Куќи од камионот, градежната технологија

 • admin
 • 23 март 2016 година
Куќи од камионот, градежната технологија

Оригинална технологија на изградба на куќи од пиштол превоз е роден во нордиските земји. Таа има многу успешно се користи од страна на Викинзите, тешките услови на животната средина ги принуди да се измисли доста сложени, но ефективни методи за изградба на сигурна и пријатна куќи направени од природни материјали, особено - од дрво.

Што е превозот

Норвешка flitches - градежен материјал направен од селективен, големи дрва со одредена светлинка и спирала влакна. За производство на градежни материјали се користат трупци со дијаметар од 330 за да се 350 mm, темелно планирани, а потоа планира на две спротивни страни.

doma_is_lafeta11

Во готовиот облик, дебелината на трупците може да биде од 200 до 220 mm. Подготвени на овој начин, превозот се користи за изградба на надворешни ѕидови и внатрешни работи. Површината на ѕидот од носачот е мазна и мазна. Димензиите на дрво материјал овозможи да се изгради на ѕидовите на еден кат од 8 или 9 круни кои имаат позитивно влијание врз квалитетот карактеристики на структурата, особено - teplosberezheniya и намалување.

За обработка на логови користи бенд видов, дозволувајќи им на обработка на трупци со дијаметар од 60 см и должина од 9 m Способноста да се произведе градежни материјали, димензии -. Позитивен момент, тие се во побарувачка во изградба на објекти со големи распони и се поклопува долго ѕидови.

Користење на должината на дневникот ви овозможува да снимите материјал, како и внатрешноста на куќата може да се користи за да се подобри предност. Во следниот чекор flitches даде повеќе естетски изглед, неговата површина е прилагодена да се совршено подреден во средина, планирани дрво дава многу светла и мазна, за извршување на нејзината кожа површина материјали ќе биде потребно.

За повеќе информации за тоа што претставува еден вагон и технологијата на производство за да се види на видео:

Собрание на рамката од превозот и неговите карактеристики

Сложените дрво во куќа изградба се врши со помош на "итрина брава" комплексни форма и висок квалитет на извршување. Примена Норвешка заклучување овозможува такви соединенија за намалување на историјата, која ја елиминира можноста за замрзнување агли. Намалување куќа замок повеќе компактен, се одјавите од јарболот со годините станува потопло. Температурата во дрвена куќа, исто така, зависи од дебелината на ѕидот - дебелината на трупци се користат во градежништвото, долниот ќе биде цената на домување греење.

doma_is_lafeta7

Проблемот е што со зголемување на дебелината на превозот, нејзиниот трошок значително се зголемува. Но, градителите - инвентивните луѓе, се навикнаа да ги намалат логовите плочи беа користени за тротоарите и покриви. Така, изградбата на куќи од превозот почна да се прави со користење на цела низа на дрва, отпадот исчезна и потребата да се купат други градежни материјали.

doma_is_lafeta3

Рафтери за покриви, исто така, беа направени од превоз, со покривите да се направени рамни, без потпори. Како грејач, а во исто време и завршувајќи го покривот, служеше како трева со трева. Историјата ги спомнува фактите кога козите се паселе на покривите на таквите куќи.

И денес во изградба на традиционални куќи во Норвешка се користи исклучиво превоз, минималната дебелина на трупци - 28 cm во дијаметар, максимум - околу 50 см Се разбира, оваа куќа изгледа богат и темелно ..

Начини да се соберат куќички

Постојат неколку опции за правење аголни зглобови, но најчести се:

 • во шепа, односно без остаток
 • во случај, кога по логови се приклучени, остатоците се добиени, логовите се поврзани со т.н. логови. чаши.

Норвешкиот чаша се употребува за производство на кабини на дрва. Канадската куќа сеча се користи ако куќата е изградена од тркалезна дневник на природна сабја. За да се подобри квалитетот на канадскиот дневник на трупците направете пукнатини во облик на клин, а внатре во чашата оставете специјален скок.

doma_is_lafeta9

Кога се конструираат структури со комплексна форма, тие прибегнуваат кон поврзување на трупците во чаша под агол различен од прав. Ако исфрлањето на дневниците не е однапред обезбедено од проектот, се користи конструкцијата во шепата, т.е. остатоците од трупците не излегуваат. Ако надворешните изданија на ѕидовите на брегот не се предвидени во проектот - логовите може да се поврзат преку столб кој може да се користи како елемент во внатрешноста.

Едно-катните куќи од превозот - карактеристики на конструкцијата на дрвена куќа

Процесот на сечење врски е доста интересен - само секира се користи за работа, оваа обработка на дрво овозможува целосно да ги зачува своите квалитетни карактеристики. Со цел за подобрување на изолациски својства на ѕидовите и направи за вкочанетост во агол зглобовите претпоставената употреба на столпчиња и рецки.

doma_is_lafeta2

Идеално вклопување на трупци се постигнува со сечење на специјални надолжни жлебови. Проектите на куќи од превоз можат да бидат дизајнирани и за еднокатна и двоспратна зграда. Производство труп делови се врши мајстори, секое парче одговара токму на цртеж, во секој произведен иднина дома фрагмент е означено, тогаш тоа е спакуван и доставени до клиентите.

??????????????? ???? 150?150 ???????? ?????

Испораката на куќа спакувана на овој начин може да се изврши на било кое растојание. Оди до рамка на претходно подготвена основа. Во процесот на монтажа, конекциите за поврзување се изолирани и се инсталирани. Собранието на дневникот е најважната фаза на изградба. Дозволените грешки и грешки може да доведат до катастрофални последици.

doma_is_lafeta8

Затоа, луѓето кои имаат доволно искуство во вршење на такви дела треба да му веруваат на собранието на куќата, тоа е најдобро за професионалци. Мастерс за склопување на куќата на време ќе земе малку - монтажа на куќа со површина од 100 квадратни метри. М обично трае околу една недела.

Собранието на дневникот го изведуваат т.н. Норвешка заклучување, меѓу главните предности може да се спомене можноста samozaklinivatsya при собирање и форма исклучително густа маса без давање flitches ротираат од ефектите на внатрешните стресови, додека во конвенционалните олицетворение, во комплексот на трупци како феномен е забележан често.

doma_is_lafeta6

Се разбира, во тесна врска Норвешка брава не може да се изложени на природната влажност, тоа е:

 • ја минимизира можноста за појава на габични инфекции,
 • го намалува нивото на загуба на топлина,
 • помага да се ослободат од проблемите што се јавуваат кога се намалува куќата.

Прибраниот дневник е покриен со привремен или траен покрив:

 • постигнување на посакуваната висина, ѕидовите ги покрие греди на таванот,
 • изолацијата е изолирана,
 • соберат систем на гребење и покријте го покривот.

doma_is_lafeta5

Се разбира, таков поткровје во куќата ќе биде студено и може да се користи само како помошна просторија. Во нашево време, вообичаено е да се изолира покривот и да се стави самата просторија како таванска просторија, т.е. направи стан. Често за изградба на таванот користат материјал различен од оној што се користи за изградба на куќата. Треба да се напомене дека оваа опција не секогаш помага да се зголеми атрактивноста на фасадата на куќата.

Сушење се случува кога носачот е веќе составен во рамката, во текот на првата година по изградбата на куќата. Смалувањето на собирањето може да биде околу 6%. Материјалот за производство, превозот, е толку убав што дополнителна завршна обработка на куќата не е потребна. Склопена кабина на дневникот, во зависност од преференциите на сопственикот на куќата, може да се полира.

doma_is_lafeta13

Но, обработка со оган и антисептици е неопходна. Експертите препорачуваат да не се штеди на овие постапки, да се користат лекови кои се модерни, безбедни за здравје и се карактеризираат со висока ефикасност:

 • оган retardants сигурно ќе се заштити куќа од оган, што е исклучително важно за дрвена структура,
 • антисептици - ќе ја спречи можноста за оштетување на дрвото од гнилостни инфекции, габи и мувла, инсекти.

Првиот третман треба да се изврши во текот на периодот на изградба или веднаш по неговото завршување, вториот - за наредната година или во согласност со инструкциите за употреба на лекови. Пожелно е да се спроведуваат последователни третмани на секои пет години.

Како правилно да се грижите за куќата од патот на оружје, погледнете го видеото:

Тајните на норвешкиот замок - предности и недостатоци на дневникот кабини

На оригиналниот тип соединение Норвешка брава, се однесува само на одредени параметри на трупци: нивниот дијаметар треба да биде во опсег од 30-40 см Во третманот на таква зграда висина материјал дрво се добива точно два пати поголема од ширината на преклопување mezhventsovogo така претставуваат 10-12. види

doma_is_lafeta1

Правилно направени гнездо и шпилка да се создаде идеална сила на соединение кое во процесот на сушење на материјалот ќе станат крути и непроодни.

За повеќе детали за норвешкиот замок, видете го видеото:

Меѓу главните разлики во норвешката сеча се:

 • способноста да се елиминираат интервентриските празнини, т.е. покривањето на надворешните агли што се користат во руската технологија не е потребно,
 • за организација на подриговите се користат невидливи зглобови,
 • извршувањето на разтоварването не ги елиминира пукнатини,
 • логови за инсталирање на платформи не треба да се мерат.

doma_is_lafeta4

Рамката од превозот се одликува со такви предности:

 • неговите архитектонски решенија можат да бидат доста разновидни, изгледа дека таква куќа е лесна,
 • рамен ѕид од 20 см ви овозможува да ја зголемите корисна површина на куќата, за споредба - руската сеча дава дебелина на ѕидот од 25 см до 45 см,
 • многу е лесно да се инсталираат сите видови комуникации во куќата од превозот,
 • тоа е исто така лесно да се инсталира мебел во него, особено - виси кабинети,
 • одлични топлинска изолација карактеристики на чашата во текот на прелет,
 • намалување на трошоците поради недостаток на потреба за изведба на измамници под прозорците и отворите на вратите.

Поради дефекти кои се разликуваат од изградбата на јарболот е една од најважните техника за лекување на дрво - горниот, цврсти и издржливи слој се отстранат, мека, внатрешна, имаат контакт со околината. Затоа бројот на задолжителни операции за време на изградбата на куќата вклучува антисептична обработка на трупци.

Пукањето на дрвото долж страничните површини влијае исклучиво на декоративноста на материјалот, додека не ги менува своите квалитетни карактеристики, вклучувајќи го и заштитата со топлина.

doma_is_lafeta10

Преовладува мислењето е дека куќата или бањата од превозот се помалку топли од најавите згради со иста цел. Ова не е точно. Со дебелина на ѕидот од 22 см, која е стандардна за превозот, куќите многу успешно се користат во прилично сурови климатски услови со студени зими, па дури и надвор од Арктичкиот круг.

Можеби сте заинтересирани за: