Тактилна плочка - асистент на лицата со оштетен вид

  • admin
  • 9 февруари 2016 година
Тактилна плочка - асистент на лицата со оштетен вид

Здрава личност лесно може да се движи, и дома и на улица. во околниот свет. Здраво дете, почнувајќи да оди, постепено се сеќава на улиците, го запознава околниот свет. Растејќи се, тој ќе научи како да го најде патот, и на училиште и на домот. Но, за жал, не сите луѓе имаат добар вид од раѓањето, а понекогаш и лицето го губи видот во процесот на живот. Луѓето со оштетен вид се соочуваат со комплексноста на движењето во вселената. За да им помогне на таквите луѓе, развиени се тактилни плочки. Тактилните плочки се користат како тротоарите не само во затворен простор, туку и на отворено. Нашето општество постепено доаѓа до заклучок дека е неопходно да се обезбеди помош за лицата со посебни потреби. Државата ги прифаќа програмите за потребата да се воведат не само автобуси за лица со посебни потреби, изградба на рампи и влезови во инвалидски колички, туку и ги подготвува патеките за слепи лица и овие патеки се изложени со тактилни плочки.

Тактилна плочка каде што може да се користи

Обично, луѓето со слаб вид им е тешко да се движат во непознати простории и да се движат низ улицата.

Сите испакнатини, агли, разни препреки можат да станат непремостлива пречка.

Во такви случаи, тактилната плочка доаѓа до помош на некоја личност.

Тактилни плочки  ќе им помогне на луѓето да се ориентираат во вселената, испакнати на плочка ќе го информираат лицето за насоката на движење.

Таков помошник може да се користи речиси насекаде.

За жал, во нашите градови, таков плочка е многу ретко воспоставена.

Иако, напредните трговски центри, веќе доста успешно ги користат таквите плочки.

Постепено, здрави луѓе доаѓаат да ја разберат потребата да создадат услови за активен општествен живот за лицата со попреченост.

Сорти на тактилни плочки

Тактилните подни плочки може да се користат во приватна куќа, на парцела - ако во оваа куќа живеат луѓе со визија. Тактилните подни плочки се користат во јавни места каде што има просперитет на луѓе со различни нивоа на визија.


Во зависност од работните услови на тактилните подни плочки, може да се изработи од разни материјали, имено:

- токсилна плочка врз основа на полимери;

- Тактилна плочка од порцеланска каменина;

- тортилни плочки од керамика;

- од бетон;

- од гранит.

Најевтиниот тактилен подови е полимерната плочка.

Оваа плочка може да се произведува од различни композиции и да има различен опсег на бои.

Основата на ПВЦ плочки е самолеплива.

Најтврдните тактилни подни плочки се плочки изработени од порцеланска каменина.

Како плочка од porcelain плочки има зголемена сила, како плочка е поставен во места со зголемена крос-кантри способност.

Зголемениот обем на работа е достапен во библиотеките, канцелариите, канцелариите и трговските центри.


Сепак, треба да се забележи дека за удобност, за лицата со оштетен вид, најдобро е керамичката тактилна плочка.

За да им помогне на луѓето со оштетен вид збор за керамички плочки, кои јасно изразена гребен, кој им овозможува на едно лице да се движите во вселената, а не само врз основа на тактилни дразби, но, исто така, бидејќи на акустика.

Бетонските тактилни плочки се дизајнирани за монтажа на пешачки премини, бидејќи оваа плочка може да издржи товар од неколку тони. Поради минималната палета на бои, бетонските тактилни плочки не се практикуваат во внатрешна инсталација, како што се станови или куќи.

Гранитни тактилни плочки имаат многу убав и почитлив изглед. Песоците направени од гранитни тактилни плочки имаат зголемена отпорност на абење и можат да го задржат својот изглед при ненадејни температурни скокови. Гранит тактилни плочки се достапни во широк спектар на бои, што го подобрува движењето на лицата со оштетен вид.

Тактилните плочки се поделени според нивната главна цел, постојат неколку видови:

- водич ленти;

ленти;

-индикатори.

За да им помогне на слепи лица, излезот на производи изработени од силен алуминиум во форма на рамни или аголни ленти е прилагоден.

Овие, т.н. водич ленти се користат во јавните простории.

Често се наоѓаат тактилни бендови, тие се направени од полимери или гума.

Таквите тактилни ленти имаат различен опсег на бои, а во самиот плочка се прават посебни водилки.

Индикаторот на подот е направен од нерѓосувачки челик, индикаторот му помага на лице со попреченост со слаб вид да се ориентира на непознато место. Треба да се напомене дека за безбедноста на луѓето на лизгави површини, претпријатијата произведуваат производи кои не се лизгаат.

Критериуми за избор на тактилни плочки

Бидејќи целта на тактилните плочки е да го олеснат движењето на луѓето со оштетен вид во затворени простории или на отворено, тактилните плочки мора да одговараат на одредени барања.

Затоа, плочките имаат различни модели:

прав или дијагонална лента;

-свиците;

конуси.

Правната линија на плочка ја покажува насоката на патеката.

Оваа плочка се користи при поплочување на патиштата.

На почетокот и на крајот на патеката мора да се постават елементи кои укажуваат на промена на правецот.

Таквите елементи може да послужат како тротоарен плочка со конуси.

Тротоарите со конуси ќе му кажат на слепите дека пред себе може да има пречка во форма на чекори или коловоз.

Тактилните плочки со дијагонална лента ќе ви кажат за промената на правецот на движење, таков плочка се користи во облик на елемент за прицврстување на аглите. При изборот на плочки, мора да се разгледа големината на плочка, како чекор пешачка е подолг од 0,5 метри, а еден слеп човек мора да има време да се разбере дека на сликата се промени, должина плочка треба да биде 0,6 метри или повеќе.

Висината на плочката исто така е важна, тактилниот модел треба да има висина од најмалку 5 мм. од подлогата, а лентата треба да има висина од подот од 5-10 мм.

Подобро е да се избере тактилна плочка од жолта светла боја.

Барања за поставување на тактилни плочки

Бидејќи тактилната плочка треба да дојде на помош на слепа личност, поставувањето на оваа плочка треба да се врши според следните правила:

-Доколку има скали пред личност, лента е поставена пред него, предупредувајќи ја пречката пред вас;

- првите и последните чекори на скалите се означени со светли бои;

- токсилна плочка со надолжни бранови укажува на насоката на движење;

- пред пречката да се постави квадратна брановидност;

- На врти се поставени тактилни плочки со дијагонална шема;

-Тактилен модел треба да биде јасно видлив над површината;

-Тацилни плочки се поставени на завршната површина или вградени во неа.

Најевтината инсталација на тактилни капак е инсталирањето на полимерниот производ плус нерѓосувачки челик лента.

Но цената на таков плочка е доста висока, а не секој вид полимерни плочки може да се користи на отворено.

Поевтини е гумената плочка, но неговиот животен век е мал, во зависност од товарот по неколку години бара замена.

Најскапите се гранитни тактилни плочки, па затоа се користи многу ретко.

Можеби сте заинтересирани за: