Порамни ѕидови со гипс картон со свои раце: со рамка, без рамка, без радиобионите.

 • admin
 • 20 октомври 2016 година
Порамни ѕидови со гипс картон со свои раце: со рамка, без рамка, без радиобионите.

Кога се поправаат, многумина се соочуваат со нерамни ѕидови, и веднаш се поставува прашањето како да се елиминира овој проблем. Можете да ја исчистите површината и повторно да ги измешате, но долг и тежок. Не секој има време да го избере овој метод. Можете да направите усогласување со гипс картон. За кои методи постојат и по која цена ќе чини да се каже во оваа статија.

Драјв за завршна обработка на ѕидови

Поради широката разновидност, можно е да се избере и материјал отпорен на влага за завршување на бањата и огноотпорен. Овие квалитети прават гипс картон универзален материјал.

Рамка за нивелирање на ѕидови

Најчеста форма на усогласување е прицврстувањето на материјалот до рамката. Размислете како правилно да направите рамка. За почеток, табелата за фиксирање на водичите може да се отпечати на парче хартија. Ова ќе ја забрза работата и ќе го пресмета количеството на материјалот за кожата. Понатаму на подот и таванот ние обележуваме две линии, тие треба да бидат паралелни една со друга. По ова, потребно е да се обележат на ѕид вертикални водичи. За ова, најдобро е да се користи ласерско ниво. Шкафовете мора да бидат поставени во чекори од 60 см. По инсталацијата мора да се обезбедат хоризонтални џемпери, кои се поставени на натписите со помош на специјални "крак" елементи. Нивната должина е 54 см. Водичите и полиците се фиксирани со самозатрапни завртки за метал. Тоа е целата рамка е подготвена и е можно да се обложи со гипс картон.

733-600x600

Методи за израмнување на ѕидови со гипс картон

Се чини дека може да биде полесно да се ѕирне гипс картон, но и тука постојат неколку начини за усогласување. Да ги разгледаме подетално.

израмнување на ѕидови со гипс картон без светилки

Многу често, кога се користи безрамниот метод на израмнување, се употребуваат светилници. Ова се мали плоштади на гипс картон кои се фиксирани на ѕидот со лепак и ниво по ниво. Ова е направено за да се добие уште еден ѕид. Но, дури и без нив можете да го извадите ѕидот.

За да го направите ова, потребно е:

 • drywall;
 • лепило;
 • ниво на градење;
 • клинови.

На листот од drywall нанесуваме големи капки лепак и го поправаме на ѕидот. После тоа, ниво по ниво. Можете да ја користите линиската линија. Откако сите листови се залепени на ѕидот, тие мора да бидат фиксирани со реквизити. Ова е направено затоа што слојот на лепило може да биде различен низ целата рамнина на листот и неопходно е да се сфати. На овој начин е мода да се израмни ѕидот и да се добие идеална површина за понатамошно завршување.

Неименуван

израмнување на ѕидови со гипс картон и рамка

Повеќето експерти се согласуваат дека најдобра опција за израмнување на ѕидовите е методот на скелетот. Тој ќе почне да работи без дополнителна обука. Покрај тоа, рамката може да скрие различни комуникации. Материјал за сувост со ниска топлинска спроводливост, што во голема мера ќе ја подобри климата во просторијата. Ако сакате, рамката може да се изолира со минерална волна, со што ќе се обезбеди добра топлинска и звучна изолација. Ова станува возможно само со скелетниот метод на завршување на ѕидот. Прво, рамката е монтирана, како што веќе беше дискутирано претходно. После тоа, материјалот е прицврстен за водичите користејќи завртки за самопреслушување. Зглобовите на листови може да се малтерисани. Како резултат на тоа, добиваме мазна површина погодна за сликање или обојување.

shema-obshivki-po-profilym

израмнување на ѕидови без гипс картон

Ако сте во една просторија на ѕидот еднакви, освен за мали грешки. Можно е директно да се постават листовите на материјалот. Овој метод на прицврстување се нарекува frameless. Тоа е прилично редок и не дозволува дополнителна изолација на ѕидот или звучна изолација.

За овој метод на усогласување ќе ни требаат:

 • gypoksprton;
 • засилувачка лента;
 • лепило;
 • кит;
 • прајмер.

Површината на ѕидот претходно се третира со буквар. Откако ќе се исуши на ѕидот, нанесете лепак со шпатула со чекор од 25-30 см. Потоа, поправете ги плочите од гипс картон. Во овој случај, оставете празен од 1 см од подот и таванот, со што ќе се обезбеди добро сушење. Потоа, рабовите помеѓу листовите и празнините што се појавуваат можат да се малтерисаат со помош на засилувачка лента. Така што во иднина нема пукнатини на ѕидот.

Усогласување на ѕидови со гипс картон во дрвена куќа

Дрвена куќа е убава и сигурна атмосфера на атмосфера и топлина. Но, ова предизвикува многу проблеми во поправката. Затоа, многу често на сопствениците на ваквите домување гипс на ѕидовите со гипс картон. Пред сè, ова ви овозможува да решавате многу задачи одеднаш:

 • израмнување на ѕидови- површината е совршено мазна, и како што знаете, полесно е да се лепи позадина и да се наслика на такви ѕидови;
 • затоплување   - рамката е модерна да се полни со грејач кој позитивно ќе влијае на температурата во просториите и ќе ги намали трошоците за греење;
 • маскирање на комуникации   - жиците и цевките се многу полесно да се сокријат во рамката, отколку да се направат дрвени кутии за нив;
 • внатрешна декорација   - кога работите со материјал, постојат многу можности за создавање различни лакови и ниши.

Кога израмнувате ѕидови со гипсени плочки, исто така е неопходно да се монтира рамката. Може да биде и метал и дрвена. Не е важно.

Пред да започнете со работа, треба да ги подготвите алатките:

 • градежен нож;
 • рулет;
 • бугарскиот;
 • вежба;
 • шрафцигер или шрафцигер.

Исто така, ќе бидат потребни само-прислушување завртки за да се поправи рамката и неговата кожа. Прво, ѕидовите мора да се исчистат добро и да бидат покриени со специјално соединение. Нанесете антисептици подобро во неколку слоеви, давајќи добар износ на претходниот. После тоа можете да продолжите со инсталирањето на рамката. Нејзината база и врвот се прикачени на ѕидот на куќата. Ова е потребно бидејќи дрвото на крајот се собира, а исто така може да ја апсорбира влагата и да се прошири. При монтажата на рамката, неопходно е да се земе предвид дека целата структура може да ја издржи не само тежината на материјалот, завршувањето на бои и дополнителните декор елементи. Потоа ние рамка рамка со листови од гипс картон и подготовка на површината за конечна завршна обработка. За да го направите ова, мора да го прилепувате ѕидот и оставете да се исуши. Потоа, треба да го измазнете површината, тогаш зглобовите на плочите треба да се засилат со посебна лента. И за аглите да се користи perfofugly, кој ќе служи како дополнителна заштита на материјалот.

gipsokarton-vnutrennya-otdelka-derevyannogo-doma

Дебелина на гипс картон за израмнување ѕидови

Во модерниот градежен пазар главно е претставена гипс картон со ширина од 600 или 1200 mm и должина од 2000-4000 mm. Дебелината на материјалот варира од 6 до 24 mm. Во основа, за ѕидни обвивки се користи дебелина од 12,5 mm. Ако планирате да направите ѕидни светла или да закачите гардероли, најдобро е да им дадете предност на гипс картон од 24 мм. Ова ќе овозможи да се изгради цврста структура, наменета за товарот. При изборот на дебелината на материјалот, следете ги целите што ги следите.

steny-iz-gipsokartona-svoimi-rukami-13

Усогласување на ѕидови со гипс картон

Ако сакате да ангажирате работници за да ги израмните ѕидовите, тогаш треба да ги знаете цените. Во просек, еден квадратен метар од ѕидот ќе чини од 500 до 800 рубли. Ова не е толку евтин, особено кога сметате дека ѕидовите треба да се израмнат во неколку простории. Кога работите независно, мора да потрошите пари, но материјалот. Прво на сите треба да купите метални профили и водичи. Водечките профили чинат од 150 до 250 рубли по глава (должина е еднаква на 3 м). Профилот на решетката има цена од 190 до 300 рубли. Уште потребно е профилот на аголот, кој има цена од 27 до 120 рубли по глава. Затоа, не е тешко да се пресмета цената на материјалот. Сепак, самонивелирањето ќе биде поевтино, бидејќи Не мора да плаќаат за услугите на мајсторите.

Оваа статија опишува различни методи за израмнување на ѕидови со користење на гипс картон. Цената на материјалот и работата со ангажирање на специјалисти е дадена. Користејќи го советот на статијата, можете лесно да ги израмните ѕидовите на гипс картон во вашата куќа и да ги пресметате трошоците за материјалот. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: