Бања од профилиран профил: проекти на сауни од профилирана лента, основа за бања, канализација за бања, монтажа на профилиран зрак, покрив од бања и жици. Внатрешно завршување на бањата: завршување на пареа, туш кабина и простории за одмор. Избор на печка на сауна.

 • admin
 • 29 јули 2017 година
Бања од профилиран профил: проекти на сауни од профилирана лента, основа за бања, канализација за бања, монтажа на профилиран зрак, покрив од бања и жици. Внатрешно завршување на бањата: завршување на пареа, туш кабина и простории за одмор. Избор на печка на сауна.

Бања не е само престижна, туку и почит на руските традиции. Тоа дава многу позитивни емоции и здравје. Одлуката да се стави на нивната веб-страница, многумина се соочуваат со многу прашања. Во оваа статија, ние ќе се обидеме да кажеме не само на кој проект бањата да престане, туку и подобро да ја намалиме од внатре.

Проекти на сауни од профилирана лента

Пред изградбата на бањата потребно е да се одлучи за неговиот дизајн. Тука мора да бидете водени само од вашите преференции и вкус. На пример, можете да изберете мала еднокатна бања.

Untitled1

Големината на објектот е 5,4 х 8,1 м. Неговиот изглед е многу лесен. Широк трем води кон веранда со површина од 11,5 кв.м. Понатаму ќе влезете во рекреативната соба со површина од 16.9 кв.м. Во него, може да се стави маса со столици за чај, и доволно простор, дури и за каучот. Таа е целосно погодна за рекреација. Од оваа соба можете да влезете во туш кабината од која има пристап до просторијата за пареа. Две од овие простории имаат иста површина од 5,56 кв.м. Бањата не е премногу голема, така што ќе се вклопи удобно дури и во мала област.

Неименуван

Вие исто така може да се изгради двокатна бања.

Untitled4

Како по правило, на приземјето има соба за одмор, парна соба и туш кабина.

Без наслов

Вториот кат е наменет за просторија за одмор, а од него може да има и излез на балконот. Оваа зграда е погодна за голема одмор компанија. Неговите димензии се 7.2x6 m. Изгледот е уреден и ќе се вклопи во пејзажот на било која локација. И оваа бања освен балконот на вториот кат обезбедува мала веранда каде што можете да ставите маса со удобни столчиња.

Untitled3

Бања од профилирана зрак цена

Вуд не е евтин материјал и мора да биде јасно разбран. Сауната бара голем број греди, бидејќи сите конструкции се собрани од него. Затоа, цената ќе зависи целосно од областа и бројот на спратови на идната бања. Ако ги земеме предвид веќе подготвените проекти, и тоа може да се направи на веб-страницата на руската градежна компанија www.postroeczka.ru, Потоа цената на бањата може да варира од 200 илјади рубли и погоре, во зависност од големината, завршува и спрата. Ова е вообичаено големина на бања од 3х4 до 6х7м. И проектите од поскапа цена се со два спрата. Ако планирате сами да го изградите, треба да нацртате план со точни димензии. Потоа пресметајте ја површината на секој ѕид и пресметајте ја потребната количина на материјал. Не е тешко, само треба да бидете внимателни.

Сува профилирана лента, што е тоа?

Суво дрво има пониска влажност, што обезбедува добра огноотпорни својства, помалку подложни на габи и мувла и е многу издржлив. Исто така, нејзината маса станува помала, што го олеснува работењето со материјалот.

Предностите на суво дрво вклучуваат:

 • намалувањето е помало за 2-3%;
 • повеќе концизни услови на ерекција и завршна обработка може да се започне веднаш;
 • на ѕидовите на овој бар помалку пукнатини, изградбата не е навредувана.

сушење на профилирани греди

Сега, современи технологии се користат за да се исуши шумата. Вклучувајќи можете да купите сува зрак. Изградете ја брзо и структурата нема да се намали.

профилирана комора за сушење на комори

Сушењето на дрвото е долг процес. За да започнете со тоа е потребно да се издржи 21 дена, ова е т.н. мека сушење. По ова, материјалот е спречен да влезе во комората. Во него се сместени грејачи за греење на воздухот и вентилатори за негово протекување. Во комората шумата поминува низ фази на деформација, што ни овозможува веднаш да го отстраниме бракот. Автоматизираниот процес овозможува да се постигне влажност на воздухот од 12-20%. Таквата технологија е широко развиена не само кај странските производители, туку и на домашниот пазар. Ѕидовите од сува профилна лента не бараат дополнителна завршна обработка, што е нивна предност.

product_2

цената на коцка профилирани бар

Цената на дрвото зависи од видот на дрвото од кое е направен. Стандардни раси се смрека и бор, зракот од нив чини 8-9 илјади рубли. Можете да користите и други раси. Значи кедар коцка ќе чини 15-18.000 рубли, а larch е уште поскап 17-20.000 за кубен метар. која опција да избере секој одлучува според вашиот вкус и паричник.

cena-na-brus3

Бања од профилирана лента, со свои раце (чекор по чекор)

Секоја градба започнува со проектот.

Бања не е исклучок. Затоа, во фазата на планирање, сè треба внимателно да се размисли.

изберете го вашиот бања проект

Кога само-подигнување е вредно внимателно да размислите за она што ви треба. Најдобро е да одберете мала бања која се состои од соба за релаксација, парна соба и мала туш кабина. Нанадвор најдобро е да се избере варијанта со веранда на која може да се стави маса со клупа. Во иднина може да биде стаклен за целата година.

b21_plan

подрум на бањата

За изградба на бања од бар, постојат два вида основи:

 • лента;
 • колонообразен.

На лента треба да се расчисти оваа област, да ги направат потребните распоред и копа ров ширина 40 и на длабочина од 50 см. После тоа, направете го кофражни и на дното на ровот палта на заспие песок и чакал, а потоа се прелива решение е модерен.

Каков вид на темел-ќе-y-ваша-бања-одлучи-ти

За столбови, исто така, се прават обележувања, а потоа дупките се дупчат за идните столбови. Тие треба да бидат лоцирани на аглите на структурата и врските на ѕидовите. Растојанието помеѓу столбовите од 1.5 -. 2 m Потоа готовиот купот или спречување на азбест - цемент или истури столб кофриране, кои потоа се полни со бетон. По ова, тие нека стојат и продолжуваат да се подигаат ѕидовите.

Наредени-основа-за-бања

канализациски систем

Според проектот, веќе знаете каде да го инсталирате мозоци и каде да ја нацртате водата. Според тоа, канализациониот систем е поставен. Длабочината на ровот за цевки треба да ја надмине длабочината на замрзнување на почвата. Исто така неопходно е да се води сметка за автономна канализација за бања, а не за поврзување со куќа. За таа цел, на достапно место за машините за отпадна вода, копаме јама и ставаме во него бетонски прстени или готови пластични садови. После тоа, ги доведуваме цевките и копаме во ровови.

kanalizaciya-banya-1

монтажа на профилен зрак, подигнување на ѕидовите на бања

Ѕидовите од овој материјал почнуваат да се собираат од долниот раб. Подобро е да земе лента со пресек од 150 * 200 мм. Најдобро е да се даде предност на ариш или лисја, тие се најмногу влага отпорни. Во чекор основа се пополни во него се монтирани на иглички кои потоа се обезбедени дрва Исто така е потребно да се покрие со водоотпорност материјал во повеќе слоеви (покриви). После тоа, тенки ленти се поставуваат на круната во два реда по должината на целиот периметар. На нив кутијата ќе се состави според планот на бањата. За да се приклучите на зрак помеѓу нив користете дрвени штипки (нигел). Метал е подобро да не се користи, бидејќи тие на крајот рѓосаат и расипат дрвото. Колковите се заглавени во претходно дупчат дупки, со пресилен редослед. Помеѓу секој ред на зракот лежи слој на изолација (јута, лен). По монтажа на ѕидовите, треба да продолжите на покривот.

1-Проект-дачного-дома-из-брusa-1

покрив на бања

Кога се користи исушена лента, покривот може веднаш да се монтира.

За бања подобро е да не се изберат сложени дизајни, еден или два наклони покрив ќе бидат оптимални. За рафтери најдобро е да се користи шипка со дел од 100 * 100 мм. Изградбата може да се собере на земја со шаблон, а потоа се крева на врвот и се поставува. Следно, монтирајте го гребенот на покривот за да ја дадете структурата на ригидност и да ја врзете во едно парче. Откако ќе го направиме гајба во зависност од избраниот материјал. Најдобро е да се даде предност на лесни материјали за покривање (флексибилни плочки, ондулин), тие се лесно да се подигнат и затегнат.

електрични инсталации во бањата

Бањата е место со висока влажност, што ги прави високите барања за електрични и сигурносни жици.

Постојат основни правила:

 • напонот мора да се изведува преку RCD (заштитниот прекинувач) и AB (прекинувач);
 • кабел е најдобро да се избере бакар со посебен ликвидација која не се шири на согорувањето;
 • штит, прекинувачи и разводни кутии Јас се качувам во соблекувалната;
 • жица врши директно низ ѕидот од дупчење и вметнување на челични цевки со дијаметар од 0,5 инчи, жици самите треба да се повлече во специјални метални брановидни цевки;
 • во дрвена жици бања мора да помине низ ѕидот, жици мора да биде поврзан терминали, а во секој случај да не се искривуваат, исто така ќе треба да се исклучи винил жици.

Главната работа е да се користат жици отпорни на топлина и огноотпорни намотки. Осветлувањето може да се постави поблиску до подот каде што воздухот е поладен. Ако не се погледне за вашиот заштита според законот, која ќе се го сториле за да одговараат на вашите потреби?

elektroas_8_06

изберете сауна шпорет

Сега голем избор на готови печки е на пазарот. Сите имаат предности и недостатоци. Најдобра опција за бања е инсталирање на метална печка. Подобро е да се изберат модели со хромирани премази, бидејќи тоа го прави челик отпорен на топлина. За да добиете добра пареа, ви се потребни камења и резервоар за исхрана и испарување на вода. Во бања не само бари, туку и изми. Затоа, не можете да направите без топла вода, која ќе се загрева во посебен резервоар. Друг важен аспект е локацијата на печката. Најдобро е да одберете шпорет со прозорец направен од стакло отпорно на топлина и да го инсталирате со оваа врата во просторијата за одмор. Така, просторијата за пареа нема да биде контаминирана со пепел, а остатокот по собата за пареа може да ужива во вид на оган. Исто така, вреди да се земе предвид дека капацитетот на печката е избран во зависност од површината на пареата. На пример, за парна соба со големина од 22 квадратни метри, ќе има доволно печки со капацитет од 4 kW.

ustanovka-zheleznoj-pechi

Внатрешно завршување на бањата од профилирана лента

По технички нијанси потребно е да се направи внатрешна декорација на ѕидовите, подот и таванот на бањата.

декорација на пареа соба

За парна соба, најдобро е да изберете дрво. Затоа, поставата на облогата ќе биде идеална опција. Така, тоа е потребно да се избере вар или ариш, тие не се загрева и ѕидот на материјалот може да биде безбедно да се потпреме. Но, од четинари е подобро да се даде, кога ќе се загреат тие порака смола, која контакт со кожата може да предизвика изгореници.

Кога површините за обложување, следете ја следната постапка:

 1. ние ги поставуваме вертикалните летви со чекор од околу 60 см, почнувајќи од аглите;
 2. монтирање на хидроизолација на подот од подот, тоа се прави со преклопување на претходниот лист со редослед од 25-30 см;
 3. после тоа се поставуваат внатрешните лавици и се изолира изолацијата;
 4. по фиксирање на материјалот од бариерата на пареата или полиетиленскиот филм;
 5. следниот чекор е да се закачат хоризонтални шини за монтажа на поставата;
 6. сега можете да го поправите материјалот на ѕидовите.

Кога сите ѕидови се завршени можете да го поправите столбната плоча и да ги поправите аглите на декоративните агли.

Завршно-поврзано

бања со туш

Туш кабина, каде што се исплакнуваат по пареата. Најдобра опција е да ја завршите оваа соба со плочки. Тие можат да се постават на ѕидовите и подот. На еден од ѕидовите можете да поставите неподвижен туш и да инсталирате уште една кадилка со превртување. За погодност, можете да закажете клупа направена од дрво отпорно на влага. Исто така, не заборавајте на полиците за удобно поставување на додатоци за капење. Така ќе биде многу полесно да се исчисти просторијата.

Истурете во бањата

заедничка соба - завршна обработка

Салата за одмор е место каде што можете да се натоварите во вашите мисли за да закрепнете од пареата. Најдобро е да го направите со поставата. Природни материјали имаат мирен и релаксирачки. Дизајнот може да се направи едноставен. За да го направите ова, по ѕидовите ставете клупи и маса. За да создадете атмосферска атмосфера на ѕидовите, можете да организирате ѕид со матирани плочи. За чај, може да се обезбеди мал агол за котел и потребните прибор. Излегува едноставна и пријатна опција за просторија за одмор. Ако областа ви овозможува да се стави троседот. Тоа зависи од големината на бањата и дизајнерски таленти.

komnata-s-samovarom

Корисни совети

Постојат препораки за усогласеност кои ќе помогнат правилно да се стави бања, па дури и да заштедите на електрична енергија.

 1. Да се ​​изгради бања е подобро на високо место, така што ќе биде подобро да се пренасочи вода.
 2. Влезот во бањата најдобро се прави од јужната страна, бидејќи во зима ќе има помалку снег и пристапот ќе биде слободен. Прозорците треба да се постават на западната страна. Ова е логично објаснето. Црвенило бања започнете денот и да си одат за да се искапат во вечерните часови, така што светлината од поставување на сонцето за да го осветлат соба со пареа ќе биде во ред.
 3. Руската бања треба да има високи тавани, не помалку од 2,5 м. Ова ќе овозможи двојката да се акумулира во просторијата.
 4. Цевката на печката мора да биде покриена со отпорен на топлина материјал за да се спречат пожарите.

Руската бања е дел од нашата култура, која ни овозможува да го подобриме не само телото, туку и духот.

Оваа статија опишува како да се изгради сауна од профилиран зрак. Обезбедете информации за цената на материјалот. Исто така, кажува како подобро да се заврши собата бања. Користејќи ги информациите од статијата, можете да го подигнете проектот за изградба и купување квалитетен материјал. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: