Греење со котел со цврсто гориво од сопствени раце: пресметка на излезот на котелот, кој со вода јакна, производство, основа под котел, соодветна локација, инсталација и поврзување.

  • admin
  • 18 декември 2015 година
Греење со котел со цврсто гориво од сопствени раце: пресметка на излезот на котелот, кој со вода јакна, производство, основа под котел, соодветна локација, инсталација и поврзување.

Едно е кога ќе се преселиш во куќа која е дизајнирана и излезе www.arkos-proekt.ru   а сосема друго прашање е пред сопственикот кој гради куќа на сопствените и мора да биде во текот на изградбата да реши многу проблеми на одржување на животот иднина дома на свој. Важен фактор е како да го организирате загревањето на сопственото домување. Размислете за опција за греење со помош на котел со цврсто гориво. Да се ​​направи котел на цврсто гориво за куќата да се најде потребните цртежи и материјали не е доволно. Првото нешто да се разгледа, а ако тоа е тип на единицата која што може да се направи себе си со барањата потребно да се инсталира и да се поврзете. Ако предлозите piqued вашиот мајстори се породи на креативност, тогаш вие можете безбедно да почнат да работат.

Што е котел со цврсто гориво

Солидна домашни котли од производителот се скапи и одземаат материјал единици, со користење на отпадот како дрва за огрев и брикети.

 

12095kolvi-eurotherm-kst_2

Операцијата на котли за цврсти горива принцип се применува сува дестилација се случуваат во физичкиот егзотермна процес. процесот на гасификација во котли постигнува моќен ефикасност до 75%. Се постигнат значителни ефикасност овозможува користење на високо-квалитетни цврсти горива и јаглен котел систем е дизајниран.

c966cb244fb3a92d0031aa405c12230f

Во споредба со постојните котли за греење, котел за дрво ги обезбедува следниве предности:

• скромна потрошувачка на најевтиното гориво

• уред за согорување интервал од време на 10 часа на товари гориво единица

• Еколошки согорување на масата на гориво со ниска содржина на пепел

• Добра ефикасност на согорување.

shema-podklyucheniya-otopitelnogo-kotla-3

За да се разбере она што претставува котел, потребно е да се разгледа на уредот и методи на авто-поврзување.

Инсталација на систем за котел со цврсто гориво

Уредот е цврсто гориво котли може да се смета за традиционален: камин, печка наоѓа над пан пепел. Печката е одвоена од пепел со podduvalom решетки од сиво леано железо и опремени со врата за полнење на цврсто гориво. Малку над печка од премин производите од согорувањето е разменувач на топлина.

K_2_20

Потсетиме дека патувањето за гориво може да има фронтално или врвно оптоварување. Како се користи разменувач на топлина за загревање на вода јакна бојлерот, правоаголни или цилиндрични резервоарот, спирални и цевка. При поврзување на колото акумулира термички изолирани контејнери тоа е можно да се користи топла вода за греење.

shema1

Од она што зависи од ефикасноста на јаглен котел

Не е тешко да се погоди дека ефикасноста на работењето на котел ќе зависи од дијаграми за поврзување. А комората за согорување во собранието цврсто гориво наметнува одредени барања за уредување на котелот.

За шемата за организација на работата и врската, клучните точки се:

• Локација на комората за согорување и работа на пат за гориво

• избор на оптимален метод за снабдување со воздух

• правилна врска

• Материјал за гориво.

tverdotop_otoplenie6-700x604

Потсетиме дека потрошувачката на гориво за котли на цврсто гориво е:

• антрацит гориво - 2,5 кг / час

• јаглен - 3,0 кг / ч

• дрво - 6 кг / час.

Најдобар котел на цврсто гориво може да се спореди со "пумпа сметка" на интернет. Гориво пристигнува во време и треба да биде точно на одредена пат, заобиколувајќи на правливиот агли од спем-ботови и услуги.

Партнер-Sheme-otoplenie (1)

Како да го поврзете котелот со цврсто гориво

Поврзете било греење опрема и цврсто гориво котли не е исклучок, да започне со пресметување на износот на топлинска и електрична енергија котлара.

пресметка на излезот на котелот

Согласно методологијата за пресметка на утврдување на моќта на опрема за греење на постоечкиот простор каде што планираат да го инсталирате единица, со користење на просечната моќност.

1297437888

Се разбира, ова "просек за болницата" може да се пропушти, но тоа не треба да се направи. Затоа, за да се одреди моќта на котелот може да биде според формулата:

Wk = S * kW / 10

при што: (kW) просечниот резултат од јужните региони 0,7-0,9 kW на 10 m3, за северно - 1,5-2,0 kW за централно - 1,2-1,5 kW.

На пример, за да се загрее просторијата, кој се наоѓа на територијата на централниот регион, се бара 100 кв.м капацитет на котелот:

Wkot = S * kW / 10 = 100 * 1.4 / 10 = 14.0 kW.

Сепак, оваа пресметка не се земе предвид загубата на топлина од собата и изградена зградата на градежен материјал. Брза, таа табела загубата на топлина се препорачува да се најде на директориуми.

Исто така, тоа не боли да се запамети дека ефикасноста на единица е под влијание на:

• Квалитет на гориво

• насока и моќ на ветерот

• изградба на оџак

• Квалитетот на приватна куќа изолација.

dym

ние го поврзуваме котелот од производителот

По преземањето на местото за поставување на уредот котел за генерирање на цевководот. Инсталацијата започнува со инсталирање на обратно коло. Котли на производителот е предвидено со балансирање вентил кој овозможува да се инсталира на владата "економија", а со тоа зголемување на должината на времето на работа на грејачот кога еден од табот гориво.

Image 27

Во текот на секвенцијални собранието на системот на цевководот кон котел мора да бидат земени во предвид за да се пресмета градиенти на системот за греење. Тоа е особено важно да се почитуваат ова правило за системи за греење со природна циркулација. Исто така, имајте на ум кога котел цевки, жици кои се хранат со вода од разменувачот на топлина треба да биде поставена над влезот враќањето проток.

1320244839_1296305438_tdkot

Ние произведуваме и инсталираме котел со цврсто гориво

едноставна конструкција со котел вода јакна на цврсто гориво

На едноставен дизајн на единицата котел се смета во која домување и разменувач на топлина се направени од заварени челични плочи, создавајќи јамка вода јакна. Максималниот коефициент на пренос на топлина се постигнува со зголемување од областа на директен контакт со пламен на печката и клима гас мешавина на греење.

Слика 3 едноставна

За да го направите ова, дизајнот треба да обезбеди распоред на карактеристични внатрешни испакнувања (рефлектори).

490x349-слики-приказни-Img_content-котел

За таа цел, околу комората за согорување со воведување на дополнителни отворот во облик на случај направени од лим со заварување, кој е поставен во горниот дел на бојлерот.

Дијаграм-регистрирање на цевки

Како да се соберат и заваруваат котел на челични листови, прикажани на видеото.

котелот е правилно

Во согласност со прописите и правилата, како и барањата на парченце II-35-76 «Котли" БЈН-01-03 "прописите за безбедност на огнот", се препорачува следниов начин котли позиционирање:

• препорачано растојание за ракување пред котелот - 2000 mm

• Минималното растојание помеѓу ѕидот и задниот дел, страничните делови на котелот треба да биде 400 mm

• Висината на таванот во котларата е 2000 mm.

387478927

подготовка на темелите за котелот

Домашните котли за цврсто гориво се во најголем број случаи произведени од подот со големи димензии. Затоа, се препорачува да се изгради на подот на посебна просторија за котел основа на незапалив материјал. Препорачливо е да се направи подлога од 20 см поширок од основната површина на котелот.

shema_01-704x400

инсталација и поврзување

Откако котелот е поставен и инсталиран локално, тој е поврзан со оџакот и е поврзан со системот за греење.

Соодветно да се инсталира котел со цврсто гориво со самостојно напојување ќе му помогне на видеото.

Треба да се стави на располагање на котел со цврсто гориво специјалисти.

Како да се направи врска на цврсто гориво котел ќе покаже видео.

Можеби сте заинтересирани за: