По поројните дождови, поплавени подрумот на куќата, која се бори со поплавени подрумот. Како да се испумпува водата и да се направи водоотпорност

  • admin
  • 06-Jun-2014
По поројните дождови, поплавени подрумот на куќата, која се бори со поплавени подрумот. Како да се испумпува водата и да се направи водоотпорност

Познато е дека една од критичните точки на работа дома е неочекуван подрумот поплави по обилните врнежи од дожд. Замрзнати грутка во грлото викајќи: "Помош" Може да се спречи со навремено спроведување на висок квалитет на хидроизолација во подрумот сам.

Фенер, подрумот и подземните води ...

Долгоочекуваниот обилни врнежи во форма на дожд и топло лето може да се смета за дар на природата. Заживување на дожд само во предниот дел на фабриката и зеленчук почне да се молам на сопствениците на приватни куќи и колиби. Но радоста би било прерано да оттогаш, се додека не сфатат и да се обезбеди дека подземните води поплавени подрумот на куќата.

kartinka333

Носат гумени чизми и да оди надолу во подрумот на куќата, тоа е потребно да се започне одлучувачка борба со поплавите. Секако, првото нешто што мора да се врши во оваа ситуација е да се испумпува водата од подрумот и подобрување на водоотпорност. Трансферот на пумпа и ја исцрпете водата од подрумот едноставна. Најпопуларниот модел на машина за транспорт на вода од подрумот е одводната пумпа.

42_145

Одводната пумпа: структура и функција

Пумпа за нечиста вода наменета за транспорт на вода и отпадна вода од резервоари:
  • подруми
  • јами
  • мозоци дупки и шахти
  • домаќинство цевки и канализација.

shema_nasosa_drenazhnik

Регулаторната дозволена големина на честички на нечистотии во пумпа вода во зависност од моделот на уредот. Тоа може да биде цврсти честички со дијаметар од 12 mm до 120 mm во зависност од обемот на пумпа за отпадни води.
  Структурно, одводната пумпа има отвор за влез и излез цевката. Низ цевката за довод на вода е вовлечени од подрумот, и со вода на излезната цевка се испушта надвор структура подрумот.

minignom-10-10220b

Таа мора да се запомни дека одводната пумпа мора да се испумпува водата побрзо во однос на растот на нивото на водата во подрумот. Затоа, при изборот на одводната пумпа мора да бидат свесни за перформанси и капацитет на единицата.
  При транспорт на вода од подрумот на куќата користење на потопна пумпа е постоечка надворешниот празнење канализација или третман на отпадни води објект. Таквите хидраулични структури пожелно е на другата страна на подрумот. Локацијата на потопна пумпа за одводнување ќе биде многу подрумот.

pic0425

шахта длабочина инсталација на пумпата треба да се занемари, бидејќи во итен случај поплави главен критериум е леснотијата и брзината на пристап до постојната опрема. Затоа, за потопните пумпи за дренажа, главните критериуми се:
  • Мобилност на инсталацијата
  • лесна работа
  • продуктивност на единицата.

6

Затоа, за да се спречи појавата на критична ситуација, не боли за да дознаете повеќе детали во врска со природата и структурата на поплава вода - потенцијални извори на поплави.

Како да се испумпува вода од подрумот користејќи дренажни пумпи ќе ви помогне ова видео.

Нечистотија, површината на почвата и подземните

Предупреди веднаш дека причините за поплавување на подрумот на приватна куќа е доволно. Главните фактори кои влијаат на можноста за поплавување на подрумот на куќата се природата, структурата и квалитетот на водите кои ја опкружуваат оваа локација.

gruntovye-vody

Општи информации за природата на подземните и површинските води се собираат во фаза на инженерско-геолошки истражувања и проектирање. Занемарување на оваа информација не треба да биде, бидејќи подетални информации за почвата и хидрогеологијата на локацијата нема да бидат.

Потребно е да се разликуваат следните видови на вода кои влијаат на заситеноста на водата во почвата и поплавување на подрумот:
  • одмрзнати
  • земјата
  • површина
  • почвата и почвата.

Најзагрижувачки и безопасен, од гледна точка на можноста за предизвикување материјална штета, може да се смета присуството на мешавина. Заштитете го подрумот и подрумот на куќата од топената вода е доволно едноставна. За таа мора да се изнесе и да го пренесе плитки жлебот дел под падините на кој тече стопената вода ќе ја напуштат земјата безбедно.

Drenazh2

Претерани подрумот на било приватен дом може да биде претставен во форма на погребан во одредена длабочина на "кутија", чии ѕидови се постојано под влијание на подземните води. Почвата се состои од светлина и песочна кирпич кирпич, одлична средина за формирање на вода леќи и езера, што подземните води инфилтрација и напад од надворешниот ѕид во подрумот. И ако ги додадеме на тоа недостатоците на хидроизолацијата во подрумот од подземните води, поплавата на подрумот ќе биде загарантирана.

15330672_w640_h640_gidroizolyaciyarisunok

Моќен потенцијален извор на поплавување на подрумот на приватна куќа сигурно може да се нарече подземна вода. Типично, податоци дизајн на геолошки и хидрогеолошки анкета на почвата на местото на приватна куќа на сопственикот да се ориентираат на фактот на донесување на нивото на подземните води под основа. Сепак, останува под Поставен подрумот густи слоеви на почвата имаат тенденција да се акумулира вода и вода-заситени маса.

gruntovye-vody-2

Во овој случај, тоа може да биде критична хидростатски притисок, што е едноставно "солза" лошо инсталирани водоотпорност подрумот. За да се влоши ситуацијата може да има присуство на лоша дренажа и ровови, погодни за приватна куќа.

Потсетиме дека "точни" вклучува дренажа ров уред со ширина од 30-50 см. На оваа длабочина ровот треба да се наоѓа под пониско ниво на подрумот. Во долниот дел на ровот се инсталира перфорирана цевка. Ровот е покриен со урнатините на голема фракција.

134451712011

На периметарот на ровот е направен не гнили материјал - геотекстил. Ровот треба да се наоѓа под падина далеку од куќата и да има излез под нивото на подрумот. Присуството на опремени ровови ќе помогне да се отстранат земјата, површината и почвата-површинската вода од голема површина.

За insidiousness на површинските и подземните води во подрумот водоотпорност знаат речиси сè, но никој во догледно време не се преземат соодветни мерки за ублажување на влијанието на вода на водоотпорност.

9dykzypctr

 

Современи методи на подрумот водоотпорност

Пред започнувањето или продолжувањето на борбата за суво подрумот на приватна куќа, неопходно е да се проценат постојните ризици. Во пракса ова ќе значи проучување на преминување на подземните води во областа, потврдување на гранулометрискиот состав на почвата и зајакнување на хидроизолацијата на подрумот однатре. Современите хидроизолациони материјали со пенетрантно дејство создаваат максимални услови за уредување на хидроизолација на подрумот со свои раце.

suhoy_podval

Зошто пенетрирачката хидроизолација се смета за најпопуларна за сигурна хидроизолација на подрумот? Пенетрациона хидроизолација е:
  • примена од внатре во работната површина
  • Значително пробивање на материјалот (50 см или повеќе)
  • можност за нанесување дури и на влажна површина на подрумот
  • Долг работен век, еднаков на работниот век на бетонските темели (до 50 години).
  Како да се произведе спреј на топлина и водоотпорност на подрумот со свои раце ќе му каже на видеото.

Може да бидат заинтересирани: