Соларни панели електрични, соларна централа, корисни совети

 • admin
 • 30 септември 2015 година
Соларни панели електрични, соларна централа, корисни совети

Бесплатна електрична енергија и греење, целосна автономија и независност од добавувачите на електрична енергија - добро, не е тоа сон? И благодарение на брзиот развој на технологијата, овој сон станува сè полесен и поевтин секоја година. Станува збор за соларни централи кои можат да обезбедат приватен дом со електрична енергија и топлина. Дали е ова навистина така? Дали е скапо? Дали е профитабилно? Како да ја изберете опремата? Како да му служи? Прочитајте подолу.

Соларни панели за домашна електрана - како да се избере опремата?

Ние уште еднаш нема да ги набројуваме сите придобивки од користењето на слободна сончева енергија, да зборуваме за еколошки стил, автономија итн. Да речеме дека сте сопственик на приватна куќа, инспирирана од идејата за алтернативни извори на енергија, и одлучивте да направите нешто во нивната сопственост. Но, во пракса сте во ова прашање, благо речено, "чајник". Ќе се обидеме да ви помогнеме. Целата домашна централа изгледа вака:

Дијаграм на сликата за домашна електрана 1

Подолу ќе го разгледаме секој јазол одделно.

Значи, да почнеме со фактот дека проблемот со изборот на соларни ќелии за домашна електрана е прилично тежок. Со цел да се одреди изборот на опремата, треба да разгледате неколку фактори. Прво, и што е најважно: дали имате доволно простор за да го инсталирате потребниот број панели? Ако не, подобро е да се купат соларни ќелии од монокристални силикон, кои имаат најголема ефикасност.

монокристален силициум

Овие батерии заземаат помалку простор, а енергијата се дава повеќе од поевтини аналози. Површината на монокристалните силиконски батерии се состои од црни псевдо-квадрати, така што не е тешко да се одреди типот на изглед.

Ако просторот е повеќе од доволно, тогаш има смисла да се зачуваат и купуваат панели врз основа на поликристален силициум.

поликристален силициум

Патем, тие работат добро во облачно време поради фактот што елементите што ја претвораат сончевата светлина во електрична енергија имаат поинаква ориентација на силиконските кристали. Површината на батеријата е поделена на рамни квадрати со сина боја со различни нијанси.

Ако имате, да речеме, посебни услови - на пример, покривот има искривена форма, или е направен од поликарбонат, препорачуваме да обрнете внимание на батериите на аморфен силикон.

аморфен силициум

Тие лесно може да се залепат на било која површина без да користат дополнителни елементи. Овој тип на батерија добро функционира со дифузна светлина. Ова е тежок аргумент, ако вашиот регион има неколку сончеви денови.

Друга опција е батериите изработени од микромофрен силикон.

микроморфен силициум

Тие припаѓаат на новата генерација, тие работат во видливиот и инфрацрвениот дел од спектарот. Истражувањата покажаа дека овие батерии произведуваат значително повеќе енергија годишно од класичните аналози. Исто така, монокристални силиконски батерии се помалку барајќи да се постават на страните на светот и на аголот на наклон. И тие се поевтини, бидејќи помалку силикон се користи во нивното производство.

Цени за соларни панели за дома

 • Најевтината опција - панел на аморфен силикон: 0.9 - 1.1 долари за 1 W.
 • По нив, микроморфни панели: 1 - 1,2 долари за 1 W.
 • Поликристални соларни панели: 1,1 - 1,3 долари за 1 W.
 • Најскапите се монокристални силиконски панели: 1,3 - 1,5 долари за 1 W.

Како да се одреди моќта?

За да го направите ова, треба да пресметате колку во просек ја трошите енергијата. Само погледнете ги сметките за струја во различни месеци, најдобро во јануари. После тоа размислете колку сакате да го надоместите ова од сончевата централа. Да речеме дека земате 300 kWh месечно. Лесно е да се пресмета дека ова е околу 10 kW на ден. Да претпоставиме дека пресметките се вршат за летниот период, при што батеријата ја дава својата номинална моќност за 6 часа, ако сонцето сјае.

За целосно компензирање на протокот, ќе треба да инсталирате панели од 3 kW (12 парчиња од 250 вати, секоја површина од 1.65 квадратни метри на еден панел). Ако немате 12 панели одеднаш, купите 6, можете да инсталирате половина подоцна. Во исто време, опремата не треба да се менува.

Каков вид на инвертер е потребен?

инвертер

Дали имате дома со 220 волти? Ако не постои, и не се очекува, треба да купите самостоен инвертер. Таквиот систем ќе ја надополни батеријата, во исто време, електричната енергија ќе се користи за различни цели. И тоа не боли да купи генератор, кој може да го надополни батериите, ако времето за долго време ќе биде многу веќе облачно.

Ако мрежата е 220, се поставува прашањето: дали навистина треба целосно да резервира електрична енергија или само сакате да заштедите? Ако вториот опција, тогаш купи мрежа инвертер што не треба батерии. Енергијата од соларни панели ќе се конвертира во 200 V и веднаш ќе влезе во мрежата.

Но, системот што заштедува електрична енергија е многу поинтересен. Се користи хибриден тип инвертер. Неговата функција - способност да работи истовремено од мрежата и батериите. Во овој случај, можете да изберете приоритетен извор на енергија. Едноставно кажано, инверторот работи од мрежата, но со ограничување на моќноста. Ако потрошувачката се зголеми, инвертерот ја зема моќта што недостасува од батериите или батериите. Ако го поставите приоритетот - сончевите панели, инвертерот ќе ја храни куќата од нив, и недостасува моќ да се земе од мрежата. Моќта на мрежниот инвертер треба да биде избрана еднаква или малку поголема од вкупната моќност на сите соларни ќелии. Сепак, за целосно автономниот систем, пресметката ќе биде малку посложена.

За да го направите ова, потребно е да се пресмета вкупната моќност на сите електрични апарати во куќата, ако тие се вклучени во исто време.

Да речеме дека ги имате следните апарати во вашиот дом:

 • 10 сијалици од 20 W = 200 W
 • Ладилник 300 W
 • Пумпа 500 W
 • ТВ 70 W
 • Полнач за мобилен телефон 5 W
 • 60W преносен компјутер
 • Правосмукалка 1500 W,
 • Микробранови, 2000 W
 • Електричен котел 1800 W
 • Климатизација 1500 W

Како резултат на тоа, добиваме 7935 вати. Плус 20%, добиваме 9500 вати. На продажба има инвертори МАП "Енергија" за 12 kW. Но, ова, како што велат, е екстремно, бидејќи веројатно нема да ги користите сите електрични апарати во исто време. На пример, ако не вклучувате електричен котел, правосмукалка и микробранова печка, моќноста ќе биде само 4600 W + 20% = 5500 W. Тоа е, можете да купите инвертер за 6 kW, што е многу поевтино и посоодветно.

Контролер на полнење на батеријата

Тука е изборот не е одлично. Постојат само два типа на контролори на продажба:

PWM

PWM контролор

MRLT

MPPT контролер

Разликата меѓу нив е дека контролорот MPRT може да земе 20 проценти повеќе енергија од соларни ќелии отколку PWM. Но, постои MPRT од два до три пати повеќе. За да го направите вистинскиот избор, направете едноставна пресметка. На пример, имате батерии со капацитет од 1 kW. MPPT контролерот може да ги отстрани сите 1000 вати од нив, а PWM е само 800. За да ја надоместите разликата, ќе треба да инсталирате друг панел за 250 вати. Меѓутоа, во овој случај, PWM ќе отстранува само 80% од моќта. И ако земете во предвид дека соларни панели работат неколку децении, загубите во сумата се многу големи. Затоа, ако е можно, подобро е веднаш да го инсталирате контролорот MPRT. Да речеме, во иднина.

Што се однесува до моќта на контролорот, тогаш потребно е да се фокусирате на индикаторите наведени во пасошот на производот. Во овој документ, треба да се наведе кој контролор за моќ може да пренесува преку батеријата. И моќта треба да биде поголема од онаа дадена од сончевата низа инсталирана во вашиот дом. Многу е пожелно (само за PWM) дека напонската класа на сончевите панели одговара на напонот на батеријата. Инаку ќе има загуба во конверзијата на напонот во контролорот.

За контролорот MPRT, сето ова е нематеријално. Напротив, напротив, може да земете повеќе стрес. Потоа, дури и во облачно време, контролорот редовно ќе ја отстранува моќта од панелите.

Тип на батерија

Најмногу прифатливи батерии за соларна централа се оловни кисели батерии. Тука можете да изберете од неколку видови: запечатени и сервисирани.

Запечатените батерии имаат смисла да купуваат кога планирате да ја користите батеријата во режим на тампон, кој претпоставува многу ретки целосни испуштања и мали празнења за време на операцијата. Затегнатоста е предност, бидејќи таквата батерија може слободно да се инсталира во станбена зона.

Батеријата е запечатена

Бараните батерии се многу пожелни за инсталирање во добро проветрени простории, затоа што во текот на процесот произведуваат водород. Но, овој тип на батерии има многу голем ресурс - од 1500 циклуси со целосно празнење. Затоа, се препорачува да се инсталираат во целосно автономни системи, каде што се претпоставуваат чести целосни испуштања (нема 220 V мрежа).

Батерија управувана

Алтернативно, можете да ги инсталирате батериите од автомобилот, но тие реагираат многу лошо на ниско-струја празнења, и имаат многу голем само-празнење. Животот на таквата батерија во сончевата централа за куќата ќе биде многу мала.

Што се однесува до капацитетот на батеријата, советот е едноставен: колку повеќе, толку подобро. Сепак, можете да пресметате колку серии на батерија ви се потребни. За да го направите ова, треба да одредите колку електрични апарати и каква енергија треба да работат во случај на целосно испад на струја. Резултирачката количина на електрична енергија се множи со саканото време на работа. За да не ги читаме читателите со пресметки, велиме дека за континуирана работа за 6 часа фрижидер (40W), осветлување (70W), лаптоп (60W), потребна ви е батерија за 200 ампери часа.

Па, подетални упатства за пресметување на капацитетот на батериите за соларни електрани можат лесно да се најдат на веб-страниците на фирми кои продаваат специјализирана опрема.

И конечно, ако сеуште се сомневате во совеста за користење алтернативни извори на енергија,

5 Митови за соларни батерии

мит за сонцето. Бах

мит број 1 - соларни панели се уште неефикасни, подобро е да се чека

Просечната ефикасност од конверзија на сончевата енергија во електрична енергија е 18%. Во исто време, 1000 W енергија по 1 квадратен метар на површината на Земјата по еден сончев ден. Како што е лесно да се пресмета, 1 квадратен метар соларна батерија може да даде 180 вати. Не многу малку. Затоа, значењето на инвестирањето во соларната енергија е веќе таму.

митот број 2 - соларни панели нема да работат во облачно или магла клима

Вил. Батериите работат не само во топло сончево време, туку и во облачни денови. Се разбира, произведената моќност ќе биде малку помала отколку кај силното сонце. Но, интересно, соларните панели работат поефикасно на ниски температури. На пример, во зима, генерацијата на електрична енергија може да биде повеќе од номинална. Германија е лидер во производството на соларна енергија, иако оваа земја тешко може да се нарече топла и сончева.

митот број 3 - сончеви батерии мора постојано да се сервисираат

Панелите немаат подвижни делови и не бараат редовно одржување. Сè што треба да направите е да ја измиете површината со вода еднаш или двапати годишно. Всушност, сопствениците на соларни електрани не обрнуваат внимание на ова, со право верувајќи дека површината на батериите од правот ќе го расчисти дождот. Прашината може да "украде" само до 5% од моќта на панелот. Но, тие се уште треба да се исчистат од снег, а за некои региони ова може да биде проблем.

мит број 4 - соларни панели секогаш бараат систем за следење на сонцето

Пожелно е, но не е потребно. Покрај тоа, цената на инсталирање на таква опрема, како по правило, не се исплати.

митот број 5 - соларни панели се неразумно скапи, тие нема да се исплати

Можеби денес тоа е еден од најсреќните митови за соларните панели - велат тие, тоа е само за богатите и навивачите на борбата за екологија. Всушност, ова е корисно, а искуството на цивилизираните земји е убедлив пример. Во земјите на ЗНД, многу приватни лица и организации инвестираат во соларни централи, кои делумно или дури целосно ги ослободуваат од големи сметки за електрична енергија. И ако се уште ги земате во предвид инфлацијата и постојано зголемување на цените на електричната енергија, тогаш периодот на созревање на комплетен автономен систем е околу 10-12 години.

И ние веќе кажавме за сите придружни предности.

Можеби сте заинтересирани за: