Како да изберете лепило за аерирани бетонски блокови, корисни совети

  • admin
  • 25 октомври 2014 година
Како да изберете лепило за аерирани бетонски блокови, корисни совети

Се согласувам дека кога инсталирате гас-бетонски блокови, лепилото игра главна улога. Тоа е на правилно подготвената леплива мешавина која секој блок се применува. Тука, како sapper, не можете да правите грешки, бидејќи времето на поставување на растворот за лепило е минимално. Кои се критериумите и критериумите за избор на лепак?

Зошто избираме лепак за блокови

Пред изградбата на куќата започнува од блокови од газиран бетон или гас силикат, се поставува прашањето: "Каков вид градежен микс треба да го користам?". Во огромното мнозинство на предност се дава на лепак за поставување аерократни блокови.

photo_10

Зошто лепак, а не цементен малтер, нашироко се користи? Во споредба со традиционалниот цементен малтер, лепилните мешавини дизајнирани за аерирани бетонски блокови ги имаат следниве предности:
  • одлична еластичност
  • висока адхезија, отпорност на влага и отпорност на мраз
  • способност да се излечи без намалување
  • Незначително време на поставување.

klej-dlya-blokov

При изборот на лепак наменет за поставување на аерократни блокови неопходно е да се запознаете со главните карактеристики кои во целост даваат идеја за неговите способности. Ова се карактеристиките:
  • големина на зрно на лепилото за полнење
  • Работна температура на примена
  • дебелина на применетиот слој
  • потрошувачка на материјал и вода
  • Време на сушење и одржување
  • Време за корекција на Мејсон.

105845-2697639-aa3d4f9a1b11

Овие параметри даваат комплетна слика за лепилото, почнувајќи од подготовката на мешавината на лепак и завршувајќи со можноста за корекција на ѕидањето на посебен блок.

Се разбира, сите овие квалитети се одвиваат поради составот на лепило мешавини.

Состав на лепилото за поставување на бетони

Домашниот и странски развој на производители е дозволено да се добие уникатен материјал, пластични и еластични, со одлична адхезија.

g1

Составот на лепилото за газобетонни блокови вклучува:
  • главниот линк - квалитет на Портланд цемент
  • фин песок
  • полимерни адитиви - модификатори.
  Класичната формула "3 во 1" функционира беспрекорно и овој пат. Полимерните адитиви не само што придонесуваат за подобрување на способноста за лепење, туку и ги пополнуваат формираните празнини или неправилности, со што ја одржуваат влагата внатре.

ec6cdd688fdc91fe8929eb1c515f01c1

Корисни совети

Избирање и стекнување на мешавина од лепак за гас-бетонски блокови, не боли да го проучи својот состав. Оваа информација е љубезно дадена од страна на производителот, можете да ја прочитате и проучите на етикетата на вреќата или садот за пакување. Глутината смеса има цена двојно повеќе од цементот.

31_1

Потсетете се дека главната предност на лепилото за поставување гас-бетонски блокови е леснотијата на користење и огромната леснотија на користење. Меѓутоа, за да се осигура дека процесот на нанесување на адхезивното решение не е засенет од ништо, неопходно е да се изврши прелиминарна пресметка на лепилото за газобетонни блокови.

Пресметување и потрошувачка на лепак на аерирани бетонски блокови

При пресметување на подготовката на работниот леплив состав, ние целосно веруваме во препораките на производителот. Затоа, не е повреден да се прочитаат упатствата за употреба, каде што е достапен процесот на подготовка на мешавината и неговите пропорции.

1328009379

Пресметката на лепак и неговото последователно стекнување е поцелосно да се спроведе на една коцка на газобетон. Во пракса, просечната потрошувачка на фабрички направени лепила е една кеса (25 кг) по коцка на газиран бетон. Сепак, ваквите бројки може да се сметаат за приближни, бидејќи главната потрошувачка на материјал ќе зависи од квалификацијата на мајсторот и од сезоната на работа.
  Неопходно е да се разграничат мешавина од лепила наменета за работа во зима и лето. Летната мешавина се применува во температурен режим до минус 10 степени, а зимскиот лепак се меша до минус 20 степени.

Лепак, во зима и лето, во една боја?

зимски лепак

При изведување на градежните работи од аерократни блокови од страна на зимата, кога температурата е 0 ° С, мора да се избере зимско лепило. Температурни ограничувања за работа со употреба на зимски лепак оставаат минус 10 ° C.

shop1329

Кои се карактеристиките на зимскиот лепак? Ние нема да бидеме погрешно ако кажеме дека посебна карактеристика на зимското лепило е нејзината сива боја. Освен тоа, карактеристиките на лепило отпорни на мраз, наменети за аерирани бетонски блокови, се дека составот вклучува додатоци за антифриз кои ја спречуваат и исклучуваат можноста за формирање "ладни мостови".

izhevsk_kley_dlya_kladki_gazobetona_v_zimniy_period_izhevsk_86897

Поради минимална загуба на топлина, зимското лепило се користи за надворешни и внатрешни работи. Потрошувачката на зимскиот лепак е 25 кг / м3. Количината на вода за подготовка на работна лепак смеса изнесува 5,5 литри на 25 кг. Цената на зимското лепило за аерираните бетонски блокови е повеќе од цената на сличен летен лепак.

Корисни совети

Чувајте ја вреќата со лепило отпорни на лепило, се препорачува после се во загреана просторија. Подготовката на работниот раствор се изведува со топла вода со температура од + 60 ° C. Температурата на готовиот адхезивен раствор мора да биде најмалку + 10 ° C, а времето на апликација треба да биде околу 10 минути, вклучувајќи го и времето за прилагодување на ѕидањето на поединечната единица.

66247

Блок на газобетон, на кој се нанесува адхезивниот раствор, мора да се исчисти од снег. Затоа, побрзајте со примена на лепак смеса и поставување на блокови.

Примената на адхезивниот раствор се изведува со помош на запчеста шпатула, специјален вагон или мистрија на претходно навлажнета површина. Дебелината на лепилото е 3 мм.

1361298346_10-vtoroy-ryad

Следниот блок е поставен на врвот, притиснат и израмнат со помош на гумена кијанка. Ако редење на блокови се врши во топло време, се користи брзо сушење филм, кој се поставува на врвот на наредениот ред.

2919514_6

Пазарот на производители на производ за лепење на годишно ниво ги надополнува сите нови лепливи структури. За да не се направи грешка со изборот, се препорачува купување на лепак од познати производители. Ајде да ги именуваме имињата на компании чии производи се во високата побарувачка:
  • Аеро Стоун®
  • азолит
  • Ytong
  • Церезит
  • Цепс
  • Воспоставување на SELFORM T-112.

Како квалитативно да се произведе поставување на блокови од газобетон ќе ви помогне да снимате.

Можеби сте заинтересирани за: