Уред на оџак на котел за гас во приватна куќа. Инсталација правила за гас оџак

  • admin
  • 3 октомври 2015 година
Уред на оџак на котел за гас во приватна куќа. Инсталација правила за гас оџак

Повторно опремување на приватен дом за постојан престој, повеќето избираат систем за греење со користење на гасни котли. Добар избор! Овој тип на греење е економичен и има голем капацитет. Се разбира, правилно пресметување на елементите на оџакот и следење на правилата за инсталација.

Правилно го дизајнираме оџакот

Системот за греење на приватна куќа претпоставува разумен дизајн на главните елементи, вклучувајќи го поставувањето и инсталирањето на гас оџак. Точната локација на оџакот, неговиот тип, големина и површина на пресек на цевката ќе овозможи успешна инсталација.

Оџак за гас-котел

Постојат правила врз основа на кои се поставува гас оџак во приватна куќа. Ова се првенствено барањата на Надзорниот надзор и градежните кодови и прописи. Кои се правилата за инсталација?

Потсетиме дека идеалната форма на оџакот за гасен котел се смета за цилиндар, плоштад и овал.

DSC00096

Сепак, дизајнот на оџакот не е само форма, туку и соодветно избрани материјали кои издржуваат висока температура изложеност. Освен тоа, оџакот мора да има праволинеарна конфигурација, без врвови и екстензии со максимален број на колена дозволени, односно три. Целосното запечатување на спојниците и рабовите на оџакот треба да обезбеди непречено поминување на загреаната мешавина на гас и воздух во потребната насока.

димоход-для-настенного-газово-котла

Падот е управуван систем, затоа е неопходно да се обезбедат специјални droppers и инспекциски решетки кои обезбедуваат пристап и можност за вршење на активности за чистење или поправка. Следејќи ги овие правила, работата на гасниот оџак ќе биде без проблеми.

d182d180d183d0b1d0bed187d0b8d181d182

Уредот на оџакот

Најчестиот вид на апаратот за кој е поставен оџакот се гасни котли и печки на цврсто гориво и котли.

Карактеристиките на оџакот се под влијание на следниве параметри:

• тип на грејач и вид на гориво

• должина на оџакот и неговата конфигурација

Геометрија на дел.

Оптималната должина на оџакот се смета дека е долга 5 метри со права линија.

Идеалниот дел од оџакот е цилиндар.

chertezh-dimohoda

Технолошки, оџакот се состои од следниве поврзувачки елементи:

• адаптер за приклучување на гранката цевка на котелот за греење на гас до оџакот

• филијала цевка

• телескопски цевки

• Главни сврзувачки елементи - прицврстувач и ѕиден држач

• маица со ревизија

• совети и свиоци.

96441381-20140616_204309

Поврзувањето со линијата на оџакот мора да биде во согласност со регулаторните барања и регулираните NBN стандарди D51-003. Обврзан услов е дека оџакот за гасен котел мора да има строго вертикална положба на излезот.

shema-podklopchenija-koaksialnogo-kotla-na-gazovom-toplive

Прашај дека според капацитетот на рејтингот на котел за производителот, со дијаметар на оџакот се препорачува дека стапката на минимална површина на напречниот пресек, односно 5,5 cm2 до 1 kW. При организирање на оџак од два апарати за греење на една глава, пресметаниот напречен пресек е сумиран.

коаксиалный-дымоход1

Изградба на оџакот: се прилагодуваме на котелот со гас

Типот и дизајнот на оџакот мора да се приспособи кон дизајнот на гасниот котел. Затоа, делот од издувната дупка првично се пресметува. Брза, дека областа на делот од оџакот цевка се очекува малку повеќе меѓусекторските областа на производството на котелот.

dymohod-500x257

Секој котел за греење е поврзан со индивидуален оџак. Дијаграмите се користат за пресметување на пресекот на цевката.

Image 2

Избор дијаграм произведени во согласност со типот на горивото што се користи, карактеристиките на изградба на котелот (котел со атмосферски режач без вентилатор, режач опремени со вентилатор) и температурата на гас смеса на излезот.

Слика 1 prim1

На пример, на атмосферски гас бојлер со горилник без вентилатор, со природен гас за гориво, греење капацитет од 30 kW, односно висината на оџак 12 m и должина на елементи за поврзување 2м и две ротации преку 90 ° и температурата на грип мешавина по стабилизирање на протокот на 80 ° C, саканиот крос- дел од оџакот е 14 см.

Слика 3

Видови на инсталација на оџаци

Постојат следниве видови на инсталација на гасни оџаци:

• внатрешна

• Надвор.

димоходи

Инсталирањето на оџакот во внатрешноста на зградата е комплексен систем кој е инсталиран во текот на фазата на изградба во согласност со барањата за безбедност. Во исто време, тие ја зајакнуваат заштитата на преминувањето на цевките во поместувањето и покривот. Горниот дел од цевката е изолиран.

999588248

Наједноставната верзија е прикачен оџак. Организацијата на оџакот се изведува преку дупка во ѕидот, но целата должина на главната линија е предмет на топлинска изолација.

Без оглед на локацијата и инсталацијата на оџакот, ќе биде неопходно следната работа:

• Подгответе ја цевката и соберете оџак

• да се соберат собраната структура во котел за гас

• поправете го оџакот на работната површина

• Изолирајте и запечатете ги зглобовите.

Локација-оџак за гас-котел

Потсетете се дека еден оџак се поврзува со 1-2 грејачи.

Важен чекор во Собранието на оџак е нејзината изолација, кои работат минерални полнила, проследено со ликвидација на фолија или од нерѓосувачки инсталирање сендвич коаксијален цевки или грип.

установка-труба-димохода

Кога инсталирате, мора да ги следите правилата:

• котвата за гас и оџакот се поврзани со употребата на заптивната смеса, присуството на дупки е неприфатливо

• основата на оџакот на оловото мора да биде со големина да одговара на покривот

• чекор на распоредот на спојниците хоризонтално - 1,5 m и вертикално - 2,5 m.

• средно прицврстување (конзолен агол) се поставува со интервал од 10 m.

raschet

Овие барања за инсталација се минимални. Се разбира, во зависност од брендот на котелот, во некои случаи, ќе мора да направи некои подобрувања во оваа област.

Како да се направи инсталација сопствени оџак поттикнува видео.

Можеби сте заинтересирани за: