Бања изработена од цигли, корисни совети

 • admin
 • 18 март 2017 година
Бања изработена од цигли, корисни совети

Бања во приватна област е одлично место каде што можете да се сретнете со пријателите, да се релаксирате и да го намалите стресот по напорна работа, да го подобрите вашето здравје. Не секој има можност да нарача бања на клуч, а потоа мора да го подигне со свои раце. Се надеваме дека овој напис ќе биде корисен во подготовката и самоизградбата на сауна направена од цигли.

Градење бања од цигли, чекор по чекор настава

избор на локација

Пред почетокот на изградбата, мора внимателно да го одберете местото за бањање. Па, ако зградата ќе биде на мал рид за поедноставување на дренажата на вода. Влезот во бањата обично е опремен во насока на главната зграда која се наоѓа на локацијата. Растојанија до границите на локацијата и разните згради треба да бидат во границите на постојните санитарни стандарди. Бањата може да се прицврсти на постоечката зграда, со што се поедноставува поврзувањето на комуникациите и штедењето на градежните материјали. Нема да биде излишно да се разговара за планираната изградба со сопствениците на соседните локации, така што по завршувањето на работата нема спорни прашања.

01_ Сајтот за бања

испитување на почвата

При дизајнирање на зграда, неопходно е јасно да се знае природата на почвата, што ќе биде природна основа за основање на објектот. Оваа база мора да има добра носивост и да биде дозволена според големината и униформноста на нацртот. Ако не е можно да се спроведе детална студија, тогаш вреди да се искористи искуството за поставување слични структури во соседните области.

Земјата на сила, пропустливост на вода, структура, текстура и други параметри е поделена во десетици сите видови. За не-специјалисти, земјата условно може да се подели на неколку видови.

 1. Карпестиот терен рок е солидна, има мало влијание врз мраз и влага, има високо кревање карактеристики, да нема падови, не уништи, не Пучини и е најстабилен на бази. На карпеста почва можно е да се подигне зграда без пенетрација.
 2. Грубната класна почва вклучува карпести фрагменти од големина на карпи не помалку од 2 mm, растојанието помеѓу кое може да се полни со песок, глина. Таквите почвата малку компримира, но е во состојба на длабок, ако вклучува парична казна песок или глина. На оваа почва, фондацијата може да се користи со длабочина од не повеќе од 0,5 m.
 3. Песочната почва главно се состои од песок и е малку подложна на замрзнување. За песочна почва најчесто се користи лентата основа, закопана под нивото на замрзнување на земјата. Преку песочната вода тече добро, така што темелот практично не е склон кон блокирање. Колку повеќе составни делови на честичката, толку полошо земјата задржува вода и помалку изложени на камшикување. Фондацијата во таква почва мора да биде погребана во рок од 1 m, тињата на зградата треба малку време.
 4. почвата глина е многу еластичен, добро се чуваат на влага може да биде уништен во случај на обилни врнежи, да се смалуваат кога сушење и замрзнување до длабочина од 150 см. Сува глина е издржлив материјал, но во течен капацитетот на Државниот оптоварување е многу мал. Во случај на замрзнување, почвата се подложува на значително вдлабнување и ја зголемува волуменот до 15%. Глинената почва се смета за неповолна и за изградба на тешка градба подобро е да се користи монолитна основа. Процесот на решавање на градењето трае долго време.
 5. Пештери се почви што содржат органски нечистотии. Пештерата може да се спомнува со тресетни бомби, тие имаат висока содржина на вода и се карактеризираат со значителна нерамна компресибилност. Оваа почва не е погодна за природна основа, па кога се поставува темелот, таа се менува на погуста.
 6. Quicksands се ситно-зрнести почви и стануваат многу мобилни со голема количина на вода. Quicksands не се корисни за изградба.
 7. Масовната почва најчесто е од вештачко потекло и се формира со пополнување долини, езерца и сл. Не се користи во градежништвото поради неговата хетерогена структура. Можно е да се изградат мали згради, под услов почвата да се испече долго време, но не помалку од три години.

Пудинг е проширување на замрзнатата влага во почвата и создавање на сила на подметнување која се применува на темелите. Под одредени услови, притисокот на спротивните страни на фондацијата може да биде различен, што предизвикува оштетување на темелите и на објектот инсталиран на него. За да се избегне ова, неопходно е да се продлабочи основата под нивото на замрзнување на почвата.

Горниот плоден почвен слој се смета за несоодветен за градба и мора да се отстрани при подготовката на локацијата за основата.

Да се ​​утврди природата на почвата е потребно да се ископа јама на длабочина од не помалку од еден метар, од дното да се земе примерок од почвата, да се накваси и се водат така што имаше на конзистентноста на дебели тестото. Ако образец закачен до цилиндар околу еден сантиметар дебел може да се свитка во прстен, а потоа глинестата почва на местото, ако е преклопена, но глината е распукана; глинеста почва со висока содржина на песок. Ако прстенот се распадне на делови, почвата е песочна кирпич - песочна почва со значително количество глина. Ако почвата воопшто не може да се стркала, почвата на локацијата е песочна.

02_Sound types +

развој на проекти

Традиционалната руска бања е изградена од дрво, чија главна предност е едноставноста на конструкцијата и релативната евтина цена. Дрвени тули се градат не помалку често од дрвени на лични парцели, кои имаат голем број на позитивни квалитети. Тие се еколошки, издржливи, огноотпорни и издржливи, можно е да се подигнат згради од различни форми од тула. Во исто време, во споредба со дрво, тули имаат б oтоплинска спроводливост и пропустливост на пареа, што ќе бара внимателна изолација на топлина и пареа. Ако постои желба да се изгради бања над еден кат, во кој ќе има базен, многу соби за разни намени, тогаш изборот е за бања од тули.

03_Plan bath_6

Проектите на бањи направени од тули се толку разновидни што е невозможно да се понуди некој дефинитивен кој ќе одговара на сите. Се изградени како мал и ефтин бања, во која има само на најнеопходните објекти: парна соба, соба за релаксација и туш кабина и огромен скапи комплекси со базени, бањи, дневна соба, Нови соба, фитнес, па дури и гаража. Сè зависи од имагинацијата, големината на заплетот и финансиските можности на сопственикот.

04_Plan bath_5

Во пресметката на проектот треба да бидат свесни дека топол воздух секогаш се стреми нагоре, така што во висина на таванот пареа соба не е пожелно да се направи повеќе од 210 см, како што ќе биде тешко да се постигне висок квалитет на пареа. Областа на чекалната треба да се пресмета врз основа на тоа дека едно лице треба да има повеќе од 1,3 м 2  слободен простор. Ако шпорет е инсталиран во пареата, препорачливо е да се зголемат димензиите на просторијата од областа на печката. Туш во бања е исклучително неопходна соба. Нејзината пресметка треба да се направи врз основа на норма од 1,2 m 2  по лице. Ако е можно, вреди да се инсталира туш.

За удобен престој во пареа соба за едно лице треба да биде најмалку 1 м 2И растојанието меѓу шпоретот и полици од најмалку 1,25 м. Дизајнот на зградата треба да се запомни дека во соба со пареа, не се препорачува да се инсталира прозорец, така што се зголемува загубата на топлина. Греењето на воздухот се врши со помош на шпорет-грејач. Бидејќи за инсталација на тежок камен печка или метална печка наредени со цигли, потребна е основа, изборот е направен во фазата на дизајнирање. Најскапите и комплекс инсталација ќе биде камен печка, но ако голем уникатна куќа е изградена, тоа ќе биде добро решение.

05_Pech

Металните печки се прифатливи, мали и лесни за одржување. Голем број индустриски печки се продаваат. Изгледа многу добро со печка со далечна печка и со врата со стакло. Самата рерна е инсталирана во пареата, а печката оди во чекалната или просторијата за одмор, каде што можете да видите жив оган.

06_Pech

основање ерекција

Основата за тула е подземен дел од зградата, со што се пренесува товарот на земјата. Фондацијата - многу важен елемент на градење на структура и грешка кога избрани и изградба може да доведе до фактот дека поради нерамна намалување се јавува пукање ѕидови.

Да го изберете типот на Фондацијата под тули бања е важно да се знае облик на проектираната градба, релјефот, природата на почвата, нејзината длабочина замрзнување, на донесувањето на подземните води. Колку е посилна темелот на фондацијата, толку подолго ќе трае зградата, колку е поголема трошоците за изградба.

Постојат различни темели, но најчесто за изградба на една тула се користи како основни типови.

07_ Основи на темелите ++

 1. Плоча (монолитна) основа е вдлабна армирано-бетонска плоча поставена на земја под целата површина на подигната структура. Се карактеризира со зголемена сила, понизок специфичен притисок врз основа и порамна дистрибуција на товарот, и затоа може да се користи на слаби почви. Зградата е помалку предмет на деформација. Фондацијата Плоча е многу поскапа од другите видови на фондации, бидејќи потрошувачката на материјали се зголемува и трошоците за работна сила се зголемуваат.
 2. Лента фондацијата има форма на лента длабоко во земјата, која ја презема тежината на целата структура. Со цел товарот да се дистрибуира до б oколку е поголема површината, структурните елементи од долниот дел имаат продолжување. Газа основа има висока јачина и видот на работата која ја извршуваат се поделени во два вида: цврсти, се става директно на теренот, како и тим, составен од готови армирано-бетонски структури. Монолитната основа од тимот се разликува по тоа што може да му се даде комплексна форма. Најчесто лента основа е направена од армиран бетон, кој ви овозможува да инсталирате тешки згради на тоа со или без подруми.
 3. Основата на колоната е рамка од вдлабнати столбови поставени на аглите на структурата и во места на зголемен товар. За полесно распределување на товарот, столбовите од горе се комбинираат со армирано-бетонски основи. Колумните фондации можат да бидат монолитни или префабрикувани. Како и лентата основа, столбовите кои се инсталирани имаат продолжување во долниот дел. Во производството на столбовите може да се користат различни материјали: дрво (даб, larch, кедар - мали дрвени згради), бетон и глина тули (1-2 спрата тули згради), камен (тешки тули згради). Земјата, на која е поставена темелот, не треба да се поставува на абразивни почви. Цената на колоновата основа е многу пониска од плочата и лентата. Недостатоци - ниски цврсти карактеристики и комплексноста во опремувањето на подрумот и подрумот.
 4. Основата на сварите се користи на слаби почви и се состои од закопани колци, кои се поврзани во горниот дел со бетон или армирано бетон. За слаби почви, само горниот слој на земјата е нестабилен, така што коцките паѓаат под нејзиното ниво и се поддржани од посилен слој. Купови се со различен дизајн и затоа можат да бидат монтирани вертикално или под агол на различни начини: тие се затнати, навојни, вметнати или истурени во подготвени бунари. Основата на куп се користи за големи објекти, но исто така може да се користи и за мали згради, ако поради слаба почва не е можно да се опремат други видови на темели. И покрај намалувањето на обемот на ископувањето и намалувањето на материјалната потрошувачка, фондацијата на куп е прилично скапа поради употребата на специјални машини за транспорт и инсталација на купови.

Stroyclub

Бања изработена од тули, особено со големи димензии, е тешка структура која мора да биде поддржана од цврста основа. Во приватна градба, најчесто се користи лента основа, способни да издржи тешка конструкција на било која форма и која може да се направи релативно лесно со свои раце.

Работата започнува со отстранување на горниот плоден слој и израмнување на местото на хидро ниво. Дебелината на темелите треба да ја надмине ширината на ѕидовите од 10-15 см на секоја страна. Со помош на колци и протегани јажиња, внатрешната контура на фондацијата е прва поставена, а потоа надворешната. По надворешните ѕидови, внатрешните прегради и подрумот на печката се обележани во случај да се инсталира тешка печка.

09_Дизајн на фондацијата

Правоаголниот агол може да се постави со користење на "египетски" триаголник со сооднос од 3: 4: 5, од кој еден од чии страни ќе има точно 90 °. За да ја проверите точноста на обележувањето, потребно е да се провери еднаквоста на дијагоналите на сите правоаголници.

За да ја инсталирате копанската платформа за фондацијата, копајте на 0,2 m поширок од линијата за обележување. Длабочината треба да биде 0,2 m над нивото на замрзнување на почвата. Приближниот износ на замрзнување за различни региони може да се одреди од картата.

11_Фрост табела

На дното на ровот е исполнет со слој од 0,1-0,25 метри песок и чакал, кој ќе биде перница за основање кофриране панели потоа се инсталирани собрани од трим табли, иверица или други материјали. Најекономичен материјал за опаковки е дрво, но може да се инсталира дури и пенална полистиренска кофра која ќе ги извршува функциите на топлинска изолација. Кофражот е изложен строго вертикално, нивото на кое е неопходно да се пополни растворот е обележано со хоризонтално истегнуван канап. Пожелно е да се изолира решение перница со некои водоотпорен материјал, на пример, полиетилен или кров материјал. За лесно отстранување на кофражот по употреба, тој мора да се подмачка со посебно масло за подмачкување на вода и да не се прекинува со бетон кога се фрла - зацврстете ја кошулата со жица.

12 Кофражни кофинаси со жица

Со цел да се даде на основата дополнителна сила во опаковката, се поставува метално засилување, поврзано со жица или прицврстено со фиксати. Истурете го растворот во опаковката што пожелно е да се направи во исто време. Во индивидуална конструкција, обично е невозможно да се обезбеди целокупната потребна количина на мешавина, па така се прави слојно полнење по должината на целата должина, или пак основниот дел е полн до неговата висина. Да се ​​запечати бетон и отстранување на воздушни меури се препорачува да се користи вибратор, во отсуство на истите може пирс решение тежина засилување парче и прислушување на чекан на кофражни.

Зацврстувачкиот бетон се препорачува да биде заштитен од директна сончева светлина, за униформност на сушење со цел да се избегне пукање потребно е да се навлажне со вода два пати на ден. И, напротив, во дождливото време потребно е да се заштити темелите од вода. Шилд кофражни е подобро да се отстрани по 10 дена по истурање, а целосно стврднување и сушење на бетонот се случува околу 28 дена.

ѕидна ерекција

Можете да ја започнете изградбата на ѕидовите 10-12 дена откако ќе се истури фондацијата, кога ќе се соберат основната сила. Во приватна градба, со цел да се спасат материјалите, дебелината на надворешниот ѕид на малите градби може да се намали на 1,5 тула; тула е добар проводник на топлина, потребна е дополнителна изолација на ѕидовите.

Кога градење на ѕидови често се користат шупливи тули, кои неколку пати подобро ја задржуваат топлината во споредба со вообичаеното. Сепак, поради неговата не-интегрална конструкција, има полоши карактеристики на оптоварување и не може секогаш да се користи за поставување на ѕидови. А шупливи тули не може да се користи за опремување на подрумот и подрумот и подрумот простории, само цврсти тули се користат за овие дела.

14_ Шупливи тули

Масонството на ѕидовите е цврсто и лесно. Цврстиот е монолитна структура. Лесно ѕидарски често се користи за нискоградба. Еден е два ѕида од 0,5 тули на растојание едни од други. За да се обезбеди цврстина на ѕидот се поврзани со мост. Воздушниот простор помеѓу ѕидовите е изолатор за топлина, исто така, може да се пополни со проширена глина, згура, базалтна памучна вата, гранулирана пена, пена бетон и други топлинско-изолациски материјали. Во овој случај, значително ја намалува потрошувачката на цигли, намалувајќи ја тежината на објектот. Исто така, за лесни ѕидарски шупливи, порозни и други видови тули може да се користат.

15_Class Лесна +

Треба да се земе предвид дека првиот ред е направен комплетно по целиот периметар на фондацијата, а лесниот ѕидарски започнува со вториот ред. На Интернет можете лесно да најдете табели и калкулатори за пресметување на потребите на материјалите за различни типови на спојки.

Внатрешно лежиште ѕидови со дебелина од 1 ерекција тули, преградни ѕидови и дизајниран за простор поделба на помали - од 0,5 ѕидарски тули, освен за може да се користи за поделба на уреди и газирана пена. За да се зголеми ригидноста на ѕидовите, како засилување армирање во зглобовите се става обична жица.

16_Партиции

покривот ерекција

За бања можете да користите седло или фронтон покрив. Едностраниот покрив е едноставен уред и бара минимална количина на материјали кога се произведува. Ако бањата е прицврстена за куќата, тогаш е наместен покрив.

17_Слегнете го држачот

Гејблата има сложена конструкција, потребна е многу повеќе материјал и работна сила за да се изгради, но изгледа повеќе естетски и има простор за таванска опрема. Колку е поголем аголот на наклонот на покривот, помалку снег ќе остане на него, но покривот едвам и обемот на таванот се зголемува. Исто како и ѕидовите, покривот е заштитен со пареа, топлина и хидроизолација.

Како покрив во моментов се користат различни материјали: од кров материјал до шкрилци и бакар слој. За ефтини валани и лимови покривни материјали може да се припише рубероид, чеша, брановидни табла, Euroshield. Врз основа на односот цена / квалитет, Euroshift е на прво место меѓу евтини материјали, има мала тежина, богати бои, долг работен век и лесна инсталација.

хидроизолација, топлинска изолација и пареа бариера

Тули и бетон, особено што се во допир со земјата, совршено ја апсорбира влагата, која на крајот доведе до негово уништување. Затоа, за да се подобри сигурноста и издржливоста на зградата, неопходно е да се изврши висококвалитетна хидроизолација.

Постојат различни опции за водоотпорност. Можете да користите специјални адитиви во цементната кашеста маса, со што се намалува апсорпцијата на влагата на бетонот. Друг метод овозможува да се изврши заштита на основа со создавање на дополнителен водонепропустлив слој на неговата површина.

19_ Хидроизолација на фондацијата

заштита на влага може да се примени како асфалт и полимер мастика слој водоотпорност продорен водоотпорност Sprayable течна гума, стопена битумен, кои, во зависност на конзистентноста применува на површината за да бидат заштитени со четка, спреј пиштол или шпатула. Покрај тоа, широко се користат валани и лимени материјали, кои може да се спојат со гас режач, фиксиран со самолеплив филм или на друг начин. По лекување, на конкретна основа за хидроизолација, можете едноставно да го затвори материјал за покривање, лепак и запечатени со битумен. За да се заштитат, исто така, се применува водоотпорност малтер со додавање на специјални компоненти, кои продираат и да се пополни на пори во бетон и тули.

20_ Водонепропустливост на фондацијата +

Многу е важно за добра бања да се одржи постојан режим на температура и влажност. За бариерата на пареа се користи филм кој не поминува со влага: полиетилен, стаклеин или алуминиумска фолија. Шевовите се запечатени со употреба на алуминиумска фолија и леплива лента. На врвот на филмот е опремен со дрвена постава, па останува под таблата и не го расипува изгледот. За изолација на бариерната бариера, исто така, успешно се користат материјали засновани на пена полипропилен или крафт-хартија со слој од фолија.

21_Пропроизводство

За бањање од тули исклучително е важно да се изврши сигурна топлинска изолација. Загубата на топлина преку ѕидовите може да биде од 20 до 30%, преку подземен дел од зградата - до 20%. Со цел да се намалат овие загуби, ѕидовите и темелите се загреваат. Најчесто, поради ниската цена, се користи полистирен или минерална волна. Пената е многу лесно да се соберат, има добра изолација својства, но тоа е запалив и исклучително краткотрајни, неговиот животен век значително помалку од тули и бетон. Минералната волна има полоша термичка заштита од полистирен, а поради пенетрацијата на влага во материјалот со текот на времето, топлинската спроводливост може да се зголеми на 50%. Но, памукот е многу отпорен на хемикалии и висока температура.

22_ Загревање со минерална волна

Пожелно е да се произведе изолација со материјали за изолација од топлина кои можат да ги задржат нивните својства кога се изложени на влага. Еден таков модерен материјал е екструдирана пена од полистирен. Тоа ви овозможува да извршите и топлинска изолација и хидроизолација. Екструдиран полистирен има низок коефициент на топлинска спроводливост, апсорпција на вода и водена пареа пропустливост, висока сила на притисок, а со тоа и долг живот. Покрај тоа, тој е отпорен на ефектите на микроорганизми, лесен за обработка и инсталација. Овој материјал може да се изолира на база на просторот во зградата, слепи, периметарот на основата, подови, покривот и фасадата, проследено со гипс заштита. Во зависност од типот на ѕидот, листите за топлинска изолација можат да се залепат на површината за да бидат заштитени или фиксирани со помош на шпорети.

23_ Јадење со пена полистир

Уште еден од модерните материјали за топлинска изолација со високи перформанси е стаклото од пена, кое е пенирано стакло. Тоа е влага и вода пареа, не гори, еколошки, ги задржува своите својства за долго време.

24_Инсталирање на стаклото од пена

Масивната топлинска изолација, како што се минерална волна, полистирен, стаклена волна и други, успешно ја заменува рефлексивната изолација со или без леплив слој. При инсталирање, вреди да се земе предвид дека рефлектирачкиот слој на премазот треба да биде насочен кон изворот на топлина.

Изолација на рефлексивниот филм

За термичка изолација пена од полиуретан, исто така, може да се користи. Овој материјал има висока термичка изолација, се формира со мешање на двете компоненти, и нивното пенење се случува. Пената се зголемува во волуменот, пополнувајќи ги сите видови шуплини и пукнатини, по што се зацврстува. Полиуретанска пена е подобар од другите материјали вршење на печат, но постојат значителни недостатоци на овој материјал: полиуретан е многу запалива, штетни за зацврсти, е краткотрајна, потребно е релативно скапи, специјална опрема за подготовка и примена.

26_Warming-wall-pena

комуникација

Во фазата на дизајнирање, бањата треба да обезбеди начинот на поврзување на водата со изградбата, каде што ќе биде поврзана канализацијата и како да се обезбеди електрична енергија. Дупчење на голем дијаметар бетон е доста работа одземаат многу време, па ако се планира да се постават цевки преку Фондацијата, инсталација на кофражни треба да се постават шупливи ракав во местата каде што подоцна ќе цевки за водоснабдување и канализација. При изборот на дијаметар на цевките треба да се напомене дека цевката ќе бидат поставени со топлинска изолација.

Од канализација и вода да влезат во зградата преку Фондацијата, нивните жици мора да се врши пред Коанда подови од тогаш во подземниот простор, пристап до комуникации ќе бидат отсутни.

27_Комуникации

За одводот на искористената вода, идеалното решение е да се поврзете со постоечките комуникации. Ако бањата е подигната на дача, канализацискиот систем, најверојатно, ќе биде отсутен. На локацијата каде што нивото на подземните води е ниско, можете да овозможите едноставна дренажна јама. Да го направите тоа на растојание од 2-3 метри од бањата да се копа на длабочина јамата на околу 2 метри, на дното се става и набиен слој од песок и кршен камен слој со вкупна дебелина од 15-20 см. Како што се продлабочува капацитет можат да го користат голем метал тапан со дупчиња дупки во страничниот ѕид . Капацитет е ставен во јама и се спушти во трчање во еден агол од бањата на канализациона цевка темелите јама, цевка вметната во капакот направено во горниот отвор. Просторот околу барелот е исполнет со чакал и сè е покриено со почва. Треба да се напомене дека дренажната јама е дизајнирана само за течност. Постои начин за опремување на отпадна јама со користење на стари гуми, каде што резервоарите се наредени една врз друга, во која дупките се сечат. Гумите од автомобилот имаат мала големина, па затоа е подобро да се користи трактор.

28_Water Pit +

Добро е ако се снабдува со вода за пиење од централизираниот систем за водоснабдување. Во негово отсуство, алтернативен извор на вода може да биде бунар или артески бунар. Водата за пиење по природно чистење е на значителна длабочина, така што ќе треба значителни трошоци да се најде квалитетна вода. Исто така, треба да се има на ум дека тоа не е секогаш вода од бунарот или добро одговара на санитарно-хигиенските норми и да ја доведе до норма треба да се користи филтри.

29_ снабдување со вода

За време на мразовите треба да се врши постојано загревање на просториите, во спротивно останатите замрзнати води може да ги скршат цевките. Изгледот на водата во кадата треба да се направи со пластични или полипропиленски цевки, нивната инсталација не е тешка и тие се помалку подложни на солзи во случај на замрзнување. За зима, водата од системот треба да се исцеди, а цевките на улицата треба да бидат опремени со топлинска изолација и електричен систем за греење.

30_Pipe Heated

Електрична енергија за голема бања е мора. Електричната енергија може да се достави до зградата под земја или воздух. Најлесен, најбрз и најевтин ќе биде авионска линија со помош на CIP жица специјално дизајнирана за оваа намена. Должината на еден распон мора да биде до 15 m, а жицата до зградата е вметната на висина не помала од 2,7 m. SIP врши само проток на воздух, а жицата мора да биде од различен тип. За поставување на подземна линија се користи оклопен кабел и е потребен ровот со песочна перница.

31_SIP

Правилно, ако енергетскиот план на сауната ќе биде специјалист. Во просториите на бања многу висока влажност, така што тие се предмет на зголемени барања. Моќната шема треба да ги земе предвид бројните фактори: бројот на соби, локации, бројот и потрошувачката на енергија на електричните апарати итн. Во секој случај, во простории со висока влажност не смее да има отвори и прекинувачи. Подобро е, ако во овие простории ќе се воспостават нисконапонски приклучоци и нивното напојување ќе се вклучи преку спуштањето на трансформаторот.

Напојувањето мора да се вклучи со помош на заеднички прекинувач, кој се активира со краток спој во следните кола. По машината мора да се инсталира уред за резидуална струја (RCD), кој веднаш го исклучува напојувањето ако лицето е изложено на опасен напон. Оперативната струја на RCD е подобро да се избере во опсег од 25-30 mA, бидејќи со помала струја, можни се лажни аларми. Автомати и RCDs монтирани во водоотпорна табла близу влезната врата, самиот штит мора да биде безбедно заштитен.

32_Електричен штит

Потрошувачите на електрична енергија се групирани според капацитет, намена, локација. Секоја насока е заштитена и со прекинувач, дизајниран само за помала струја. Внатре во бањата може да се користат само бакарни жици, пресекот на жиците мора да биде избран во зависност од моќта на сите поврзани со синџирот на потрошувачи со маргина од 20-25%.

33. Колосно коло

Светилки во бањата се инсталирани во херметичка изведба со висока јачина на топлина отпорни на стакло. Најдобро е да се монтира жици во брановидни цевки, пластични кабелски канали и пластични плочки со кабелски канал. Преминувањето на жицата низ ѕидот мора да се изведува во метална цевка. Монтажата мора да се изврши со лемење или со посебни терминали.

внатрешно завршување на тула бања

Во пареата за седење и лажење треба да има најмалку две или три полици. Воздухот помеѓу полиците на полиците треба да се циркулира, па оставете празнина од најмалку 30 мм. Одборите треба внимателно да се исчистат за да се избегнат деформации. Ширината на полицата, наменета за седење во просторијата за пареа, треба да биде најмалку 0,4 m, за седење со подигнати нозе - 0,9 m, а растојанието меѓу полиците во висина - 0,3-0,45 m. За возрасни може безбедно да застане на врвот полица, оддалеченоста на таванот треба да се направи не помалку од 1 м. На камен и тула е многу силна изгореници на кожата на лицето, па ентериер поврзан пожелно да се изврши дрва. На таванот може да биде покриен со одбор од 2-3 см дебелина, а ѕидовите - со поставата. За подот, можете да нанесете плочки или подни плочки. Неопходно е да се знае дека дрвото потемнува од високата температура и влажноста - ова се смета за сосема нормално. Во простории со висока влажност, конвенционалните нокти се кородирани, па затоа е неопходно да се користат ноктите покриени со слој од цинк или бакар, или други елементи за зацврстување направени од нерѓосувачки метал.

34_Parna

Тушот, како и просторијата за пареа, е подложен на формирање на мувла и мора да биде заштитен од влага. Пожелно е да се заврши подот и ѕидовите од керамички плочки со зголемена отпорност на влага. За да не се употребува вода за да се формираат барички во тушот, подот мора да има наклон кон дренажната дупка.

Кога ќе ја посетите сауната б oпоголемиот дел од времето луѓето се во чекалната. Како по правило, оваа просторија е комбинирана со просторија за одмор, па затоа е неопходно да се грижите за нивното опремување. Најчесто, дрво се користи за декорација - тоа е убаво и добро се загрева. Добро на подот ќе изгледа керамички плочки, но веднаш мораме да бидеме подготвени за подот да биде ладен. Изборот му останува на сопственикот на бањата.

35_ Бордерман

Топла вода во бања е едноставно неопходна, за што е поцелосно да се користи електричен грејач за вода за складирање. Ако се изгради мала бања, тогаш 50-литри котел може да биде доволен, со голем број гости - од 100 литри. Бојлерот за проток е покомпактен, но има значително повеќе oколку е повисока потрошувачката на енергија и ќе биде потребна употреба на големи жици.

надворешно завршување на бањата

Изградбата, како по правило, завршува со надворешна завршна обработка, по што зградата добива комплетен изглед. Изградбата на тули сама по себе изгледа добро и затоа не е потребна декорација. Често, фасадата е едноставно заштитена со малтер, проследена со сликање со фасадни бои. Недостаток е тоа што со текот на времето гипсот се бори, а бојата мора да се обнови, но цената на таквата завршна обработка не е висока.

Ако сопственикот гради еднаш и долго време, многу добро, но скапо решение ќе биде употребата на клинкер плочки или порцелански каменина. Овие типови на плочки се специјално дизајнирани за тешки операции и можат да го издржат постојаното влијание на таквите природни фактори како што се врнежи, промена на температурата, сончева светлина и ултравиолетово зрачење. Керамичкиот гранит има многу густа структура и зима, кога е поставена на цементен малтер, паѓа, затоа специјалните лепила се користат за порцеланска каменина.

36_Фациска завршна обработка

Многу убава изгледа фасадата, обрабени со природен камен, сепак, каменот има многу висока тежина и затоа зградата мора да биде дизајнирана за дополнително оптоварување.

Во можност да се трансформира во целосно зградата обвивка - завршна материјал во форма на метални панели, винил, влакна цемент, керамика, фасада со цел да се заштити од влијанието на животната средина и да ја даде конечната форма на изградба. Има специјални брави, со кои панелите се прицврстени заедно. Посебен цоколен обвивка е дизајниран за зголемени оптоварувања. Инсталирањето на обвивка не е тешко и може да ја завршите зградата за неколку дена.

корисни совети

 • така што течниот раствор не протекува низ пукнатините на кофражот, се препорачува да се заштити, на пример, со полиетиленски филм, рубероид итн .;
 • во внатрешноста, кофражот мора да има мазна и мазна површина;
 • бетон кога се загрева зацврстува и може да попушта, така што мора да се олади со вода;
 • вратата од просторијата за пареа треба да се отвора нанадвор, така што едно лице може да ја напушти собата брзо, ако е потребно;
 • дрвото е запалив материјал, па затоа мора да се третира со пламен retardant;
 • во сауна соба пожелно е да има средства за гасење пожар;
 • ако подните плочки се ладни, можете да ставите дрвени решетки на врвот;
 • за внатрешна декорација не е неопходно да се користат иверица и плочи од дрво, бидејќи се заглавени во услови на висока влажност;
 • простории со висока влажност треба да бидат опремени со принуден вентилациски систем;
 • се препорачуваат автоматски прекинувачи за означување, во случај на потреба за брзо исклучување на товарот.

Можеби сте заинтересирани за: