Телескопски качулка, како да го изберете вистинскиот телескопски капак за кујната

  • admin
  • 18 јануари 2016 година
Телескопски качулка, како да го изберете вистинскиот телескопски капак за кујната

Големи роднини на кујнски аспиратори постепено се препуштаат на компактна телескопска. Во срцето на успешното натпреварување на телескопските аспиратори е леснотијата на поставување и монтажа на единицата во висечки кабинет. Се разбира, за ова е неопходно да се избере и инсталира хаубата. Како да го направиме тоа со свои раце ќе ни помогне нашиот совет.

Избираме телескопска хауба

Вграден кујнски мебел денес е на побарувачката, благодарение на успешната можност да се даде стилскиот изглед на собата. Покрај тоа, најдобрата опција за поставување на вентилација во кујната е можноста за поставување на телескопската хауба.

vydvizhnaya-vytyazhka-dlya-kuhni

Дури и за мала количина простор, кујнските аспиратори можат да обезбедат добар квалитет на воздухот. Кои се предностите на телескопирањето во споредба со другите модели на апарати за домаќинство? Само она што брза, или поточно не го фаќа окото, е компактната димензија на аспираторот: ширината е од 500 до 900 mm, овозможувајќи ви да ја вклопите техниката во дизајнот на внатрешноста на секоја модерна кујна.

340_20

При изборот на агрегат, мора да се запомни дека ширината е избрана од ширината на површината за готвење на плочата.

Традиционално вградените аспиратори се поставени во висечки шкаф директно над шпоретот. Оригиналниот изглед на предната преграда бар сигурно го крие механизмот и филтрите на аспираторот од очите. На кои параметри се препорачува да изберете вградени модели за да купите телескопска хауба.

dfg602oras_2

Кој хауба е подобар, технички спецификации

Главните параметри за избор на качулка се:

• капацитет на единицата

• режими за напојување и работа

• вид на филтер за прочистување на воздухот

• тип на менаџмент.

ext8

излезна ефикасност

Продуктивноста на хаубата значи квантитативен индекс, имено способноста на единицата да врши воздушна размена во дадена единица на време.

Според регулаторните документи потребни за вентилација на живеалиштата, се препорачува распоредувањето на воздухот во кујната околу 10 пати на час за размена на воздух. Затоа, пред да изберете качулка, направете едноставна пресметка на капацитетот на единицата, без оглед на локацијата на аспираторот во приватна куќа или стан.

Се разбира, цената на телескопскиот цртеж зависи од капацитетот и капацитетот на единицата.

vydvizhnaya-vytyazhka-dlya-kuhni-bez-vozduhovoda

Подобро е да им се даде предност на моделите на заминувачкиот превоз со стапица за маснотии. На пример, ова се Bosch капи DHL 545 S или Elica KREA GFA WH / F / 60.

единица моќ и режими на работа на хаубата

Излезната моќност е означена со бројот на мотори и режими на работа. Потсетиме дека телескопската хауба за кујната не може да биде аналоген на системот за вентилација за целите на единицата. Главната цел на аспираторот е да го исчисти воздухот во просторијата од саѓи и миризливи мириси.

Моделите на аспиратори работат во 2 режими: екстракција на воздух и рециркулација.

тип на филтри за издувни гасови

Секој аспиратор е опремен со филтри. Потребно е да се разликуваат филтри за грубо и фино чистење на хаубата. Груб филтер (масло колектор) е во состојба да држи капки на маснотии и саѓи.

За извадоци, користете такви филтри за маснотии:

• Акрилик

• од органски (синтепон)

• хартија неткаен

• метални филтри со касети.

Слика 30 најчесто филтри

Акрилни и неткаени филтри се сметаат за еднократна употреба. Ресурсот за користење на филтерот зависи од интензитетот на протокот и контаминацијата на собниот воздух.

Металните филтри може да се мијат како што се контаминирани, така што нивниот работен век е подолг.

vytyajka1

контролни копчиња за аспиратори

Телото на телескопскиот аспиратор, по правилна инсталација, ќе се стави во внатрешноста на шаркираниот модул. За употреба, има само тесен преден панел. Проширувањето на филтрите за отстранување на производите на согорување на гасот се изведува на телескопски принцип. Проширување, панелот со филтерот, вклучува мотор на вентилаторот и осветлување.

12083573

За да се отстрани протокот на издувниот воздух на вертикални и хоризонтални рамнини има пластични адаптери со дупки. На панелот или на хаубата, постојат копчиња или контролни копчиња: прилагодување на моќноста и избор на режим.

Покрај тоа, моделите можат да ги имаат овие контролни копчиња:

• Автоматско зголемување на перформансите

• Преостаната функција на вентилаторот

• индикатор за статусот на филтерот.

Pyramida_TL_50-60_SYE-15_inx (5)

Се разбира, покрај наведените технички параметри, се важни целокупните димензии на аспираторот и можноста за сопствено поврзување.

Инсталирање на аспираторот во кујната, како да го поврзете телескопскиот капак

инсталација на електричен штекер за евро

Аспираторот е електричен апарат за домаќинство. Затоа, пред инсталацијата неопходно е да се спроведе електричен штекер за евро со заземјување. Единицата е снабдена со напон од 220V. Моќноста на аспираторот ќе биде означена на техничкиот лист.

PZgvPeLbuhtg2JymCH1TQ

Единствениот предуслов за поврзување не е доделување на електричната жица над плочата за готвење.

Регулаторниот документ за инсталација и приклучување на аспираторот се SNiP 41-01-2003 "Греење, вентилација и климатизација" и инструкции за инсталација од производителот.

ustanovka-vytyazhki-v-kuxonnyj-shkaf1

Мора да се запомни дека по инсталирањето на аспираторот и обезбедувањето на куќиштето, неговиот подвижен дел мора да се движи слободно. Вградениот дел од точката на фиксирање на воздушниот канал не е прицврстен безбедно, но е поврзан со стегач.

vytyazhka-v-kuhnyu-na-zakaz_4

собрание собранието

За да се приспособат на хаубата, потребна е рамка, способна да поддржува тежина од околу 10 кг. Тоа може да биде кабинет на вграден мебел со дополнителна реконструкција. Подгответе го шкафче за фиксирање на елементите на аспираторот - отстранете го дното на шкафче. Инсталирањето на аспираторот се препорачува да се направи со прицврстување на задниот дел од уредот и телото до ѕидот.

shema-ustanovki1

За да го направите ова, извадете го гнездото за слетување според димензиите за монтирање на аспираторот, земајќи ги предвид додатоците и, доколку е потребно, да го смените капакот и полицата на обвивката. Пред да ја монтирате рамката во горниот дел од кабинетот, дупчете ја дупката за да го инсталирате воздушниот канал.

Слика 8

инсталација на канал

За ракување со аспираторот потребен е воздушен канал. Дијаметарот на воздушниот канал во моделите на телескопски издувни единици може да достигне 123-150 mm. Издувниот излез на аспираторот може да се поврзе со вратило за вентилација, и во отсуство на тоа со отвор во ѕидот.

shema-ustanovki-vstraivaemoy-vityazhki

Моделите на телескопските аспиратори се опремени во горниот дел со специјална цевка, чиј дијаметар е специфициран во спецификацијата на опремата.

инсталација-издувни-и-воздух канал

За да го инсталирате канал, може да се користи тркалезна или правоаголна жлезда. Инсталацијата е направена на традиционален начин.

Како да го поврзете брановидноста со хаубата и прирабницата на каналот, прикажани на видеото.

Можеби сте заинтересирани за: