас. Основа за производство на ваков малтер е гипс, кој се карактеризира со добра паропропустливост. Можете да купите сува гипс гипс во продавница за градење, цената е прифатлива.

gazosilikatnye_bloki21

Подгответе го малтерот според инструкциите на пакувањето. Прво растворот се нанесува во контејнерот, потоа се додава вода, обично во таква пропорција: по килограм сува мешавина - 0,2 литри вода. Додадете премногу вода не се препорачува - од вишокот течност, квалитетот на малтерот ќе страда.

Можеби сте заинтересирани за: