Линолеум, видови и апликации 1

  • admin
  • 10 септември 2013
Линолеум, видови и апликации 1

Избор на тип на тротоарите во неговата куќа, ние секогаш прецизно да се постави прашањето: "Колку покриеност ќе трае, без разлика дали тоа е лесно да се грижи за и колку чини?". Густ и флексибилен водонепропустлив линолеум - линолеум, целосно ги исполнува сите потребни барања. Затоа даваме предност на линолеум.

Постоечки видови на линолеум

Тоа е речиси половина век откако се појавиле првите примероци на линолеум. Во текот на овој период, покривот на подот беше трансформиран од несмасна и гломазна платна во оригинален, силен ролна. Што е линолеум денес? Составот на линолеумот на врзивно средство е поделен на следниве видови:

• природно
  • ПВЦ
  • нитроцелулоза
  • Гума
  • алкид.

Природен линолеум

Почесен ветеран смета линолеум кој се разликува чувствувате носат и отпорност на триење, антистатик отпор и корозивни средини. Со добра нега и удобен "позиција" природни линолеум не изгори, нема непријатни синтетички мирис, не се урнат, и така натаму за 20 години. Таквата завидна трпеливост и стабилност се базира на "внатрешната содржина и состојба" на линолеумот. Неткаен материјал и влакна се дел од природниот слој:

• Јута

• Постелнина

• коноп

• Чудната смола

• природни бои.

Се разбира, цената на природниот линолеум е соодветна.


Основата на линолеум

Присуството или отсуството на спротивното врз основа на класификацијата на линолеум е поделена на линолеум врз основа и неосновани.

Неосновниот тип на обложување има два или повеќе слоеви. Дебелината на линолеум unbonded достигне 3 mm, додека неговата структура е хомогена (униформа), па физички својства и перформансите на исти за сите насоки на деформација, компресија или торзија. Вредноста на овој тип на облога е дека текстурата и бојата не се менуваат значително време. Ова ви овозможува да го користите линолеум во соби со интензивен сообраќај и секојдневно оптоварување: тоалети, базени, тушеви.

Неосновани вид се карактеризира со површина грубост, кои за возврат им овозможува да се скрие неправилностите и недостатоците во подот.

Линолеум врз основа на foamed синтетички (ПВЦ) е слој серпентина со просечен степен на флексибилност со дебели до 3,5 mm. Пена технологија обезбедува можности да се создаде линолеум со различни текстура модели и бои. Овој тип на облога се користи во дневните простории и соби, без оглед на режимот на температура и влажност.

Линолеум на база на ткаенина или јута е слој кој се состои од два слоја. Долниот слој е дебелина од 5 мм, горниот слој е ПВЦ. Главната примена на овој тип на облога е зголемена топлинска изолација.


Комерцијални и полу-комерцијални видови на линолеум

Треба да се потсети дека класификацијата на PVC премази е тесно поврзана со неговата отпорност на абење. Од тука се појави модерен и разбирливо име за сите "комерцијални" линолеум. О! големиот збор "комерцијален" ... Во што, на крајот на краиштата, е вашето значење и изговор за љубопитност, состанок? Сечење, на почетокот, увото на фразата "бизнис структура", "комерцијални претпријатие" непречено премина во концептот на "комерцијални линолеум." Дали ја фаќате врската? Говорејќи за достапниот јазик, комерцијалниот линолеум е наменет за соби и простории со висок интензитет на премин.

Постојат два вида на комерцијални линолеум:

• хомогена

• хетерогена.

Тие се разликуваат во компонентите на внатрешната структура. Линолеум хомогена во напречниот пресек има хомогена структура, а шаблонот мора да помине низ целата дебелина на сечењето. Појавата на моделот на хомогена линолеум се одржува за време на операцијата.

Полу-комерцијалниот линолеум зафаќа просечна положба помеѓу комерцијалните и домаќинствата. Бидејќи во златната средина, полу-комерцијалните ги апсорбираа најдобрите квалитети:

• Зголемена издржливост

• Едноставност на положување

• Лесно одржување и работа.

Полу-комерцијален линолеум е хетерогена ПВЦ облога. Во слој: супстрат, фиберглас, заштитен слој и подобрен декоративен слој. Подлогата може да биде цврста и порозна структура, исто така, дебелината на ПВЦ слојот. Овој тип на облога најмногу се бара во просториите со ниско оптоварување и се поставува таму каде што не постои контакт со улицата. Главната предност на овој вид покриеност е долг работен век, релативни трошоци и леснотија на одржување. Се вклопува на претходно подготвена работна база, која нема вдлабнатини, пукнатини или дупки. Не е препорачливо да се подигне нова покривка над стариот.

Топол линолеум

Линолеумот, направен на база на филц или јутил, се смета за изолиран. Овој тип линолеум топло се состои од два слоја. Горниот ПВЦ слој дава слој трајност и естетски изглед. Долниот слој - подлогата е направена од меки материјали, кои добро ја одржуваат топлината. Дебелината на овој слој е 4 мм.

Означување на линолеум

Линолеумот на домашно производство од нивните колеги во Европа се одликува со присуство на внатрешната страна на означувањето на облогата. Околу тука е содржината: LP-T-OP; LP-NT-MP; LP-RC-OP, каде што:

• LP-T-OP е поливинилхлорид линолеум кој има база на ткаенини со еднобоен печатење

• LP-NT-MP линолеум ПВЦ на неткаен основа со повеќебојно печатење

• LP-RK-OP е ПВЦ линолеум базиран на вештачка кожа со еднобоен печатење.

Дебелината на заштитниот слој на било кој тип линолеум е регулирана како што следува:

за станбени простории (умерена проѕирност), дебелината на слојот е 0,15 мм.

за просториите со просечна проодност, дебелината на слојот е 0,20 mm

за простории со значителна проодност слојот има дебелина од 0,25 мм.

Најпопуларните и популарни се дебелината на слојот 1,5; 3; 4 милиметри.

Решивте да купите линолеум и не знаете како да го одберете вистинскиот? Експертските совети ќе ви кажат како правилно да ја одберете покриеноста на видеото.

 

Може да бидат заинтересирани: