Самоочигледно стакло, каде што се користи само-чистење стакло. Прозорци со очила за заштеда на енергија, плус и минуси.

  • admin
  • 12 март 2016 година
Самоочигледно стакло, каде што се користи само-чистење стакло. Прозорци со очила за заштеда на енергија, плус и минуси.

Најпријатниот момент во одржувањето на прозорците е нивното миење надвор, бидејќи е надвор од прозорецот што најмногу загадува. Прозорецот станува матна, грда. Ние треба да го отвориме прозорецот и да се изложиме на непријатна и понекогаш небезбедна процедура за перење.

Идејата за создавање на чаша што не треба да се мијат, се појави одамна - назад во 60-тите години на минатиот век. Но, тогаш изгледаше фантастично и не изводливо, бидејќи во тоа време немаше технологија која ви овозможува да нанесете слој на чисто стакло кое има својства за самочистење. Освен тоа, облогата треба да биде издржлива, целосно транспарентна и да не се раздвојува од стаклената површина. Програмерите успеале да го решат овој проблем, а пред неколку години стаклото за самочистење се појавило на продажба.

Самоочистување на стаклото - што е тоа

ochishchenie

На обичен стакло во производствениот процес, се применува суперфин транспарентен слој, базиран на титаниум диоксид. Овој елемент веќе долго време се користи во индустријата како фотокатализатор. Облогата има способност за самочистење. Се нанесува на површината на стаклото на многу високи температури - околу 650 ° C. По пријавата, слој не можат да се одвојат од површината на стакло, нејзиниот век на траење е неограничен, според производителите.

19072012_2-300x225

Облогата не се отстранува, не гребе, нема посебни барања за складирање, транспорт и работа.
  Бидејќи се интегрално формирани само-чистење на стакло и обложување, штетата што може, како и самиот стакло, остри предмети, или, на пример, абразивни средства за чистење или челична жица.

предности на само-чистење стакло

чисто-стекло

Името зборува за себе - вие навистина не треба да го чистите стаклото за самочистење. И ова е заштеда на време, пари, напор, и, се разбира, подобрување на безбедноста на работењето на зградата. Самоочиглено стакло, иако чини по ред повеќе од вообичаено, по неколку години плаќа за себе, бидејќи трошоците за перење прозорци и стаклени фасади се сведени на минимум. Самоочигледниот слој има ефект на огледало, му дава стакло различни нијанси, така што архитекти, очила за самочистење се привлечни за нивната способност да го декорираат изгледот на објектот.

каков вид на загадување може да се само-чистење стакло

нечистотија-88534_960_720

Слој се справува со загадувањето од органско потекло, на пример, измет од птици, дрво SAP, полен, отисоци од прсти, и е особено важно за големите градови, производите на нецелосно согорување возила, формирање на стаклената површина тенок мазна филм, ја отстрани таа исклучително тоа е тешко. Совршено отстранети од површината се такви честички од неоргански потекло како цемент, пат, прав со креда и дамки остануваат по тврда вода.

Принципот на само-чистење стакло

samoochischayuschiesya_steklo

Се појавува во неколку фази. Во првата фаза, калта се распаѓа во компоненти под дејство на сончевите ултравиолетови зраци. Тука треба да се напомене дека ова е сосема природен процес: во природата на сите органски под ултравиолетова светлина и кислород е распаднат во компоненти, постепено се претвора во вода и јаглерод диоксид. Облогата на титаниум диоксид само го забрзува овој процес неколку пати, играјќи ја улогата на катализатор за хемиска реакција - валканото стакло станува чисто.
  Втората фаза на чистење на површината ги отстранува распаднатите остатоци од нечистотија и разни неоргански загадувања на водата. Вообичаениот дожд совршено се справува со оваа задача.

Стакло обложени со само-чистење, за разлика од конвенционалните, е хидрофилна, односно вода на површината не се случува во форма на капки и се рамномерно распоредени и тече низ површината, истовремено отстранување на сите нечистотии. Хидрофилната површина се суши многу брзо, по што нема дамки, нема разводи, нема дамки од сол (ако водата е цврста).

ochishchenie

Важна точка: по инсталирањето на стаклото, треба околу една недела целосно да ги активира хидрофилните својства под влијание на ултравиолетовото зрачење.

дали облогата за самочистење работи во облачно време?

1383554835_11653

Од нормално функционирање на насловната страница ви треба многу мала количина на UV зрачење, па ултравиолетово зрачење на нечистотија ќе бидат ефикасни и на облачни денови. Затоа, самоочигледниот слој ќе работи подеднакво добро и на југ и на северната страна на зградата. Хидрофилните својства на облогата се зачувани дури и во текот на ноќта.

каде што се користи само-чистење стакло

object191_440x300

Самоочигленото стакло е погодно само за надворешно застаклување на зградите. Ова се должи на фактот дека за нејзината полноправна работа се потребни ултравиолетови и дождовни води.
  Може да се користи за застаклување на прозорци, фасади на згради, покриви, зимски градини и др.
  Не инсталирајте стакло за самочистење на места каде дождовницата не може да достигне, на пример под навесите и визирите.
  Најоправдано од финансиска гледна точка поставување на прозорци за самочистење во оние делови од зградата каде што е скапо или физички тешко да се обезбеди редовно чистење на фасадата или прозорците. Зборуваме, пред сè, за високи згради, стаклени покриви, против-авионски рефлектори, оранжерии и сл. Сепак, можно е да се инсталира само-чистење стакло во обичните стан прозорци.
  За дополнителна безбедност или, на пример, заштита од пенетрација, стаклото може да се угаси или да се ламинира. Меѓу другото, само-чистење на стакло во панелот може да се комбинираат со други видови на прозорци, како што се стакло enerogosberegayuschim (опишана подолу), за подобрување на акустична и топлинска изолација својства. Чашите со само-чист слој може да се свиткаат и се користат за застаклување конвексни структури.

што изгледа како само-чистечко стакло

21

На прв поглед, таквата чаша не се разликува од вообичаената. Има само неколку помали точки кои овозможуваат да се направи разлика помеѓу стаклото за самочистење.

Прво: на површината на обложеното стакло, сончевата светлина е позабележителна, со оглед на тоа што коефициентот на рефлексија на сончева светлина изнесува 14%, за обичен стакло, само 8%. Едноставно кажано, стаклото за самочистење е повеќе "огледало".

Второ: ако ја погледнете светлината која се одразува од површината со акутен агол, станува сина синкава нијанса станува видлива, благодарение на што стаклото има многу привлечен изглед.

Може ли да купам стакло за самочистење со функција за заштита од сонце?

Неодамна беше продадено повеќефункционално сино стакло. Во прилог на функцијата за самочистење, ова стакло обезбедува добра заштита од прекумерно УВ зрачење. Вообичаеното стакло поминува до 62% од ултравиолетовото, мултифункционално - само 15%.
  Таквото стакло е препорачливо да се користи на места каде што е неопходно истовремено да се обезбеди чистота на површината и заштита од сонцето, на пример, во оранжерии, градини и покриви.

кога е неопходно да се мие самоочистувачкото стакло

myte-okon

Оваа точка треба да се смета како споредба со конвенционалното стакло. Потребата за миење на само-чистење стакло е многу пати помалку. Сепак, тоа не значи дека таквото стакло нема да мора да се измие. На пример, ќе мора да се изми сама по себе, ако на површината се појавил многу дебел слој на нечистотија, а ултравиолето едноставно не може да се "пробие" до површината, а стаклото не може да се исчисти.
  Друга опција - долго време не дожд. Тешко е да се каже колку долго сушата ќе трае стаклото да престане да функционира. Тоа зависи од многу фактори: на пример, локацијата на зградата е еколошки чиста област или индустриска зона, присуство на блискиот автопат, итн.

дали е тешко да се исчисти само-чистечко стакло

Многу лесно. Доволно е едноставно да се премачка површината на цревото за да се продолжи со процесот на самочистење. Ако има таква потреба, можете да користите мека крпа и топла вода со сапуница. Ако контаминацијата е многу тешка, дозволено е користење на не-абразивни течни детергенти.

Стакло за заштеда на енергија

14-см

Како што споменавме погоре, самото чистење стакло се користи како дел од двојно застаклените прозорци со други видови стакло за да се подобри функционалноста на прозорците. Еден таков тип е заштеда на енергија стакло.

тоа е заштеда на енергија стакло

svoimi-rukami2

На прв поглед, таквата чаша, како само-чистење, не се разликува од вообичаената.
  На нејзината површина се нанесува суптилен, незабележлив слој, дозволувајќи на топлинското зрачење да се рефлектира во внатрешноста на собата, а во исто време, оставајќи го да премине од надвор.

тест за заштеда на енергија

Постојат неколку видови на очила за заштеда на енергија:

I-стакло. Се испорачува со тврд слој врз основа на олово олово, кој се нанесува на површината на стаклото за време на производството.

steklopaket-energosberegayushchii

К-стакло. Таа користи мека облога врз основа на полимери и сребро, која се применува на барање на клиентот веќе по целосното производство на изолационото стакло.

steklo-proizvodstvo16

I-стаклото е поудобно и во работењето, а не само поради изборот на купувачот - да се нанесе слој, или не. Облогата на I-glass има многу добри термички карактеристики, кои овозможуваат да се обезбеди температура на површината на стаклото + 14 ° C на улична температура од -26 ° C Што се однесува до К-стаклото, под исти услови, температурата на неговата површина ќе биде само + 11 ° С

минимуми за заштеда на енергија стакло

1443164452_365

Освен очигледните предности, стаклото за заштеда на енергија има неколку недостатоци, кои мора да се земат предвид при купувањето и во употреба.

Ниту еден производител денес точно не може да каже колку време ќе биде загадувачот на стаклото. И покрај тоа што можете да ги слушнете ветувањата од високи профити од триесет години беспрекорна услуга, тие се засноваат само на резултатите од бенчмаркинг на примероците на покриеност.

Мекиот I-слој има повеќе недостатоци во смисла на практичност. Многу е лесно да се оштетат, па облогата се нанесува на внатрешноста на единицата за изолација. Мекиот слој е подложен на оксидација, па затоа мора да биде во запечатена средина, во спротивно, со текот на времето ќе се појават иризуелни дамки на површината.
  Доколку стаклото со меко обложени материјали се чува без соодветно пакување повеќе од еден месец, слојот за заштеда на енергија почнува да се распаѓа. Затоа, ако има разводи на двојните застаклените прозорци, тогаш производителот повторно ги искористил истечените компоненти. Друг недостаток на I-стакло е мало влошување на капацитетот за пренос на светлина на стаклената единица.

Горенаведените недостатоци не се однесуваат на очила кои имаат К-слој, нивната главна неповолност е високата цена, поради потребата да се прелива гас во стаклената единица и да се зголеми дебелината на стаклото.

означување на очила за заштеда на енергија

600px-Glass_Type

Очилата за заштеда на енергија од двата типа се разликуваат од конвенционалните не само во нивните карактеристики, туку и во присуство на посебни ознаки.
  Многу често има случаи кога неискусен продавач кој не ја разбира сложеноста на производството на купувачот, се обидува да продаде стока од сосема друга категорија по голема цена. Во исто време, ефтин двојно застаклен прозорец се издава за скап модел за заштеда на енергија.

По приемот на нарачаната прозорци или кога кабината е да се знае дека се залага за еден или друг markirovka.Tak, најчестиот стакло, која е добиена со цртање, без никакви дополнителни функции, означен со буквата "М". Пакетот, завршен со чаша со зголемена цврстина, се означува со "F". Во зависност од тоа кој слој за заштеда на енергија се применува на стаклото, означувањето ќе биде "I" или "K", соодветно. Присуството на било кој вид за заштеда на енергија е означено со симболите "PL", и кога стаклото е насликано во маса, ќе има буква "S".

https://www.youtube.com/watch?v=eA6pwU8A390

Можеби сте заинтересирани за: