Линолеум во кујната, кој треба да се избере

  • admin
  • 14 ноември, 2013 година
Линолеум во кујната, кој треба да се избере

Најдобрите линолеум е произведен за кујна од неговото Инвенција исклучиво од природни материјали, имено, јута влакна, лен и нафта, импрегниран со смола, со користење на природни бои. Но, во денешниот пазар на градежни производи е претставена главно со вештачки линолеум, што е многу поевтино природни, но има висок квалитет и својства, како што е на сила, влага и топлинска изолација. Затоа, и покрај тоа што природниот линолеум е еколошки материјал, кој служи за неколку десетици години, за обичните луѓе, најдобар линолеум за кујната е вештачки. И е ефтин и убав, па дури и лекуван со антимикробен премаз.

Кои линолеум да се избере за кујната

За кујната е најдобро да се купи полукомертен линолеум, бидејќи е доста отпорен на разни механички оштетувања, што е многу важно за просторијата како кујна. Има поголема јачина на заштитниот слој, со дебелина од 0,35 до 0,7 мм. На линолеум треба да има ознака 22-23, тогаш може да се уверите во неговата соодветност за живеалиштата.

Можете, во зависност од вашите потреби, да изберете нелизгачки слој со карбунда или кварцна трошка, која често се користи во кујната.

Отпорност на влага е уште еден неопходен имотен линолеум за кујната. Бидете сигурни да побара од продавница менаџер на градежни материјали, каде што ќе се здобијат со вашиот линолеум, дали има антибактериски и антифунгални својства, која е потребата за кујната.


При изборот на линолеум, обидете се на тежина - ако е тешка, тогаш неговата густина е висока, што значи дека е со висок квалитет, па затоа ќе трае долго.

Вештачки линолеум е хетерогена и хомогена. Хетерогени линолеум - Повеќеслојни како структура сендвич прави основа, стаклени влакна, ПВЦ пена слој со шема, заштитна транспарентен слој и супстрат (хемиски или механички).


Хомогениот линолеум е линолеум кој нема основа. Таа има хомогена основа, проткаена со модел, низ својата дебелина, сепак, не е дебела, туку тенка, но екстремно еластична и издржлива. Дури и со абразија и абење, нејзиниот модел останува непроменет. Хомогениот линолеум има груба посебна површина, која едноставно е незаменлива во кујната, бидејќи на неа нечиста не е практично забележлива. Таков линолеум, компетентно избран и правилно поставен, ќе ви служи верен најмалку 5-7 години, но може да се продолжи ако се користат специјални слоеви на неговата површина.

Како да изберете линолеум по боја и големина

Избор на линолеум за кујната во продавницата, обрнете внимание на бојата. Премногу лесен монофоничен слој не е погоден за соба како кујна. Најдобрата опција ќе биде вештачки облога во боја која симулира плочка од керамичка плочка.

Ако користите линолеум со различни бои, можете да го зонирате станот, како кујна и трпезарија, или кујна и дневна соба.

За темните северни агли погодни ќе бидат топли нијанси, на пример, жолта или портокалова.

Зелената е најраспространета. Таа е погодна за секоја соба, вклучувајќи кујна, ако е погодна за внатрешни работи.

Линолеум за кујната треба да има доволна ширина. Ова е многу корисно кога го инсталирате, бидејќи во овој случај, можете да го ставите дури и без рабови.

По купувањето, при доставувањето до куќата, линолеумот задолжително треба да се стркала и да не е преклопен за да се избегне пукање.

При испорака до куќата е неопходно да се тркалаат од ролна и да се даде линолеум што тоа време ќе лежи.

Карактеристики на избор на линолеум за кујната

Линолеумот за кујната треба дополнително да се заштити од сите видови бактерии, бидејќи кујната е место кое мора да биде уредно и хигиенско. Ако може да се постават на кујната линолеум, која вклучува ленено семе масло со моќни антисептички својства, заштита на подот од микроби, тоа сигурно ќе биде најдобра опција. Се разбира, колку подолг век на траење на линолеумот, толку помалку бактерицидно дејство ќе се манифестира. Во случај на линолеум, овој ефект ќе се одржи за еден подолг период од вештачки, кој исто така се произведува и со антибактериски и бактерицидно дејство.

Ова е обично премаз врз основа на ПВЦ, кој се третира со специјална антибактериска супстанција, што го спречува ширењето на патогени. Е во продажба и линолеум, преработен антигабичен лек.

Анти-лизнетиот линолеум за кујната исто така е исклучително релевантен, бидејќи секогаш постои лизгање на влажен под и заработи пресвртница. Линолеумот против лизгање, по правило, се прави со релјефна релјефна површина, имитирајќи камен или нетретирано дрво. Понекогаш, анти-лизнетиот линолеум се третира со посебен слој со специјални микрочестички, кои ја зајакнуваат силата на фрикционирање.

Избор на најдобар линолеум за кујна, тоа е важно да се обрне посебно внимание на своите перформанси и спецификации или по година тоа може да се деформира, а под него може да се навлажни, поради што на слој може да почнат да изгние далеку.

Ви посакуваме на изборот на соодветна линолеум за кујна компетентно и одговорно, а за многу години тој ќе ви служи верно, доставувајќи ги задоволува и трајна радост од добар купувачите!

Можеби сте заинтересирани за: