Мал стан, го зголемуваме визуелниот простор, корисни совети

 • admin
 • 07-септември-2016
Мал стан, го зголемуваме визуелниот простор, корисни совети

За жал, речиси секој просечен човек само може да сонува да поседува голем стан со доволно простори, каде што можете да создадете пријатна и удобна околина.

Не секој има можност да купи слична опција или да ја добие, на пример, со наследство. Затоа, сопствениците на мали станови, често и сериозно, размислуваат за можни опции за визуелно или физичко зголемување во просторот на собите.

Опции за зголемување на просторот, визуелни и физички, добиени за време на реконструкцијата на просториите

Пред сè, на ум доаѓа до решение за зголемување на корисниот простор поврзан со остатоци од внатрешни ѕидови. Но, ако внимателно размислувате, можете да најдете повеќе практично решение за овој проблем, барајќи помалку финансиски инвестиции и физички трошоци. Искусни дизајнери долго време ги пронајдоа оригиналните опции, овозможувајќи ви да го добиете ефектот на визуелно зголемување во мал простор.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry2

Во суштина, таквите опции се базираат на измама, односно создавање на оптички илузии. Вештото користење на ваквите идеи понекогаш е доста ефективно.

Варијанти на илузии може да се засноваат на следново:

 • за хармонија на бои и нијанси
 • на светлосна игра
 • за правилно уредување на рефлектирачки површини и ретровизори
 • за избор на правото позадина
 • користејќи слика-позадина
 • компетентен избор на материјал за завеси и нивниот дизајн

Визуелно зголемување на просторот простор ќе им помогне на позадина. Ова е едно од најприфатливите решенија.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry1

Но, кога е преведено во реалност, вреди да се разгледаат некои од каноните:

 • позадина не треба да има големи волуменски цртежи или украси (експерти докажаа дека присуството на мали фрагменти во мала соба овозможува значително да се зголеми перцепираниот волумен на просторот)
 • оптимизира овој ефект, исто така, правилно избрани завеси
 • позадина со ленти поставени вертикално ќе даде ефект кој ќе ви овозможи визуелно да ја зголеми висината
 • има чувство во комбинација на позадина од две нијанси (горниот дел на ѕидот е залепен во полесен тон, а долниот е потемр)
 • визуелно проширување на просторот може да се постигне papering светлина или кул бои (Препорака: Под оваа опција, вметнување позадина нужно мора да биде само боја, и не треба да се прибегне кон лепење хоризонтална работ)

Максималната експанзија може да се добие не само со позадина, за разлика од нив вреди да се обрне посебно внимание на мебел за мал стан - треба да биде исклучително едноставен, но во исто време мултифункционален.

Во соба со една мала област треба да биде ништо излишно: софа во текот на денот треба да биде во здипли држава, да го користи како кревет, а тоа е, во ширевте форма, тоа треба да биде само во мракот.

Чување на предмети од втора рака мора да се врши само во кабинети или кабинети специјално дизајнирани за оваа намена.

Како да се зголеми просторијата со помош на компетентна употреба на позадина и позадина

Зголемување на визуелна висина на собата може да се постигне со ламиниране ткаеше wallpapered ѕидови наредени вертикално, тоа ќе им даде чувство на еден модел кој продолжува во горниот ѕид; овој ефект ќе го зголеми просторниот простор.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry3

За визуелна корекција на долга и тесна просторија, комбинираната употреба на позадината од различни типови е погодна, високите ѕидови се залепени со светло позадина, што овозможува да се прошири просторот меѓу нив.

Со ниска висина на ѕидовите, визуелно се приближуваат со следнава опција: еден од ѕидните простории е потемнет од другите; на пример, позитивен резултат се должи на комбинација на контрастот - еден од ѕидовите со мала позадина шема или украс, и обратно - позадина или позадина со волуметриски украс или дизајн.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry13

Тесниот и темен простор може да се прилагоди со комбинирано лепење, но повеќе светло позадина треба да се монтира на ѕидот кој добива најмалку износот на сончева светлина.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry14

Визуелно зголемување на просторот на собата може правилно да се изберат позадини. Пожелно е дека сликата на нив е ветувачка: далечен хоризонт, патека што води во далечина, резервоар или нешто слично. Сликата на фото-позадина треба да биде со слика на оддалечен поглед. Само во овој случај ќе работиме со проширувањето на просторот.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry8

Фреска со гломазна и големи слики на предмети ќе се создаде ефект на нешто примамливо и неограничено, на пример, се зголеми за неколку пати поголема од растенија или корали, беснее морето бура, огромна молња, овој пристап, во прилог на визуелно се прошири на мали соба, тоа ви овозможува да се направи повеќе модерен и уникатен.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry4

Кога лепете фото-позадина, треба да следите одредени правила:

 • сликата со перспективна слика треба да се монтира на празен ѕид
 • не инсталирајте во близина на ѕидот со таква слика на висок мебел, само ако е потребно може да поставите мала маса, софа или нешто слично
 • во многу мали простории, само фото-позадини направени во светли бои
 • на низок таван, сликата на сликата треба да биде со вертикални фрагменти
 • кога доволно светлина ќе влезе во собата, позадината може да има заситени бои
 • во простории со недоволна количина на дневна светлина, подобро е да се користат слики со доминација на пастелни тонови

И повеќе за тоа кои ефекти може да се креираат со помош на фото позадини:

Правилно изберете завеси

Зум визуелно стан може да биде и со помош на беспрекорно избрани завеси. Тие треба да бидат во светли бои.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry12

Tulle, избрани за нив, не треба да биде темно или направено од густа ткаенина.

Искусни декоратори велат дека ако висат долги завеси и ги додаваат на хармоника, можете да добиете визуелно продолжување на малата соба.

Бои визуелно зголемување на просторот

Решението за боја при изборот на завеси не е неважно. Во мала соба, најсоодветни се лесни и топли нијанси. Но, тука е важно да се изберат такви нијанси кои ќе бидат блиску до палетата на бои кои се користат на позадината.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry11

Не го избирате вашиот избор на завеси на темни или контрастни бои. Исто така во мала соба, нема смисла да се користи нешто од фрагментите на декор со присуство на големи или обемни цртежи или украси.

Идеално, ќе изгледаат завеси или завеси од светлина, воздушни ткаенини во топла пастелна палета. По постигнување на ефект на проширување треба да се избегне завеси, чиј дизајн повеќеслојни или тие се присутни голем број на лакови, swags, важничене и завеси кои изгледаат прилично масивни и тешки.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry10

До денес, модата е завеси со должина нешто повисока од висината на таванот. Овој факт е многу погоден за чувството на повисока просторија.

Не е лоша опција, кога завесите избираат ткаенина со вертикална лента. Од ова, собата исто така станува повисока. Но, оваа ситуација има друга страна: во место со зголемување на надморската височина, неговата ширина е изгубена.

На улогата на завеси во внатрешноста на една мала соба:

Психолозите веќе долго време докажаа дека перцепцијата на боите има впечатлив ефект врз психолошката состојба на една личност. Покрај тоа, бојата, исто така, влијае на перцепцијата на просторот.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry9

Најуспешниот прием ако сакате да го проширите просторот на собата е да го направите во лесни и меки пастелни бои. Исто така, позитивно влијае на опцијата за украсување на ѕидови и тавани во иста сенка. Ако сакате, на таванот може да се направи неколку тонови полесни од ѕидовите. Од ова ќе стане поизразено и високо.

Дизајн на мал стан

Најдобар дизајн за зголемување на таков простор е да се наслика подот во иста боја како и основните декоративни фрагменти. За сликарските ѕидови неопходно е да се користи мирна сенка.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry6

Можете да користите друга техника, визуелно притискајќи ги ѕидовите. За да го направите ова, ќе треба да насликате ѕидови и полици во една нијанса. Завеси, исто така, подобро е да изберете тон во боја на ѕидовите. Поради фактот што сите фрагменти се спојат во боја, просторот ќе стане посуптилно и пространо.

Ако висината на таваните остава многу да се посака, тогаш нејзиното обојување треба да се направи во светлина, и идеално, во бело. Ако сакате и одредени можности, таванот може да се направи виси, се протега или лепење со позадини со иста бела боја.

uvelichenie_prostranstva_kvartiry7

Значајно е тоа што можете да ја поместите просторијата и на страните, ако го насликате подот во темна боја и да го направите таванот и ѕидовите светлина.

Можеби сте заинтересирани за: