Слепи област околу куќата со свои раце: зошто ви треба слепа област околу куќата, од кои материјали е направена слепа површина. Слепа површина на плочки за плочки околу куќата (чекор по чекор инструкција)

  • admin
  • 04 август 2017 година
Слепи област околу куќата со свои раце: зошто ви треба слепа област околу куќата, од кои материјали е направена слепа површина. Слепа површина на плочки за плочки околу куќата (чекор по чекор инструкција)

Слепата површина околу станот куќа е едно-парче и континуирано покривање кое целосно го опкружува целиот периметар на куќата и има одредена ширина. Слепата област е направена за време на изградбата на куќата. Во случај ако е планирано да се плочки основа со плочки, неопходно е да се направи слепа само по завршувањето на завршните работи. Она што е потребно за слепиот простор, како да се направи, кои материјали се користат во ова - ние ќе го кажеме за сето ова во рамките на оваа публикација.

Слепа област околу куќата - за што е тоа?

otmostka-vokrug-doma-svoimi-rukami-kak-pravilno-sdelat-otmostku

• Некои сопственици на куќи веруваат дека слепата област врши чисто декоративна функција. Ова не е сосема точно. Дизајнот е наменет за следниве задачи:

• Заштитни. Благодарение на слепи област на топи и дожд вода е практично нема контакт со база, која им помага да се спречи тоа од оштетување како водата тече одредување на слепи област и во канализација, и не остане во близина на ѕидови и основа.

• Термоизолација. На прв поглед тоа може да изгледа чудно, но загреани otmomtka на поплочување плочи околу куќата, во голема мера го намалува замрзнување на почвата во близина на куќата, а како резултат на тоа, основа. Поради ова, во зградата останува одредена количина на топлина, а подовите се замрзнуваат помалку.

• Превенција на зимски почви. Поради фактот што почвата замрзнува помалку, нејзиниот оток исто така се намалува, па затоа оптоварувањето на фондацијата исто така се намалува и нејзиниот интегритет нема да биде нарушен.

• Друга важна функција игра од страна на слепи област: кога куќата на столбната плоча стан во директен контакт со земјата, а со тоа и нема слепи област, а потоа со текот на времето Фондацијата ќе почне да се распаѓа на корењата на дрвјата, која може да прерасне во многу импресивен далечина.

• Декоративни. Не е најважната задача што ја извршува слепата област, иако без него куќата изгледа недовршена.

Градежни материјали за слепи области: што е подобро да се направи

Бетонски камени плочи.

otmostka_iz_trotuarnoj_plitki

Еден од најчесто користените материјали за изградба на слепа површина околу станбена зграда. Во специјализираните продавници можете да купите плочи од различни бои: сива, кафеава, црвена, графит, па дури и жолта и портокалова. Калдрмата може да биде квадратна правоаголна, шестоаголна, брановидна, итн. Рабовите можат да бидат совршено или да имаат конус, односно да бидат малку заоблени. Рабовите на плочи се заоблени за да се намалат шансите за чипсување. Производители произведуваат отворајќи дебелина од 4 до 10 см. И ширина од 6 до 20 см. Во должина и 10 до 28 cm., Соодветно. За слепи област најчесто се користи за прицврстување 6 cm дебелина. Otmostku куќа од таквите поплочување дебелина безбедно да издржи работа товари кои се јавуваат при одење на површината на слепи област. За да се постигне естетски ефект, постојат различни видови на граници и раб елементи. Бетонските камени плочи добро ги толерираат негативните температури. Поради широк спектар на облици, разни дизајни и украси можат да бидат изложени од конкретни плочи.
  Празнините меѓу бетонските плочи се полни со песок.

Камени камени плочи.

Plita_mostchenija_0003

Неговата главна предност е нејзината природност и прекрасен изглед. На продажба често е можно да се најде камен од камен од сив црвен или жолт гранит, поретко од црна базалт. Елементи од камен асфалт можат да се исечат или оштетат. Вреди да се одбележи дека поплочување камења од иста боја, дури и кога се зема од истата серија можат да бидат различни нијанси. Ова не се смета за неповолна положба, тоа е природно својство на природен материјал. Ако се споредите со конкретниот аналог, тротоарот од природен камен не се разликува во разновидните форми. Најчесто неговите елементи се извршуваат во форма на коцка или паралелепипед. По аналогија со павер камења, што се наоѓа на соодветната подготвени креветот на песок и чакал, зглобовите полни со песок и Јутарњи.
  Бетонски коловоз.

00000000444444413

Една од наједноставните и најевтините опции. Бетон е во состојба да обезбеди речиси целосна водоотпорна конструкција. За оваа слепи област треба да имаат дебелина не помала од 5 см. Минимална, и да бидат направени од бетон класа не пониска од Б15. Во овој случај, минималната дебелина на перницата треба да биде 10 см. Бетонски otmostku нужно мора да биде одвоена од слој на база на надомест на штета и Сплит шевовите исто на секои 6 метри. Бетонски коловоз, чија дебелина е најмалку 5 см, само по себе не изгледа многу привлечно. Постојат многу начини да го декорирате. Еден од најлесните е да се користат мали камчиња. За оваа намена се погодни камчиња со дијаметар од еден до неколку сантиметри.
  Бројот на камења по квадратен метар зависи од каков вид на ефект сакате да постигнете. Камењата можат да бидат поставени на таков начин да не се допираат едни со други или на истата цврсто, што служеше како конкретен врзивно средство.

Поплочување плочи.

tr_plita

Главната предност на овој материјал во изградбата на слепи област е дека по некое време, плочата може да биде лесно да се демонтира или промени - колективно или селективно. Во специјализирани продавници можете да купите квадратни плочки и правоаголни плочки. На плоштадот може да имаат страна 35, 40 и 50 см, дебелина од 4 до 8 см. На правоаголна плоча е со должина од еден метар и ширина 50 см, дебелина 4,5 cm. Плочи се продаваат најмногу сива, и покрај тоа што е можно да се здобијат и кафеава, црвена , жолта зелена и црна. Покрај тоа, нивната површина може да биде или мазна или брановидна, со испакнати елементи или рецки.

Како асфалтирање, поплочување камења поставени на предизолирани дебелина перница на не повеќе од 5 см. На песок и чакал, песок пополни рабовите и Јутарњи. Со цел да не го намали отворајќи плочи, тоа е подобро да се пресмета ширината на слепи област, која ќе биде еднаква на една или две табли.

Слепи област на урнатините - наједноставниот во изведба.

031

Идеална опција за високо ниво на подземни води и во случај дренажата да се пополни околу станбената куќа, бидејќи урнатилото слободно поминува површинска вода. Наместо урнатините, можете да користите поголем чакал, како и камчиња и проширена глина. Најдобро е да се користи кршен гранит од 8 до 32 мм за насип. Сепак, тоа зависи само од желбата на сопствениците на куќата. Сепак, треба да се запомни дека гранулите со иста големина нема да може да бидат густо спакувани, па затоа нема да биде многу погодно да одат на нив. Во текот на работата, геотекстилот се поставува на густо набиената почва, а слојот на чакал е натрупан на врвот на тоа - во овој случај не е потребна песочна заднина. Геотекстил е потребен за да се осигура дека грубите гранули од урнатините не се мешаат со почвата, а плевелите не почнуваат да караат преку урнатините. Дебелината на слојот од кршен камен не треба да биде помала од 10 см.

Слепата област околу куќата е направена од плочки

otmostka-iz-trotuarnoj-plitki

На овој материјал, ќе застанеме во детали поради неговата популарност и бројни предности. За такво можно е да се носат:

Со цел самостојно да направите тротоар на плочки за поплочување, ќе ви требаат:

• Граници за плочки.
  • Хидроизолација - може да се користи густ полиетиленски филм.
  • Глина за хидраулична брава.
  • Песок.
  • Кршен камен.
  • Геотекстили.
  • Некои цементи да ги цементираат зглобовите.
  • Колектори и цевки - ако се планира да се направат олуци.

Со цел да се направи тротоар од тротоарите околу приватна куќа "од нула" обично трае неколку дена. Во овој случај, поголемиот дел од времето е потребно за правилно испуштање и залепување на сите слоеви. Поставувањето на плочка не трае многу време.

Ние направивме слепа област околу куќата на плочки за поплочување, чекор по чекор

Алгоритмот е како што следува:

Прво, се пресметува проценетата ширина на слепата област. За да го направите ова, отфрлете ја ширината на плочката, имајќи ја предвид ширината на границата. Идната фаза е обележана со рулет, штипки, канали или градежна линија. Горниот слој на почвата се отстранува до длабочина од околу 40 см. Доколку горниот слој се состои од глина, доволно е да се отстрани 30 см.

maxresdefault

Следно, треба внимателно да го усогласите дното на ровот и да го поставите на него слој од глина од дебелина од 10 см со наклон од темелот кон надвор. Клеј треба правилно да се менува. Ако почвата на локалитетот е глина, нема потреба да ја овенат. Еден слој на силен полиетиленски филм е поставен на глината. Во исто време, треба да се преклопувате на фондацијата малку над нивото на слепата област. На зглобовите на филмот и на фонтот треба да се примени запечатувач наменет за работа на отворено. На врвот од хидроизолацијата истурете слој песок околу дебелина од 10 см. Песок треба да се израмни и да се истури со вода за да се запечати, а потоа внимателно да се прилагоди. За песок добро задушено, истурање на вода се изведува неколку пати. Во овој случај, не можете да користите густ млаз вода, бидејќи песокот ќе биде заматен.

info-740x296

Ако се планира изградба на мозоци, поставете ги цевките од колектор до вода за собирање вода. На претходно направеното обележување, рабниците се изложени, привремено се фиксираат со штипки.

види-кладки-отмочки

Понатаму, ровот е покриен со кршен камен од мал дел од околу 20-30 мм. Слојот на урнатини треба да биде околу 1 см. Понатаму, урнатините ќе работат како воздушно перниче, подобрување на карактеристиките на слепиот простор и зголемување на хидро- и топлински изолационите својства. Кршен камен, исто така, треба да се смачка, по што штипки кои го поддржуваат тротоарот може да се отстранат.

Слој на урнатини е покриен со лист геотекстил. Ова е да се осигура дека слободниот простор помеѓу гранулите на урнатините не е поплавен и не е покриен со песок. Покрај тоа, геотестирањето не дозволува ртење на плевелите и растителни корени, што може да ја оштети основата и да ја прошири плочката.

Од горе, геотекстилот е покриен со слој од песок до дебелина од 10 см. Овој слој, исто така, мора да се истури и да се набие. Понатаму, тоа е изедначено со правилото за градење според нивото, создавајќи мало отстапување од темелите - околу 3-6 степени. Дека беше попрактично да се направи, на фондацијата, можете да ја прикачите помошна лента со помош на нивото на зградата и да го усогласите песокот, поставувајќи го правилото на лентата.

Поплочување плочки или плочи се поставуваат од ѕидот на темелите однадвор.

maxresdefault (1)

Материјалот е поставен на песочна задна песна, врвот на плочката е слабо залепен со дрвен или гумен чекан и израмнат. Во овој случај, плочката треба малку да се притисне во песок. Плочките се прилагодуваат едни на други, па затоа е неопходно да се види дека помеѓу плочките нема празнина. Во оваа фаза на работа се инсталираат колектор и влез за вода. Шповите помеѓу плочките се прекриени со чист пред-пребаруван песок и се истури со прскање со вода.

trotuarnaya-shvy

Оваа операција мора да се повтори неколку пати, се додека сите рабови не се полнат со густо спакуван песок. За да се спречи песокот да се измие и ртење на плевелите, песокот понекогаш се меша со цемент во сооднос од 1: 8, а последната става е направена со оваа мешавина. Кога вода хит на цемент ќе ги искористи, и шевовите меѓу плочите ќе стане посилна неколку пати. Од надворешната страна на ровот, можете да истурите урнатините на чакал малку под нивото на земјата и да го поправите со малтер од цемент песок.

13.-Само-монтажа-рабници-пред-врска-поплочување-плочки

Да резимираме, треба да се забележи дека слепа површина направена од тротоарни плочи не е најлесната и најевтината опција, а лавовскиот дел од трошоците е тука за да се купи самиот материјал. Сепак, плочката со желба и слободно време е сосема лесно да се направи сама, а нејзината цена ќе се намали неколку пати. Сепак, ова е тема за посебна статија, и се надеваме дека во горенаведените информации секој читател ќе најде некои корисни совети за себе.

Можеби сте заинтересирани за: