Таписерија во земјата, како да направите свои раце, корисни совети

 • admin
 • 28 јуни 2015 година
Таписерија во земјата, како да направите свои раце, корисни совети

Кадрава растенија веќе долго време уживаа во љубовниците на исклучителниот декор на градината и на соседната територија. Тие растат доволно брзо, изгледаат извонредно, па често учествуваат во формирањето на цветни градини, градини и арбори. Познавајќи ги карактеристиките на растот и развојот на овие растителни видови, станува јасно дека без поддршка на поддршката, тие нема да се развиваат правилно.

Сорти на подлоги за качување растенија

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj19

Сите варијанти на потпорите можат да се поделат на два вида:

 1. Природно формирана може да претставува камени блокови, круна дел од дрвјата, грмушки и други фрагменти спонтано формирани по природа.
 2. Вештачки реквизити, односно реквизити направени со свои раце, пак, се поделени на неколку подвидови:
 • за насади во една форма - рамки и решетки од метал или дрво
 • за украсување на вертикални површини - ѕидни решетки и мрежи.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj18

Мали архитектонски објекти, како што се белвежини, лакови, решетки и други, обично се подигнуваат од градежни материјали.

Со помош на било кој од типовите на погоре опишаните потпирачи, вие не само што може да организирате сигурна поддршка за качување растенија, туку и:

 • ја прикриваат структурата или кријат само дел од неа,
 • намалување на пристапот до ултравиолетовите зраци,
 • да ги отфрли силните налети на ветерот,
 • да се нагласи вниманието на гостите на одреден дел од пристаништето, поудобно и привлечно.

Поддржува за качување растенија

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj12

Над градината може да се изгради одлична поддршка во форма на лак плетенка со грозје. За ова, метални лакови се поставени преку улицата, на растојание од околу 1 метар едни од други. Краевите на решетките се бетонирани во ископани дупки. Во интервалите меѓу прачките, хоризонталните шипки се заваруваат со вкрстени плочи кои ги носат функциите на дополнителна потпора за растенијата.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj13

По садење на исечоците, по некое време лаците ќе станат цврста подлога за искачувањето на грозјето.

Таков вид на поддршка ќе изгледа многу интересно, а не обичен. По грозјето се темелно проширени и во внатрешноста на улицата се формира жариште на свежина. Овде можете да поставите клупи и мала маса, создавајќи еден вид на место за одмор.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj17

Исто така, поддршката во форма на конусен кула плетенка со некоја лоза, инсталирана, на пример, на терасата, нема да биде лоша.

Конусни потпори се направени главно од метални прачки. Во средината на поддршката што треба да направите утврдување. Зајакнувањето на дното на конструкцијата ќе го додаде на кулата за стабилност.

На улогата на таписерија - одлична поддршка и елемент на декор на село

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj6

Кога постои желба да се прикријат било кој дел од структурата, можете да го користите дизајнот на наречена решетка. При поставување на решетки, неопходно е да се тргне од фактот дека не треба да биде поблиску од 10 сантиметри од ѕидот. Затоа, со сврзувачки елементи, ќе треба да користите изолациони елементи.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj5

Зелените, која ќе навивам во текот на пергола, се создаде единствена мулти-обоени тепих и најубаво красат непривлечна сива површина на ѕидот. Таписерии исто така се нарекуваат trelyazhami, тие изгледаат исто - дизајнот во форма на решетки. Монтирајте ги во исправена положба. Тие можат да бидат поддршка за секаков вид кадрава зелена боја.

Таписериите можат да бидат од различни форми, направени од оригинални скици, тие, покрај потпорните, можат да служат како декоративен елемент. Домашна решетка се смета за Англија. Во сплетот на XVIII век, како сценски елемент на декор, тој цврсто преземат една од првите места во дизајн на градини, првите лица. До денес, таписерија како и многу други елементи од мала архитектура, создава импресивен и уникатен декор на пристаништето.

Видови решетки

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj10

Таписериите се поделени во два главни типа:

 • еден авион
 • две-авион.

Едно-рамни решетки (партиции, огради, решетки и слично) ќе обезбедат нормален раст на грмушки и качувачки растенија со средни големини. Ако постои голема површина за садење, се засадуваат брзо растечки растенија и се користат двоплојни решетки. Ова е најдобрата опција за експлоатација на површината на земјиштето, која, покрај сè, овозможува и растење на растенија од редовна форма.

ѕидни решетки и начини за одредување

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj3

Во прилог на ова постои еден вид на таписерија наречена ѕидови. Тие можат да бидат фиксирани на површината на ѕидот, или да се лоцираат независно. Ѕид закачалки во прилог на поддршка за растенија, декорација на грозен ѕидови на различни соби. Главната предност на овој дизајн е ригидноста и силата. Со други зборови, нема потреба да се дизајнира дополнителна рамка за цврстина.

Пред фиксирање на решетката на површината на ѕидот, се внесуваат дрвени блокови со минимален напречен пресек од 5 сантиметри. Присуството на ковани решетки овозможува нормално движење на воздух помеѓу ѕидот и решетката. Најпродуктивниот метод за прицврстување на решетката е да се придвижат куките во ѕидот и да се залепат решетките на нив. Само во овој случај, со почетокот на најмала потреба, таписеријата може да биде непречено да се отстрани.

решетки се наоѓаат одделно

Со решетки распоредени, ситуацијата е малку поинаква.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rasteny9

За нивната сигурност и сила, потребно е дополнително прицврстување во форма на рамка. Формулиран, со повеќе или помалку силна налетот на ветрот, пергола може да падне, скршени и што е загрижувачко, неговиот пад предизвика непоправлива штета на растенија.

Таписерија за качување растенија со свои раце

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj11

Експертите советуваат: пред производство на пергола приближно проценка која маса на растенија ќе биде на нив. Оваа тежина директно влијае на материјалот што ќе биде потребен за да се направи рамката. Наједноставна варијанта на рачно изработена е решетка направена од дрво.

За спроведување на таков проект, ќе треба да купите планиран зрак. Ако постои можност и желба, тогаш бар може да се направи со рака, на пример од одбори. Значи, самостојна решетка сопствени раце е направен како што следува. Прво, рамката е направена.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj7

Врз основа на фактот дека пергола на дрво често во форма на правоаголник, треба да се обиде да преживее што е можно повеќе со иста големина, структура на спротивни страни. Непридржувањето ќе доведе до пристрасност и значително ќе го намали работниот век. Меѓусебно баровите се прицврстени со завртки или нокти. Дури и самостојна пергола се прави со нозе.

Тие ќе бидат сигурна поддршка за целата структура. Следната фаза на производство е скршнување на решетките. Како точно ќе бидат прикован (хоризонтално, дијагонално или вертикално) - зависи само од личните желби на сопственикот. Прицврстување на шипки во должина или нанапред - процесот не е комплициран и разбирлив. Експертите тврдат дека најпребирливата верзија на решетката е прицврстување по дијагоналата. Тука најважно е да го одредите саканиот агол и да ги поправите сите рамки на исто растојание едни од други и да го задржите степенот на аголот за сите детали.

По една страна од рамката прикован сите краеви од шините, го предадоа и прицврстени на другиот крај, но во обратен редослед, без заборавање степен агол. По завршувањето на работата со ребрата, продолжете со фиксирање на потпорните нозе. Нозете по можност треба да бидат направени од метален агол, но во никој случај од дрво. Дрвото е материјал подложен на процеси на распаѓање од влијанието на влагата. Средствата за хидроизолација тука нема да помогнат. Со цел да се закачи структурата на металните нозе, ќе биде доволно да се дупчат дупките во металот и завртката на решетката.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj8

Конечната фаза на производство е сликарство. Многу луѓе сметаат дека овој процес е неопходен. Мислењето е сосема логично и оправдано: дизајнот ќе биде на улица и постојано ќе биде изложен на влијанието на природните феномени. За да се заштити дрвото од деформација и да се произведе боење. Во прилог на природата, животот на дрвен производ може да биде засегнат од инсекти кои јадат и живеат во дрво. За да се борат против нив, постојат посебни средства за покривање. Што точно го обојува: лак или боја и каква боја - тоа е чисто индивидуално прашање.

Таписерија за грозје со свои раце во земјата

Грозје - фабриката е кадрава, со вкусни корисни бобинки од кои прават џем, метеж, вино, додадете во разни козметички производи и да ги направи масла. Грозјето во првите години од животот навистина не треба решетки, доволно е и обични штипки. Но, за неколку години, со цел да се обезбеди нормален раст на фабриката, ќе треба да се подигне пергола.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj22

Гобелена потреби грозје буквално како воздух. Впрочем, тоа е благодарение на лозата пергола рамномерно поставени и не го спречува растот на соседните пука, добива пристап без проблем и се потребни за воздух текови сончева светлина. Дизајнирајте ги засадените лозови насади на таков начин што редовите формирани од одгледувани грозје во никој случај не ги замрзнуваат едни со други. И, исто така, јазот меѓу редовите треба да биде најмалку 1 метар.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj55

За личното уредување на решетки на парцелата, сосема е соодветна варијанта со еден авион. Главните предности на ваквите структури со право се сметаат за:

 • леснотија на производство
 • практичност на користење и грижа за растение
 • идентично зреење на кластери
 • способност да се засади садници од други растенија во интерстицијален простор.

Можете да направите решетки за грозје од градежни материјали:

 • дрвени столбови
 • азбестни цементни цевки
 • метални цевки
 • направен од метален агол.

Висината на пергола може да се пресмета како што следува: 0,5-0,7 m колона мора да биде погребан во земјата, е дел над земјата треба да се зголеми на 1,7-2,0 m Заклучокот Столбови за изградба треба да има должина од најмалку 2,5. метар. Ако сакате, за да го поддржите грозјето, можете да изградите двоканална пергола. Но, ние мора веднаш да се земе предвид: за две-авион пергола ќе бара многу повеќе простор за инсталација од еден-авион еден.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj33

Варијантата со две авиони претпоставува задолжително растојание помеѓу редовите од најмалку 3 метри. За регистрација на хоризонталната мостови како monoplanar и две-авион пергола, погоден алуминиум или бакарна жица, со дијаметар не помалку од 3-4 mm.

Таписерија за рози од пластични цевки и приклучоци

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj15

Од роза - кралица на цвеќиња, прашањето пергола за што доликува на таков начин што не само цвеќиња, но, исто така, да креираат свои раце архитектонска форма на поддршка стана украс на околината. За да направите решетката да изгледа попривлечно, треба да изберете повеќе рафиниран материјал, на пример, можете да застанете на арматурата и пластичните цевки.

Процесот на градење започнува од мерењето и обележувањето на материјалот. Кога по повод одбележувањето на пергола саканата висина бара да додадете должина на кои секој од своите вертикално отстранува член ќе се копа во земјата. По одредување на димензиите и избирање на радиус на свиткување во пластичната цевка, вметнете ја армијата и дајте ја замислената форма.

За да се создаде решетка за рози, потребно е да се направат два идентични фрагменти од дизајнот. Потоа, подготвените фрагменти се ставаат на избраната локација. Бидете сигурни да проверите паралелизам на инсталацијата на елементите. По инсталирањето на базата ќе треба да направите хоризонтална џемпери - тие ќе служат како stiffener за дизајн, а во исто време ќе учествува во поддршка на цветни гранки.

shpalery_dlya_vyuschihsya_rastenyj1

Овој дизајн на решетката за рози ќе изгледа благо комплицирано, но совршено ќе се справи со неговите функции.

Можеби сте заинтересирани за: