Како да се изолира подот на балконот. Топол кат на чардакот може да се направи сам. Топол кат базиран на електричен кабел

 • admin
 • 27 јуни 2014 година
Како да се изолира подот на балконот. Топол кат на чардакот може да се направи сам. Топол кат базиран на електричен кабел

Проширување на просторот на станот може да се должи на конверзија на балкон или балкон. По инсталираниот топол кат, можете да организирате функционален простор, без оглед на времето во годината. Оваа статија ги опишува видовите и инсталацијата на топол кат за балкон или чардак.

За она што е потребно да се загрее балкон или лоѓа

Балкон или чардак во стан е секогаш дополнителен простор што секој сопственик го користи на свој начин. Но, во основа, периодот на практичното работење на дополнителни квадратни метри е ограничен од топла сезона. Со почетокот на есента, сезоната "балкон" се затвора до пролет. Правилно затоплување на балконот и правење на греење, можете да добиете корисна загреана површина во секое време од годината.

Во овој случај, вие не само што може да зачувате работи, туку да се одморите или да работите, без оглед на снегот надвор од прозорецот, или дожд. Во исто време, изолираниот балкон ќе изолира и соседната соба.

Несомнено, изолацијата на балконот е вистинското решение, бидејќи улогата на подот, ѕидовите и таванот се игра со бетонски плочи, кои не се многу добри топлински изолатори. Во ладно време кондензатите се собираат на плочите, се замрзнуваат во мразови и се лади ѕидот на станот. По менувањето на единицата за изолација, балконот мора да биде изолиран од подот.


Иако, некои господари прават поинаку, подобро е да се направи пред ѕидовите да се изолираат, бидејќи нивото на балкон по поправка ќе се зголеми и потрошувачката на материјали на ѕидовите ќе се намали. Изборот на методот на затоплување зависи од желбите на сопственикот, од состојбата на самиот балкон и од тоа, како последица на тоа ќе се користи ажурираниот простор.

Најдобро решение за изолација на балкон или чардак е инсталирањето на електричен топол под. Предноста на овој метод е тоа што греењето на балконот се случува директно од подот. Ова создава еднообразно загревање на целиот простор, за разлика од радијаторите кога подот останува ладен.

Каков тип на електричното подно греење избира

Изолирајте го подот на балконот со свои раце е прилично едноставен. Топло подови од електричен тип се лесно инсталирани и не бараат никакво посебно професионално знаење во градежништвото.

Електрични топло подови се:

 • Со термички електричен кабел
 • Врз основа на топлинска подлога (термоматења) - системот "топол под"
 • Инфрацрвен топол под

Во електричното поле врз основа на кабел, топлотниот елемент е кабел во вид на делови од кабел (еднокреветни и двојни јадра). Тоа е извор на топлина и ги загрева материјалите кога електричната струја поминува низ неа. Кабловскиот систем е многу ефикасен, но бара бетонска ферманција. Ова ја прави работата доста макотрпна, а во некои случаи невозможна, ако плочата на балконот не е наменета за таков дополнителен товар. Покрај тоа, под кабелските делови се поставува слој од топлинска изолација.

lllll

Кај термалните душеци, кабелот е вграден директно во армирната мрежа. Овој материјал се произведува во ролни. Овој дизајн е малку поскап, но го поедноставува инсталациското работење - едноставно ги распоредите душеците и лежите на подот. Ефикасноста на грејните подлошки е нешто помала од кабелските делови, но може да се постави без естрих. Топлите душеци може да се шират на бетонска база, или под завршното палто на стара плочка.

И кабелските и топлинските подлошки се истураат или со ферман или со лепак. А сосема поинакво решение е инфрацрвениот топол кат на чардакот. Цената на таков материјал е нешто повисока, претходните материјали, но цената на електричната енергија е созревање. Таквиот филм е поставен директно на бетонските естриси, под "чистата" облога на подот. Овој слој може да се користи за изолација, без да се направи ремонт на подот.

Како да се изолира подот на балконот со топлина кабел

Инсталирањето на топол кат на чардакот започнува со расклопување на старата покривка на подот. Во овој случај, внимателно исчистете го подот на мали остатоци и прашина.

Внимание! Балкон е првично отворена површина, балконската плоча има наклон кон улицата за одвод на дождовница и топла вода. Ова мора да се земе предвид при изолација на подот.


Важен услов за создавање на топол кат на балконот е сигурна хидро и топлинска изолација. Тоа е причината зошто на почетокот на работата на балконот плоче водоотпорност е поставена. Ова може да биде, на пример, полиетиленски филм. Таквата мерка на претпазливост ќе помогнеспречи продирање на влагата на топлинскиот изолатор и импрегнација со кондензат. Потоа, пред почетокот на изолацијата на подот, секогаш треба да ја усогласите основата. За да го направите ова, груб (долен) кат се користи со дрвена гајба трим. Помеѓу долниот кат и основата на плочата мора да се постави слој од топлинско-изолационен материјал, ова е потребно за да се зачува топлината што доаѓа од грејниот кабел. Груб под се издига до одредена висина. Колку е поголем гајтанот, толку подебел слојот на изолацијата може да биде. За да ја одредите висината на долниот кат, разгледајте го следново:

 1. Висината на нивото на подот на балконот, во споредба со нивото во станбената просторија е не повеќе од 15 см.
 2. Висината на балконот е од 2,5 м.
 3. Висината на оградувањето на чардак и балкон е од 1 м.

Ако малите деца живеат во станот, тогаш висината на оградата според бараните стандарди е 1,5 м. Во случај на опасност, заштитната ограда може да се зголеми до потребната височина.

На инсталиран филм хидроизолација преку балкон е инсталиран дрвени греди. Растојанието меѓу нив е еден и пол метри, греди се прицврстени на бетонска плоча со сидра. Треба да се напомене дека прилагодувањето на нивото на подот се врши со надолжни шипки - заостанува.

На стандарден балкон, потребни се три заостанувања. Тие мора да бидат поставени на попречните решетки и фиксирани со завртки. Прво, највисокото заостанување е избрано, а останатите заостанувања се израмнети со неговото ниво, клиновите се вметнуваат помеѓу заостанувањата и попречните клинови.

Во следната фаза, просторот помеѓу кејот на дрвени греди е исполнет со избраната изолација. Бидејќи може да се користат материјали за изолација:

 • Penoplex (екструдирана полистиренска пена)
 • Полифонот
 • Минерална волна

Penoplex е лесен, издржлив и издржлив материјал од серија пени. Плочите на експандиран полистирен или екструдиран полистирен лесно се сечат со нож. Таквиот материјал има одлични својства на топлинска изолација, додека е отпорен на влага и еколошки безбеден. Во исто време, пена пена се смета за потопло материјал, во споредба со пена пластика.

Полифонот е, всушност, најчестиот материјал за изолација на подот. Полифонот е поевтин од другите грејачи, практичен и лесен за инсталирање.

Внимание! Некои видови пена не се отпорни на оган. За да го изолирате балкон треба да купите огноотпорна пена.

Минералната волна силно ја навлажнува влагата, така што за таков материјал ќе треба да се организира прилично сериозна хидро-пареа бариера. Во спротивен случај, минералната волна секогаш ќе биде влажна, а грејачот изолиран со вода не може да ја изврши својата директна функција за создавање на топлинска бариера. Акумулираната влага во грејачот ќе ги намали практичните својства на целата конструкција на подот.

По поставувањето на грејачот во гајба, логовите се поставени и фиксирани на дневниците. Сите слоеви помеѓу листовите на иверица, како и пукнатините меѓу листовите и ѕидовите се вградени со конструктивна пена. Инсталирањето на груб подот е завршено. Почнува фазата на поставување на кабелот за топлина.

Пред да го инсталирате кабелот, мора да ја изберете локацијата на термостатот и да ја исфрлите дупката во ѕидот за инсталационата кутија. Термостатот се наоѓа на висина од 50-100 см. За нормално функционирање на целиот систем потребен е поден сензор. Сензорот е поставен во цевка од брановидни пластика, што е неопходно за случајот кога е потребна замена на уредот. Пред поставување на кабелот, енергетските кабли се приклучени на кутијата на термостатот, а спојката мора секогаш да биде директно во бетонски ферман.

За сигурна фиксација на топлинскиот кабел, монтажната лента е фиксирана на слојот на иверица. Кабелот е фиксиран со посебно дизајнирани прстиња, кои ви дозволуваат да го набљудувате потребниот чекор помеѓу вртењето на кабелот. Обично кабелот е монтиран со "змија". Растојанието е на растојанието помеѓу намотките на змијата. Неопходно е правилно да се пресмета теренот на кабелот. Ако чекор е премногу плитко, потрошувачката на кабел ќе биде преценета, со голем чекор ефектот на греењето може да не биде доволен, а подот ќе се состои од топли и ладни ленти.

Внимание! Термичкиот кабел никогаш не смее да се допира или вкрстува меѓу себе.

По завршувањето на работата за положување на кабелот, се поставува температурен сензор на подот и се врши оперативен тест на системот. Сите параметри на системот мора да одговараат на податоците наведени во документацијата за кабел. Потребно е да се провери работата на сите уреди и правилната инсталација - откако ќе се поплави естрих, практично е невозможно да се исправи грешката без загуби.

Сега треба да ја наполните подната кошула. Неговата дебелина е 5 см. Ова е најоптимален параметар. Пофини ферман може да се распрсне, а подебел слој е премногу тежок за балконски плочи. Кога фрлаат таков слој, не се користи зајакнување на металната мрежа за да се избегне неговото влијание врз работата на електричниот кабел. Во спојницата, празнината и нерамномерноста се неприфатливи, ова ќе влијае на работата на топол кат, што ќе доведе до прегревање на системот и брз неуспех.

Конусот целосно се замрзнува пет дена. Во овој момент, не можете да го вклучите системот за греење. После тоа, тие почнуваат да инсталираат завршна подна покривка. Таквиот материјал може да биде било, можеби, со исклучок на паркет, од континуирано загревање е распукан. За добри перформанси на системот, треба да изберете слој кој добро ја спроведува топлината. Оптималното решение е плочка, додека ламинат, линолеум или тепих се топлински изолатори.

Термомате. Како да се направи топол подот на чардак без врски

Термометри се топлински кабел, кој првично е фиксиран на фиберглас термички стабилна мрежа. Таквата обвивка се произведува во ролни, нивната ширина е еден метар, тоа е многу погодно да се направи загреан подот електричен на чардак   или балкон.

Главната предност на термо-душеци е нивната инсталација. Тие се поставени на груб бетонски под и фиксирани со лепак смеса, која се користи за плочка. Ова е најдобра опција во случај кога изолацијата е направена за гранитни плочки или плочки.

Инфрацрвен топол кат на балконот. Греење филм

Како греен елемент во инфрацрвеното поле, не е вклучен кабел, туку посебен грејач, со дебелина од околу 0,5 мм. Таквиот топол под може да се инсталира за два часа. Филмот се произведува во ролни и не бара употреба на лепак смеси за време на инсталацијата.

Основниот принцип на работа на таков кат во зрачењето на инфрацрвените топлински зраци. Ова е еколошки, нормално топлинско зрачење, не треба да се меша со електромагнетни бранови. Во внатрешноста на тенкиот слој на топлина, целиот систем за загревање е запечатен: два бакарни проводници работат по должината на работ, кои се поврзани со мрежата, а лентите на јаглеродниот проводник се фиксираат меѓу нив. Сите контакти се безбедно заштитени со елементи со позлата.

Веднаш по поставувањето на инфрацрвениот под, можете да го користите. Грејната плоча е многу добро комбинирана со тротоарите како ламинат или линолеум. Сепак, тука постои една нијанса: инфрацрвениот под не е монтиран на места каде што ќе стои мебелот, бидејќи постои можност за оштетување на термичкиот слој.

Инсталирањето на топол кат на чардак или балкон со свои раце е доста едноставно. Опремата за било кој тип на подно греење е придружена со детални упатства за правилна инсталација и работа.

Можеби сте заинтересирани за: