Завршувањето на фасадата на куќата направена од дрво (дрвена) со ПВЦ обвивка, избираме обвивка, технологија на завршување на фасадата со обвивка, корисни совети

 • admin
 • 30 декември 2014 година
Завршувањето на фасадата на куќата направена од дрво (дрвена) со ПВЦ обвивка, избираме обвивка, технологија на завршување на фасадата со обвивка, корисни совети

Одлуката да се шие куќа со обвивка има доста добри причини - материјалот е сигурен, има декоративен изглед и што е најважно - совршено се справува со своите функции: заштита на ѕидовите на дрвените згради од ефектите на атмосферските фактори. Завршувањето на обвивка на дрвена куќа може значително да го подобри изгледот на зградата, дури и ако е подигната многу одамна.

Видови на обвивка, нивните карактеристики

otdelka-fasadov_sajdingom4

Материјал кој се соочува со фасада, пред неколку децении, потрошувачите речиси и не знаат за неговото постоење. Првиот што почна да работи на фалсификување беше Американците, во средината на минатиот век. Денес во мрежата на градежни пазари може да се најдат три вида материјал: дрвена, метал, винил.

Најпопуларниот е винил материјал, кој ги надминува сопствените колеги:

 • дрвени - практичност, едноставност на инсталација, скромен во служба,
 • метал - пониска цена.

куќа обвивка 3

Завршна дрвена обвивка дрвена куќа цена е значителна, исто така, потребата за постојана нега, поправка и сликарство, замена на трошни фрагменти не придонесе за популаризација на оваа сорта. Иако материјалот е природен и еколошки, тој има многу значајни недостатоци, од кои најважни се склоноста да се запалат и релативно краток живот.

otdelka-fasadov_sajdingom9

За обвиткување на живеалиштата не се користи метална обвивка, но е сосема погодна за завршување на станбени и индустриски згради. Меѓу предностите треба да се споменат: долг работен век, немирливост, сила, широк спектар на бои. Главните недостатоци се: подложност на корозија и тешка тежина.

otdelka-fasadov_sajdingom8

Неодамна, коскена обвивка е пуштена во продажба, со цел да се заштити основата на зградите од ефектите на влага врз нив. Дизајнот на обвивка од ваков вид е многу сличен со прекрасен камен или цигла. По завршувањето со цокли, зградата станува доста рафинирана и привлечна.

otdelka-fasadov_sajdingom10

Винил обвивка - ПВЦ панел, со ширина од 20 до 25 см, должина -. За 4 милиони материјал не апсорбира влага, која го спречува нејзиното уништување кога температурата ќе падне под 0 C, таа е отпорна на ефектите на сончева светлина,
  лесно се чисти од загадувачи,
  Присуството на многу нијанси на материјал ви овозможува да креирате фасади со интересен раствор во боја.

За декорација на фасадата на дрвена куќа со обвивка е погодна само винил верзија на материјалот.

Секој завршен панел се состои од два слоја: база која ги поддржува физичките карактеристики на материјалот и заштитниот слој.

Од позитивните квалитети на ваквите завршувања, треба да се запамети:

 • отсуство на дополнителна нега или третман,
 • работниот век е повеќе од 50 години,
 • можноста за монтирање на која било површина,
 • отсуство на опасност од оштетување од гнилостни микроорганизми, непријатности за корозија.

Чекор-по-чекор завршувајќи со фасада обвивка

материјална пресметка

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Довршувањето на куќата со обвивката започнува со пресметката на материјалот.

Калкулатор за опслужување

Ова може да се направи по соодветни мерења на ѕидовите во домот, ако доверба во точноста на пресметките не е - тоа е подобро да се побара помош од професионалци искусен кадар на градежните компании ќе биде полесно да се пресмета потребниот број на панели и слични материјали.

Фасидинг

Треба да се земе во предвид главниот недостаток на винил обвивка - за продажба доаѓа панел големини 3,8 - 3.95 m, а потоа на инсталација може да биде голем процент на материјалот, оставајќи зад себе prirezku.

конструкција на труп

otdelka-fasadov_sajdingom1

Првата од двете фази на завршните работи е изградбата на рамката. Монтажа на лајсни ќе биде од суштинско значење во случај на ѕидовите на дрвена куќа има нерамнини или ѕидот претходно опфатени со другите видови на обложување. Пред да започнете со работа, треба да се отстранат старите обвивки, доколку ги има. Не е неопходно да се крене летва на нови, дури и ѕидови.

Како да инсталирате винил обвивка сами: детални инструкции

За изградба на рамката, можете да користите тесни плочки или ребра, најчесто - зрак од 50x30 mm. Материјалот за качување треба да се третира со импрегнации, огноотпорни и антибактериски. Водичите треба да бидат поставени нормално на правецот на завршните материјални листови. Плочките треба да се полнат на растојание од 0,4 m едни од други, по целиот периметар на куќата.

otdelka-fasadov_sajdingom13

Одликувања куќа обвивка обично се изведува со затоплување - варијанта, кога во просторот помеѓу ѕидот и трупот слој е поставен термички изолационен материјал. Ова е наједноставниот начин за надворешна изолација на ѕидовите на дрвена куќа. По поставување на изолација слој монтирани vetrobarera претставува посебен филм способни за ослободување на пареа од внатрешноста на објектите, но не апсорбира влага од надвор. Присуството на ветробран гарантира постојана сувост на грејачот. За да го поправите ветрот, користете контра-решетка 20x50 mm.

Понекогаш се користи метален профил за монтирање на обвивка, како на пример за монтирање на drywall.

Завршна обвивка на фасадата на куќата -

Се врши монтажа на металниот профил, како и на дрвениот сноп.

Некои корисни совети

otdelka-fasadov_sajdingom5

Без оглед на обвивката што се користи за време на инсталацијата, треба да ги следите овие правила:

 • инсталација на позлата треба да се одложи до времето кога дрвената куќа ќе се намали,
 • за материјал за сечење, користете ножовка или електрична пила,
 • како споен за панели, треба да се користат нокти со минимална должина од 2 см, сместени во центарот на елементите,
 • не затегнувајте ги плочите многу цврсто на рамката,
 • по секои 5 реда, нивото треба да се провери од точноста на нивното поставување
 • инсталацијата треба да почне од центарот и да се движи до аглите.

Поставување на куќата со обвивка: видео-инструкција за инсталирање од страна на себе, цена, слика

Хоризонтална верзија на целта

otdelka-fasadov_sajdingom2

На обвивка може да се монтира вертикално или хоризонтално кога дрвената куќа е облечена. Во варијантата со хоризонтална поставеност на панелите, почетната точка на инсталацијата е првично назначена. За да го одредите, можете да употребите ниво или мешавина, таква точка е обично повисока за 5 см од најнискиот агол на структурата. Потоа, поправете го почетниот страничен панел и поставете ги внатрешните агли. На раскрсницата на ѕидовите, под нивото на почетната плоча, внатрешниот агол е фиксиран. Ноктите се користат за прикачување на горните и долните делови.

Кога ги инсталирате следните агли, проверете колку цврсто се вклопуваат на ѕидот. Ако должината на внатрешниот аголен држач е недоволна, тогаш од врвот на панелот отсечени 2 см, горниот панел е преклопен. Надворешните агли се поставени слично на внатрешните агли. По склопувањето на аглите, се поставува куќиштето за вратите и прозорските отвори.

otdelka-fasadov_sajdingom14

Следејќи ја технологијата на lapping, следниот ред е поставен на следниот ред. Започнете работа од задниот ѕид на структурата и преминете кон фасадата. Кога инсталирате панели во близина на прозорци и врати, можеби ќе треба да го отсечете вишокот материјал. Прво обележете ја сечената точка, а потоа извијте го материјалот додека не се скрши. Кога го монтирате последниот ред, потребно е да се поправи крајната лента под корнизот.

Вертикална завршница

otdelka-fasadov_sajdingom7

Слично како и погоре, се изведува вертикална завршна обработка на дрвена куќа со обвивка. Инсталирањето на почетната плоча се изведува со помош на висина и ниво, потоа внатрешните и надворешните агли на конструкцијата се собрани. Долниот раб на аглите е порамнет долж J-профилот.

По проверка на вертикалноста на првиот панел, поставете го последната лента во жлебот на надворешниот агол. Ако имате вештини за работа со наједноставните градежни алатки и желбата да ги зачувате на завршните работи, тогаш можете сами да го направите тоа. Резултатот ќе зависи од квалитетот на избраниот завршен материјал и од тоа колку одговорниот изведувачот ќе работи на решавање на задачата.

Можеби сте заинтересирани за: