Вештачки езерце, водоотпорно езерце како да го стори тоа во право, корисни совети

 • admin
 • 06 април 2017
Вештачки езерце, водоотпорно езерце како да го стори тоа во право, корисни совети

Познато е дека вештачки сценско приградски езерцето е гордоста на сопственикот, за што таму е сложен процес на создавање на телото на вода. Почнувајќи од примитивни ленти со користење на природни глина, водоотпорност материјали како мембрана HDPE, се здобијат со нови квалитети.

Флексибилна хидроизолација, во форма на традиционален филм, одамна расте од кратки гаќи. Денес тоа е материјал кој претставува моќен сојуз на високи хемиски технологии. Сепак, основната технологија на хидроизолација практично не се промени. Само методите за примена на материјалот се сменија.

2-7774-45-30864-pvh-plenka-dlja-pruda-gidroizolacija-dlja

Технологија на хидроизолација на резервоари

Технологијата на водоотпорност на вештачки езерца и езерца е како што следува:

 • подготвителни работи за ископување на основана јама со рачен или механизиран метод
 • израмнување и набивање на ѕидовите и дното на ископувањето
 • поставување на водонепропустлив материјал (филм, геомембрана) или апликација (течна гума)
 • зајакнување на горниот раб на филмските ѕидови на езерцето (заварување)
 • обработка на технолошки рабови и зајакнување на тераси
 • подготовка за полнење на езерцето чинија.

vod_031

Потсетиме дека не циклус процес хидроизолација или појава на дефект негативно може да влијае на квалитетот на водоотпорен слој. Затоа, изборот на видот на заштитниот материјал е особено важен.

Материјали за хидроизолација на резервоари

Главната фаза во создавањето на вештачки езерце е неговата водоотпорност. Со изборот на материјал и создавање на хидроизолација слој мора да биде разумно како, тип ленти мора да бидат силни и издржливи, можат да го издржат товари притисокот на водата.

оформление-водоема-8 [1] _900

Неопходно е да се направи разлика помеѓу флексибилна и цврста хидроизолација.

Постојат неколку видови на хидроизолација, кои ги карактеризираат механичките и физичките својства:

 • хидроизолација со течна гума
 • употреба на филм
 • бетонирање
 • геомембрана.

Изберете видот на покриеност е потребно од параметрите на релјефот на местата на езерцето и длабочината на езерцето.

kotlopvan

водоотпорен флексибилен

На флексибилна хидроизолација, која е препорачлива за користење за карпести терени, вклучува филмски материјали и бутил гума. Дебелината на филмот е избрана во согласност со длабочината на езерцето. На пример, за езерце со длабочина од 1,5-1,7 m, дебелината на водоотпорниот филм е избрана да биде 1,5 mm. За помала длабочина, попрактично е да се користи флексибилна хидроизолација од 0,8 мм.

72f29bfacdc416ac38646ba52bc37150

Корисни совети

При изведување на хидроизолација на резервоарот со филм, се врши прелиминарна пресметка на волуменот на материјалот. Ширината на филмот е избрана да биде еднаква на ширината на езерцето плус двојна длабочина (за поставување на ѕидовите) и плус дополнителни 1 м. Должината на потребниот филм се пресметува од пресметката на должината на резервоарот и плус двојната длабочина. Филмот рачно се поставува на дното и терасите, зајакнувајќи ги рабовите со камења. Конечната фаза е декорација на работната линија на езерцето.

3fa487b92e03

глинеста хидроизолација

Најмногу едноставен и релативно евтини поглед хидроизолација разгледа хидроизолација глина произведува рачно со користење на природни материјали со примена на два слоја. Неопходен услов, кој придонесува за добра хидроизолација е светлината и двостраната конзистенција на глината.

1305989511_vodoem-formy

цврста хидроизолација

Хидроизолација цврсти контејнери во форма на готови терасовиден се користи за да се создаде густа крајбрежје и подни облоги. Завршена хидроизолација во форма на фиберглас бања (бања) е лесна за инсталација и обезбедува нежен начин на инсталација со цел да се направи езерце.

Железобетонска-хаша-для-водомеема

бетонски бетонирање

Во случај кога бетон е планиран да биде заробена и како заштитно слој бетон ќе делува како хидроизолација, сетот на материјали и опрема ќе се зголеми, како што, всушност, трошоците за работа. За бетонска изолација ќе ви требаат:

брендирани цемент, мал дел чакал, крупен песок, кофриране одбори и опрема за подготовка на малтер.

Алтернатива за зголемување на трошоците за хидроизолација работи за заштита на резервоарот е филм.

Корисни совети

Цена споредба водоотпорност материјали, јасно се гледа дека најскапиот еден за создавање на заштитна обвивка е геомембрана и етилен пропилен гума. Трошоците за филмска хидроизолација се ниски, користа од филмскиот материјал во вид на PVC, HDPE или PEVD е лесна за инсталирање и е во побарувачка кога создавате не само вештачки акумулации.

Shema-ustojstva-pruda

Да речеме дека техничките карактеристики на ПВЦ филмот се:

 • високо истегнување - 200%
 • сила (статичко оптоварување) до 20 kg / m при притисок од 2 kPa.

Сепак, карактеристичните карактеристики на бутил гумата што се користат во водоотпорност на езерце со филм се:

 • се протега 300-450%
 • 100% стабилност на веб-големина под тензија и издолжување
 • озон и ултравиолетови отпор во согласност со евро стандарди ASTM G 53-84 и DIN 7864 и можност за контакт со пиење ANSI / NSF-61 вода.

Шема-гидроизолации-при-помоши-зидкой-резины

Меѓу програмерите, водоотпорноста на езерцето со филм се смета за најголема побарувачка.

хидроизолација со течна гума

Технологијата на хидроизолација на течни езерца се смета за прогресивна и иновативна. Технологијата е поставување на подготвени почвата ископување текстил геомембраните, геотекстил врзани и фиксиран на горниот раб.

4secchi_vodipren

Како одличен изолационен материјал се користи е две-компонента Воден раствор на полимер-битумен емулзија способни да го издржат t = 60 ° C.

272874703d3fabe1165644ceb4cd3e25

Последователното прскање на течна гума и постепена апсорпција во подлогата на геотекстилот обезбедуваат монолитна и, забележителна, лесна површина која не дозволува протекување.

еднакомпонентна-зидкая-резина

Останува да се наслика водоотпорниот слој со прскање на специјален емајл за сликање.

Како да се произведе водоотпорна езерце со прскање на течна гума, прикажано на видеото.

геомембрана

Правилниот избор на водоотпорниот материјал е геомембраната HDPE, која ви овозможува да изградите езерце или езерце во која било земја, без оглед на распределбата на големината на честичките.

1378140105187_bulletin-e1423578694310-500x344

Дозволете ни да претпоставиме дека силата на геомембраната обезбедува поголема густина на материјалот, висока отпорност на вода обезбедува висококвалитетна обработка на ПДПЕ и HDPE заварувањето.

023

Во пракса, употребата на геомембрана се смета за економски одржлива.

На пример, мембрана се тркала EPDM PondLiner, црна, дебелина 1,02 мм, мерење: 3,05 м х 30,48 м ќе обезбеди покривање на резервоарот со површина од 92.964 м2.

20150425_erster_belag

Но, сите овие начини не пропуштаат вода езерцето постепено дава начин за повеќе технолошки напредни методи, како што се прскање polyurea.

Да се ​​создаде монолитен слој езерцето сад применува слој 2: прво прскање полиуретанска пена (PUF) и второ - прскање polyurea сива боја.

Повеќе информации може да се најде тука.

Можеби сте заинтересирани за: