Рашири ги таваните: дали постојат алтернативи?

 • admin
 • 3 мај 2013 година
Рашири ги таваните: дали постојат алтернативи?

Секој кој се соочува со поправка, мора да ја помине фазата на избор на методот на негово завршување и, се разбира, сака да го направи овој избор правилно. Ова е особено точно во старата зграда (hruschevki, панел високи згради), каде што често има потреба да се елиминираат пукнатини, маска офсет тавански плочи и фрлање малтер.

За да го одредиме изборот на наједноставниот и достапен метод за декорација, ќе разговараме за сите можни опции.

Гипс тавани

Овој метод се смета за наједноставен и економичен, бидејќи може да се владее сам. Меѓутоа, ако разберете - тоа не е сосема точно. Прво, сите валкани работа ќе мора да стори сé што себе (заматување, варосуваме) и тие ќе се земе многу време и напор. Второ, да се добие добар резултат, ќе во секој случај не може да го направи без усогласување на таванот, и повторно тоа време, напор, цена и сигурно резултат на тоа, бидејќи квалитетот се направи ова дело може да биде само професионалци, чија работа, исто така, мора да се плати.

Плочки тавани

Овој тип на завршна обработка, исто така, се однесува на "буџетот" и исто така има свои нијанси:

 • потребата за прелиминарна подготовка на површината на таванот;
 • ограничување во дизајнерски решенија;
 • појава на жолтило и губење на атрактивен изглед по неколку години на работа;
 • недостаток на заштита од прав, нечистотија, маст, влага и протекување.

Гипс-плочки тавани

Drywall ќе ги направи вашите тавани рамномерни и рамнодушни и нема да го ограничат изборот на дизајнот. Но, дури и таков таван има неколку "но":

 • долг рок на инсталација;
 • ова е релативно скап тип на завршна обработка во споредба со други видови на бои;
 • тешка носат со текот на времето (изглед жолтилото цепнатинки на рабовите, боење загадување е потребно);
 • тие не штитат од прашина, нечистотија, масти и влага, а во случај на истекување генерално може да дојде во целосна занемареност.

Рашири тавани

Во споредба со други видови на завршни тавани, се протегаат тавани имаат многу предности:

 • нема потреба да се подготви таванот;
 • идеална мазност;
 • неограничен дизајн се должи на различни текстури и бои (повеќе од 100 бои), можност за создавање на изградба на мулти-ниво и монтажа на сите опции за осветлување;
 • брзина (1 ден) и чистота на инсталацијата;
 • сила (може да издржи товар до 100 литри на 1 кв.м.);
 • лесно работење (дозволете влажно чистење);
 • издржливи;
 • огноотпорни, имаат својства да се одвратат од вода и нечистотија, заштита од протекување.

Единствено, до неодамна, недостиг на тавани се протегаа нивната висока цена. Денес е сосема прифатлив и поекономичен начин на завршување отколку неговите конкуренти. Додај во кои сите од горенаведените придобивки, одговорот на прашањето за тоа дали било кој од постоечките видови на завршувањето на таванот достоен алтернатива тавани тензијата, во нашето мислење очигледен.

Можеби сте заинтересирани за: