Езерце во приградската област, зајакнување на бреговите на езерцето

  • admin
  • 24 март 2015 година
Езерце во приградската област, зајакнување на бреговите на езерцето

Резервоарот во приградската област носи задоволство во случајот кога нејзините банки се цврсто зајакнати и огледалото на водата останува чисто. Грижете се за удобната состојба на езерцето или друго водено тело однапред. Ние ќе направиме резервација одеднаш: хидротехничките капацитети за оваа намена мора да имаат одредена шема на монтажа и соодветни материјали. Како правилно да се зајакнат бреговите на езерцето?

Зошто е неопходно зајакнување на водни тела

Секое вештачко езерце во приградската област за време на дизајнот и инсталацијата бара посебни мерки за зајакнување на бреговите на резервоарот.

ozeriskl047

Зајакнување на брегот е потребно за минијатурни резервоари со површина на огледалото на вода до 1 квадратен метар, како и водни тела со голема површина на вода. Точната билансна состојба на растенијата и микроорганизмите на утврдените брегови на резервоарот ќе ја исклучи можноста за претворање на езерцето во кисела локва. Со кои методи и методи може да го зајакнеш брегот со свои раце?

gallery_3_810_104698-500x375

Добар избор на градежни материјали овозможува засилување со употреба на бетонски, филмски, полимерни материјали и габионски структури. Мерките за заштита на брегот овозможуваат користење на такви материјали:

• Полимер на лист натрупување

• дрвени купови

• камен.

kak-ukrepit-kanavu

Варијантата на "зајакнување" треба да се направи според резултатите од хидротехничкото испитување на почвите, земајќи ги предвид структурните карактеристики на оградите или конструкциите. Да покажеме дека главните услови за работа на заштитата на брегот се оптоварувањето на темелите.

Image 2

Начини за зајакнување на бреговите на езерцето

Постоечките технологии за заштита од брег се дизајнирани за изградба или реконструкција на летна куќа. Можноста за миење на крајбрежјето со вода или намалување на почвата нè тера да ја бараме најдобрата опција за зајакнување. Работата за зајакнување на брегот е макотрпна, толку скапа.

beregoukreplenie_29.10.14

Постојат следниве начини за зајакнување на бреговите на резервоарите на локацијата:

• со користење на анти-ерозија мрежа (чини околу 650 рубли за метар квадратен)

• со употреба на растенија и грмушки (чини 2900 рубли квадратен метар)

• користење на георегулирање (чини 1400 рубли).

• користење на мрежа за зајакнување на фини мрежи со пополнување со буја (чини 2900 рубли).

• користење дрвени купови (чини 1700 рубли)

• користење на дупки и шпунт (цена 2000 рубли)

• користење на габионски конструкции (чини 2900 рубли)

gabion1

Можете самостојно да го зајакнете брегот на резервоарот. За ова, неопходно е да се развие соодветен проект и да се изберат потребните материјали.

Како да се зајакнат бреговите на езерцето

Зајакнувањето на брегот на резервоарот со свои раце зависи од видот на крајбрежјето.

ако брегот на езерцето е плитко

Кога водата во лето куќа има наклон од помалку од 45 °, тогаш тоа може да биде зајакната поради корените на грмушки или мали дрва засадени во почвата. Со текот на времето, растенијата на брегот на резервоарот ќе се прошират и ќе обезбедат зајакнување на крајбрежјето.

rockmattress_diagram

Помош, исто така, може да се направат георегули исполнети со тревни семиња за тревникот или рамен модификација на габиони - душеци Рено. Процесот на консолидација ќе се состои од фази: планирање на наклон на брегот со неговото последователно израмнување, поставување на зајакната структура и давање стабилност.

372893441_676

Геотекстил се шири на подготвената почва, отстранувајќи го плодниот слој. Геопросторот е поставен и армиран со сидра со фиксација на поединечни модули во шаблон шахта.

georeshetka_polgrid

За прицврстување на модулите, се користи пневмофлеб, арматурата е направена со заеднички потпирачи.

Shema-ukreplenija-otkosa-gabionom-500x287

По зајакнување, ние се направи на брегот на резервоарот. Сепак, за водни тела со значителен агол на прилагодување, овие методи се неефикасни. Затоа, се користат купови, штици и големи габионски структури.

PT-1615_enl

ако брегот на езерцето е стрмен или стрмен

Кога бари на брегот измерат и да го реши проблемот со употребата на geogrids е непрактично, користете повеќе моќни зајакнување користење спојници, колци и габиони.

shema1

 

употреба на спојници и купови од ПВЦ

Најраспространетите во хидротехничките работи се армирани бетонски купови и ПВЦ купови. Што е привлечно за употребата на шпорети и полимерни шпони? Ова се такви позитивни квалитети:

• Нема потреба од ископ, што го намалува времето на инсталирање

• Го минимизира процесот на последователно одржување за време на операцијата

• зголемена сигурност и безбедност на хидрауличната конструкција.

Слика 24

Меѓутоа, методите за поставување на јазикот (метод на потопување) бараат употреба на специјални техники за возење на coprod за време на вибрации и погреб. Шематски ѕидот на армирано-бетонски со сидро типла се состои од аголни прилог монолитен одобруваат дрва и се соочуваат со плоча и конкретни типла дренажа backfill конкретни кутии и сидро плоча.

pvc-sheet-piles-01-700x454

Се согласувам дека оваа хидраулична структура ќе бара одредени знаења и вештини, така што создавањето такво зајакнување е тешко и скапо. Покрај тоа, армиран бетонски спојници се користат во случај на пренесување на степенот на оптоварување во слаба земја. Основата на купиштата на дрвени купови, конструктивно комбинирана со употреба на решетка, е способна да обезбеди неопходен отпор кон крајбрежните почви.

Слика 11

употреба на дрвени купови

Шемата за примена на дрвени купови за заштита на банката вклучува подготовка на кршен камен, префабрикувана структура на труп со тврдоглав појас. За купови, предност треба да се даде на дрво од даб и ариш. Еден стар и докажан начин за зајакнување на банките со користење дрвени купови, ќе ја обезбеди зградата со сила за долго време.

beregoukreplenie-2

употреба на габиони

Употребата на gabion структури (кутија потпорни ѕидови) сигурно може да се нарече конвенционален метод заштита на крајбрежјето на земјата се справи ерозија. Затоа, gabions се користат за наклон, канал, смолкнување и брановидна ерозија на крајбрежјето.

Image 47

Габионскиот дизајн е способен да издржи значителен отпор кон статички и динамички оптоварувања, со користење на елементи за зајакнување - лицето на габион. Порозноста и пропустливоста на габион обезбедуваат одвод на полнење, со исклучок на трошоците за уредот за одводнување.

 

4

Зајакнувањето на бреговите со користење на габионски конструкции независно се состои од следново:

• врши општи работи на планирање

• Изградбата на габионите во превиткувана форма е поставена на рамна површина

• монтажа на габионите од потребната конфигурација и фиксирање на страничните површини

• Извршете пакет на агли на конструкцијата со двоен врт со висина од 10 см.

• Монтираните габионски конструкции се инсталираат на местото на инсталација

• поврзете ги габионите едни со други и во аглите на кутиите водете ги прачките за прицврстување

• пополнете ги кутиите со камења и компактна вкупна тежина

• повлечете го горниот капак и затворете ја кутијата со жица.

Слика 1

Така, правилно собраната и монтирана хидраулична структура ќе може да обезбеди соодветно ниво на заштита за крајбрежјето.

Можеби сте заинтересирани за: